objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. junij 2017 ob 07:00

Pranje milijarde skozi NLB. Policija pod Katarino Kresal je točno vedela, kaj počne Iranec, pa nič.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Policiji, ki jo je takrat vodila Kresalova, se je pranje iranskega denarja ni zdelo sumljivo ...
Razkritje pranja iranskega denarja skozi Novo Ljubljansko banko dobiva čisto novo dimenzijo. Policija je namreč pravkar priznala, da je vedela, kaj se dogaja, vendar ni ukrepala, ker naj bi bilo za ukrepanje premalo dokaznih standardov?!
Kaj uradno pravijo na policiji? "... Da so leta 2010 prejeli obvestilo in v letu 2011 še dve dopolnitvi prvotnega obvestila urada za preprečevanje pranja denarja, ki se je nanašalo na sumljive transakcije iranskega podjetja. Navedena obvestila je policija v okviru svojih zakonskih pooblastil preučila, pri čemer posredovani podatki in njihovo preverjanje niso dosegli ustreznega dokaznega standarda za začetek predkazenskega postopka, prav tako iz vsebine obvestil niso izhajali elementi nobenega uradno pregonljivega kaznivega dejanja."
Tako Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi pri policiji.
Zdaj pa poglejmo, kaj vse se naši policiji ni zdelo sumljivo oziroma po njihovo ni ustrezalo dokaznim standardom za začetek predkazenskega postopka.
 
* Iranski državljan Iraj Farrokhzadeh, ki ima tudi britanski potni list, je v NLB odprl račun 12. decembra 2008, to je nekaj dni po tem, ko je vlado prevzel Borut Pahor, takrat predsednik Socialnih demokratov. Iranec je račune sprva odprl za dve svoji podjetji, Farrokh Ltd., s sedežem na Britanskih Deviških otokih, in Farrokhzadeh partnership Co., kmalu za tem pa še za dve drugi podjetji, Al Samaa Ltd. in GLS Service. Nekatere tuje banke, na primer švicarska UBS, so Iraju Farrokhzadehu in njegovim sodelavcem leta 2008 zaradi sumljivih transakcij zaprle transakcijske račune, takoj zatem pa so Iranci račune odprli pri NLB.
* Skozi NLB se je leta 2009 in 2010 (natančneje do 30. septembra 2010) prelilo 758.963.538 evrov sumljivega iranskega denarja. 92 odstotkov vseh nakazil je prišlo iz Export Development bank of Iran, ki je bila z uredbo Sveta EU umeščena na seznam pravnih oseb, zoper katere veljajo omejevalni ukrepi.
* Transakcije z računov NLB so se naprej opravljale v različnih valutah, tudi z japonskimi jeni in avstralskimi ali kanadskimi dolarji. Konverzije valut je opravljala kar NLB.
* Pri nakazilih v tujino z računov NLB se je začelo pojavljati kup reklamacij zaradi suma pranja denarja. Bilo jih je čez 400! Nekatere tuje banke so celo zavračale izvrševanje transakcij, toda slovenska državna banka NLB ni ukrepala.

IRANEC JE OSEBNO PRIŠEL V BANKO, TAM PA SO MU DALI PROKLIK ...

* Iranec Iraj Farrokhzadeh je celo osebno prišel v poslovalnico NLB in za upravljanje z računi pooblastil drugega iranskega državljana. Na NLB pa so mu, pozor, še montirali proklik, da bo lažje posloval in lahko opravljal transakcije direktno iz Irana.
* Ko je sektor plačilnega prometa NLB s tujino identificiral probleme pri poslovanju (to je zavračanje transakcij tujih bank), je o tem opozoril poslovalnico za tuje osebe. Tam so potem preverili primer in ugotovili - da je poslovanje v skladu s poslovno dejavnostjo NLB.

... IN GA CELO OPROSTILI PROVIZIJE

* Še več, poslovalnica za tuje osebe je Irancu ponudila opustitev stroškov prilivne provizije in gradivo posredovala upravi banke, ki jo je takrat vodil Draško Veselinovič (LDS). Poslovalnica za tuje osebe je pri tem navedla, spet pozor, da gre za iransko družinsko podjetje, ki se ukvarja s trgovino na debelo in izdelki široke potrošnje?! Uprava banke pod vodstvom Veselinoviča je Iranca, to je bilo julija 2009, celo oprostila stroškov prilivne provizije, ki jih NLB sicer brez izjem zaračunava vsakemu slovenskemu državljani ob vsaki transakciji ali plačilu vsake položnice!
* Sektor plačilnega prometa s tujino NLB je zoper takšno odločitev uprave banke (namreč, da se Iranca oprosti bančnih provizij) sicer pisno protestiral in to tudi sporočil upravi banke. Zraven so še zapisali, da je podan sum pranja denarja in celo financiranja terorizma, toda poslovalnica za tuje osebe je spet opravila analizo in ocenila, da suma pranja denarja - ni.
* Iz tujih bank so na sedež NLB prihajale nenavadne obrazložitve, saj številni prejemniki denarja sploh niso vedeli, zakaj prejemajo plačila. Poslovalnica za posle s tujimi osebami pa je vedno znova zagotavljala, da je poslovanje stranke, to je iranskega "družinskega podjetja", v skladu z njeno dejavnostjo.
* Vsaj tri tuje banke, nemška Commerzbank, brazilska Intesa San Paolo in britanska banka Barclays, so sistematično zavračale vse transakcije. In šele decembra 2010, zaradi številnih mednarodnih posegov (intervencij), je Banka Slovenije izdala sklep, da mora NLB nemudoma onemogočiti dostop do proklika za vse iranske transakcijske račune.
* Finančni zneski, ki so se prek iranskih transakcijskih računov odlivali iz NLB v tujino, so bili nenormalno razpršeni, nameni nakazil pa so se glasili na nakupe umetnega gnojila, nakupe kozmetike, dediščine in podobno ...
* Transakcije dnevnih mednarodnih plačil prek teh iranskih podjetij skozi NLB so bile celo višje od dnevnega plačilnega prometa Krke.

KRESALOVA, GORŠEK IN JEVŠEK SO GLEDALI STRAN

In medtem ko Nova Ljubljanska banka slovenske državljane "preganja" za vsako najmanjšo položnico, dolgove ali kredite, policija pa lovi kurje tatove, se vsa ta zapisana dejstva policiji niso zdela vredna dokaznih standardov, da bi sploh začeli preiskavo?! Pa so vse imeli na dlani!
In kdo je takrat vodil slovensko policijo? Ministrica za notranje zadeve je bila razvpita in kasneje propadla političarka Katarina Kresal, takrat tudi predsednica LDS, generalni direktor policije je bil Janko Goršek, kasneje policijski diplomat v Sarajevu, direktor kriminalistične službe pa Alekdander Jevšek, danes župan Murske Sobote.
Kar pa Draško Veselinovič? Nekdanji bankir je danes lobist številnih slovenskih podjetij v Bruslju prek Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja, no, dela tudi za Cerarjevo vlado, je pa tudi kolumnist poslovnega časnika Finance

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
nova ljubljanska banka Borut Pahor Socialni demokrati miro cerar Katarina Kresal Janko Goršek Aleksander Sevšek Murska Sobota sarajevo Draško Veselinovič finance bruselj LDS Commerzbank Intesa San Paolo Barclays Iraj Farrokhzadehu banka slovenije UBS Vesna Drole Farrokh Ltd Britanski Deviški otoki Farrokhzadeh partnership Co Al Samaa Ltd GLS Service Export Development bank of Iran

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-18 21:08:57


IVAN MAČEK - mene v debato o tisri ex SMC poslanki - ne boš pritegnil, koga drugega neplačanega, nestrankarskega komentatorja - razen mene Janea K. Kerna - pa nna tem ok e-- portalu g. POŽARJA TAKOINTAKO - NI. Nimaš - sogovornikov - a ne vidiš? Z MIHO SKUMARC.AMI sta takointako - ista oseba - IVAN MAČEK=MIHA SKUMARC-AMI- tsti tvoji kloni Istok, Hugo itd. - so a takointako - "tvoj program opuščenih klonov oz. tvojih vzdevkov. Ne blefiraj - saj veš, da ta portal - ni za polemike in zmerjanja kot je to bil dolgo časa OK E- PORTAL NOVE TV. Ta POŽAREPORT OK E-PORTAL -je bolj za objavo osebnih INFO, STALIŠŠČ, ne pa za polemike. Raje nam napiši, v kako tesnem sorodstvenemodnosu - sta bila oče in mama - od realnega IVANA MAČKA. Ti, ki se skrivaš za vzdevkom z imenom tega "realnega grozoviteža Ivana MAČKA -- si, se zdiš - tako javno nezanimiv, da si si moral nadeti tako "negativno reklamni vzdevek". Se zdi. Tista hvalabogu ex SMC poslanka - je paena zadnjih oseb, ki bi mene Janeza Kepic-Kerna - zanimala. Najbolje bo, če odideš - spat. Nihče te ne bo pogrešal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA P.S. PRECEJ BOLJ OTROČJE" LJUDI- SE - IMAŠ NA ZGORNJI SLIKI. S častno izjemo g. Kovšce. Sploh pa si vsi - to beroči - ZAPOMNITE PREGOVOR moje pokojne - mame, ki je bila ok vzgojiteljica: "ODRASLI T.I. "MOŠK" SO LE NEKOLIKO VEČJI PREDVSEM PA VEČINOMA OD MALIH OTROK - VELIKO S L A B ŠŠ I "otroci".Vse negativne lastnosti otrok - imajo - močno potencirani. Luštnosti - malih otrok - pa "ODRASLI OTROCI=DEDI" takointako nimajo - nič večč. Sliko moj ok mame - si lahko ogledaš na mojem e-portalu "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si. Pleše z dvema vnukoma.
Janez Kepic-Kern

2019-10-18 16:26:05


"PRAVNICA-PREŠUŠTNICA" SLOVENSKI PRAVNIKI, NJIH morebitna "PREŠUŠTVA", NJIH ZVESTOBA "ZAKONSKIM" ZAVEZAM itd.?! Osebno pričevanje: Janez KEPIC-KERN. - sem bil več desetletij tudi - zelo aktiven-vsak vikend - družabni ok, zaželen PLESALEC. SPODAJ PODAJAM RESNIČNO ZGODBO O MOJI NAJBOLJŠI SOPLESALKI - "PRAVNICI" Ne rečem, da vsem, a pri visokem procentu že takointako "strokovno precej skromnih" slovenskih pravnikov - se zdi - ŠTUDIJ PRAVA NAREDI "IRACIONALNE NJIH VREDNOTE.. Se zdi - vsaj pri nekaterih. - vsem beročim in ostalim - PRIPOROČAM VELIKO MERO OSEBNE PREVIDNOSTI predno se navežete kak bolj resnen, osebni stik s katerimkli, katerokoli PRAVNICO, PRAVNIKOM - šolanim na naših slovenskih pravnih šolah. Ne posplošujem, ampak - spodnji primer je 1000% verodostojen. Moja, v začetku naključna znanka "pravnica ELENA" - res izjemno dobra solo in v paru plesalka iz LJUBLJANE iz ugledne številčne premožne in dobro situirane meščanske družine, z družinskim stanovanjem prav blizu ex PRAVNE FAKULTETE JE BILA V 1970., 1980, 1990 - do leta 2010 ena najbolj "impozantnih" žensk - v Ljubljani - kot npr - znana Sophia LOREN ali sedaj MELANIA TRUMP. Ni delala kot pravnica - pač pa v turizmu. Toplo, bujno, skladno postavno - ELENO - IMPOZANTNO ŽENSKO, s kakršno se moški - lahko - "postavlja - pred drugimi moškimi in v družbi si je zaželel imeti za SVOJO ŽENO - eden najbolj priznanih ZDRAVNIKOV - v LJ. In? Ni bilo težav: IMPOZANTNA ELENA - praktičnega razmišljanja - se je poročila z njim. Takoj je rodila otroka - lepo skrbela zanj. Vse pa se je zapletlo, ko je IMPOZANTNA - ELENA - začela delati v turizmu. Z leti je namreč IMPOZANTNA ELENA - postajala še bolj lepo, skladno bujna, samostojna vedra in družabna, predmet poželenja -vseh moških. Tudi sama se je spremenila v veliko - "ljubiteljico moških" - tudi v praksi. To je seveda povzročilo težave v njenem zakonu - s tistm ok, a nič družabnim zdravnikom. Ampak ! Pravnica ELENA - ni nič komplicirala. Rekla je: "POSLUŠAJ - MOŽ ! Jaz poročila s teboj - sem se. Ampak: ZVESTOBE - TI PA NISEM OBLJUBILA" Čisto zares je tako rekla: sem bil zraven, ko je to "veličastno" ex možu- oznanila po telefonu. Seveda je sledila LOČITEV, ki je trajala cca 20 let, delitev premoženja itd. - s čimer se IMPOZANTBNA Elena niti najmanj ni obremenjevala, saj ji še zdaj pri nje 60 letih - ne manjka - občudovalcev, ljubčkov itd. Le nje ex MOŽ , OK ZDRAVNIH - nikakor ne more doumeti. kako je ŽENSKA - PRAVNICA - lahko ? Takšna. L.R. Ex ok knjižničar, ok družabni plesalec itd. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA P.s. Zgodba je - absolutno - resnična. ELENA - je nezlobna, nekaznova, prijetna, le skrajno egocentrična oseba. PRAVNICA. Zdaj ivi samostojno obkrožena z množico občudovalcev. privlačna. PRAVNCA. Pač. Kdo bi razumel - slovenske PRAVNIKE? Da niti ne govorim o - "PRAVNICAH"

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pranje milijarde skozi NLB. Policija pod Katarino Kresal je točno vedela, kaj počne Iranec, pa nič.