objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 9. marec 2017 ob 06:56

Tako molzejo Gorenje, tretjič. Službe za sorodnike in vplivne, Žigi Debeljaku celo po dve plači.
Nepotizem, klientelizem in sumi korupcije - je slišati iz Gorenja, kjer se delijo službe sorodnikom in vipovcem. To naj bi dokazoval vrtiljak znanih Slovencev okoli Franja Bobinca, zaposlenih v Gorenju.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pravijo, da je Gorenje raj nepotizma in klientelizma. Številna imena temu res pritrjujejo.
Spomnimo. Ko je Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, januarja 2005 za izvršno direktorico tržnega področja Severne in Centralne Evrope postavil kar svojo ženo Polono Bobinac, je za časnik Finance izjavil naslednje: "Na to mesto bi imenoval boljšega, če bi ga imel, vendar posel delajo ljudje in ni jih veliko, ki imajo tak smisel za prodajo kot ona."
In zanimivo, Gorenje je tisto podjetje, kjer so "najboljši kadri" ravno sorodniki članov uprave in drugi znani Slovenci, ki se tako ali drugače, seveda vsi čisto naključno, pojavljajo v zgodbah okoli Bobinca, vladajoče slovenske politike in družb ali skladov, ki so še vedno del državnega premoženja. Večina teh, zaposlenih pod "sumom nepotizma in klientelizma", če ne celo korupcije, je znotraj Gorenja dobila odlično plačane službe - predvsem v tujini. Od Avstralije do Beograda.
Po naših informacijah naj bi (skoraj) vsi člani uprave, ne samo Fanjo Bobinac, v Gorenju imeli zaposlene svoje soproge. To je sicer spet čisto posebna tema, danes pa poglejmo nekatera druga znana imena, zaposlena v Gorenju.
Ko je Uroš Slavinec, nekdanji direktor Heliosa, danes namestnik predsednika nadzornega sveta Gorenja, julija leta 2010 postal nadzornik Gorenja, je leto dni kasneje, jeseni 2011, Franjo Bobinac zaposlil njegovega sina Jaka Slavinca. Tako je sin novega člana nadzornega sveta postal pomočnik direktorja Gorenja v Moskvi.
Na eno od vodilnih delovnih mest Gorenja na Dunaju in Velenju se je zaposlil tudi Tomaž Kuntarič, nekdanji predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, ki ga z Bobincem povezuje tudi insajdersko solastništvo famozne družbe Ingor, d. o. o., prek katere so Bobinac in izbranci poskušali izvesti menedžerski odkup (Buy Out) Gorenja, pa jim ni uspelo. No, družba Ingor je zdaj v stečaju.
Gorazd Jamnik, brat dosti bolj slavnega Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, je finančni direktor Gorenja v Srbiji, še prej pa je bil tudi direktor družbe Istrabenz Gorenje Inženiring. Mimogrede, leta 2009 je bil nekaj mesecev direktor tega podjetja tudi že skoraj "legendarni" slovenski politični prebežnik Ciril Pucko.
Matej Čufer, brat nekdanjega ministra za finance Uroša Čuferja, je finančni direktor Gorenja v Kopenhagnu, prej pa je bil direktor Gorenja v Franciji.
Pomenljiva je tudi zaposlitev Jurija Giacomellija, nekdanjega direktorja časopisov Delo in Finance. Do leta 2009 je bil direktor družbe Gorenje Design Studio, ki so jo kasneje, ko je Giacomelli odšel - ukinili.
Črt Prašnikar, sin medijsko znanega ekonomista Janeza Prašnikarja, profesorja na ljubljanski Ekonomski fakulteti, je direktor Gorenjeve družbe Asko v Avstraliji. In ko je to potrebno, Janez Prašnikar "vrne uslugo" Bobincu: 10. novembra lani, ko se je izvedelo, da Panasonic ne bo prevzel Gorenja, je uredništvo časopisa Dnevnik objavilo članek o Gorenju in Panasonicu, kjer, glej ga zlomka, ne boste verjeli, ravno profesor Janez Prašnikar zagovarja in brani Franja Bobinca?!

SCENARIJ ZA ŽIGO DEBELJAKA

Poseben primer pa je Žiga Debeljak, direktor Gorenja na Dunaju, ki ga Bobinac zdaj pripravlja za novega člana uprave Gorenja, pristojnega za finance. Po naših zanesljivih informacijah naj bi Debeljak v Gorenju dobival kar dve plači, na podlagi dveh pogodb. Eno pogodbo ima kot "Senior Vice President for International Business Develepment", kar počne na Dunaju, ker tam ne velja slovenska plačna regulativa in dobiva polno avstrijsko plačo, hkrati pa je zaposlen tudi kot Chief Digital Officer v Gorenju, kar je, vsaj po naših informacijah, novo delovno mesto, ki mu prinaša še eno plačo.
Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz Gorenja, je tudi že pripravljen scenarij, kako naj bi Debeljak, ki ga v "Velenju menda ne marajo preveč", postal novi član uprave. Na objavljeni razpis naj bi se prijavilo več dobrih kandidatov, tudi iz Gorenja, med njimi menda tudi Kuntarič in seveda Žiga Debeljak. Tako naj bi ustvarili širok nabor "odličnih kandidatov" in potem izbrali kakor najboljšega med najboljšimi - Debeljaka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

ivan maček

2019-09-16 12:16:03


Ni direktno povezano z prispevkom g. Požarja, vendar se globoko strinjam z komentarjem ki sem si ga sposodil. Če bi ga spisal sam ne bi bil tako "prijazen" do gamadi ki se ji reče policija. Solo • 31 minutes ago • edited Gorenakov namen je zbujati prizanesljivost in simpatije do policije, ampak policaji si naše prizanesljivosti in simpatij ne zaslužijo. Zakaj? Prvič zato, ker komunističnim banditom na oblasti pomagajo preplavljati Slovenijo z ilegalnimi afro-arabskimi migrant. Namesto, da bi jih obravnavali kot kriminalce (kar tudi so), jih taksirajo do azilnih domov in poskrbijo za njihovo maksimalno udobje in prvoklasno oskrbo - na davkoplačevalske stroške seveda. Čeprav vsi (vključno s policijo) dobro vemo, da ne gre za nikakršne "uboge begunce, ženske in otroke", ampak da 95% migrantov sestavljajo mladi moški vojaške starosti (18 do 40 let), povečini islamisti, kriminalci, teroristi, posiljevalci, roparji in morilci, pa policija pri tem miži na obe očesi in se na veliko spreneveda. Policija tako ne opravlja svojega temeljnega poslanstva, za katerega jo plačujemo - varovanje reda, zakonitosti in varnosti državljanov - ampak prav nasprotno: Slovenijo in Slovence pospešeno spravlja v stanje permanentnega kriminala, kaosa in vojnega stanja, ki ga s seboj prinaša masa uvoženih militantnih džihadistov, barbarov in primitivcev, ki odkrito sovražijo bele Evropejce in našo kulturo. In kot drugo si policisti ne zaslužijo naših simpatij, ker so hinavci z dvojnimi merili. Ilegalnim migrantom namreč gledajo skozi prste - celo v primerih, ko jih zalotijo pri samem kriminalnem dejanju, pa migrant potem izreže magično besedico "azil" - medtem ko taisti policaji svoje lastne poštene državljane, rojake in davkoplačevalce terorizirajo in strogo oglobijo za vsak najmanjši drek ali nepomemben prekršek (vožnja 5km/h prehitro po ravni pregledni cesti, neuporaba varnostnega pasu, napačno parkiranje, itd). Po zaslugi policije imamo torej dve kategoriji državljanov - na eni strani je kasta nedotakljivih, za katere zakoni ne veljajo (migranti, cigani, čefurji in udbomafijski plenillski politiki ala Zorangutan Mafijanković), na drugi strani je pa brezpravna raja tlačenih slovenskih davkoplačevalcev, ki vse to drago plača. Dokler bo tako in dokler bo policija (komunistična milica) zgolj represivni organ in podaljšana roka genocidne antislovenske jugo-boljševistične zločinske bande - katerih edini cilj je ropati, tlačiti, terorizirati in končno iztrebiti Slovence - si naših simpatij gotovo ne zasluži, pa če policaj (miličnik) Gorenak še tako milo naklada in sadi rožice.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Tako molzejo Gorenje, tretjič. Službe za sorodnike in vplivne, Žigi Debeljaku celo po dve plači.