objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 1. marec 2017 ob 07:13

Drama mariborskega teatra, drugič. Livija Pandur bi kariero na račun slave pokojnega brata Tomaža.
Pravo ozadje odstopa Alje Predan, zdaj že bivše direktorice Festivala Borštnikovo srečanje, so - to je zdaj praktično potrjeno - tudi ambicije Livije Pandur pod krinko spoštovanja spomina Tomaža Pandurja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dogovor. Livija Pandur je namesto pokojnega brata Tomaža režirala predstavo Brezmadežna.
Afera z odstopom Alje Predan, direktorice Festivala Borštnikovo srečanje (FBS), in hkrati z javnim priznanjem rdečih številk SNG Maribor vse bolj razkriva tudi nekatera malo bolj umazana ozadja dogajanj znotraj in okoli mariborskega gledališča. Predvsem pa ambicije Livije Pandur, dramaturginje in sestre pokojnega režiserja Tomaža Pandurja, ki želi, sodeč po tem, kar sama piše in govori, kariero na račun slave svojega umrlega brata. Spomnimo, Tomaž Pandur je zaradi zastoja srca preminil lanskega aprila, med vajo v Makedonskem narodnem gledališču v Skopju.

OZADJE ODHODA ALJE PREDAN

Zdaj verjetno tudi ni več nobenega dvoma, da Predanova ni odšla samo zaradi "spremenjenih odnosov", ampak predvsem zaradi pritiskov, ki so padli po njej, in to pod krinko, da Festival Borštnikovo srečanje "ne spoštuje" spomina na Tomaža Pandurja. Glede na to, da ti očitki prihajajo od Tomaževe sestre Livije in celo njenega moža, igralca Branka Jordana, gre ne samo za običajne gledališke intrige ter boj za vpliv in oblast znotraj mariborskega gledališča, ampak tudi za precej nepietetno početje. Livija Pandur in Branko Jordan sta ob lanskem Borštnikovem srečanju na številne naslove (od direktorja SNG Maribor Danila Roškerja do Nacionalnega sveta za kulturo) poslala protestno pismo, v katerem sta navidezno protestirala zoper nespoštovanje "lika in dela" Tomaža Pandurja, dejansko pa zakulisno rušila Aljo Predan in lobirala za to, da bi nova direktorica Festivala Borštnikovo srečanje postala - Livija Pandur. O tem smo poročali že lani oktobra, Livija Pandur pa zdaj celo trdi, da je poročanje o tem, da naj bi ona želela postati direktorica FBS, nič manj kot "poskus osebne diskreditacije in odvračanje pozornosti v splošno teorijo zarote" (vir: mariborski časopis Večer).

BREZMADEŽNA

Mimogrede, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je Branka Jordana redno zaposlil septembra lani, Jordan pa je, namesto da bi se posvetil dramski igri, začel pisati protestna pisma. Za Livijo Pandur pa Rošker pravi, da znotraj SNG Maribor "nima nobenega statusa" (je bila pa kot dramaturginja v SNG Maribor zaposlena pred leti, ko je v mariborskem gledališču vladal Tomaž Pandur), razen tega, da je režirala dramsko predstavo Brezmadežna, v kateri igra Nataša Matjašec, žena direktorja Roškerja. Toda ravno zgodba s to predstavo po svoje razkriva, kaj se resnično dogaja v ozadju. Z redno zaposlitvijo Branka Jordana naj bi Rošker takrat ustregel "Pandurjevemu klanu", v katerega naj bi prestopila tudi Nataša Matjašec.
Livija Pandur in Branko Jordan namreč trdita, da je "škandalozno", ker ta predstava ni bila uvrščena v tekmovalni del lanskega Festivala Borštnikovo srečanje. Šlo je torej tudi za to, da je Livija Pandur tako rekoč zahtevala od Alje Predan, da njena predstava Brezmadežna "mora biti na Borštniku", takole pod plaščem pietete do pokojnega Tomaža Pandurja. Gre sicer za predstavo, ki naj bi jo režiral Tomaž Pandur, dramaturginja bi bila Livija Pandur, vendar ga je prehitela smrt. Po smrti Tomaža Pandurja pa so se, tako danes pravi Danilo Rošker, odločili, da bo predstavo režirala kar Livija Pandur. In ji za režijo plačali 10 tisoč evrov.
Naši viri pa opozarjajo, da je bila ta predstava mišljena kot sestavni del sodne poravnave med Mestno občino Maribor, kot naslednico Evropske prestolnice kulture, in Tomažem Pandurjem, ki je EPK ostal dolžan nekaj deset tisoč evrov. Potem pa so se sodno poravnali na okoli 15 tisoč evrov. Namesto odplačila dolga v denarju naj bi Tomaž Pandur zrežiral predstavo za SNG Maribor - Brezmadežno. To lahko potrdi tudi avtor teh vrstic, saj ga je Tomaž Pandur nekaj mesecev pred svojo smrtjo tudi osebno povprašal za mnenje okoli sodnega spora z EPK oziroma mariborsko občino. Za samo predstavo Brezmadežna Danilo Rošker sicer zatrjuje, da je "uspešna".
Livija Pandur je tudi direktorica podjetja Tomaž Pandur.Theaters, Mednarodna gledališča, d. o. o. (podjetje ima sedež v Mariboru, na Tomšičevi ulici 22, podružnico pa v Ljubljani), a to že leta 2015 ni imelo več praktično nobenih prihodkov in ima večinoma blokirane transakcijske račune. Podjetje sicer uradno še vedno posluje, zadnja blokada TRR, odprtega pri Novi Ljubljanski banki, pa je trajala do 5. januarja letos. Po javno dostopnih podatkih je Livija Pandur trenutno še samozaposlena v kulturi, za morebitno funkcijo direktorice Festivala Borštnikovo srečanje pa menda ne izpolnjuje vseh formalnih pogojev.

				Danilo Rošker je igralca Branka Jordana, moža Livije Pandur, zaposlil septembra lani, s tem pa naj bi naredil uslugo Pandurjevemu klanu. Jordan pa se je namesto dramski igri posvetil pisanju protestnih pisem.<br>
			Danilo Rošker je igralca Branka Jordana, moža Livije Pandur, zaposlil septembra lani, s tem pa naj bi naredil uslugo Pandurjevemu klanu. Jordan pa se je namesto dramski igri posvetil pisanju protestnih pisem.

PREDANOVA PA V CELJE

Alja Predan pa je medtem že dobila novo službo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Na podlagi razpisa so jo zaposlili kot priznano dramaturginjo. Po najnovejših navedbah, ki prihajajo iz SNG Maribor, naj bi si Predanova službo v Celju "zrihtala", še preden je dala odpoved v Mariboru.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
SNG Maribor Alje Predan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-10-18 11:44:07


Cigan se bo pritožil in višje sodišče zadevo z lahkoto obrne njemu v prid glede zadeve ,, Lekarna Bitenc,, Dvomim sicer, v Šiški se gradi nov trgovski center, katerega je ta isti cigan nekoč onemogočal pri gradnji in bo tam pač zdaj postavil eno od izpostav svojih lekarn...Pravo, kar sem spoznal na lastni koži in vse pišem na podlagi osebnih izkušenj, je v Sloveniji hudo raztegljiva zadeva, ki se od posameznika do posameznika tretira drugače. V tem pogledu se moramo nekateri sodno boriti proti izvedensko dokazanim dementnim tožnikom,piscem oporok in celo pokojnikom. Tudi ti imajo po mnenju višjega sodišča, lahko svetle trenutke in operirajo na polno. Norö! ...Uničenega zdravja in življenja v desetletju sodnih bojev s kriminalci in prevaranti, ne bo nihče povrnil. Tega slovenski pravosodni sistem, ne bo zaznal še naslednjih sto let. Morda bom, vsaj jaz, do konca življenja dočakal, da bo kdo od tzv. sodnikov globoke države,ki načrtno uničujejo življenja in krojijo usode ljudi, kazensko odgovarjal. Čeprav, glede na komike, luzerje in bleferje, ki jih globoka država nastavlja na oblast, nimam upanja na to. Preveč so zjebani v glavo, da bi razni Kordiši, Korčetke, Mesci in podobni jebivetri, sploh vedeli, za kaj gre...Dokler bo tako in s takšnimi ljudmi v sodstvu, imajo kriminalci avtocesto po vsej poti svojih hudodelstev. Izgubljena človeška življenja, pa toliko pomebna v luči zasledovanja njihovih bolnih interesov, kot povožena divjad ob cesti.
Igor Hauptman

2019-10-18 09:18:38


Se pridružujem čestitkam komentatorja Bitenčevim za sodno zmago proti ljubljanskemu županu ter desetletno maltretiranje, ki ga je prenašala cela družina Bitenc. Vsi člani družine so namreč po poklicu farmacevti, njegova mama je tudi vodila lekarno. Zakaj pišem o tem. Pri tej družini vključno z Borom Bitencem, bivšim odličnjakom bežigrajske gimnazije ter diplomantom Fakultete za farmacijo v nasprotju prepričanji povprečnega Slovenca, da je prodaja farmacevtskih izdelkov nekaj, kar samo po sebi prinaša kupe denarja, tega ne boste niti približno opazili, vsaj kar se njihovega življenjskega sloga tiče ne. Nobenih bogataških vil. razkošnih vikendov z jahtami, nobenih belih mercedesov in BMW-jev, nič od tega pri njih ne boste videli za razliko od sinčkov župana, katerih poslovni in siceršnji potenciali so sicer znani daleč preko mej glavnega mesta, kjer kraljuje njun ata. Pa pri tej zadevi to niti ni poglavitno. Zame nepojmljivo je dejstvo, da je naše sodstvo potrebovalo deset (10) let za to, da je ugotovilo (Vrhovno sodišče), da je lekarniška dejavnost javna služba in zato pri presoji koncesijske pogodbe ni mogoče odločati le na podlagi Zakona o gospodarskih družbah ter pri tem upravičeno nisem brez dvomov o tem, kaj je gnalo vrhovne sodnike, da so se po desetih letih sploh tako odločili, kot so na koncu se. Kaj se sploh gremo v tej državi. V kolikšnem času mislite, bi takšno vprašanje razrešila britanska sodišča, t.j. sodišča tiste države za katero berem v komentarjih na družbenih omrežjih, naj se čimprej pobere iz EU ker, da ji ni prostora v družbi držav med katere sodi tudi Slovenija.
borut rojc

2019-10-18 08:14:43


Enkrat mi je ob kavi, uslužbenka MOL-a dejala : ,, Jankovič je kriminalec in kot takega ga moraš sprejeti, da lahko shajaš z njim , ,, Tega mnenja sem tudi sam, torej, da je človek gangster, kljub temu pa je sinonim nedolžnosti, nedotakljivosti za slovensko krivosodje. V tem pogledu bi znak tehtnice v emblemu, ki v smislu tehtanja med dobrim in zlom, lažjo in resnico, predstavlja sodstvo, morali zamenjati s sliko Jankovičev, prej omenjenega kriminalca in njegovih, retardiranih sinov. ..Niso nam nevarni volkovi in medvedi, pač pa tovrstni nenadertalci, opičnjaki, ki se svobodno sprehajajo naokrog in iz sodišča vedno prihajajo široko nasmejani, razigrani in predvsem pripravljeni na nova kazniva dejanja. Nekoliko zadrege se kaže le v tem, kje se zvečer s sodniki in tožilci dobiti na večerji , da jih kdo ne opazi. Slovenija danes... Mimogrede, čestitke Bitenčevim, da so obdržali lekarno in se niso dali gangsterju. Zanj , seveda, to ni poraz. V sodelovanju s sodiščem, žrtvujejo lekarno, da obdržijo milijonske zneske pri drugih sumljivih poslih...Logično je, da zaradi takšnega, mafijskega ustroja države in povezave sodstva z najbolj krvoločnimi kriminalci, nek ustavni sodnik, ne bo odstopil, ker se mu je nekaj zareklo. On niti ne more odstopiti, kot ne Šarec, ker je te ljudi nastavila prav mafija, ki dejansko vodi in obvladuje državo. Bog pomagaj, če uporabim izraz enega od komentatorjev, ko gledam te predsednike sodišč danes; Kneza, Florjančiča, Pogačnika. Kot bi bili le Jankovičevi pomočniki...Dvomim, da pa bo Jakličeva integriteta načeta, če se ga lotita dva norca iz režimskega medija, ki bosta kmalu na zavodu za zaposlovanje. Ko te obdeluje veselinka, ima to posebno težo. Vseeno si bo Vukovička morala najti nekoga, kot tudi prismojeni Cirman, ki ga bosta, se mu morda sama pustila obdelati. Za ljubi kruhek.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Drama mariborskega teatra, drugič. Livija Pandur bi kariero na račun slave pokojnega brata Tomaža.