objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 13. februar 2017 ob 07:01

V sredo kadrovski razplet na SDH? Skupina štirih iz SD proti SMC - spopad za člana uprave.
Dejan Levanič, Klemen Žibert, Miha Butara in Uroš Jauševec so trenutno štirje najmočnejši kadroviki stranke SD. Ker Dejan Židan sam ne kadruje, ne smejo pa motiti Matjaža Hana.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Levanič in Uroš Jauševec. Slednji, prejšnji sekretar SD, ima še vedno velik vpliv na Levaniča.
To sredo naj bi na seji nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga padla odločitev, ali bo novi član uprave SDH postal Matevž Marc, nekdanji član uprave Save. Marca forsira frakcija trenutno štirih najmočnejših kadrovikov stranke Socialnih demokratov, z generalnim sekretarjem SD Dejanom Levaničem na čelu, zraven pa so še Klemen Žibert, kabinetni svetovalec ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak in sekretar ljubljanskega odbora SD - spomnimo, pravijo mu tudi "sendvičar", Miha Butara, pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic, in Uroš Jauševec, bivši generalni sekretar SD in tajnik društva Progresiva (Jauševec ima namreč še vedno velik vpliv na Levaniča), proti Matevžu Marcu pa je Cerarjeva stranka SMC. Iz SMC je tudi slišati, da SD kot "najmanjša vladna stranka ne more imeti člana uprave SDH".
Lidia Glavina, sedanja začasna predsednica uprave SDH, ki naj bi bila to sredo imenovana za predsednico uprave s polnimi pooblastili, namreč sodi v kvoto SMC, druga članica uprave SDH Nada Drobne Popovič pa je, kot pravijo, "od vseh".
Mimogrede, na sceni se številni sprašujejo, kolikšna sta moč in vpliv omenjene četverice SD? Kar precejšnja, pravijo naši viri, glede na to, da se predsednik stranke SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan sam ne ukvarja s kadrovanjem, ne sme pa četverica poseči v interesne sfere vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana. Miho Butaro naj bi sicer bremenile nekatere ugotovitve ene od revizij na TSMedii, hčerinski družbi Telekoma Slovenije, kjer je bil Butara zaposlen pred prihodom na Slovenske železnice. Tako se vsaj govori, vendar podrobnosti niso znane.

PULJIĆ NA SDH PREK ERJAVCA?

Medtem se Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH, ukvarja predvsem s tem, kako bi sam prišel med nadzornike Petrola (in potem prevzel tudi vodenje nadzornega sveta Petrola), čeprav so se člani nadzornega sveta SDH eksplicitno dogovorili, da ne bodo kandidirali za člane nadzornih svetov družb, ki jih "upravlja" SDH. Na primer: če bi Belič želel postati član nadzornega sveta Petrola, bi ga za člana nadzornega sveta morala imenovati uprava SDH (tako so porazdeljene pristojnosti), torej Lidia Glavina & Co. In potem bi Damjan Belič kot predsednik nadzornega sveta SDH nadziral upravo SDH (Lidio Glavina & Co.), ta pa bi hkrati nadzirala Beliča - kot člana nadzornega sveta Petrola?!
No, večjega nasprotja interesov si skorajda res ni mogoče predstavljati.
Eden od dveh novih članov nadzornega sveta SDH, znotraj kvote stranke Desus, pa naj bi, menda na zahtevo prvaka Desusa in ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, postal Željko Puljić iz Iskratela. Drugega manjkajočega člana nadzornega sveta SDH pa bo skadrovala SMC. Ime je še skrivnosti, je pa na seznamu 17 kandidatov, ki ga skrivajo na ministrstvu za finance.

FAJONOVA SI JE ŽE KUPILA HIŠO ...

Ko smo že pri SD: spet se močno širijo govorice, da se išče novi obraz na čelu stranke, menda že za prihodnje volitve, ker da Židanu "ne gre in gre". In kot po naključju, Tanja Fajon, evropska poslanka SD, ki jo nekateri vidijo na Židanovi funkciji (sama bi sicer menda leta 2022 raje kandidirala za predsednico države, še prej pa, če bi bilo možno, postala zunanja ministrica), pa si je s svojim možem, nemškim snemalcem in novinarjem Veitom-Ulrichom Braunom, pravkar kupila hišo v Zbiljskem gaju pri Ljubljani. Seliti se nameravata oktobra, v Bruslju pa naj bi potem ostajala le še kakšne tri dni na teden ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

V sredo kadrovski razplet na SDH? Skupina štirih iz SD proti SMC - spopad za člana uprave.