objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 24. julij 2017 ob 06:35

Pogorišče Kemisa 2. Tomislav Kovačič, lastnik te kemične tovarne, povezan z bankami, denar prihajal tudi od Židana (II.in III.)
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Židan
 
POJASNILO
 
V današnjem članku na spletnem mestu pod naslovom "Pogorišče Kemisa 2. Tomislav Kovačič, lastnik te kemične tovarne, povezan z bankami, denar prihajal tudi od Židana", so bile napisane navedbe, ki ne odražajo resničnega stanja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je navedbe preverilo pri pristojnem organu, Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP), kjer so pojasnili, da je podjetje Ekosistemi na Agencijo vložilo vlogo za ukrep 123 - dodajanje vrednosti kmetijskim in gospodarskim proizvodom. AKTRP je v zvezi s tem izdala odločbo o odobritvi sredstev dne 2. 9. 2011 - nepovratna sredstva Programa razvoja podeželja sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), ukrep Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom, Lesna goriva, v višini do 763.207,50 EUR (SLO in EU sofinanciranje).
Naložba je bila odobrena v dveh fazah, prva faza sekalnik, druga faza paletirna/briketirna linija. Skupno je bilo na osnovi dveh oddanih zahtevkov za izplačilo iz zgoraj navedene odločbe izplačanih 686.076,90 EUR; in sicer v dveh obrokih za naložbo, ki je bila izvedena v dveh fazah. Vlagatelj je prvi zahtevek za izplačilo sekalnika ter del paletirne linije oddal 18.2.2012 v znesku 430.543,50 EUR. Po opravljeni kontroli na kraju samem ter vseh ustreznih pregledih zahtevka, je le-tega dobil izplačanega dne 15.3.2012 (potrjen in izplačan v času ko mag. Dejan Židan ni bil minister). Dne 1.7.2015 je pa je vlagatelj vložil drugi zahtevek. AKTRP je zahtevek po administrativnem pregledu in pregledu na kraju samem ter ostalih preverbah odobrila in izplačala v višini 255.533,40 EUR.
Vsa sredstva so bila v nasprotju z navedbo v naslovu in v članku izplačana preko AKTRP. Agencija o izplačilu vseh sredstev odloča samostojno in MKGP pri tem nima nobenih pooblastil. AKTRP je za izvajanje ukrepov Skupne kmetijske politike akreditirana in pod stalnim nadzorom Urada za nadzor proračuna RS, Računskega sodišča RS, vsakoletno revidirana s strani Evropske komisije in računskega sodišča EU.

Služba za odnose z javnostmi in promocijo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 
POGORIŠČE KEMISA 2. TOMISLAV KOVAČIČ, LASTNIK TE KEMIČNE TOVARNE, POVEZAN Z BANKAMI, DENAR PRIHAJAL TUDI OD ŽIDANA. (III)
 
Spletni portal Moja Dolenjska.si pa je včeraj poročal, da je podjetje Ekosistemi v prisilni poravnavi in da imajo, pozor, trenutno kar 5,4 milijone evrov neplačanih obveznosti. Tudi ta portal poroča, da je podjetje prejelo skoraj 690 tisoč evrov subvencij. Celoten članek o Ekosistemih lahko preberete tukaj.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Kemis Kemis Vrhnika Kemis 2 Dejan Židan Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Tomislav Kovačič Ekosistemi doo Moja Dolenjskasi Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja Evropska komisija Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pogorišče Kemisa 2. Tomislav Kovačič, lastnik te kemične tovarne, povezan z bankami, denar prihajal tudi od Židana (II.in III.)