objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 30. marec 2017 ob 06:26

Mesec, dva - že klavrni konec inštituta Toneta Ropa. Na sedežu SD pa jim je kar malo laknulo.
Afera je močno načela tudi odnose na vrhu Socialnih demokratov. Kjer Jauševec menjuje Židana, Vlačič vodi komisijo za volilni program SD, Rop pa je tihi kandidat SD za vodenje Demografskega sklada.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Uroš Jauševec in Dejan Levanič. Molk in načeta razmerja na vrhu Socialnih demokratov.
Točno 39 dni po našem razkritju ustanovitve famoznega Inštituta za sodobni trajnostni razvoj petih nekdanjih politikov stranke Socialnih demokratov (Toneta Ropa, Milana M. Cvikla, Patricka Vlačiča, Uroša Jauševca in Rada Bohinca - prek sina Rada Bohinca mlajšega) in točno 12 dni po našem razkritju njihovega prvega posla, zdaj že razvpite svetovalne pogodbe s finančno obubožanim državnim Premogovnikom Velenje, inštitut že doživlja klavrni konec. Po izbruhu afere se je namreč končno javno le oglasil Tone Rop, "direktor Inštituta", katerega sedež je v zasebnem stanovanju Uroša Jauševca, in dejal, da so se "zaradi medijske gonje odločili, da se tega enostavno ne gredo več?!". Doživeli naj bi medijski linč, zato naj bi drugi del analize za Premogovnik Velenje izdelali "pro bono", brezplačno, zadržali pa bodo že izplačani denar, 18 tisoč evrov neto. Pogodba je bila sicer sklenjena za 35 tisoč evrov.
Toda Ropova pripoved o medijskem linču je tipična zgodba o lisici in kislem grozdju. Dejstvo je, da so bili direktno razkrinkani s prsti v marmeladi, afera z molzenjem denarja velenjskih knapov pa je - najmanj leto dni pred volitvami - začela več kot neprijetno načenjati stranko SD, predvsem pa notranja razmerja na vrhu SD. Tam so se vsi vodilni sicer zavili v molk, razen "disidentskega" poslanca in podpredsednika SD Janka Vebra, ki je čez Ropa, Jauševca in druščino udrihal na svojem Facebook profilu. Ampak ostali so kot jagenjčki obmolknili.
Ranljivi prvak stranke in kmetijski minister Dejan Židan je bil tiho, ker ima trenutno odprtih preveč drugih front, da bi šel v vojno še z Ropom in Jauševcem, Vlačič pa je tako ali tako celo na čelu posebne komisije, ki piše novi (pred)volilni program SD. Poleg tega je Tone Rop tudi tihi kandidat SD za prvega direktorja bodočega Demografskega sklada?!
Podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon pa je bila tiho, ker je ona prva favoritka Uroša Jauševca in še nekaterih za novo predsednico stranke namesto Dejana Židana, ki ga menda najbolj ruši prav Uroš Jauševec. Kar se tiče Jauševca, je sicer slišati dvoje: nekateri viri trdijo, da je "finančno pohlepen", drugi pa pravijo, da se je zaradi inštituta "ful zasekiral", podobno kot Vlačič, o čemer smo sicer že poročali.
Oglasila bi se torej lahko samo še generalni sekretar SD Dejan Levanič in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, pa sta očitno kar oportuno ugotovila, da je zaenkrat še bolje molčati. Za Matjaža Nemca, podpredsednika državnega zbora, pa se znotraj SD govori, da ga dosti bolj kot ta afera skrbi nadaljnja tekmovalna usoda njegove žene Iryne Osypenko Nemec v šovu Zvezde plešejo na Pop TV.
Tone Rop je tako z odločitvijo, da se razvpiti inštitut "bande petih" umakne iz posla, pravzaprav napravil veliko uslugo SD, zelo podobno tisti "uslugi", ki sta jo Cerarjevi vladi z umikom obeh kandidatur za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga naredila zloglasna kandidata Željko Puljić in Franc Žmavc. Na sedežu SD jim je zdaj kar "malo laknulo", odleglo.

SPOMNIMO: KOSILO ROPA IN SKUBINA HOTELU LEV

Kar se tiče Toneta Ropa, ki naj bi se, pravijo, kot nekdanji podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) v Luksemburgu navadil življenja za 20 tisoč evrov mesečno, danes pa je brez rednih prihodkov, je treba spomniti vsaj še na naslednje: 11. junija lani smo ekskluzivno objavili novico o srečanju med Ropom, lobistom Ivanom Sušnikom, lastnikom ljubljanske agencije Studio 3S v stečaju, in Gorazdom Skubinom, minuli torek odžaganim generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE - ta članek si lahko preberete tukaj). Dva tedna po tem kosilu z Ropom in Sušnikom v ljubljanskem hotelu Lev je Skubin, takrat samo še član uprave HSE, postal generalni direktor HSE, Rop pa si je odprl še ena vrata v državno energetiko. In glej ga, zlomka, Rop, Sušnik in še en nekdanji minister SD France Križanič so novembra, takrat ko se je Rop dogovarjal za sporno pogodbo s Premogovnikom Velenje, ki sodi v orbito HSE, hodili naokoli in razlagali, da je "treba Skubinu pomagati pri zamenjavi Stojan Nikolića", člana uprave HSE in predsednika nadzornega sveta - Premogovnika Velenje. Takrat naj bi tudi Nikolič od predsednika uprave Premogovnika Velenje Ludvika Goloba izvedel, da bo Rop svetoval Premogovniku Velenje, ne pa tudi, da bo svetovalna pogodba podpisana z inštitutom petih nekdanjih politikov. To naj bi mu Golob - Nikoliću namreč - zamolčal, jutri, v petek, pa naj bi o tej pogodbi razpravljal tudi nadzorni svet Premogovnika Velenje.
Kako se je iztekel poskus Skubinove zamenjave Stojana Nikoliča, pa je znano. Odletel je Gorazd Skubin ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
inštitut toneta ropa Tone Rop anton rop Milan M Cvikl patrick vlačič Uroš Jauševec Rado Bohinc premogovnik velenje janko veber Dejan Židan Tanja Fajon Socialni demokrati Dejan Levanič Matjaž Nemec Iryna Osypenko Nemec Matjaž Han Ivan Sušnik Gorazd Skubin Franci Križanič Stojan Nikolič Željko Puljić Franc Žmavc ludvik golob

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-15 18:28:35


O KPS STALINISTIČNEM STRATEGU dr. D. - ZA PREVZEM OBLASTI . Pričevanje: leta cca 1973. sem kot ob delu šolajoči se in planinec pomagal nekemu oskrbniku neke sindikalne planinske koče v Kamniških - MARKIRATI neko novo planinsko pot. V tisti planinski koči sta se za par dni nastanila dva starejša gospoda - pardon "tavarišča" preko 6o let stara. Eden od njiju je bil malo znani,a realni STRATEG PREVZEMA STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE OBLASTI V SLOVENIJI - realni dr. D.. Ker je bilo tiste dni vreme v hribih nad Golnikom - slabo, smo se v koči - na toplem - veliko pogovarjali. Visoki starec dr. B. - je meni tedaj mlademu Janezu - pripovedoval, kako je med vojnama uvajal v politiko "žal" naše - najbolj znane KPS STALINISTE: ogromno malo znanih realnih detajlov, karakteristik stalinističnih KPS oseb - mi je - - povedal sam od sebe. Imel sem občutek, da se IZPOVEDUJE. BIL JE - globoko žalosten - glede vsega. Naslednje jutro so bilo po radiu nekaj neveselih pesmi klasika - V. VODOPIVCA. Dobro se spomnm, da mi je dr.D. rekel:"KO BI TA VODOPIVEC PIL KAJ DRUGEGA KOT - VODO, bi skladal manj žalostne - bolj VESELE PESMI. Janez - daj ugasni radio" TUDI STALIN KOMUNISTIČNA " STRATEGIJA" se je dr. D-ju - SKVARILA: NIHČE "STALIN-TITO- KARDELJ - KOMUNIZMA" - ni maral ! Naslednje leto - je visoki stalinistični starec dr. D - UMRL. Ker ima dr. B veliko čisto ok živečih potomcev, polnih podatkov - o dr. D.-ju - ne bom zapisal. Eden od njegovih sinov - je storil - samomor drugi pa večino življenja ni bil redno zaposlen. NE MI, NA PROSIM PISATI O KOMUNISTIČNO STALINSKIH POLIT STRATEGIJAH: globoko negativne so.
Henrik Stanjko

2019-10-15 17:54:13


Vsi govorite o "desnici".... A je SDS desnica? A je NSi desnica? So malo bolj desno usmerjeni levičarji. SIcer pa kakor ugotavljate, da na našem območju ni desne stranke... pa je, pa je nihče ne voli ali podpira, iz vedno enakih ali istih razlogov: ja pa ta je ta in ta, pa mu gre samo za denar, mu gre samo za oblast, pa ima ljubico, pa.... Vedno se najde nekaj. Ker Slovenci nismo za ekstreme, razen v športnih panogah seveda. Smo narod, ki potrpi in čaka.... v medčasu pa se znajdemo oziroma se poskušamo znajti po balkansko (kar smo se pač v peteklih desetletjih naučili a očitno še ne obvladamo dovolj teh spretnosti). Zato pa smo tam, kjer smo: ker nimamo že desetletja nihče ne udejanja naše narodne identitete (kulture,jezika,tredicije,...). Zakaj so nas v bivši skupni državi in tudi po svetu imeli vedno za pridne,veste,delovne, zaupanje vredne delavce in ljudi? In ne mi replicirat iz razloga, da so nas lažje molzli in vlekli za nos... Zakaj pa smo danes samo še senca tistega, kar smo enkrat bili: slovenski ponos in borbenost se je nekje izgubil... Sami neki spletni kavčni "hujskači", komentatorji in ... In ponovno mi ne replicirat, da so za to odgovorni drugi ali vodilni ali oblast.... Riti usrane! Enkrat za vselej: Janša,Mesec, Kangler,Podobnik, Kučan,.... mi je vse eno... SEM SLOVENEC in ME SKRBI ZA SLOVENIJO! In še to: še nobena diktatura ni sestopila z oblasti prostovoljno ali na volitvah. Upam, da se strinjate. In lep primer takega razmišljanja imamo v g.Požarju&co;..... Pa tudi oni imajo nekaj za bregom in delajo napake, pa ne vem kaj.... in: vseeno, nekaj naredijo in tudi veliko tvegajo... Zato pa jih veliko podpira.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Mesec, dva - že klavrni konec inštituta Toneta Ropa. Na sedežu SD pa jim je kar malo laknulo.