objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 14. april 2017 ob 07:39

Ozadje diplomata proti Pahorju: Vajgl, Škrabec, Dimovski, Bećirović in Makedonec Zaev
Nenavadno zakulisje famozne napovedane kandidature Milana Jazbeca, slovenskega veleposlanika v Makedoniji, za predsednika države, že razburja Makedonce in obeta celo resen mednarodni škandal.
Bojan Požar

Odpri galerijo

To je vabilo Milana Jazbeca na predstavitev predsedniške kandidature. Zraven pa Vajgl in Erjavec.
Napovedana kandidatura Milana Jazbeca, slovenskega veleposlanika v Makedoniji, za predsednika države, torej proti Borutu Pahorju, bi bila lahko po svoje tudi precej zabavno-bizarna epizodica letošnje predvolilne kampanje, če se zadaj ne bi skrivali prepoznavni zasebni poslovni in politični interesi, ki pa so lahko celo eksplozivno nevarni za državo Slovenijo ter njen zunanjepolitični ugled in položaj.

ŽELI SI NOBELOVO NAGRADO

Sumljivo je že to, kako neženirano piarovsko je kandidaturo Milana Jazbeca predstavilo Delo izpod peresa novinarja Zorana Potiča, ki se je pred dvema tednoma popolnoma blamiral z daljšim intervjujem z Aleksandrom Kešeljevićem, sekretarjem in svetovalcem v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, objavljenim v Delovi Sobotni prilogi. Potič na dolgo in široko navaja Jazbečevo karierno pot (od časov ZSMS do funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo med vlado Janeza Drnovška in Toneta Ropa ter njegove novinarske in pisateljske dosežke, pri čemer Potič seveda gladko zamolči nekaj ključnih Jazbečevih funkcij (na primer v LDS), njegova poznanstva, značaj in pa Jazbečevo zakulisje.
Na ministrstvu za zunanje zadeve se je sicer že zadnje tri tedne govorilo, da se namerava v tekmo za predsednika države podati eden od "znanih diplomatov". Najprej se je ugibalo o Aleksandru Geržini, nesojenem slovenskem veleposlaniku v Zagrebu in sinu Saše Geržine, po mnenju mnogih najbolj vplivnega člana ožjega vodstva stranke Desus, potem pa o Iztoku Simonitiju, nekdanjem Drnovškovem svetovalcu in možu Dragoljube Benčina, zdaj že upokojene bivše državne sekretarke na ministrstvu za zunanje zadeve in nekdanje slovenske veleposlanice na Švedskem. Ko se je razvedelo, da je ta predsedniški kandidat Milan Jazbec, trenutno prvi slovenski diplomat v Makedoniji, pa so se številni njegovi kolegi diplomati znotraj Mladike, sedeža slovenskega zunanjega ministrstva, začeli valjati po tleh - zaradi smeha. Milan Jazbec namreč med drugim velja za človeka, ki, kot pravijo, "nikoli ni imel svojega mnenja". Za to, da je dobil funkcijo veleposlanika v Skopju, pa naj bi se Jazbec, tako nekateri naši viri na zunanjem ministrstvu, "plazil po vseh štirih" ...
Za Jazbeca naj bi bila značilna tudi njegova epizoda s prej omenjeno Dragoljubo Benčina. Ko je ona delala kot veleposlanica v Stockholmu, je bil Milan Jazbec njen "namestnik". Ker naj bi ga Benčinova kot šefinja precej maltretirala (danes bi temu rekli mobing), je napisal avtobiografsko knjigo z naslovom Mavrica izza duše, v kateri opisuje diplomata sredi Skandinavije, ki začne pisati in na koncu dobi Nobelovo nagrado. Hm, ja, podzavestne ambicije Milana Jazbeca, sicer asketskega videza, so torej zelo velike.

VSE POTI VODIJO DO IFIMESA, KJER SE SPRENEVEDAJO ...

Toda pravo zakulisje famozne predsedniške kandidature Milana Jazbeca pa - morda celo naključno - razkriva datum uradne predstavitve njegove predsedniške kandidature oziroma tiskovne konference, ki bo prihodnjo sredo, 19. aprila, ob 10.30 v ljubljanskem Grand Hotelu Union (faksimile vabila zgoraj desno). Na isti dan je namreč "slučajno" v Ljubljani tudi tematska razprava na temo "Evropske jugovzhodne regije", predvsem Makedonije, ki pa jo pripravlja Ifimes, ljubljanski Inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije (vabilo in sestavo udeležencev objavljamo na koncu članka). Zdaj pa poglejmo vse te povezave:
In na Ifimesovi razpravi bo kot eden glavnih gostov sodeloval prav - Milan Jazbec. Na naše vprašanje, ali bo torej Ifimes plačal stroške prihoda Milana Jazbeca iz Makedonije v Ljubljano, nam direktor inštituta Zijad Bećirović ni hotel odgovoriti. Prek SMS-sporočila nam je raje sprenevedavo sporočil, naj se o tem pozanimamo pri Jazbecu, ki pa z novinarji trenutno ne komunicira. Ko smo Bećirovića prosili za Jazbečev mobilni telefon, nam je odgovoril, da so Jazbečevi kontakti navedeni na vabilu za Jazbečevo "predsedniško" tiskovno konferenco, kar pa ni res. Na sprejemnem dopisu vabila, poslanega po elektronski pošti, je namreč navedena zgolj telefonska številka neke slovenski javnosti povsem neznane Urše Žorž, "vodje volilnega štaba Milana Jazbeca", vendar je tudi ta telefonska številka nedosegljiva. Ko smo Zijada Bećirovića opozorili tudi na to, pa se nam ni več oglasil. Mimogrede, Urša Žorž je po javno dostopnih podatkih samostojna podjetnica za "organizacijo in izvedbo prireditev" pod blagovno znamko Eventio, s. p.
Zdaj pa pozor: za Zijada Bećirovića je med poznavalci znano, da "svetuje" enemu od vodilnih makedonskih politikov Zoranu Zaevu, liderju makedonske Socialno-demokratske stranke (SDSM) in kandidatu za predsednika makedonske vlade, ki ga sicer na veliko obtožujejo korupcije. Celo posneli so ga že skrivaj med zahtevanjem denarja in ta posnetek si lahko ogledate kar na YouTubu. Zaev pa je bil tudi že gost Zijada Bećirovića in Ifimesa v Sloveniji. Po navedbah naših virov naj bi Bećirović poskušal prek Zaeva, če bo postal predsednik makedonske vlade, v Makedonijo lansirati sarajevsko podjetje Euro-Asfalt, ki že dela tudi v Sloveniji, za državni Dars (avtocestni odsek Draženci-Gruškovje), Bećirović pa ni samo skriti lobist Euro-Asfalta, ampak je bil nekaj časa celo solastnik Euro-Asfalta, prek podjetja Clobint.

... TER LOBISTOV IN POSLOVNEŽEV OKOLI DESUSA

Med posebnimi gosti sredinih panelnih debat na Ifimesu je tudi Janez Škrabec, lastnik podjetja Riko, ki naj bi ga, kot pravijo, zaradi gradbenih poslov Rika pri makedonski HE Sveta Petka in unovčitvi bančne garancije na transakcijskem računu Rika, kar je naredila makedonska družba ELEM (Škrabcu naj bi takrat, maja 2015, makedonski energetiki po pisanju časnika Finance izpulili 5,6 milijona evrov), iz Makedonije potem tako rekoč pregnali, zdaj pa naj bi si prek Bećirovića in Zaeva obetal svojo veliko poslovno vrnitev v Makedonijo.
Tukaj zraven je tudi evropski poslanec stranke Desus Ivo Vajgl, spet čisto naključno poročevalec evropskega parlamenta za Makedonijo, sicer pa dober znanec Milana Jazbeca iz časov, ko sta oba še delala za tako imenovani SIP, nekdanji jugoslovanski sekretariat za zunanje zadeve. Jazbec se je na Sipu zaposlil 1987, Vajgl pa je bil tam - za osvežitev spomina - celo tiskovni predstavnik. Mimogrede, Jazbec se je iz Beograda v Ljubljano vrnil šele po osamosvojitvi Slovenije. In spomnimo, Vajgl je marca letos kot "evropski poročevalec" za Makedonijo javno protestiral, ker makedonski predsednik Gjorge Ivanov takrat ni hotel podeliti mandata za sestavo nove makedonske vlade - Zoranu Zaevu!
In ne nazadnje, tukaj zraven je tudi Vlado Dimovski, nekdanji minister Socialnih demokratov, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti in človek, ki naj bi imel v Makedoniji odlične zveze. Toda ekonomist in politik Dimovski je danes, po debaklu svoje zadnje politične stranke Slovenska unija, tudi skriti (so)avtor novega gospodarskega programa stranke Desus in kandidat Desusa za gospodarskega ministra na naslednjih volitvah.
No, kot vidimo, se okoli Milana Jazbeca pletejo točno tisti lobisti in poslovneži, ki danes Karlu Erjavcu, ministru za zunanje zadeve in prvaku stranke Desus, odločilno diktirajo slovensko zunanjo politiko, vsaj tisti del, ki ga še lahko vodi Karl Erjavec. Zato je tudi na Mladiki slišati, da naj bi bil Milan Jazbec dejansko "skriti predsedniški kandidat Karla Erjavca", čeprav tam, kjer sta zraven Janez Škrabec in Ivo Vajgl, tudi ni daleč stran - "obupani" Milan Kučan. Janez Škrabec sicer velja tudi za prijatelja Boruta Pahorja.
Nič čudnega torej, da se uradna Makedonija, vsaj po naših informacijah, po diplomatskih kanalih že čudi in sprašuje, na kakšen način se Slovenci vpletajo in vmešavajo v makedonsko notranjo politiko. Prek Ifimesa, Rika, enega evropskega poslanca in lobijev, ki vplivajo na zunanjo politiko Karla Erjavca?! Za zdaj, sredi te popolne zmešnjave, kjer se obeta celo mednarodni škandal, namreč še ni jasno niti to, ali bo Milan Jazbec kot kandidat za predsednika države vsaj odstopil kot slovenski veleposlanik v Skopju ali pa bo kar od tam, iz Makedonije, s potuho ministra Karla Erjavca, kandidiral za slovenskega predsednika ...

				Milan Jazbec bo prihodnjo sredo pripotoval iz Makedonije ter sredi Ljubljane najprej predstavil svojo kandidaturo za predsednika države, potem pa nastopil na Ifimesu ...<br>
			Milan Jazbec bo prihodnjo sredo pripotoval iz Makedonije ter sredi Ljubljane najprej predstavil svojo kandidaturo za predsednika države, potem pa nastopil na Ifimesu ...

							
				... Med gosti razprave pa bo tudi Janez Škrabec, ki naj bi se želel prek Ifimesa in makedonskega politika Zorana Zaeva poslovno vrniti v Makedonijo.<br>
			... Med gosti razprave pa bo tudi Janez Škrabec, ki naj bi se želel prek Ifimesa in makedonskega politika Zorana Zaeva poslovno vrniti v Makedonijo.

				Milan Jazbec in Karl Erjavec med zadnjim srečanjem vrha slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju. Skrajno desno je Vlasta Vivod, vplivna šefinja Erjavčevega kabineta, ki ji nekateri viri iz Mladike pripisujejo celo intimno zvezo z ministrom.<br>
			Milan Jazbec in Karl Erjavec med zadnjim srečanjem vrha slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju. Skrajno desno je Vlasta Vivod, vplivna šefinja Erjavčevega kabineta, ki ji nekateri viri iz Mladike pripisujejo celo intimno zvezo z ministrom.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Jazbec Borut Pahor Zoran Potić aleksandar kešeljević miro cerar Janez Drnovšek anton rop Aleksander Geržina iztok simoniti DRAGOLJUB BENČINA Zijad Bećirović URŠA ŽORŽ Zoran Zaev Ivo vajgl Gjorge Ivanov Vlado Dimovski karl erjavec Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-10-23 15:29:27


Če koga glih zanima: STRATEŠKO RAZVOJNO INOVACIJSKO PARTNERSTVO TRAJNOSTNI TURIZEM VSEBINSKO POROČILO II. faza projekta od 08.08.2017 do 30.10.2018 Oktober 2018 TGZS in SRIPT od države pričakujeta podporo pri razvoju turistične branže #Izbrali smo odlične, uveljavljene in priznane strokovnjake na svojih področjih, ki se uspešno povezujejo in sodelujejo s člani SRIPT-a. To so: dr. Maja Maravić Uran, dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec</b>, Rebeka Koncilja, Jana Apih,itd. Vse navedene osebe so tudi člani koordinacije SRIPT.V primerjavi s preteklim obdobjem smo izvedli izrazito večje število (nad 65)proaktivnih delovnih sestankov z njimi na sedežu njihovih podjetij, zavodov, na sedežu nosilca projekta TGZS in na sedežu članov SRIPT, podjetij.# #Poleg zaposlenih na TGZ so člani koordinacije bili tudi strokovnjaki s področij razvoja po prioritetnih fokusnih področjih po SPS (zunanji izvajalci): dr. Maja Maravić Uran , dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Jana Apih, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> Rebeka Koncilja in številni drugi strokovni sodelavci.# #Aktivno so sodelovali tudi zunanji strokovni sodelavci: dr. Boštjan Brumen, dr. Maja Uran Maravić, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> dr. Emil Juvan, dr. Nevenka Cukjati, Jana Apih, Rebeka Koncilja.Vsi so tudi člani koordinacijskega telesa SRIPT-a, s katerimi smo dodatno in predhodno izvedli redne, številčne delovne sestanke in posvetovanja

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ozadje diplomata proti Pahorju: Vajgl, Škrabec, Dimovski, Bećirović in Makedonec Zaev