objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 3. januar 2017 ob 06:49

Fotografija Barbare Klajnšek, pred leti najbolj znane sodnice v državi, ni več prepovedana
Bojan Požar

Odpri galerijo

Po odstranjeni fotografiji smo znotraj članka pustili - sivino. Za medijsko in sodno zgodovino.
4. junija 2013, malo pred razglasitvijo - kasneje, vemo, padle - sodbe v zadevi Patria, sem objavil fotografijo sodnice Barbara Klajnšek, sodnice ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je bila za javnost, čeprav je takrat sodila na procesu desetletja in bila medijsko najbolj znana sodnica v državi, "fizično" popolnoma neznana. Bizarno: nihče ni vedel, kdo je in kako je videti. Četudi je sodila v imenu ljudstva in samo v zadevi Patria vodila več kot 50 glavnih obravnav - vse so bile tudi odprte za javnost, a je nihče ni smel fotografirati brez njenega izrecnega dovoljenja. Ker je tako določal sodni hišni red, slovenski mediji pa so to dosledno upoštevali. Ne samo da uredniki (mediji) fotografij sodnic in sodnikov niso objavljali, fotografi jih niso niti fotografirali, televizijski snemalci pa ne snemali.
Kar je (bil), spomnimo, še en slovenski medijski unikum.
In kako sem prišel do "sporne" fotografije, posnete med zadnjo glavno obravnavo zadeve Patria? Opazil sem jo na spletni strani Slovenske tiskovne agencije, med eno od številnih fotografij dogajanja v sodni dvorani, kjer je fotograf med množico akterjev slučajno ujel tudi sodnico Klajnškovo, uredniki pa so to očitno spregledali in fotografijo ponudili v odkup pogodbenim partnerjem STA, med njimi tudi spletnemu portalu Požareport. Te priložnosti kot novinar seveda nisem mogel izpustiti.
Po objavi se je s sodišča name vsul plaz. Telefoni so brneli, esemesi prihajali kot po tekočem traku, okrajno sodišče je prek tedanje tiskovne predstavnice Tine Hrastnik, bivše pomembne članice propadle stranke Zares, danes pa tiskovne predstavnice ministrstva za šolstvo in šport, zahtevalo umik fotografije. Mediji so bili tiho (kasneje je nekaj o tem sicer pisal Reporter), branil me ni nihče, razen znanega mariborskega pravnika Jurija Toplaka, ki je javno zatrdil, da noben slovenski zakon izrecno ne prepoveduje objave fotografij slovenskih sodnikov. No, nekaj ur po objavi sem bil fotografijo prisiljen umakniti. Če tega ne bi storil sam, bi za to poskrbela informacijska pooblaščenka in potem bi plačal še "najmanjšo možno" kazen, približno 8 tisoč evrov. Namesto odstranjene fotografije smo pustili sivino, za medijsko in sodno zgodovino.
Danes, točno tri leta in pol kasneje, od 1. januarja 2017 dalje, pa je fotografiranje slovenskih sodnic in sodnikov brez njihovega izrecnega dovoljenja - resda z nekaj omejitvami - dovoljeno. Tako določa nov sodni red, ki ga je konec decembra izdal minister za pravosodje Goran Klemenčič.
Moj članek, objavljena in odstranjena fotografija (ki jo danes simbolno objavljamo na koncu članka) sta bila pomembni stopnički (drugi mediji tega pač niso zmogli) k bolj normalnemu in evropsko primerljivemu sodnemu redu, kjer se bo zdaj vsaj videlo, kdo nam v tej državi sodi.
Novi Klemenčičev sodni red pa prinaša še nekatere druge novosti. Med drugim tudi to, da bo vrhovno sodišče moralo ministrstvu za pravosodje za potrebe javne objave zagotoviti posredovanje vseh pomembnejših kazenskih in drugi sodb. Tako si bo po nekaj mesecih zainteresirana javnost lahko ogledala tudi sramotno sodbo predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika v zadevi tako imenovane prikrite prostitucije Urške Čepin. Kjer je Pogačnik sodil, kot se je kasneje izrazilo vrhovno sodišče, mimo zdrave pameti ...

KLAJNŠKOVA NAPREDOVALA, POGAČNIK ŠE VEDNO PREDSEDNIK ...

Tako sodba v zadevi Patria kot sodba v zadevi Čepin sta bili kasneje razveljavljeni. Po drugi strani, kar je spet stvar posebnega slovenskega sodnega reda, je sodnica Klajnškova kasneje celo napredovala in postala je vodja oddelka, Pogačnik pa je še vedno predsednik sodišča?!

.... FOTOGRAFIJE PA NI VEČ

Na spletni strani oziroma v javno dostopnem arhivu Slovenske tiskovne agencije te pričujoče "sporne" ali katerekoli druge fotografije sodnice Barbare Klajnšek ne boste več našli ...

				To pa je bila fotografija Barbare Klajnšek, ki smo jo takrat, na zahtevo sodišča, odstranili. Na spletni strani Slovenske tiskovne agencije te fotografije sicer ne boste več našli.<br>
			To pa je bila fotografija Barbare Klajnšek, ki smo jo takrat, na zahtevo sodišča, odstranili. Na spletni strani Slovenske tiskovne agencije te fotografije sicer ne boste več našli.
Članek z naslovom "Prava redkost. Fotografija najbolj znane sodnice v državi: Barbare Klajnšek." si lahko preberete tukaj.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barbara Klajnšek Tina Hrastnik jurij toplak goran klemenčič Urška Čepin Marjan Pogačnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Fotografija Barbare Klajnšek, pred leti najbolj znane sodnice v državi, ni več prepovedana