objavi na
pozareport.si

forum

Četrtek, 9. februar 2017 ob 07:00

Cerar in Brglez, oba bosta luzerja. Pussy Cerar pa je, kar zadeve medije, že na poti Bratuškove.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Brglez in Cerar sta si pred publiko v Cankarjevem domu dala roke, na sprejemu pa sta bila zadržana.
Kljub temu da naj bi bil frakcijski spopad med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom le "zgodba dveh posameznikov, ki ne sme postati zgodba države", kot medijem infantilno pripoveduje Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC, in kljub temu da se "mainstream mediji še niso odločili, kateri je bolj primeren za ljubega vodjo: FDV-naravnopravni socialist (Brglez) ali javnosektorski socialist (Cerar)," kot tvita Libertarec (Tomaž Štih, nekdanji programski vodja Državljanske liste), je boljšim poznavalcem slovenske politike praktično že jasno: iz te zgodba, ki bo zdaj zdaj dobila tako imenovani kompromisni epilog, bosta kot luzerja izšla oba, Miro Cerar in Milan Brglez. Saj gre za tipično "lose-lose" situacijo.

POLITIČNA MATEMATIKA IN ZNAČAJI AKTERJEV

Cerar bo poražen zato, ker so, prvič, frakcijski boji znotraj SMC z Brglezom - edinim politikom, ki se mu je znotraj SMC in ob Cerarju uspelo politično vzpostaviti - postali uradno dejstvo, in drugič, ker Cerarju na prihodnjih volitvah tudi najbolj hudi zakoni proti migrantom ne morejo (več) prinesti glasov na desnici po vsem tem, kar je doslej storil proti - desnici. To je klasična politična matematika. Brglez pa, če zdaj ne bo naredil svoje politične stranke ali pa vsaj svoje poslanske skupine, ni naredil nič in bo zamudil pravi politični timing. Spet klasična politična matematika.
Pri tem je zanimivo, kako zgodba o Cerarju in Brglezu mimogrede razkriva značaje akterjev. Cerar je vidno trmast in užaljen otrok, Brglez pa nekoliko len oziroma po domače komot. Simona Kustec Lipicer pa bi se po dveh letih in pol v politiki že lahko nekaj naučila, ne pa samo ponavljala bizarne fraze. Ni (več) dovolj, da ima za političarko simpatičen obraz in "dobre noge" (eno nogo ima sicer trenutno poškodovano), pa še ločila se je, bil bi res že čas, da pokaže nekaj več.

CERAR JE ŽE TARČA, LE PETRIČEVO DELO ŠE PREVIDNO

Sicer pa Cerar zdaj v živo podoživlja medijsko usodo Alenke Bratušek po padcu njene vlade (leta 2014), njeni samokandidaturi za evropsko komisarko in takratni odločitvi dizajnerjev levice, da je novi prvi obraz levice Miro Cerar. Spet ista medijska zgodba. Tisti novinarji in mnenjski voditelji levice, ki so prej najbolj hvalili Cerarja, ga zdaj tudi najbolj sesuvajo in celo žalijo. Do pike enako, kot so to počeli Bratuškovi, prej in pozneje. Novinarji mainstream medijev šele te dni kakor odkrivajo Cerarjevega "skrivnostnega" svetovalca, Izraelca Eisina Asafa, čeprav je avtor teh vrstic o njem podrobno pisal že pred meseci, marca in oktobra 2016, poleg tega je Asaf že leta 2014 svetoval pri volilni kampanji Alenke Bratušek, ko naj bi denar za Asafa (nekaj deset tisoč evrov) založil Robert Golob, takrat še podpredsednik Pozitivne Slovenije in znani slovenski energetski poslovnež, med drugim predsednik uprave Gen-I. Marca lani so mainstream mediji tudi gladko preskočili informacije, koliko, kje in kako se plačuje Asaf (Cerar in SMC naj bi Izraelca plačevala okoli 40 tisoč evrov mesečno, prek ljubljanskega ali srbskega podjetja oglaševalca Igorja Ariha in njegove žene Tijane, Beograjčanke, ki prav tako delata za Cerarja). Pri mainstream medijih se tako ponavlja famozna zgodba o političnem vpoklicu: Meta Roglič iz časopisa Dnevnik denimo Miru Cerarju zdaj očita, da deluje v slogu radikalnega desničarskega izraelskega generala in politika Ariela Šarona, mariborska profesorica in kolumnistka Vesna Vuk Godina na nišnem in prejkone levičarskem portalu FokusPokus piše, da je Miro Cerar "infantilen cepetavček" (kaj po vsem tem sploh še ostane desnim medijem?!), komik Jure Godler pa v angleščini prek televizije Planet TV in videa America First - Slovenia Sloppy Second svetovni javnosti in Donaldu Trumpu sporoča, da je Cerar velik(a) pussy - "You will love him".
Majhna izjema je še vedno časopis Delo, kjer je lastnik Stojan Petrič zaradi svojih poslovnih in tudi osebnih načrtov (gradnja drugega tira in kandidatura za člana nadzornega sveta Telekoma Slovenije) verjetno skalkuliral, da je z najbolj uničujočimi napadi na Cerarja za vsak primer treba še malo počakati. No, možno je tudi, da je Petriču tako namignil Milan Kučan, saj tajkun iz Idrije ne slovi ravno po svoji lucidnosti, vsaj kar zadeva medije, publicistiko in politično kombinatoriko. So pa zato na Slovenskih novicah Cerarju na hitro podtaknili anketo, kdo bi bil primernejši za liderja levice, Cerar ali Zoran Janković?!

JE MOJCA STROPNIK ŽE NA HLADNEM?!

Mimogrede, krožijo čenče, da naj bi se premier Cerar že sprl z novo spremljevalko, odvetniško pripravnico (ne odvetnico, kot napačno poročajo nekateri mediji) Mojco Stropnik, in jo postavil na hladno, zato nista prišla skupaj na torkovo državno Prešernovo proslavo v Cankarjevem domu, čeprav je bilo tako napovedano. Poslej naj bi Cerar "okoli vozil" svojo polnoletno hčerko Evo Cerar (vse nove Cerarjeve spremljevalke razen predzadnje - Vesne Arnšek so tako ali tako podobne njegovi polnoletni hčerki Evi), kot "Donald Trump -Ivanka Trump efekt".
Piarovci predsednika vlade pa se menda jezijo, ker bodo skozi tabloidne revije Suzy, Story ali Lady spet morali lansirati nekaj novega ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar milan brglez Simona Kustec Lipicer Tomaž Štih Alenka Bratušek Eisin Asaf Robert Golob Igor Arih Meta Roglič Tiana Arih vesna vuk godina Ariel Šaron Jure Godler stojan petrič Milan Kučan zoran janković mojca stropnik Vesna Arnšek Eva Cerar ivanka trump

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Cerar in Brglez, oba bosta luzerja. Pussy Cerar pa je, kar zadeve medije, že na poti Bratuškove.