objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 21. julij 2017 ob 06:56

Pogorišče Kemisa 2. Tomislav Kovačič, lastnik te kemične tovarne, povezan z bankami, denar prihajal tudi od Židana.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vinski vitez. Medtem ko njegovi Ekosistemi gorijo, se Tomislav Kovačič igra pripadnika elite.
"Kemis 2. Požar v podjetju Ekosistemi Zalog med Novim mestom in Stražo!"
"10 gasilcev zastrupljenih!"
Tako dramatično so se glasila prva medijska sporočila, potem ko je včeraj malo 16. uri izbruhnil požar v podjetju Ekosistemi v Zalogu, ki leži med Novim mestom in Stražo. Uradno gre za "sortirnico odpadkov", v resnici pa za kemično tovarno (podobno Kemisu na Vrhniki), kjer, pozor, sploh ni zagorelo prvič, podjetje pa je v lasti širši javnosti praktično neznanega slovenskega tajkuna Tomislava Kovačiča.
Toda kdo je Tomislav Kovačič, lastnik "Kemisa 2"?! Poglejmo nekaj dejstev.
Bilo je 3. decembra 2007. Tomislav Kovačič, edini lastnik družbe Ekosistemi, d. o. o., je od danes že razvpitega podjetnika Franca Riemerja iz Slovenskih Konjic kupil Koto, družbo za uničevanje klavničnih odpadkov in poginulih živali. Gre za družbo, ki ima z vlado podpisano koncesijsko pogodbo. Kovačič je od Riemerja kupil 98-odstotni lastniški delež Kota, toda že teden kasneje je Kovačič Koto prodal naprej: 40,11 odstotka je bilo prodanih Opekarni Novo mesto, 24,50 odstotka družbi Proholding, 11,84 odstotka pa je prevzela družba Koto sama. Leto kasneje se začnejo nove lastniške pretumbacije: Opekarna Novo mesto je svoj delež prodala podjetju ONM - Energija, d. o. o., ki je v lasti - javnosti prav tako neznanega - Franca Horvata, ki je tako postal največji posamični lastnik Kota.

DENAR JE PRIHAJAL OD BANK IN IZ DAVČNIH OAZ ...

Toda skrivnostna ekipa je Koto hitro spravila v hude težave. Julija 2013 je Franc Horvat prek svoje družbe ONM - Energija na sodišče vložil predlog za začetek postopka tako imenovane poenostavljene prisilne poravnave, septembra 2014 pa je enako storil tudi Tomislav Kovačič prek družbe Ekosistemi. Na glasovanju o prisilni poravnavi pa se je izkazalo, da si je tajkun Kovačič (Ekosistemi) denar za prevzem Kota sposodil od danes že "likvidirane" Probanke, več kot deset milijonov evrov, in od Nove Ljubljanske banke, ki je Ekosistemom posodila tri milijone evrov. Glasovanje na prisilni poravnavi sta si očitno medsebojno poravnala kar Kovačič in Horvat sama, saj sta tudi kontrolirala terjatve, toda pri tem se je razkrila pomembna, vendar hudo sporna podrobnost, ki bi morala zanimati Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in državno tožilstvo. Horvat si je namreč prek družbe ONM - Energija manjkajočih 3,5 milijona evrov, ki jih je potreboval za nakup Kota, zagotovil prek neznane družbe Samminton Limited, ki ima sedež v davčni oazi na Britanskih Deviških otokih. Kdo je v ozadju te družbe, za zdaj seveda ni mogoče preveriti. Prav tako se ne ve, ali je bila ta družba z Britanskih Deviških otokov zraven že vse od začetka - ko se je prevzemal Koto?! Ima pa to podjetje z Britanskih Deviških otokov očitno velik vpliv tudi na upravljanje Kota. Z družbo ONM - Energija ima namreč sklenjen dogovor o skupnem upravljanju naložb, pri čemer ONM - Energija to storitev tudi plačuje; koliko, pa ni znano ...

... DRŽAVNE SUBVENCIJE PA OD DEJANA ŽIDANA

Toda Kovačič ni povezan samo z bankami in bankirji, ampak je - sodeč po teh podatkih - odlično "polinkan" tudi z državo. Žalostno in hkrati bizarno je dejstvo, da so včeraj goreči Ekosistemi od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov, doslej prejeli že nekaj več kot 843 tisoč evrov subvencij?! Od tega jim je Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja namenila 430 tisoč, Židanovo ministrstvo pa direktno še skoraj 256 tisoč evrov.

PRIPADNIK ELITE

Medtem je Tomislav Kovačič, 100-odstotni lastnik Ekosistemov, igral elito in pripadnika te elite. Med drugim se je tako pustil izvoliti za prvega prokonzula Evropskega reda vitezov vina in šefa Konzulata za Slovenijo.

OKOLJEVARSTVENA DOVOLJENJA SE DELIJO KOT BONBONI!

Kovačičevi Ekosistemi so zagoreli že četrtič v zadnjih treh letih! Toda včerajšnji požar je bil žal najobsežnejši. V teh treh letih je Regijsko društvo ekološkega gibanja Ivančna Gorica na pristojni inšpektorat v Novo mesto ter na ministrstvo za okolje in prostor poslalo že 12 ekoloških patrulj, a se ni zgodilo nič?! Aleš Plut, predsednik tega ekološkega gibanja, lahko zdaj tako samo resignirano ugotavlja, da se za poslovne potrebe elite "okoljevarstvena dovoljenja delijo kot bonboni" ...
 
POZIV
Vljudno prosim vse, ki imate morda kakršno koli dokumentacijo ali druge informacije, povezane z požarom ali delovanjem Ekosistemov, da vse to pošljete na elektronski naslov:
bojan.pozar@pozareport.si ali info@drugapriloznost.si.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomislav Kovačič Ekosistemi doo Koto Slovenija gori Franc Riemer Franc Horvat ONMEnergija doo Nacionalni preiskovalni urad npu državno tožilstvo Dejan Židan Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Socialni demokrati Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja Vlada ministrstvo za okolje in prostor Novo mesto Slovenske Konjice Straža Zalog pri Novem mestu Opekarna Novo mesto Regijsko društvo ekološkega gibanja Ivančna Gorica Aleš Plut Samminton Limited Britanski Deviški otoki

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-26 10:06:41


Šarčeva vlada je sinonim ravno za takšne posebneže, nastopače in primitivce kot je princ v beli obleki, na beli vespi. Ljubi nedolžnost beline, čeprav se zdi, da je v življenju vseeno pojedel preveč kislega mleka Zato me čudi to strahospoštovanje vladajočega, ki veje iz članka v smislu, takšnih kot je Vizjak pač v stranki visokih standardov ne podpirajo in niso primeren kader zanje. Morda res, tipom kot je Vizjak je denar preveč stopil v glavo in jim zamračil um, ne znajo se primerno vesti, zato povzročajo škodo vsem tistim, ki se tudi mastijo v državnih institucijah in na milijonskih projektih. Serpentinšek, recimo, je vedno in še danes zanika, da bi se dobival s Kučanom, čeprav so mu vaški fantje iz spremstva padali v trans in nezavest ter potrebovali psihiatrično pomoč od karizme in vsemogočnosti botra. Vizjak se je, nasprotno, hvalil s tem, da je sedel za isto mizo s tistim, ki odloča o življenju in smrti v deželi na napačni strani Alp. Sam bistvene razilke med modeloma, učečima se visoke politike pri istih mentorjih , ne vidim in poudarjam, da je Vizjak, glede na kadrovsko zasedbo LMŠ-ja, dober, najboljši kader za njih, pobrane s ceste, za potrebe, že vnaprej določene vladajoče stranke...Kalacunka, pa tudi kakšna, ki jo Telekomov kandidat prevaža naokrog z vespo ali maseratijem, me utrjuje v prepričanju, da tisto ni samo šala ali vic, kot je nekoč dejal nekdo ob šanku, da je torej ženska le okras okrog pičke. Ta na sliki, definitivno. Frajer se lepi na takšne. Ni lepotec, ima pa keš.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pogorišče Kemisa 2. Tomislav Kovačič, lastnik te kemične tovarne, povezan z bankami, denar prihajal tudi od Židana.