objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 23. januar 2017 ob 06:57

Kdo bo danes direktor RTVS? Leve frakcije razdeljene, vodi pa Filli proti Grilcu, 11 proti 9.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Marko Filli in Uroš Grilc. Prvi naj bi že imel zagotovljenih 11 glasov, drugi pa dva manj.
Na seji programskega sveta RTV Slovenija bodo danes, tako je vsaj predvideno, izvolili novega generalnega direktorja RTV Slovenija. Med petimi prijavljenimi kandidati so v igri ostali le še trije, zdajšnji začasni direktor RTVS Marko Filli, nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc (med vlado Alenke Bratušek, Grilc pa je bil minister iz kvote Jankovićeve Pozitivne Slovenije) in pred leti vodja televizijske produkcije na RTVS Igor Rozman. Odpadla pa sta nekdanji finančni direktor RTVS Igor Kadunc, ker med svojo prijavo ni priložil potrdila o državljanstvu, ampak potni list, katerega veljavnost je zapadla leta 2012, in Irena Ostrouška, bivša direktorica Filmskega sklada, ki pa je pozabila predložiti overovljeno kopijo osebne izkaznice, diplome in delovne knjižice.

SD, SMC ALI KOALICIJA IZ GRAND HOTELA UNION?

Kot smo že poročali konec decembra, Igor Rozman uživa podporo dela SMC, predvsem poslanca Dragana Matića in njegove osebne izpostave na programskem svetu RTVS, članice programskega sveta Petre Ložar, sicer zaposlene na vladnem Uradu za komuniciranje. Fillija podpirajo Socialni demokrati, Grilca pa ad hoc koalicija tako imenovane "radikalne levice", kar bo danes razvidno iz razprav in glasovanja Brankice Petković, Jedrt Jež, Nikole Damjanića, Domna Saviča in verjetno tudi Gojka Bervarja, ki se pred sejami sveta običajno dobijo in uskladijo v kavarni ljubljanskega Grand hotela Union. Ker je trenutna sestava programskega sveta takšna, da politična levica skoraj v celoti obvladuje programski svet, razen dveh do treh članov (Saša Lapa, Janeza Grila in Janka Kosa), bodo tajne volitve novega generalnega direktorja skoraj povsem odvisne od dogovora oziroma spopada frakcije znotraj levice oziroma vladne koalicije.
In zaenkrat naj bi bila situacija naslednja: dogovora (menda) ni, Grilca ne bodo podprli Socialni demokrati, prav tako pa ga ne bo podprla SMC. Proti Grilcu sta tako Dragan Matić, sicer tudi ljubljanski mestni svetnik SMC (Matić je tam večkrat v sporu z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, Grilc pa je vodja urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana, torej "pri Jankoviću", čeprav nekateri naši viri, ki so blizu Grilca, zatrjujejo, da si Uroš Grilc in Zoran Janković nista ravno najbolj blizu), in Mitja Rotovnik (SD), nekdanji večni direktor Cankarjevega doma, ki mu je zadnji direktorski mandat potekel ravno v času, ko je bil Uroš Grilc minister za kulturo, in ni nič kaj posebno navdušen (Grilc namreč), da bi Mitja Rotovnik ostal direktor še naprej. In to naj bi Rotovnik še danes zameril - Grilcu. Tudi ni nepomembno, da stranka SD pri kandidaturi Grilca za generalnega direktorja RTVS čuti (vidi) prikrito trasiranje vrnitve Zorana Jankovića v državno politiko.
Po naših zadnjih informacijah naj bi Filli (že) imel zagotovljenih 11 glasov, Grilc pa 9 (za izvolitev je potrebnih 15 glasov od 29 članov programskega sveta!), kar pomeni, da bi se Filli in Grilc uvrstila v drugi krog, medtem ko je Rozman brez pravih možnosti. Potem pa bo šlo na nož. V tem primeru bodo verjetno odločali glasovi treh notranjih članov programskega sveta, to je predstavnikov redno zaposlenih na RTVS (Igor E. Bergant, Sašo Hribar, Robert Pajek), kjer naj bi Filli iz pragmatičnih razlogov lahko dobil vsaj dva glasova), in trije glasovi "ta desnih", ki bodo v tem primeru skoraj zanesljivo podprli "manj rdečega" kandidata, torej Fillija, ne Grilca. No, za Fillija je sicer znano tudi, da je "dober trgovec". Pred časom je ponudil koncesijo desnici, ko je za direktorico TVS postavil Ljerko Bizilj (takrat, znotraj drugačne sestave programskega sveta RTVS, je Filli za svojo izvolitev proti Nataši Pirc Musar pač potreboval glasove desnice), zdaj ko krvavo potrebuje glasove levice, pa je dovolil cenzuro razvpitega dokumentarca novinarja Valentina Areha o JLA.
Uroš Grilc pa je v zadnjih dveh tednih naletel na še eno opazno težavo. Združenje novinarjev in publicistov mu namreč upravičeno očita, da kot nekdanji minister ni primeren za vsaj navidezno nepolitično mesto generalnega direktorja javne RTV Slovenija, ter opozarja na res nenavadno dejstvo, da po veljavni medijski zakonodaji sedanjim ali bivšim politikom eksplicitno ni dovoljeno kandidirati za člane programskega sveta, pri kandidaturah za generalnega direktorja pa to - po črki zakona - "ni problem" (ta javni poziv ZNP si lahko preberete tukaj). Čeprav ima generalni direktor RTV Slovenija velik vpliv tudi na program televizije in radia, zlasti prek imenovanja direktorjev televizije ali radia ter odgovornih urednikov posameznih programov. Profesorica medijske stroke Sandra Bašič Hrvatin, čeprav sama nesporno sodi med politično levico, je celo prepričana, da je "skrajno nespodobno", če bo javni zavod vodil "donedavni nosilec političnih funkcij", Zato bi bilo "za politično kulturo najbolje, če bi Grilc umaknil svojo kandidaturo," je Sandra Bašič Hrvatin pred dnevi dejala za tednik Reporter. No, revija Mladina, "reporter skrajne levice", pa odkrito agitira za Grilca.

DANAŠNJI RAZPLET ČAKA TUDI NATAŠA PIRC MUSAR

Od končnega razpleta je odvisno tudi, kako bo potem postopala Nataša Pirca Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka, danes pa "samo" odvetnica, ki se ima še vedno za generalno direktorico RTVS, potem ko je - spomnimo - sodišče razveljavilo imenovanje Marka Fillija. Jezna Nataša Pirc Musar zato zahteva finančno odškodnino, to je vse plače in vse prispevke za cel direktorski mandat do leta 2018, vključno z obrestmi, kar pa naj bi bila "stvar dogovora z RTVS". Vendar dogovora še ni, ker programski svet temu oporeka. Če bo danes zmagal Grilc, bo Nataša Pirc Musar bolj spravljiva, Grilc pa ji bo šel na roko, kolikor se bo dalo, pravijo naši viri. Bo pa precej drugače, če bo zmagal Filli. Takrat bo, napovedujejo isti viri, Nataša Pirc Musar še zaostrila svoje zahteve do RTVS, celo do "osebnega maščevanja". Znano je namreč, da Pirc Musarjeva za svojo neizvolitev (in posledično izvolitev Marka Fillija) obtožuje "rdeče-črno koalicijo" med SD in SDS, "levi" pa naj bi jo - po besedah Nataše Pirc Musar - zrušili zato, ker naj "bi ugotovili, da jih ne bo poslušala". Mimogrede, pri tem je zanimivo, da Nataša Pirc Musar, katere politična stališča so sicer zelo blizu radikalne levice, samo sebe uvršča med "liberalce po duši", čeprav je prav vidno neliberalno nastrojena do svobode medijev. Če bo torej za generalnega direktorja RTVS spet izvoljen Marko Filli, ga bo Nataša Pirc Musar poskušala - zminirati.

... IN SPET ZAPRTA SEJA SVETA RTVS?!

Današnja seja programskega sveta RTVS, kjer bodo volili (izbirali) generalnega direktorja RTVS, bo spet zaprta za javnost (???), podobno kot prejšnji teden, ko so za novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev izbrali novinarko in urednico Ilinko Todorovski. Toda če je bila izvolitev Ilinke Todorovski - vemo - dogovorjena že vnaprej, tega za frakcijski spopad med Fillijem, Grilcem in Rozmanom ni mogoče reči. Tukaj se bo lobiralo do konca, frakcijska bitka je krvava, podobno kot so običajno najbolj krvave prav državljanske vojne. Zaprtje seje programskega sveta javne RTVS je predlagal predsednik sveta, režiser, scenarist in predavatelj na AGRFT (Akademiji za glasbo, radio, film in televizijo) Miran Zupanič, njegov predlog pa je z glasovanjem pod krinko varovanja osebnih podatkov kandidatov za generalnega direktorja podprla večina članov sveta. Zaprtih sej sveta, ko so izbirali direktorje ali urednike na javni RTVS, doslej ni bilo.
To je praksa, ki jo uvaja Cerarjeva vladna koalicija!
 
Sestavo programskega sveta RTVS si lahko ogledate tukaj.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Filli Uroš Grilc Alenka Bratušek igor rozman igor kadunc Irena Ostrouška Dragan Matić Petra Ložar Brankica Petković Jedrt Jež Nikola Damjanić domen savič Gojko Bervar Sašo Lap janez gril janko kos zoran janković mitja rotovnik Igor E Bergant Sašo Hribar robert pajek ljerka bizilj nataša pirc musar valentin areh Sandra Bašič Hrvatin ilinka todorovski Miran Zupanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Arij Slovenski

2019-11-20 11:58:37


Komunisti, socialisti... isto sranje, drugo pakiranje. Komunisti so se 100 let sami naslavljali s komunisti, po padcu Berlinskega zidu pa so se hinavsko preimenovali v (social) demokrate. Ampak njihov osnovni cilj se ni spremenil. In kaj je osnovni cilj komunizma alias socializma? Iztrebiti belo raso in uničiti zahodno civilizacijo. Dokaz za to je 200 milijonov zverinsko poklanih žrtev komunizma po celem svetu, od tega najmanj 150.000 Slovencev, katerih kosti ležijo v več kot 700 masovnih moriščih, kraških jamah, rudniških jaških in tankovskih jarkih. To niso nobene projekcije, ampak gola dejstva - rezultat komunističnega genocida. Socialistično-komunistične nebuloze in utopične ekonomsko-družbene teorije, blebetanje o delavskih pravicah, družbeni lastnini, produkcijskih sredstvih, itd. so zgolj prazne parole in flance, s katerimi v svoj tabor zvabijo topoumne naivne idiote, kot je n.pr. Rado K. Ostale lenuhe, parazite, oportuniste in kriminalce pa privabijo s tem, da jim obljubijo delitev plena (premoženja in privatne lastnine), ki ga komunisti pokradejo svojim državljanom. Treba je torej pogledati, kaj komunisti aka socialisti dejansko delajo, ne pa kaj govoričijo. In tisto, kar dejansko delajo že vse od svojega krvavega prihoda na oblast, je masovni genocid nad narodom in plenjenje privatnega premoženja. Vse ostalo je blablabla in megla za retardirane opranoglave bebce ala Rado K, ki jim je od dejstev pomembnejša semantika.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo danes direktor RTVS? Leve frakcije razdeljene, vodi pa Filli proti Grilcu, 11 proti 9.