objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. januar 2017 ob 06:21

Nevenka Črešnar Pergar je velika zmagovalka zakulisne bitke za kneževino Monako
Bojan Požar

Odpri galerijo

Nevenka Črešnar Pergar bo kmalu postala častna slovenska konzulka kneževina Monako.
Nevenka Črešnar Pergar bo po naših zanesljivih informacijah postala nova častna konzulka kneževine Monako v Sloveniji. Postopek imenovanja naj bi bil skoraj končan, podpis mora prispevati le še knez Albert II. Monaški, pravijo naši viri, res pa je, da še ni znano, kdaj se bo to tudi zgodilo.
Postopek imenovanja častnega konzula kneževine Monako v Sloveniji, ki sicer velja za eno od največjih kadrovskih trofej vseh zakulisnih pretendentov za nazive slovenskih častnih konzulov, sta vodila veleposlanik Monaka v Italiji Robert Fillon, ki pokriva tudi Slovenijo, in častni konzul Slovenije v Monaku, poslovnež Marc Lecourt. Kneževina Monako naj bi bila tokrat pri izbiri "previdnejša", saj naj bi bili Monačani s prejšnjim častnim konzulom Markom Kryžanowskim, nekdanjim predsednikom uprave Petrola, "precej nezadovoljni", čeprav je Kryžanowski to funkcijo opravljal dva mandata.
Kryžanowskega je sicer že pred leti poskušal spodnesti odvetnik Miro Senica, in to takrat, ko sta bila Senica in Katarina Kresal na vrhuncu svoje politične in poslovne moči, vendar mu ni uspelo. Je pa Kryžanowskemu, ki danes posluje predvsem v Čilu, pred dvema dnevoma uspelo postati član nadzornega sveta družbe ACH, kjer je še vedno eden od večjih solastnikov. No, novi član nadzornega sveta ACH je postal, pozor, tudi nekdanji prvi človek ACH - Herman Rigelnik. Stari fantje (old boysi) se očitno direktno vračajo na funkcije. Spomnimo, Marko Kryžanowski je tudi nečak znanega poslovneža in lobista Boža Dimnika, častnega konzula Republike Hrvaške v Sloveniji. Herman Rigelnik pa je bil od leta 2000 do 2007 častnik konzul Brazilije - potem pa so ga razrešili. Janez Pergar, mož Nevenke Črešnar Pergar in nekdanji dolgoletni direktor Kompasa, pa je častni konzul Južnoafriške republike. In dvojno častno konzulstvo bo zakonca Črešnar Pergar tudi še bolj etabliralo na slovenskem diplomatskem parketu.
Nevenka Črešnar Pergar je bila pred leti vladna svetovalka pokojnega Janeza Drnovška, kasneje pa tudi sekretarka Kučanovega Foruma 21. Toda leta 2012 je Forum 21 uradno zapustila, kar so nekateri (mediji) sicer tolmačili kot "čiščenje življenjepisa", njeno sekretarsko funkcijo pa je prevzela sedanja diplomatka in menda prva kandidatka za novi prvi obraz levice Marta Kos Marko. Nevenka Črešnar Pergar je danes 95-odstotna lastnica podjetja NP Consulting (preostalih pet odstotkov je v lasti njenega moža Janeza Pergarja), ki je leta 2015 imelo nekaj več kot 251 tisoč evrov prihodkov. Zakonca Črešnar Pergar sta se v zadnjem času poslovno močno pozicionirala in okrepila kot lobista južnoafriškega sklada Greenbay Properties, ki ima sedež na otoku Mauritius (kjer je, mimogrede, pred nedavnim dopustoval Janez Janša), ustanovilo pa ga je podjetje za nepremičninske naložbe Resilient Africa, tega pa vodi eden od najbogatejših Južnoafričanov Des de Beer. Južnoafričani so (tudi) prek zakoncev Črešnar Pergar že kupili del prezadolženega Tuševega imperija v Kopru in ljubljanski Kolizej, kjer nameravajo graditi elitne poslovne prostore in prestižna stanovanja, na radarju pa imajo tudi projekt Emonika, ki ga je snoval madžarski Trigranit. In tudi Trigranitu je svetovala Nevenka Črešnar Pergar.

TRI TISOČ EVROV MESEČNO

Stroški častnega konzulata kneževine Monaku naj bi Nevenko Črešnar Pergar, kot pravijo poznavalci, stali okoli 3 tisoč evrov mesečno.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nevenka Črešnar Pergar Albert II Monaški Robert Fillon Marc Lecourt Marko Kryžanowski miro senica Katarina Kresal herman rigelnik Božo Dimnik Janez Pergar Janez Drnovšek Milan Kučan forum 21 Marta Kos Marko NP Consulting Des de Beer Trigranit

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nevenka Črešnar Pergar je velika zmagovalka zakulisne bitke za kneževino Monako