objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 1. junij 2017 ob 07:03

Prve intrige, iskanje luzerja: kdo bo kriv za umik Magne Steyr? SMC naj bi žrtvovala hoškega župana Soršaka.
Bojan Požar

Odpri galerijo

SMC in Miro Cerar naj bi po umiku Magne Steyr politično žrtvovala hoškega župana Soršaka.
Po sinočnjem, sicer tipično piarovsko zrežiranem nastopu Güntherja Apfalterja na Odmevih (TV Slovenija) in njegovih izjavah za časopis Delo vse bolj kaže, da se Magna Steyr "častno" umika iz Hoč. Apfalter ni samo ponovno potrdil, da Magna Steyr zagotavlja samo 400 delovnih mest, ampak tudi ponovil ultimat, ki so ga dali Cerarjevi vladi. Če Cerarjeva vlada do 1. julija ne dostavi vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo (strupene) lakirnice pod Pohorjem, se Magna Steyr umakne iz Slovenije.
Mimogrede, Apfalter govori o "iracionalnim argumentih", ki naj bi se znotraj Slovenije krepili proti Magni, toda najbolj iracionalna stvar v tem projektu je ravno odločitev Magne Steyr, da mariborskega projekta noče vzpostaviti na ponujenih industrijskih območjih v Mariboru (Tam, Metalna ali Kidričevem), ki so bila Magni tudi ponujena, temveč na vsak način sili v Hoče, direktno pod Pohorje. No, za lastnike ali finančni profit Magne Steyr je to sicer zelo racionalno, saj bi zgolj s poceni podpohorsko kmečko zemljo, kot jim jo iracionalno ponuja država, zaslužili več deset milijonov evrov.
Cerarjeva vlada pa do 1. julija Magni Steyr zanesljivo ne more dostaviti vseh potrebnih pravnomočnih dovoljenj za začetek gradnje lakirnice, razen če se ne odloči na silo poteptati vseh pravnih postopkov, ki že potekajo, predvsem okoli spornega okoljevarstvenega poročila, kar je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Tu naj bi se zavleklo vsaj do konca tega leta, pri čemer sploh ni nujno, da bo pozitivno dovoljenje izdano. Zdaj se je zadeva preselila tudi na ustavno sodišče, panika pa je takšna, da predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek grozita celo ustavnemu sodišču. Toda vodilni na Magni Steyr so se očitno odločili, da začetka gradnje lakirnice ne bo brez dovoljenj, čeprav jim zakon Lex Magna, napisan prav za Magno, to sicer celo izrecno dovoljuje (res je, da na lastno odgovornost), vendar je multinacionalka dovolj pametna in previdna, da nočejo tvegati.

PRI PROJEKTU MAGNE POD POHORJEM VZTRAJA SAMO ŠE SMC

Da se tudi večji del slovenske politike odmika od Magne, je postalo jasno predvsem po torkovi vložitvi ustavne pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti Lex Magna. Zdaj pri Magni Steyr dejansko vztraja samo še SMC.

SMC - SORŠAK - ŽURA - DOBOVŠEK - JAMNIKAR

Toda hkrati lobisti SMC že iščejo "žrtveno jagnje", ki ga bodo razglasili za krivca, če, natančneje ko, bo Magna Steyr odšla. To naj bi bil Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica, trenutno še edini politik, poleg Cerarja in Počivalška, ki še vedno patetično javno zavaja, torej laže štajerski in celi slovenski javnosti, da bo Magna poskrbela za več tisoč delovnih mest.
Zadnje čase so se namreč razširile govorice, da naj bi Soršak in njegova ekipa pod vodstvom Draga Žure, dolgoletnega direktorja Študentske organizacije Univerze Maribor (ŠOUM), zapustila Cerarja in SMC ter "prestopila" v bodočo novo stranko poslanca Bojana Dobovška, prej poslanca SMC. In da sta se tako na skrivaj dogovorila Žura in Dobovškov ključni svetovalec Peter Jamnikar. No, Jamnikar to odločno zanika, viri blizu Jamnikarja in Dobovška pa pravijo in dokazujejo, da gre za intrigo SMC, ki se želi znebiti Soršaka in ga razglasiti za glavnega krivca "propada" Magne, hkrati pa še potunkati Bojana Dobovška v politični fiasko okoli Magne Steyr.
Facebook profil zavoda Dobra država, ki ga vodi Dobovšek, pa priča o tem, da Dobovšek res nasprotuje spornemu projektu Magne Steyr pod Pohorjem.

ANKETA, KI JO PRIPRAVLJA SORŠAK MED HOČANI, BO ZREŽIRANA

Drago Žura in njegova ekipa, prekaljena v nenehnih političnih spopadih na ŠOUM (Žura je sicer nekdanji vidni politik stranke SMS - Zeleni Slovenije in bivši državni svetnik), naj bi bila tudi odgovorna za zadnje gverilske akcije v podporo Magni, zlasti za številne "anonimne" spletne komentarje po medijskih portalih in družbenih omrežjih ter lansiranje zavajajočih govoric in anonimk, da gre za več tisoč delovnih mest in da so "nasprotniki Magne" politično naščuvani. Med drugim naj bi Žura v svoje roke prevzel anketiranje Hočanov, ki ga je že napovedal župan Soršak, ali so za Magno ali ne? Anketo naj bi Soršak in Žura izvedla skupaj z mariborskim časopisom Večer, ki pa se v Hočah zelo slabo - prodaja. V hoškem Mercatorju tako ostajajo celi kupi neprodanih izvodov Večera, tudi naročnikov Večera je med Hočani vse manj. Je pa zrežiranje rezultatov takšne ankete za Žuro in njegovo ekipo mala malica, pravijo poznavalci.
Toda isti poznavalci hkrati opozarjajo, da sta Magna Steyr in dogajanje okoli Magne Steyr za Draga Žuro in Marka Soršaka postala prevelika politična igra (Drago Žura je navajen manjših, bolj lokalnih zakulisnih političnih igric - to kakor obvladajo), zato je ne zmoreta obvladati, napake pa se vrstijo. Pri tem je zanimivo, da Žura sploh ni Hočan niti Mariborčan, ampak prihaja iz Ljubljane. Minister Počivalšek bi torej ravno za Žuro lahko rekel, da je "ljubljanski močvirnik".
In da bo na koncu "največja žrtev Magne", beri luzer, ravno hoški župan Marko Soršak, je že pred časom, resda v nekoliko drugačnem kontekstu, na izredni seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, župana Soršaka čez mizo v eni od sejnih sob državnega zbora osebno opozoril tudi mariborski poslanec Združene levice Franc Trček.
Očitno so bile napovedi Marka Soršaka, da je pred njim še velika politična in poslovna kariera, samo pobožne želje hoškega župana ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir

2019-06-23 10:14:02


Ko se bodo naši politiki, medijski dreserji javnega mnenja in običajni volivci naslednjič ponovno zgražali nad nizko volilno udeležbo, naj se spomnijo, da je ta vse nižja prav zaradi splošno prepoznanega neustavnega sorazmernega volilnega sistema (po veljavni presoji Ustavnega sodišča RS), ki generira od volivcev odtujeno in nedemokratično strankokracijo poslancev v Državnem zboru RS. Le od volilne baze popolnoma odtujeni in neodvisni poslanci, ki jih skrbijo le lastni osebni in strankarski partikularni interesi ter njihova obramba za vsako ceno, so sposobni na tako bizaren in prozoren način, kot smo ga lahko doživeli, reševati samopašnega in prezirljivega "multipraktik ministra s teflonsko kožo - vojaka Erjavca", zato da bi branili in utrjevali še naprej predvsem svoje partikularne osebne in strankarske interese ter interese vladajočega politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države", Za odtujeno in nikomur odgovorno vladajočo strankokracijo v DZ RS, ki v skladu s svojimi partikularnimi interesi samovoljno izbira in postavlja še za razred bolj odtujeno in samopašno izvršilno vejo oblasti, niso ne pomembni in ne veljavni nikakršni politični, strokovni in etični argumenti opozicije. Za aktualno izvršilno in zakonodajno vejo oblasti v RS so le samovoljno in arbitrarno veljavne in izvršljive celo veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pomeni, da je vladajoča strankokracija na Slovenskem, kakor jo poosebljata "manjšinska" vlada Marjana Šarca in vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa s konstitutivno podporo koalicijsko-opozicijske Levice, temeljni in najbolj poguben generator neustavnosti in protiustavnosti, najmogočnejši kršitelj in ogroževalec demokracije, vladavine prava in dobesedno sistemski sovražnik univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS kot (vsaj formalno) enakopravni in enakovredni članici skupnosti EU. Dokler bo vladajoča kleptokracija in nedemokratično izvoljena strankokracija lahko na tako perverzno pristran(kar)ski način branila in ubranila svoje najbolj politično, strokovno in etično kompromitirane funkcionarje ter z njimi sistematično nižala zaupanje v vladajočo politiko in politike ter s tem posredno tudi v formalno demokratični in pluralni večstrankarski sistem, bo volilna udeležba padala kot izraz vse poraznejšega nezaupanja v veljavni politični sistem in njegove najvidnejše kreatorje in nosilce.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Prve intrige, iskanje luzerja: kdo bo kriv za umik Magne Steyr? SMC naj bi žrtvovala hoškega župana Soršaka.