objavi na
pozareport.si

forum

Nedelja, 12. februar 2017 ob 07:26

Ne grdi Hrvati ali minister Počivalšek, pozabljeni junak Cimosa je - Borut Jamnik
Bojan Požar

Odpri galerijo

Janko Veber in Borut Jamnik. Poslanec SD je sicer eden največjih Jamnikovih kritikov - na Facebooku.
Ko (če) človek prebira medije, od poslovnega časnika Finance do spletnega portala Siol.net, zlahka dobi občutek, da so za vse težave slovenskega Cimosa krivi "grdi Hrvati" ali nesposobni gospodarski minister Zdravko Počivalšek - Hrvati naj bi preprečevali prodajo Cimosa Italijanom, skladu Palladio Finanziaria iz Vicenze, in naj bi se celo "igrali" s Počivalškom.
Pa vendar, na srečo tukaj obstaja tudi zgodovinski spomin, mimo medijev, prodanih politikov, drugih interesnih združb in celo posameznikov.
Cimos ni od včeraj, gre za podjetje, zadolženo za neverjetnih 500 milijonov evrov, glavni "pozabljeni junak" koprskega Cimosa pa je Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice. Modra zavarovalnica je bila namreč do prevzema bank največji delničar Cimosa, Jamnik pa kot prvi človek Modre zavarovalnice Cimosov ključni igralec. Ne sicer v Cimosovi proizvodnji ali menedžmentu, ampak na slovenski poslovno-politični sceni. Jamnik je takrat v ožjih krogih razlagal, da Cimos vodi zato, ker je, prvič, največji delničar, in drugič, ker je domačin z Obale. Na eni od sej nadzornega sveta Pivovarne Laško (Jamnik je bil nadzornik laških pivovarjev od junija 2011 do junija 2013) pa je celo poučeval Dušana Zorka, predsednika uprave Pivovarne Laško, da morajo v Laškem delati tako, kot delajo oni v Cimosu. No, vemo, kako se je potem izteklo. Oni v Cimosu so - tudi z izčrpavanjem podjetja - prišli do polmilijardne izgube, Pivovarno Laško pa je za nekaj več kot 223 milijonov evrov kupil globalni pivovarski megagigant Heineken in Zorko je ostal šef uprave.
Kako odločilno je Borut Jamnik vodil Cimos, dokazuje tudi njegova izjava za Delo 12. marca 2014, ko je suvereno napovedal: "Banke bodo kapitalizirale terjatve do Cimosa. Cimos je preveč pomembna družba, da bi kdor koli počel kar koli ..."
Tedanji minister za finance Uroš Čufer pa je lastnikom Cimosa (za Dnevnik) že takrat nalil čistega vina: "Lastniki bodo spoznali, da so v Cimosu izgubili vse." To velja tudi za Modro zavarovalnico, ki predvsem upravlja denar dopolnilnega zavarovanja javnih uslužbencev.

JAMNIKA KAKOR DA SPLOH NI. NIKOLI.

Je Borut Jamnik za tak fiasko kdaj, kje ali komu odgovarjal?! Ne, kje pa, Modro zavarovalnico vodi še naprej in tudi osebno ni izgubil nič. Ker že vso svojo poslovno kariero upravlja tuje - državno premoženje, od Hita do Probanke prek Kapitalske družbe do Modre zavarovalnice. K tej njegovi luksuzni poziciji pa sodi tudi to, da ga v mainstream medijih nikoli ne omenjajo kot del problema. Jamnika kakor da sploh ni ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ne grdi Hrvati ali minister Počivalšek, pozabljeni junak Cimosa je - Borut Jamnik