objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 17. julij 2017 ob 07:03

Počivalšek grozil Rusom, zavajal tudi Magno Steyr, direktorje pa naroča v pisarno lastnika Celjskih mesnin.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Boljši poznavalci sicer tudi pravijo, da Rusi tega Zdravku Počivalšku ne bodo kar tako pozabili.
Ne samo znani primitivni verbalni izpadi, na dan prihaja tudi vse več skrajno nenavadnih ter neprijetnih pričevanj o dobesedno infantilnemu početju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška (no, na slovenski korporativni sceni se ga je že pred časom prijel vzdevek "bademajster"), ki je sicer že javno oznanil, da se po naslednjih parlamentarnih volitvah umika iz politike.

LOBISTIČNIH STIKOV NE PRIJAVLJA NA KPK

* Nekateri mediji so že dokumentirano zabeležili, da lobističnih stikov Počivalšek ne prijavlja Komisiji za preprečevanje korupcije, prav tako naj ne bi prijavljal uradnih sestankov na svojem ministrstvu.

LJUDI NAROČA KAR NA CELJSKE MESNINE

* Številne gospodarstvenike (direktorje) minister Počivalšek naroča kar na sedež Celjskih mesnin, v pisarno lastnika družbe Izidorja Krivca, ki velja tudi za ministrovega najtesnejšega prijatelja. Počivalšek v Krivčevi pisarni dejansko vodi sestanke, vse to pa počne v funkciji ministra za gospodarstvo. Politično gledano - gre za naravnost otročje ravnanje ministra, pravno gledano pa za naklepno izogibanje zakonsko določenemu poročanju protikorupcijski komisiji.

PO TELEFONU GROZIL ANDREJU ZUBICKEMU

* Počivalšek je pred nekaj tedni po telefonu poklical Andreja Zubickega, ruskega lastnika družbe SIJ, in ga zasliševal o zamenjavah v upravi SIJ, ter mu odkrito zagrozil, da bo on, minister Počivalšek, v upravo SIJ poslal vladnega pooblaščenca, kot je to storila Cerarjeva vlada v primeru Mercatorja in Agrokorja, kar naj bi Počivalšku, tako je Počivalšek rekel Zubickemu, omogočal Lex Mercator. Zubicki naj bi bil zaradi tega v hudem šoku, neprijetni telefonski pogovor pa je zaupal le nekaj svojim najožjim zaupnikom, potem pa se odločil, da Počivalška "zatoži" veleposlaniku Ruske federacije v Sloveniji Dokuju Galpuroviču Zavgajevu.
Spomnimo, Slovenija je družbo SIJ pred desetimi prodala ruski družini Zubicki, ki lastniško obvladuje tudi rusko jeklarsko skupino Koks. Po smrti očeta Borisa Zubickega se za prevlado v družinskem imperiju borita starejši brat Evgenij, sicer predsednik uprave Industrial Metallurgical Holdinga (IMH), in mlajši brat Andrej, ki pretežno živi v Sloveniji (v nasprotju z Evgenijem, ki je na poti med Moskvo in Švico) in zdaj vodi SIJ. V zadnjih nekaj mesecih so se znotraj uprave SIJ zgodile številne kadrovske spremembe, poleg tega je odstopil tudi eden od dveh predstavnikov države v nadzornem svetu SIJ Tomaž Stare, član nadzornega sveta pa je še vedno Janko Jenko, nekdanji direktor Virantove Državljanske liste.
Ker pa je kmalu po tem telefonskem pogovoru med Počivalškom in Andrejem Zubickim podjetje Perutnina Ptuj nenadoma odstopilo od najema 34 hektarov zemljišč, ki jih je vlada namenila kot nadomestno zemljo kmetom, ki naj bi svojo zemljo izgubili zaradi projekta Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica, Perutnina Ptuj pa je v lasti družbe SIJ, gre verjeti našim virom, da je Počivalšek izsiljeval Ruse predvsem zaradi teh - vladi prepotrebnih - zemljišč Perutnine Ptuj.
Boljši poznavalci sicer tudi pravijo, da Rusi tega (Počivalšku) ne bodo kar tako pozabili. Ne nazadnje, Boris Zubicki je bil tudi poslanec ruske Dume.

ZAVAJAL MAGNO IN JAVNOST

* Predstavniki Magne Steyr so med ločenimi pogovori s stranskimi udeleženci v postopku priprave okoljskega dovoljenja direktno povedali, da jim je Cerarjeva vlada ponudila eno samo zemljišče, in to teh 100 hektarov pod Pohorjem. Kar pomeni, da je Počivalšek ves čas zavajal javnost, ko je govoril, da so občino Hoče-Slivnica za projekt Magna Nukleus izbrali pri Magni, in hkrati zavajal Magno, saj jim Cerajeva vlada ni ponudila nobene druge izbire, kjer bi bili vsaj bolj zaželeni, recimo v Kidričevem ali Teznu v Mariboru. Po navedbah Magne so izbor zemljišča naredili pri mariborskem podjetju Urbis, d. o. o., ki pa je delalo izrecno na podlagi navodil ministrstva za gospodarstvo. Isto podjetje je pripravilo tudi spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN) za občino Hoče-Slivnica, na podlagi katerega so lokacijsko umestili sporni projekt Magne Steyr.

KDO BO PLAČAL PRISTOP - ZA NAZAJ?

In še: med že omenjenimi sestanki Magne Steyr s stranskimi udeleženci v postopku okoljskega dovoljenja so na strani Magne poleg odvetnikov in prevajalcev sedeli tudi predstavniki agencije Pristop, menda na podlagi podpisane pogodbe z ministrom Počivalškom. Toda ta pogodba je bila medtem že razveljavljena, na podlagi vložene revizije na Državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Kdo in kako bo zdaj za nazaj plačal Pristop, je še uganka ...?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zdravko počivalšek Izidor Krivec Celjske mesnine Andrej Zubicki SIJ Tomaž Stare Janko Jenko magna steyr Evgenij Zubicki Sporni minister zdravko počivalšek Ministrstvo za gospodarstvo Magna Nukleus Lex Mercator mercator agrokor magna steyr Hoče Slivnica Perutnina Ptuj Agencija Pristop Boris Zubicki miro cerar Vlada ruska federacija Dok Zavgajev Industrial Metallurgical Holding Koks komisija za preprečevanje korupcije Gregor Virant Državljanska lista Ruska Duma Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Počivalšek grozil Rusom, zavajal tudi Magno Steyr, direktorje pa naroča v pisarno lastnika Celjskih mesnin.