objavi na
pozareport.si

forum

Sobota, 24. december 2016 ob 08:02

Fištravec ima prav. Primer Hakl-NPU, novinarji Večera naj raje pometejo pred svojim pragom.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Katja Šeruga in Uroš Hakl. Slednjega zaradi sumov korupcije preiskujeta tožilstvo in policija.
V najnovejšem spopadu med mariborskim županom Andrejem Fištravcem in uredništvom časopisa Večer ima Fištravec ali "Fištra" vsaj delno prav. Spopad je sicer itak zelo patetičen in novinarji Večera z odgovorno urednico Katjo Šeruga na čelu se pravzaprav smešijo, ko Fištravcu očitajo, da se Maribor na področju medijske svobode "približuje Orbanovi Madžarski", samo zato, ker jim Fištravec za neko tiskovno konferenco ni poslal vabila?!
Toda zgodba ima svojo resno plat, vendar ne tisto po krivdi Fištravca, ampak tisto, ki izvira iz travmatičnega lastništva Večera. Na kar zdaj povsem upravičeno opozarja Fištravec. Namreč, če novinarji Večera sumijo, da naj bi del denarja tujih kitajskih investitorjev, namenjen kupnini za mariborski aerodrom, "šel za provizije", župan Fištravec prek svoje tiskovne predstavnice Urške Korošec pravi takole, citiramo:
"Upamo, da je naš vidik gledanja na špekulacije o podkupnini razumljiv in jasen kolektivu Večera. In to kljub temu, da je lastnik Večera gospod Uroš Hakl bivši svetovalec gospoda Matjaža Kovačiča iz Nove Kreditne banke Maribor, zoper katerega je specializirano državno tožilstvo zahtevalo uvedbo sodne preiskave zaradi oškodovanja države za približno pol milijona evrov in poskusa oškodovanja za še slab milijon evrov. Oškodovanje naj bi se nanašalo na sredstva, namenjena razvojni podpori Pomurja. Predvidevamo, da njemu verjetno ni tako samoumevno, da se tuji investitorji za plasiranje investicijskih sredstev pri nas ne rabijo posluževati nezakonitih poslovnih praks. Če časnik Večer že izpostavlja tveganja za medijsko svobodo, bodo morali krepko pomesti pred svojim pragom, ravno iz tega razloga."
Novinarji Večera so se namreč s Haklom, podjetnikom, ki je bil, kot pravijo, tam, kjer je izginjal državni denar (NKBM, Pomurje, Nova Ljubljanska banka ... ), ujeli v razmerah, kjer imajo, moralno in profesionalno, zvezane roke. Čeprav to priznajo, česar sicer nočejo - videti, ali pač ne. Prekleto težko drugim očitajo korupcije, če pristojni organi, državno tožilstvo in policija, korupcijo očitajo lastniku Večera Urošu Haklu, za katerega novinarji Večera - delajo. Vpitje proti Fištravcu, kar zdaj zganja Katja Šeruga, proti temu glavobolu pač ne pomaga.
Zadnji lep primer, kako koruptivno deluje Haklov Večer, je primer nedavne dražbe mariborske televizije RTS. Večer je "nabijal Kitajce", ki so prav tako želeli kupiti RTS, pri tem pa se je med insajderji (kar bi sicer morali biti tudi novinarji Večera) vedelo, da je RTS želel kupiti tudi Hakl prek ptujske družbe Re-Mont. No, tako se je vsaj govorilo, Hakl to verjetno zanika.

HAKL - PETAN - PETRIČ - ODLAZEK

Ni pa Večer edini tranzicijski časopis, ki ima takšne ali podobne težave z lastniki in dvojno moralo novinarskega kolektiva. Na isti ravni so se znašli ljubljanski Dnevnik, časopisna hiša Delo in medijska družba Media24, po novem tudi lastniki revije Reporter. Vsi našteti imajo vsaj eno skupno točko, to je lastnike, ki so tarče kriminalistov ali državnega tožilstva: Bojan Petan (Dnevnik), Stojan Petrič (Delo) in Martin Odlazek (Media24 - Svet24 in Reporter); slednji je bil zaradi poslovne goljufije enkrat celo že v zaporu. In zdaj naj bi novinarji medijev, ki jih vodijo takšni lastniki, neodvisno preiskovali korupcijo - prosim lepo. Treba je namreč vedeti, da uredniško politiko medijev vedno, povsod in izključno določajo lastniki, nikoli novinarji, uredniki ali uredništva. To slednje so zgolj bajke za naivne državljane ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Fištravec večer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Fištravec ima prav. Primer Hakl-NPU, novinarji Večera naj raje pometejo pred svojim pragom.