objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Nedelja, 5. marec 2017 ob 08:02

Gorenje je tudi molzna krava zakoncev Voljč. Franjo Bobinac pa to podpisuje.
Fat in neapetitlih: Marko Voljč, predsednik nadzornega sveta Gorenja, in njegova žena Romana Voljč Kovács prek - svoje - kadrovske agencije iz Gorenja vsako leti iztisneta okoli 300 tisoč evrov.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Marko Voljč in Franjo Bobinac. Corporate governance Gorenja je močno upadel, pravijo naši viri.
Ko smo prejšnji ponedeljek objavili odmevno insajdersko zgodbo iz Gorenja, je Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, na naše pisanje odgovoril z "velikim intervjujem" v Delovi prilogi Svet kapitala. Mediju, v katerem Gorenje na veliko oglašuje, in prilogi, ki jo je izumil novi lastnik Dela Stojan Petrič (Kolektor), namenjena pa je zlasti hvalnicam izbrancev slovenske poslovne elite. Naslov intervjuja, teksta, ki mu strokovnjaki za javnost in lobisti pravijo "damage control", je bil skrajno populističen, poleg tega z Gorenjem nima nobene zveze: "Bobinac: Vrnimo pivo na stadione", saj se je Franjo Bobinac med intervjujem hvalil predvsem s športnimi dosežki tistih, ki jih sponzorira tudi - Gorenje.

ZAKONCA VOLJČ: OKOLI 300 TISOČ EVROV LETNO

Tako se prikriva tudi prava slika Gorenja. Precej zadolženega podjetja, ki pa je tudi poligon za finančno izčrpavanje. Recimo zakoncev Marka Voljča in njegove najnovejše soproge Romane Voljč Kovács. Marko Voljč, nekdanji bankir (med drugim predsednik uprave Nove Ljubljanske banke), vsaj dvakrat kandidat za predsednika vlade in ustanovitelj Act tanka, famoznega kluba za razmišljanje o prihodnosti Slovenije, je predsednik nadzornega sveta Gorenja, njegova, tokrat precej mlajša žena, temnolasa Romana Voljč Kovács, direktorica in solastnica kadrovske agencije Dr. Pendl & Dr. Piswanger, kadrovsko in podjetniško svetovanje, d. o. o., pa ima z Gorenjem sklenjeno pogodbo o "strateških aktivnostih na področju upravljanja s kadri". Prek katere kadrovska agencija žene Marka Voljča z Gorenjem zasluži okoli 300 tisoč evro letno. Tako je bilo vsaj po naših informacijah tudi leta 2016, čeprav finančno poročilo Gorenja za preteklo leto še ni javno objavljeno.
Pogodba z Voljčevo ženo je bila podpisana v Avstriji, za Gorenje pa jo je podpisal Žiga Debeljak, direktor Gorenja Beteiligungs na Dunaju. Po navedbah enega od naših virov je sodelovanje Gorenja z Voljčevo ženo "fat in neapetitlih", Franjo Bobinac pa se izgovarja, da je bila pogodba z Romano Voljč Kovács sklenjena leta 2013, torej nekaj mesecev prej, preden je predsednik nadzornega sveta Gorenja postal Marko Voljč (avgusta 2014).

TO JE MODUS OPERANDI FRANJA BOBINCA

"To so pravljice za male otroke," pravijo naši viri, saj je Franjo Bobinac takrat že točno vedel, da bo Marko Voljč novi predsednik nadzornega sveta Gorenja. Ne nazadnje, Marko Voljč je enkrat že bil predsednik nadzornega sveta Gorenja, do leta 2006. Gre za Bobinčev "modus operandi", pravijo isti viri. Tudi mož Španke Corinne Claudie Graf, druge članice nadzornega sveta Gorenja, naj bi, prav tako pred njenim imenovanjem za nadzornico Gorenja, dobil neko svetovalno pogodbo z Gorenjem. Urošu Slavincu, nekdanjemu direktorju domžalskega Heliosa in namestniku predsednika nadzornega sveta Gorenja, pa naj bi Bobinac delal usluge tako, da je Gorenje sponzoriralo košarkarski klub iz Domžal. Bobinac "odlično obvlada kupovanje nadzornikov", pravijo naši viri. Potem ko sta iz nadzornega sveta odšla Peter Kraljič in Keith C. Miles, nadzorni svet pa je prevzel Voljč, je corporate governance v Gorenju močno upadla, ugotavljajo naši viri. In dodajajo, da je "še Slavinec bolj stiskal Bobinca kot Voljč".
Mimogrede, Uroš Slavinec je po poročanju medijev trenutno tarča kriminalistične preiskave zaradi sporne prodaje Heliosa - Avstrijcem.
Koliko pogodba z Gorenjem pomeni za družinske prihodke zakoncev Voljč, nam povedo tudi javno dostopni podatki prihodkov kadrovske agencije, ki jo vodi Romana Voljč Kovács. Leta 2015 je agencija zabeležila nekaj več kot 556 tisoč evrov prihodkov, kar pomeni, da je 300 tisoč evrov težka pogodba z Gorenjem zakoncema Voljč prinesla več kot polovico denarja iz naslova letnega poslovanja te agencije. Leta 2015 pa nekaj manj kot polovico. No, bilance za leto 2016 še čakamo.
Pri tem je zanimivo to, kar so pred dnevi ugotovili novinarji časnika Finance. Da je Marko Voljč na poslovnem spletnem portalu LinkedIn naveden kot direktor (te) kadrovske agencije, čeprav uradne baze podatkov tega ne navajajo.

DELUJETA IZ MEHIKE, PO SPLETU IN ELEKTRONSKI POŠTI

In kako deluje Romana Voljč Kovács, žena Marka Voljča, za Gorenje? Če bo namesto Petra Groznika, ki od predprejšnjega petka ni več član uprave Gorenja, za novega člana uprave na primer skadrovala Žigo Debeljaka, kar se govori, bo to videti takole: žena predsednik nadzornega sveta Gorenja bo - znotraj zneska 300 tisoč evrov - za novega člana uprave predlagala tistega, ki je z njo na Dunaju podpisal pogodbo o kadrovanju za 300 tisoč evrov. Potem pa ga bo za člana uprave Gorenja imenoval nadzorni svet Gorenja, ki ga vodi njen mož. Saj, zadeva bi lahko bila bizarna in celo komična, če ne bi šlo za podjetje, katerega največji lastnik je še vedno država. Največji posamični lastnik Gorenja je namreč še vedno Kad (Kapitalska družba), ki ima v lasti 16,37 odstotka Gorenja. Predstavnik Kada v nadzornem svetu Gorenja je predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil, sicer nekdanji mednarodni tajnik Mladega foruma Socialnih demokratov.
Enormnim dobičkom, ki jih skupaj z avstrijskimi lastniki kadrovske agencije Dr. Pendl & Dr. Piswanger kujeta zakonca Voljč, predvsem na račun Gorenja (agencija zakoncev Voljč je leta 2015 zabeležila 763 tisoč evrov prihodkov in kar 320 tisoč evrov dobička!), pa se ne gre čuditi, če vemo, kako in kje živita ter kako delujeta. Živita namreč v Mehiki, Romana Voljč Kovács pa po navedbah številnih virov po Sloveniji kadruje kar prek spleta in elektronske pošte.
Ko Marko Voljč iz Mehike prileti v Slovenijo, malo v Ljubljano, malo pa v Velenje, na sejo nadzornega sveta Gorenja, pa naj bi stroški njegovih prihodov znašali okoli 10 tisoč evrov, podobno kot stroški posameznih prihodov Japonca Toshibumija Tanimota, še enega člana nadzornega sveta Gorenja, sicer pa upokojenega uslužbenca družbe Panasonic. Sodeč po številkah, ki jih navajajo naši viri iz Gorenja, gospoda Voljč in Tanimoto na seje nadzornih svetov iz Mehike in Japonske letita ne samo v poslovnem razredu, ampak morda celo v first classu ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Voljč Franjo Bobinac Gorenje stojan petrič Romana Voljč Kovcs Žiga Debeljak Corinne Claudie Graf Uroš Slavinc Peter Kraljič Peter Groznik bachtiar djalil

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-13 09:27:26


Opravilno nesposobnost Slovenije, tako tudi vojske in policije, EU rešuje na način, da sprejema Hrvaško v področje Schengna. Za dom spremni, nikoli niso bili tako močni na zunanjem področju. EU jim zaupa, v tem kontekstu bosta razbremenjeni tudi avstrijski in italijanski vojski ter policiji...Po logiki razmišljanja bedastega predsednika Srbije, Vučiča, ki ob vsaki nepriliki na pomoč kliče Ruse in Kitajce, bi lahko delovali tudi prismojeni Erjavec, aktualna vlada in ne preveč bistri Kličko slovenske politike, Črnčec. Torej, lahko razpustijo še tisto malo slovenske vojske in tam zaposlujejo prijatelje in svoje priležnice. Nemškega okupatorja namreč ne bo v te kraje. Od njega smo danes močno odvisni ; v bistvu nas le Nemčija še drži pri življenju. Kakšen divjak z juga bo sicer še zataval preko Kolpe v te kraje, a to je za politiko poglavnika iz Murgel, kateremu Slovenija kot država, nikoli ni bila intimna opcija, vedno in zgolj le dobrodošel podatek. Tovariš Milan bolj sovraži Slovence kot jaz čefurje. Zločin, ki ga izžarevajo njegove oči, ni potešen in še vedno željan krvi. Od karizme, ki jo oddaja ostareli gospod, so vaški posebneži iz spremstva predsednika vlade padali v trans in potrebovali psihiatrično pomoč. V času, ko je Šarec dobival inštrukcije za mesto, kamor ga je globoka država predvidela...Erjavec ima dva pomembna aduta v smislu obrambe svojega imena; Slovenija ni pravna država in, kar je še pomembneje, zjeban je v glavo in se ga ne da sodno procesuirati. Človek je obtičal na nivoju prerekanja okrog pralnega stroja, za katerega ne ve, da ne sodi na skupni hodnik sostanovalcev v bloku ali odpisa kazni zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, s katerim tepka, ministrova hči, ogroža ostale udeležence v prometu...Ker sem iz Šmarce, kot Pečečnik ; morda bo sovaščan oddal ponudbo tudi za nakup slovenske vojske. Bil bi boljši minister kot pilot.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Gorenje je tudi molzna krava zakoncev Voljč. Franjo Bobinac pa to podpisuje.