objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 23. oktober 2017 ob 06:57

Pahor zmagovalec prvega kroga: Zdaj lahko rečem, sem maratonec, na teh volitvah bom zmagal čez tri tedne!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Drugi krog. Šarec in Pahor sinoči med množico novinarjev, kamer in fotografov v Cankarjevem domu
Borut Pahor, aktualni predsednik republike, je veliki zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev. Čeprav mu ni uspelo dokončno zmagati že v prvem krogu, kar so nekatere ankete javnega mnenja resda tudi napovedovale, je njegov volilni rezultat (47,07 odstotka - to pomeni, da sta mu do 50 odstotkov + 1 glas zmanjkale zgolj 2,94 odstotne točke) ob dejstvu, da je bilo kar devet kandidatk in kandidatov, dejansko izjemen rezultat, kar je sinoči upravičeno poudarjal tudi sam. Delno je k temu prispevala tudi izjemno nizka volilna udeležba, celo najnižja doslej: 43,54 odstotka. Pahor je med drugim zmagal v 84 volilnih okrajih po državi (graf na koncu članka), njegov zasledovalec Marjan Šarec, ki se je prebil v drugi krog, pa le v treh. Doma v Kamniku, kjer je župan, in dveh domžalskih okrajih.
Predsednik Borut Pahor bo kot izkušeni politik in že popisan list papirja imel v drugem krogu volilne kampanje, ki naj bi bila "bolj vsebinska", tudi precejšnjo prednost pri - vsebini. Včeraj zvečer je sredi tiskovnega središča v Cankarjevem domu dejal, "da je maratonec, da si prej tega sicer ni upal napovedati, ampak zdaj lahko reče - na teh volitvah bo zmagal v drugem krogu". Drugi krog predsedniških volitev bo v nedeljo, 12. novembra.
Marjan Šarec je dosegel izjemno dober rezultat (24,97 odstotka), ki pa kaže tudi trenutni domet trde tranzicijske levice in večinskih medijev. Poleg že priznanih karakternih lastnosti, da je kolerik, ali javno očitanih, da je "blefer", je Šarec včeraj zvečer nazorno pokazal še neprijetno veliko mero narcisoidnosti, kar je takoj lucidno opazil in pokomentiral tudi znani mariborski pisatelj Tone Partljič na TV Slovenija. Prav ta narcisoidnost ter prazno napovedovanje tako imenovane nove politike utegne Šarca v finišu drugega volilnega kroga prikovati na sicer napovedovanih 35 odstotkov volilnih glasov. Je pa Šarec s tem volilnim rezultatom izkazal dober obet kot adut trde tranzicijske levice na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, namesto Mira Cerarja in SMC.
Romana Tomc, evropska poslanka in predsedniška kandidatka SDS, si ni izborila prvega cilja, to je uvrstitve v drugi krog, je pa dosegla interni cilj, to je dobiti več glasov kot Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije. Novakovo je premagala celo z bistveno večjo razliko, kot so napovedovale ankete javnega mnenja. Če bi Tomčeva vstopila v predsedniško kampanjo nekoliko prej, ni povsem izključeno, da se danes ne bi znašla na drugem mestu, tam, kjer je zdaj Šarec, po drugi strani pa se je prebila med politične prvokategornike znotraj stranke SDS. Po kuloarjih te stranke se že govori, da sta Romana Tomc ali poslanec Anže Logar "nova naravna prestolonaslednika" Janeza Janše.
Po drugi strani ambiciozno napovedovani preboj Ljudmile Novak, čeprav je imela dobro organizirano volilno kampanjo, kot "matere naroda" ter "predsednice in pika" ni uspel, ostal je zreduciran na siceršnjem dometu Nove Slovenije.
Svojevrstno presenečenje predsedniških volitev je mariborski nacionalist Andrej Šiško, ki mu uspelo dobiti 2,22 odstotka glasov, se uvrstiti na peto mesto, pri čemer je prehitel tudi Majo Makovec Brenčič (1,72 odstotka glasov), ministrico za izobraževanje, znanost in šport ter predsedniško kandidatko stranke SMC, ki je skupaj z Makovec Brenčičevo dejansko največja poraženka teh volitev. Pri rezultatu Andreja Šiška je potrebno dodatno upoštevati še to, da so ga večinski mediji izrazito ignorirali, uredniki Pop TV, na primer, ga niso niti povabili na televizijsko soočenje?! Ima pa zdaj Šiško, ki je tudi predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija, na prihodnjih parlamentarnih volitvah kar solidne možnosti za preboj v parlament, kot nekakšen "novi mariborski Jelinčič".
Doseženi rezultat Boris Popoviča, župana Kopra (1,79 odstotka - čeprav je tudi on prehitel Majo Makovec Brenčič), ki na parlamentarnih volitvah prihodnje leto načrtuje pohod na državno politiko, tega niti ne obeta, prav tako sta lahko nad rezultatom svojih predsedniških kandidatk Suzane Lare Krause (0,77 odstotka) in Angelce Likovič (0,59 odstotka) razočarana predsednika strank SLS in Glas za otroke in družine Marko Zidanšek in Aleš Primc. Niti slučajno dobri obeti za SLS in stranko Glas za otroke in družine na skorajšnjih volitvah v državni zbor.

				Uradni volilni rezultati prvega kroga predsedniških volitev 2017. Vir: Državna volilna komisija<br>
			Uradni volilni rezultati prvega kroga predsedniških volitev 2017. Vir: Državna volilna komisija

NA TWITERJU

Dodajmo še nekatere komentarje nekdanjega ministra in blogerja Žige Turka, bivšega programskega direktorja Državljanske liste Tomaža Štiha, novinarja in zgodovinarja Tina Mamiča ter voditelja televizijske oddaje VVFaktor Aljuša Pertinača na twitterju:
Žiga Turk: Šarec je zares nova politika.
Tomaž Štih kot Libertarec:
Volitve so potrdile: 1) novi eksperimenti v 1 mandatu implodirajo, 2) še je prostor za nove-nove eksperimente, 3) NSi bo večno pri 7%.
Tino Mamič: V Sloveniji imajo skrajni levičarji podporo 25%, skrajni desničarji pa 2,22%. To so pokazale današnje volitve.
Aljuš Pertinač: Fotografija ne laže. Če mislite, da je bil Borut Pahor dober PRS, da je močno zmagal v 1. krogu in si zasluži še en mandat, imate prav. Ker:

				... Graf, ki prikazuje zmago Boruta Pahorja v 84 volilnih okrajih po Sloveniji (obarvano rdeče), medtem ko je Marjan Šarec zmagal le v treh (obarvani modro). Vir: Državna volilna komisija<br>
			... Graf, ki prikazuje zmago Boruta Pahorja v 84 volilnih okrajih po Sloveniji (obarvano rdeče), medtem ko je Marjan Šarec zmagal le v treh (obarvani modro). Vir: Državna volilna komisija

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
predsedniške volitve 2017 Borut Pahor marjan šarec občina kamnik Cankarjev dom Tone Patljič tv slovenija Romana Tomc sds Janez Janša ljudmila novak nova slovenija miro cerar SMC Maja Makovec BrenčičBoris Popovič slovenska ljudska stranka sls Suzana Lara Krause Marko Zidanšek angelca likovič glas za otroke in družine Aleš Primc žiga turk Tomaž Štih aljuš pertinač tino mamić Twitter anže logar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-18 21:08:57


IVAN MAČEK - mene v debato o tisri ex SMC poslanki - ne boš pritegnil, koga drugega neplačanega, nestrankarskega komentatorja - razen mene Janea K. Kerna - pa nna tem ok e-- portalu g. POŽARJA TAKOINTAKO - NI. Nimaš - sogovornikov - a ne vidiš? Z MIHO SKUMARC.AMI sta takointako - ista oseba - IVAN MAČEK=MIHA SKUMARC-AMI- tsti tvoji kloni Istok, Hugo itd. - so a takointako - "tvoj program opuščenih klonov oz. tvojih vzdevkov. Ne blefiraj - saj veš, da ta portal - ni za polemike in zmerjanja kot je to bil dolgo časa OK E- PORTAL NOVE TV. Ta POŽAREPORT OK E-PORTAL -je bolj za objavo osebnih INFO, STALIŠŠČ, ne pa za polemike. Raje nam napiši, v kako tesnem sorodstvenemodnosu - sta bila oče in mama - od realnega IVANA MAČKA. Ti, ki se skrivaš za vzdevkom z imenom tega "realnega grozoviteža Ivana MAČKA -- si, se zdiš - tako javno nezanimiv, da si si moral nadeti tako "negativno reklamni vzdevek". Se zdi. Tista hvalabogu ex SMC poslanka - je paena zadnjih oseb, ki bi mene Janeza Kepic-Kerna - zanimala. Najbolje bo, če odideš - spat. Nihče te ne bo pogrešal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA P.S. PRECEJ BOLJ OTROČJE" LJUDI- SE - IMAŠ NA ZGORNJI SLIKI. S častno izjemo g. Kovšce. Sploh pa si vsi - to beroči - ZAPOMNITE PREGOVOR moje pokojne - mame, ki je bila ok vzgojiteljica: "ODRASLI T.I. "MOŠK" SO LE NEKOLIKO VEČJI PREDVSEM PA VEČINOMA OD MALIH OTROK - VELIKO S L A B ŠŠ I "otroci".Vse negativne lastnosti otrok - imajo - močno potencirani. Luštnosti - malih otrok - pa "ODRASLI OTROCI=DEDI" takointako nimajo - nič večč. Sliko moj ok mame - si lahko ogledaš na mojem e-portalu "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si. Pleše z dvema vnukoma.
Janez Kepic-Kern

2019-10-18 16:26:05


"PRAVNICA-PREŠUŠTNICA" SLOVENSKI PRAVNIKI, NJIH morebitna "PREŠUŠTVA", NJIH ZVESTOBA "ZAKONSKIM" ZAVEZAM itd.?! Osebno pričevanje: Janez KEPIC-KERN. - sem bil več desetletij tudi - zelo aktiven-vsak vikend - družabni ok, zaželen PLESALEC. SPODAJ PODAJAM RESNIČNO ZGODBO O MOJI NAJBOLJŠI SOPLESALKI - "PRAVNICI" Ne rečem, da vsem, a pri visokem procentu že takointako "strokovno precej skromnih" slovenskih pravnikov - se zdi - ŠTUDIJ PRAVA NAREDI "IRACIONALNE NJIH VREDNOTE.. Se zdi - vsaj pri nekaterih. - vsem beročim in ostalim - PRIPOROČAM VELIKO MERO OSEBNE PREVIDNOSTI predno se navežete kak bolj resnen, osebni stik s katerimkli, katerokoli PRAVNICO, PRAVNIKOM - šolanim na naših slovenskih pravnih šolah. Ne posplošujem, ampak - spodnji primer je 1000% verodostojen. Moja, v začetku naključna znanka "pravnica ELENA" - res izjemno dobra solo in v paru plesalka iz LJUBLJANE iz ugledne številčne premožne in dobro situirane meščanske družine, z družinskim stanovanjem prav blizu ex PRAVNE FAKULTETE JE BILA V 1970., 1980, 1990 - do leta 2010 ena najbolj "impozantnih" žensk - v Ljubljani - kot npr - znana Sophia LOREN ali sedaj MELANIA TRUMP. Ni delala kot pravnica - pač pa v turizmu. Toplo, bujno, skladno postavno - ELENO - IMPOZANTNO ŽENSKO, s kakršno se moški - lahko - "postavlja - pred drugimi moškimi in v družbi si je zaželel imeti za SVOJO ŽENO - eden najbolj priznanih ZDRAVNIKOV - v LJ. In? Ni bilo težav: IMPOZANTNA ELENA - praktičnega razmišljanja - se je poročila z njim. Takoj je rodila otroka - lepo skrbela zanj. Vse pa se je zapletlo, ko je IMPOZANTNA - ELENA - začela delati v turizmu. Z leti je namreč IMPOZANTNA ELENA - postajala še bolj lepo, skladno bujna, samostojna vedra in družabna, predmet poželenja -vseh moških. Tudi sama se je spremenila v veliko - "ljubiteljico moških" - tudi v praksi. To je seveda povzročilo težave v njenem zakonu - s tistm ok, a nič družabnim zdravnikom. Ampak ! Pravnica ELENA - ni nič komplicirala. Rekla je: "POSLUŠAJ - MOŽ ! Jaz poročila s teboj - sem se. Ampak: ZVESTOBE - TI PA NISEM OBLJUBILA" Čisto zares je tako rekla: sem bil zraven, ko je to "veličastno" ex možu- oznanila po telefonu. Seveda je sledila LOČITEV, ki je trajala cca 20 let, delitev premoženja itd. - s čimer se IMPOZANTBNA Elena niti najmanj ni obremenjevala, saj ji še zdaj pri nje 60 letih - ne manjka - občudovalcev, ljubčkov itd. Le nje ex MOŽ , OK ZDRAVNIH - nikakor ne more doumeti. kako je ŽENSKA - PRAVNICA - lahko ? Takšna. L.R. Ex ok knjižničar, ok družabni plesalec itd. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA P.s. Zgodba je - absolutno - resnična. ELENA - je nezlobna, nekaznova, prijetna, le skrajno egocentrična oseba. PRAVNICA. Zdaj ivi samostojno obkrožena z množico občudovalcev. privlačna. PRAVNCA. Pač. Kdo bi razumel - slovenske PRAVNIKE? Da niti ne govorim o - "PRAVNICAH"

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor zmagovalec prvega kroga: Zdaj lahko rečem, sem maratonec, na teh volitvah bom zmagal čez tri tedne!