objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 13. januar 2017 ob 06:33

Tiha vojna na Banki Slovenije. Elektronsko pošto guvernerju Jazbecu pokazali novinarji.
Če je bil lani na začetku leta bančna tarča leta 2016 Janko Medja, ki ga je odneslo že 5. februarja, naj bi bil za letos takšna bančna tarča Boštjan Jazbec, ki ga očitno rušijo tudi z viceguvernerji.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Viri pravijo, on je tarča leta 2017. Boštjan Jazbec in piarovka Banke Slovenije Bojana Leskovar.
Po naših zanesljivih informacijah naj bi Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije, res videl elektronsko pošto "enega od viceguvernerjev Banke Slovenije", kar so pred dnevi poročali nekateri mediji. Šlo naj bi za posamezna elektronska sporočila, ki naj bi jih novinarjem in tudi "predstavnikom vlade" pošiljala viceguvernerka Mejra Festić, Jazbecu pa naj bi ta (njena) elektronska sporočila pokazali - novinarji. Tako naj bi Festićeva (spomnimo, marca letos ji poteče mandat, namesto nje pa na funkcijo viceguvernerja prihaja bankir Jožef Bradeško iz Slovenske izvozne in razvojne banke SID) novinarjem pošiljala vprašanja, povezana z Banko Slovenije, ki naj jih mediji postavljajo - guvernerju Jazbecu. Menda celo vključno z navodili, kako naj to naredijo. Šlo je namreč za hud zakulisni spopad gospe Mejre Festić za njeno ponovno imenovanje na funkcijo viceguvernerke.
Ko je Jazbec o teh sporočilih spregovoril na enem od ožjih kolegijev vodstva banke (decembra lani), je na policijo prišla prijava suma storitve kaznivega dejanja vdora v zasebno komunikacijo. Vendar policija, kot uradno pravijo, za zdaj ni našla dokazov, da bi res bilo storjeno kaznivo dejanje.
Gre pa za tiho vojno na vrhu Banke Slovenije, kjer se je razvila fronta znotraj sveta guvernerjev, kjer guverner Jazbec že nekaj časa nima več "svoje večine". Pa ne gre samo za Festićevo, Boštjanu Jazbecu naj bi večkrat nasprotovali tudi preostali trije viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Marko Bošnjak in Primož Dolenc. Po nekaterih informacijah naj bi se večkrat dobivali celo mimo Jazbeca, ločeno, in se natančno dogovarjali, kako bodo Jazbeca na svetu guvernerjev - preglasovali. Tudi Jožef Bradeško, ki marca prihaja na Banko Slovenije, ni bil Jazbečeva izbira. Jazbec je namreč lobiral za izvolitev ekonomista Igorja Mastena.
Po drugi strani naši viri ocenjujejo, da če je bil na začetku lanskega leta - za osvežitev spomina - glavna bančna tarča Janko Medja, nekdanji predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, naj bi bil letos takšna "bančna tarča" Boštjan Jazbec, ki pa mu mandat poteče šele leta 2018. To naj bi dokazovali tudi hkratni medijski zapisi o policijski preiskavi Banke Slovenije zaradi domnevnega vdora v zasebno elektronsko pošto ter neuradne informacije o tem, da naj bi ljubljansko okrožno sodišče razvpito kriminalistično preiskavo Banke Slovenije (julija lani), kjer naj bi policija odnesla tudi del dokumentacije Evropske centralne banke, Jazbec in predsednik ECB Mario Draghi pa sta takrat zoper preiskavo slovenske policije ostro protestirala, označilo za povsem zakonito. Na takšno navidezno naključno vzporedno medijsko poročanje "izbranih mainstream medijev" je treba biti zelo pozoren, saj je "to vedno znak, da se nekaj dogaja", pravijo naši viri.
No, Janka Medjo so potem "odstopili" že 5. februarja, medtem ko guverner Jazbec v ožjih krogih zagotavlja, da ne bo odstopil. Ker naj bi imel tudi močno podporo Evropske centralne banke, je za slovenske razmere praktično nedotakljiv, je pa res, da se mu zato lahko medtem zgodi popolna blokada dela sveta guvernerjev in vodstva banke.
 
Spomnimo. Januarja 2016 smo pisali o načrtovanih zamenjavah leta 2016. Od napovedanih treh, ministra za finance Dušana Mramorja, Janka Medje na čelu NLB in Ljerke Bizilj, direktorice TV Slovenija, je leto 2016 na funkciji preživela samo slednja, Mramor in Medja pa sta res odletela. Članek o tem si lahko preberete tukaj.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
boštjan jazbec banka slovenije Mejra Festić Jožef Bradeško SID Irena Vodopivec Jean Marko Bošnjak Primož Dolenc igor masten Janko Medja mario draghi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Istok Potočnik

2019-07-21 08:00:03


Nič.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Tiha vojna na Banki Slovenije. Elektronsko pošto guvernerju Jazbecu pokazali novinarji.