objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 20. april 2017 ob 07:11

Spopad za Športno loterijo. 4 kandidati - največ podpore Smislu, Kocijančič pa bi Kolarja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Začenja se kadrovski spopad za vodstvo Športne loterije. Gre za približno 70 milijonov evrov letno.
Začel se je kadrovski spopad za novega predsednika uprave Športne loterije in igre na srečo, d. d., družbe, ki letno prinaša skoraj 70 milijonov evrov. Dosedanji predsednik uprave Janez Bukovnik odhaja v pokoj, enako eden od dveh članov uprave Anton Černe, medtem ko mandat tretjemu članu uprave Tomu Šemetu poteče šele prihodnje leto. Prejšnji petek je potekel javni razpis za novega predsednika uprave, ne išče pa se novega člana uprave, ker bo ta poslej samo dvočlanska.
Po naših informacijah so se prijavili štirje kandidati, kar naj bi včeraj tudi uradno ugotovila kadrovska komisija. Gre za dolgoletna športna uradnika Edvarda Kolarja in Marka Rajštra, nekdanjega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav in predsednika Hokejske zveze Slovenije Matjaža Rakovca ter direktorja korporativnih zadev Pivovarne Laško Union Jerneja Smisla. Prijave pa očitno nista oddala Marko Kryžanowski, nekdanji šef uprave Petrola (govorilo se je, da ga zanima), in Tomo Šeme, ki je velja za "internega pretendenta" za naslednika Janeza Bukovnika.

SMISL

Po naših prvih informacijah največ podpore med člani nadzornega sveta, to je predstavniki vseh največjih lastnikov Športne loterije, Smučarske zveze Slovenije, Nogometne zveze Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije, Pošte Slovenije in Loterije Slovenije (lastniško strukturo Športne loterije objavljamo na koncu članka), uživa Jernej Smisl. Poleg Rakovca je namreč Smisl edini, ki ima resne izkušnje iz gospodarstva, Pivovarna Laško Union (spomnimo, novi lastnik Pivovarne Laško Union je nizozemski globalni pivovarski gigant Heineken) pa je tudi največji sponzor slovenskega športa. Laščani slovenskemu športu letno namenijo okoli 4,5 milijone evrov, roko nad tem denarjem pa ima prav Smisl, ki je tudi član izvršnega odbora NK Maribor, podpredsednik celjskega rokometnega kluba Pivovarne Laško in član ožjega vodstva ljubljanskega košarkarskega kluba Union Olimpija. Po navedbah naših virov kandidaturo Jerneja Smisla podpirata tudi Pošta Slovenije in NZS ter menda osebno Aleksander Čeferin, predsednik UEFA. Bodo pa nekateri mediji Smislu verjetno "očitali", da je bil pred leti svetovalec evropske poslanke Romane Jordan (SDS).

RAKOVEC

Matjaž Rakovec nima prave podpore, da bi prevzel vodenje Športne loterije, in po nekaterih ocenah se je prijavil predvsem zato, da bi si zagotovil dobro pogajalsko pozicijo pri kandidaturi za člana uprave Športne loterije, ko bo za to razpis - prihodnje leto.

RAJŠTER

Brez možnosti naj bi bil tudi Marko Rajšter, visoki uradnik na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, znan tudi kot bivši zasebni spremljevalec ministrice Maje Makovec Brenčič (več o tem si lahko preberete tukaj). "Bivši", ker naj bi se pred kratkim razšla; menda zato, ker se je ministrica MMB začela v javnosti pojavljati s svojim osebnim trenerjem fitnesa in boksa. Marko Rajšter pa, podobno kot Edvard Kolar, v svoji karieri ne premore niti enega delovnega dne v gospodarstvu, zato je praktično nemogoče, da bi kdo od njiju lahko zasedel mesto predsednika uprave finančno tako močne delniške družbe, kot je Športna loterija.

KOLAR

Tega se očitno zaveda tudi Janez Kocijančič, podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) in kandidat za predsednika Evropskega olimpijskega komiteja, ki je - pravijo - Športno loterijo doslej imel za svoj (finančni) vrtiček. Kocijančič zdaj za predsednika uprave forsira Kolarja, in ker nima drugih argumentov, lobira takole: "Edi je naš in Edi je zanesljiv". Kolar, ki je bil sicer uradno vedno kader Socialnih demokratov, dejansko pa Kocijančičev človek, je trenutno generalni sekretar OKS, kjer pa bi se ga radi, kot je slišati, znebili.
Pri Kolarju pa tudi pri Rajštru bo znotraj nadzornega sveta - med odločanjem ali celo (pre)glasovanjem o posameznih kandidatih - prihajalo tudi do velikih nasprotij interesov. Član nadzornega sveta Športne loterije Boro Štrumbelj, na primer, bo težko korektno glasoval za Marka Rajštra, saj je Štrumbelj kot direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport praktično Rajštrov nadrejeni uradnik. No, še huje in še dosti bolj zapleteno bo pri Tomažu Baradi, podpredsedniku OKS in predstavniku OKS v nadzornem svetu Športne loterije. Barada je namreč tudi direktor družbe OKS-Olimp, d. o. o., katere ustanovitelj je Olimpijski komite, drugi direktor te družbe pa je Branko Levič, sicer zaposlen kot vodja prodaje, nabave in marketinga na OKS. Taisti Branko Levič je tudi direktor in 50-odstotni solastnik družbe Monada poslovno svetovanje, d. o. o., drugi 50-odstotni solastnik in tudi direktor pa je, ne boste verjeli, prav Edvard Kolar, generalni sekretar OKS?! Zato bo Tomaž Barada v takšnem neverjetnem nasprotju interesov kot član nadzornega sveta Športne loterije res težko dvignil roko ravno za Kolarja. Slednji se je sicer že večkrat znašel pod očitki zaslužkarstva; ko je bil še direktor Gimnastične zveze Slovenije in ko je znotraj tako imenovane športne naveze ali "trojčka KGB" (Jakob Bednarik, Kolar in Gregor Jurak) pisal športne dokumente - za 160 tisoč evrov (tudi ta članek si lahko preberete tukaj). Zaradi Kolarja po naših informacijah Kocijančič tudi že močno pritiska na predsednika Smučarske zveze Enza Smrekarja.
Zaradi tovrstnih razmerij naj bi ključno vlogo znotraj nadzornega sveta Športne loterije, tako opozarjajo insajderji, odigral predsednik nadzornega sveta in predstavnik SZS Ljubo Jasnič, znan tudi kot nekdanji generalni sekretar stranke Desus. Za katerega pa vemo, da ga še najbolj skrbi sponzorski denar za Planico ...

				To je trenutno lastniška struktura družbe Športna loterija in igre na srečo d.d. Predsednik nadzornega sveta je Ljubo Jasnič, sicer predstavnik Smučarske zveze Slovenije.<br>
			To je trenutno lastniška struktura družbe Športna loterija in igre na srečo d.d. Predsednik nadzornega sveta je Ljubo Jasnič, sicer predstavnik Smučarske zveze Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
športna loterija Športna loterija in igre na srečo janez kocijančič Matjaž Rakovec Jernej Smisl Edvard Kolar Marko Rajšter Enzo Smrekar Ljubo Jasnič aleksander čeferin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-17 08:09:24


Če bi na oblasti bila desnica, ko je bila, so omenjene televizijske hiše kar tekmovale, kdo bo naredil bolj udarni pogovorni spektakel na temo politične scene. Zdaj, ko smo spet zaplavali v režim enoumja, so kot nekoč, takšne oddaje precej moteče in zato nezaželene. Nikomur niti v starih komunističnih časih, ne bilo pretirano všeč, da bi nekdo brskal in razkrival zločine gozdnih razbojnikov, imenovanih partizani. Danes ni nič drugače, privilegiranci režima so nedotakljivi in nad vsemi zakoni, zakaj bi jim potem neki novinarji nastavljali zrcalo in postavljali neprijetna vprašanj. Nekoč dobri kadri tipa Uroša Slaka, danes veseli, da imajo službo, poročajo o novih pridobitvah v zivalskem vrtu in kulinaričnih izzivih. Servilni režimski novinarji kot je bil Slavko Bobovnik ,sta Igor Bergant, pa tisti slinasti Pucer, ustavijo vsakega, ki bi kritiziral oblast, oblastnikom pač vprašanja ljubeznivo servirajo vnaprej. Predsednik vlade je vajen tega, saj je že v srednji šoli, ko je popravljal negativne ocene, najprej dobil pravilne rezultate in šele nato naloge. Le tako mu je uspelo...V smislu ustvarjanja in lažnega vzbujanja blaginje ter pozitivizma v deželi ,televizijske hiše posiljujejo ljudi z neumnimi resničnostnimi šovi in številnimi ničvrednimi serijami tipa žlahtne štorije. Kot, da je v deželici, kjer ugaša upanje v prihodnost že med mladimi, vse lepo in prav, polno smeha in brezbrižnosti. Že Šarec kot igralec ni bil vreden pol pizde hladne vode. Mladi val slovenskih glumačev je več ali manj na njegovi ravni. So izjeme, a zelo redke. Klovni zato sledi, ki jih za sabo puščajo razbojniki, ne morejo zabrisati. Niso kot divje svinje. Te so bolj inteligentne.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Spopad za Športno loterijo. 4 kandidati - največ podpore Smislu, Kocijančič pa bi Kolarja.