objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 12. julij 2017 ob 06:53

Kdo bi si to mislil?! Na koncu bo Magno odplaknila kar zdrava mariborska pitna voda.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Tako se je direktor Danilo Burnač pohvalil za glasilo Utrinki. Potem pa omejil porabo pitne vode?!
Vse kaže, da se je Magna Steyr znašla pred novim velikim problemom, ki bo vsaj po navedbah nekaterih stranskih udeležencev postopka ARSO (Agencija republike Slovenije za okolje) pri izdaji okoljskega dovoljenja časovno zelo podaljšal ali pa - pod takšnimi pogoji - celo nasploh onemogočil izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo Magnine lakirnice v Hočah pod Pohorjem. Gre za izjemno resen problem porabe zdrave pitne vode iz mariborskega vodovoda!
Načrtovana sporna lakirnica Magne Steyr v Hočah (projekt, imenovan Magna Nukleus) bo namreč neverjetno velik porabnik zdrave pitne vode. Iz dokumentov Presoje vplivov na okolje, ki jih je pripravil Jorg Hodalič (E-net okolje, d. o. o.) na podlagi podatkov iz Magne, bo Magna Steyr samo v prvi fazi projekta v Hočah letno porabila 170 milijonov litrov pitne vode iz mariborskega javnega vodovoda, na koncu (pri drugi ali tretji fazi projekta) pa še dvakrat več.

DVOJNA MERILA ZA VODO: KAR JE DOVOLJENO MAGNI, DRUGIM NI

Te številke so res gromozanske. Samo za primerjavo: Pivovarna Laško-Union (Heineken), ki je leta 2015 v Sloveniji prodala 129 milijonov litov piva (vir: Letno poročilo Skupine Laško za 2015), mora imeti posebno državno koncesijo za vodo. Magna Steyr, ki bo že v prvi fazi porabila skoraj tretjino več vode kot Pivovarna Laško-Union, pa državne koncesije za vodo - ne potrebuje?!
Da se je Magna Steyr začela tudi sama zavedati problema tolikšne porabe zdrave pitne vode, dokazuje dejstvo, da so predstavniki Magne med nedavnimi sestanki s posameznimi stranskimi udeleženci pri izdaji okoljskega dovoljenja začeli kar sami zmanjševati svoje, torej Magnine številke pri načrtovanem obsegu porabe pitne vode. Mediji o tem sicer ne poročajo! Jorg Hodalič, ki je bil doslej že popolnoma kompromitiran (tudi zaradi Kemisa, saj je isti Hodalič pred leti izdal pozitivno ekološko mnenje za Kemis, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa je na Vrhniki potem celo kandidiral za poslanca Cerarjeve stranke SMC!), med temi sestanki, kot pravijo naši viri, praktično "ni smel niti pisniti", predstavniki Magne pa so ga prestreljevali z jeznimi pogledi. Vendar so tudi nove Magnine številke o predvideni porabi zdrave pitne vode, ki jih po novem ponujajo predstavniki Magne (sicer še neuradno, saj se čaka na javno obravnano Arsa, ki bo 24. julija), in sicer okoli 100 milijonov litrov vode letno, še vedno prenevarno previsoke.
Kako so pri Magni Steyr iz 170 milijonov litrov letno nenadoma prišli na samo 100 milijonov litrov letno porabe pitne vode, ne ve nihče. Morda za zdaj tudi samo "blefirajo", da se ne bi zavlekli postopki pri izdaji gradbenega dovoljenja?

VODE ZA MAGNO MENDA DOVOLJ, ZDAJ PA OMEJITEV PITNE VODE?!

Zlasti po tem, ko je javno podjetje Mariborski vodovod pred nekaj dnevi tudi uradno omejilo porabo pitne vode za Maribor in okolico, menda zaradi suše in neviht (spomnimo: o tem je poročal tudi mariborski časopis Večer). Povedano drugače, če bi Magna Steyr danes v Hočah že obratovala, bi Maribor in okolica te dni lahko ostala celo brez pitne vode! Omejitev porabne zdrave pitne vode na območju, ki ga pokriva Mariborski vodovod, pa pod vprašaj postavlja tudi verodostojnost izjave javnega podjetja Mariborski vodovod, ki jo je podjetje dalo Jorgu Hodaliču pri izdelavi že omenjene Presoje vplivov Magne Nukleus na okolje, češ, kapacitete javnega vodovodnega omrežja omogočajo povečano porabo zdrave pitne vode za industrijsko rabo. To izjavo je direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač ponovil tudi za posebno izdajo Utrinkov, glasila občine Hoče-Slivnica, namenjeno izključno promociji Magne. Zdaj, po omejitvi porabe vode v preteklih dneh, pa se kaže in potrjuje, da temu ni tako. Kapacitete javnega vodovodnega omrežja Mariborskega vodovoda očitno ne zadoščajo za potrebe Magne Steyr, vsaj v takšnih poletnih mesecih ne.

TRS GRE DO KONCA

Mimogrede, to je minuli ponedeljek v državnem zboru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška spraševal Matjaž Hanžek, zdaj že bivši poslanec Levice, Počivalšek pa se je odgovoru na to vprašanje izognil, češ da "ni v njegovi pristojnosti, da dvomi v strokovno presojo Mariborskega vodovoda".
Pri Gibanju TRS, enem od stranskih udeležencev med postopkom Arsa pri izdaji okoljskega dovoljenja, zato že zagotavljajo, da bodo pri vprašanju nevarno velike porabe zdrave pitne vode pri projektu Magne Nukleus vzrajali to konca.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr Danilo Burnač Mariborski vodovod ENet okolje Agencija republike Slovenije za okolje Jorg Hodalič miro cerar SMC zdravko počivalšek matjaž hanžek Gibanje TRS Kemis Vrhnika Hoče Slivnica Glasilo Utrinki Magna Nukleus

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bi si to mislil?! Na koncu bo Magno odplaknila kar zdrava mariborska pitna voda.