objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 31. maj 2017 ob 07:01

Afera Magna Steyr. Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Zdi se mi zelo prav, da ob včerajšnji vložitvi ustavne pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti famoznega Lex Magna na ustavno sodišče zapišem nekaj besed oziroma dejstev. Natančneje: 10. točk.
 
1. Podpisniki pobude smo štirje. Trije kmetje iz Hoč, neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in moja malenkost kot lastnik nepremičnine na Hočkem Pohorju (bivša Reka pod Pohorjem), ki sicer NE sodi pod targetirano območje projekta Magna Nukleus, zato je moja pridružitev ustavni pobudi bolj simbolična.
 
2. Pri projektu Magna Nukleus me "moti" naslednje:
Gre za lakirnico, ki je najbolj strupeni del avtomobilske industrije. To sicer ni kemična tovarna, je pa "napol" kemična tovarna. Ali drugače: bodoča lakirnica Magne Steyr pod Pohorjem je potencialni Kemis pod Pohorjem. Kaj vse se zgodi, ko pride do nesreče v takšni tovarni, danes na žalost pravkar spremljamo na Vrhniki.
Projekt Magna Nukleus tudi sicer, iz širših okoljevarstvenih razlogov (voda, gozdovi, flora in favna), nikakor ne sodi pod Pohorje, ki je tako rekoč krajinski park.
Zakaj Magna Steyr tega projekta ne gradi na enem od treh industrijskih območij v Mariboru, ki so ji (bili) ponujeni: Tamu, Metalni ali Kidričevem? Odgovor na to se verjetno skriva v tem, da je zemlja v Hočah za Magno Steyr bistveno cenejša kot sredi Maribora.
Še huje, za potrebe gradnje strupene lakirnice se bo uničevala najbolj rodovitna kmečka zemlja, ki se bo celo nasilno odvzemala kmetom, medtem ko ima država v neposredni bližini v lasti približno 500 hektarjev zemlje, kjer niso predelovalne površine.
Pri odkupu zemlje hoških kmetov pravna služba na občini Hoče-Slivnica grozi kmetom, da zemljo morajo prodati, ker itak nimajo kaj, saj bodo drugače razlaščeni.
Magna Steyr zagotavlja samo 400 delovnih mest, ne pa več tisoč, kot slovensko javnost še vedno zavajajo predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa tudi lokalni politik Marko Soršak, zdaj še župan občine Hoče-Slivnica.
Vlada Mira Cerarja vabi Magno Steyr pod Pohorje s posebnim zakonom, ki celo razlašča kmete in dovoljuje gradnjo lakirnice brez ustreznih pravnomočnih dovoljenj, kar vse druge poslovne subjekte postavlja v drugorazredni položaj. Medtem ko slovenski podjetniki, na primer Igor Akrapovič ali Joc Pečečnik, pa tudi tuje korporacije, na primer Spar ali Ikea, na gradbena dovoljenja čakajo po več kot deset let, Magna vse to dobiva v nekaj mesecih, celo nekaj tednih - pri čemer vsi našteti zagotavljajo celo več delovnih mest kot Magna Steyr. Tudi vsi zakoni in vsi akti, ki jih država sprejema zaradi Magne Steyr, se sprejemajo po hitrem postopku.
Še več, vlada Mira Cerarja multinacionalki Magni Steyr podarja še 28 milijonov evrov (!) državnega denarja, ne da bi z Magno Steyr sploh imela podpisano pogodbo?!
 
3. Vložitev ustavne pobude zoper Lex Magna ni povezana z nobeno strankarsko politiko. Franci Matoz je moj odvetnik že od leta 2007, zastopanje prvaka SDS Janeza Janše pa je prevzel šele leta 2011. Naj ob tem povem, da z Matozom na sodišču še nisva pravnomočno izgubila nobene tožbe, čeprav jih je bilo - precej. Franci Matoz je zelo uspešen tudi na ustavnem sodišču. Tam je imel doslej že osem primerov in vsi so bili presojeni v dobro njegovih strank.
 
4. Vložitev ustavne pobude na ustavnem sodišču ne stane več deset tisoč evrov, kot je včeraj po medijih to patetično in nevedno razlagal hoški župan Marko Soršak. Po veljavnih odvetniških tarifah vložitev ustavne pobude znaša nekaj manj kot dva tisoč evrov, "sodne takse" pa ni.
 
5. Odzivi dveh vodilnih predstavnikov vlade, predsednika vlade Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, niso niti malo presenetljivi. Gre za že znano mešanico primitivnih in skrajno nedostojnih verbalnih izbruhov (no, po drugi strani mi lahko laska, če se predsednik vlade toliko ukvarja z menoj), pomanjkanje občutka za demokracijo (Cerar kot ustavni pravnik javno žali tiste, ki vložijo ustavno pobudo?!), bizarno zanikanje notornih dejstev in nov dokaz, da gre na koncu samo za denar. Saj, poznavalci scene ocenjujejo, da če "pade" projekt Magna Steyr, odpadejo provizije - politikom, lobistom in medijem, ki naj bi v tem primeru znašale okoli enega milijona evrov.
Ko je Maribor in Podravje zapustilo visoko razvito tehnološko podjetje IBM, kjer so bile predvidene mesečne plače do 5000 evrov, ter spakiralo na Hrvaško, se Cerar in Počivalšek nista čisto nič razburjala, pri strupeni lakirnici Magne Steyr, kjer bodo (morebitne) plače med 700 in 800 evri, pa Cerar in Počivalšek zganjata takšno paniko in vsepovprek - grozita?!
Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati!

6. Po drugi strani je skrajno čudno, da ob tem molči Dejan Židan, prvak Socialnih demokratov, podpredsednik Cerarjeve vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če se je včeraj oglasil Rok Sedminek, predsednik Slovenske kmečke zveze, češ, "hoški kmetje so še edini, ki se borijo za slovensko podeželje," je bil Židan tiho. Res pa je, da je tudi Židan pred dvema dnevoma dal vedeti na Twitterju, da sta Cerar in Počivalšek v primeru Magne Steyr na vladi zavajala. Toda Židan se očitno spreneveda, da nič ne more, da ga zavajajo. Ko gre za kadrovanje članov vodstva Slovenskega državnega holdinga, takoj zagrozi, da bo SD zapustila koalicijo, ko "njegovim" kmetom jemljejo zemljo za gradnjo lakirnice, pa je Židan - čisto tiho.

7. "Vojna bo," mi je včeraj zvečer po nastopu Mira Cerarja v oddaji Odmevi na TV Slovenija napisal eden od znanih slovenskih lobistov. In dodal: "Cerar je nor." Vojna bo pa v medijih. Ne smemo namreč pozabiti, da sta vsaj dva "velika" medija neposredno povezana z denarjem Magne Steyr. Za gradnjo lakirnice se namreč potegujeta Pomgrad, ki prek družinskih in poslovnih povezav dveh prekmurskih tajkunskih družin, Polanič in Hakl, obvladuje mariborski časopis Večer, in Kolektor, katerega prvi človek Stojan Petrič je tudi lastnik časopisne hiše Delo. Zato je skoraj vse, kar o Magni Steyr poročata ta dva časnika, treba jemati s precejšnjo mero rezerve. Zoran Potič, novinar Dela, je recimo včeraj zvečer objavil članek na podlagi neke anonimke, ki sem jo jaz objavil že pred dvema tednoma. Verodostojnost pa taka!
In danes bo v Odmevih spet nastopil Günther Apfalter, direktor "evropske" Magne Steyr, ki je pred nekaj dnevi že dal daljši intervju za Večer.
 
8. Mi je pa za vložitev ustavne pobude včeraj zvečer po SMS čestital eden od najbolj znanih in vplivnih stricev iz ozadja. Med drugim je zapisal takole: "Bravo, Bojan, čestitam ... Uničevanje kmetijskih zemljišč je kriminal. Brez primere in skregan s pametjo ter razumom."
 
9. Po mnenju večine pravnikov, celo tistih, ki so sodelovali pri pisanju Lex Magna, bo ta na ustavnem sodišču pogorel. Gregor Virant, nekdanji minister, javno stavi na Twitterju, da je za takšno presojo ustavnega sodišča 70 odstotkov možnosti. Če Lex Magna na ustavnem sodišču slučajno ne pade, pa se primer seveda seli na Evropsko sodišče za človekove pravice.
Sicer pa je to, kar sta včeraj javno zganjala Cerar in Počivalšek, eklatanten pritisk dveh vladnih politikov na ustavno sodišče!
 
10. Primera Magne Steyr sem se "lotil" kot novinar in državljan. Javno, transparentno, legitimno.
Na Twitterju, s članki na spletnem portalu in pravnim sredstvom - ustavno pobudo.
 
 
 
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr miro cerar zdravko počivalšek marko soršak Igor Akrapovič joc pečečnik Franci Matoz Janez Janša Dejan Židan Socialni demokrati Rok Sedminek stojan petrič Zoran Potić Gnther Apfalter Gregor Virant bojan požar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2018-11-13 08:20:59


Ukradli so volitve, zdaj pa tak cirkus okrog nekoga, ki je v bistvu nepomemben. Bandelli se verjetno še sploh ni streznil od martinovanja, tako, da ga, če uporabim njegovo in izrazoslovje nacionalnega medija RTV ,,boli kurac,, Nekdo pa je tega alkoholika nekoč potrdil za ministra, ko so, recimo, obračunali s tistim revežem Kodeljo. Končno, če ti Murgle sestavljajo vlado, bi minister lahko bil tudi kateri od maloumnih sinov ljubljanskega šerifa ali kateri od vaških posebnežev, ki jih sovaščan Šarec rad vzame s sabo na vožnjo z vladnim vozilom. ..Meni se Maša Kociper , ta ki večji krogec še vedno spravlja v malega , ne zdi nič manj zažagana od Bandellija. Nasploh tudi predsednica stranke sodi v ta jagodni izbor... Ob idiotih iz tzv. Levice imamo tako tudi v stranki nesojene evropske komisarke modele, ki niti v sanjah ne bi smeli sedeti v parlamentu, ker so tja prišli s prevaro. Kdo, razen njih samih, družinskih članov in kakšnega prijatelja, ki so ga kupili s pivom jim je lahko dal glas? Hendikepiranih ljudi s posebnimi potrebami, dodati jim moram še prav posebna pacienta, Moderndorferja in Erjavca, recimo v stranki SLS, ki je ni v parlamentu, ne bi našli.. A to stranko, simbol slovenstva je bilo treba žrtvovati za te, oprostite izrazu, odfukance, preko katerih komunistični zločinci in kriminalci razkrajajo državo, uničujejo družbo in spreminjajo družbeni red. Čeprav, zombi vas bo še vedno prepričeval, da imamo manjšinsko vlado.
tacit .

2018-11-12 13:01:39


V PODUK IN PREMISLEK: kolikor je bilo mogoče zbrati po objavah v medijih: podatki za 31 izvoljenih poslancev…. 6.960 Janez Janša (SDS) 6.122 Marjan Šarec (LMŠ) 4.367 Branko Grims (SDS) 3.337 Elena Zavadlav Ušaj – ni prišla v parlament!!! 3.332 Nataša Sukič (Levica) 3.115 Aleš Hojs (SDS) – ni prišel v parlament!!! 3.022 Leon Merjasec (LMŠ) – ni prišel v parlament!!! 2.771 Dejan Židan (SD) 2.570 Alenka Gotar (SDS) – ni prišla v parlament!!! 2.456 Matej Tonin (NSi) 2.319 Luka Mesec (Levica) 1.618 Miro Cerar (SMC) 1.555 Milan Brglez (SMC) 1.005 Zmago Jelinčič (SNS) 21 poslancev je prejelo manj kot 1000 glasov. Omenjeni gospod je med njimi. 999 Marko Bandelli (SAB) 986 Mateja Udovič (SMC) 985 Predrag Baković (SD) 875 Dušan Šiško (SNS) 824 Primož Siter (Levica) 811 Franc Jurša (DeSUS) 802 Mojca Žnidarič (SMC) 794 Soniboj Knežak (SD) 771 Boštjan Koražija (Levica) 752 Jurij Lep (DeSUS) 738 Peter Jožef Česnik (SAB) 736 Blaž Pavlin (Nsi) 732 Jani Ivanuša (SNS) 723 Bojana Muršič (SD) 718 Gregor Perič (SMC) 715 Vojko Starović (SAB) 666 Jožef Ribič (SAB) 628 Robert Polnar (DeSUS) 521 Lidija Ivanuša (SNS) 501 Branko Simonovič (DeSUS) 369 Ivan Hršak (DeSUS) še število glasov po strankah: 222.042 Slovenska demokratska stranka – SDS 112.250 Lista Marjana Šarca – LMŠ 88.524 Socialni demokrati – SD 86.868 Stranka modernega centra – SMC 83.108 Levica 63.108 Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) 45.492 Stranka Alenke Bratušek (SAB) 43.889 Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) 37.182 Slovenska demokratska stranka – SNS + Narodni skupnosti

Prijatelji

Mira žugeljSašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Magna Steyr. Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati.