objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 23. oktober 2017 ob 06:57

Pahor zmagovalec prvega kroga: Zdaj lahko rečem, sem maratonec, na teh volitvah bom zmagal čez tri tedne!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Drugi krog. Šarec in Pahor sinoči med množico novinarjev, kamer in fotografov v Cankarjevem domu
Borut Pahor, aktualni predsednik republike, je veliki zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev. Čeprav mu ni uspelo dokončno zmagati že v prvem krogu, kar so nekatere ankete javnega mnenja resda tudi napovedovale, je njegov volilni rezultat (47,07 odstotka - to pomeni, da sta mu do 50 odstotkov + 1 glas zmanjkale zgolj 2,94 odstotne točke) ob dejstvu, da je bilo kar devet kandidatk in kandidatov, dejansko izjemen rezultat, kar je sinoči upravičeno poudarjal tudi sam. Delno je k temu prispevala tudi izjemno nizka volilna udeležba, celo najnižja doslej: 43,54 odstotka. Pahor je med drugim zmagal v 84 volilnih okrajih po državi (graf na koncu članka), njegov zasledovalec Marjan Šarec, ki se je prebil v drugi krog, pa le v treh. Doma v Kamniku, kjer je župan, in dveh domžalskih okrajih.
Predsednik Borut Pahor bo kot izkušeni politik in že popisan list papirja imel v drugem krogu volilne kampanje, ki naj bi bila "bolj vsebinska", tudi precejšnjo prednost pri - vsebini. Včeraj zvečer je sredi tiskovnega središča v Cankarjevem domu dejal, "da je maratonec, da si prej tega sicer ni upal napovedati, ampak zdaj lahko reče - na teh volitvah bo zmagal v drugem krogu". Drugi krog predsedniških volitev bo v nedeljo, 12. novembra.
Marjan Šarec je dosegel izjemno dober rezultat (24,97 odstotka), ki pa kaže tudi trenutni domet trde tranzicijske levice in večinskih medijev. Poleg že priznanih karakternih lastnosti, da je kolerik, ali javno očitanih, da je "blefer", je Šarec včeraj zvečer nazorno pokazal še neprijetno veliko mero narcisoidnosti, kar je takoj lucidno opazil in pokomentiral tudi znani mariborski pisatelj Tone Partljič na TV Slovenija. Prav ta narcisoidnost ter prazno napovedovanje tako imenovane nove politike utegne Šarca v finišu drugega volilnega kroga prikovati na sicer napovedovanih 35 odstotkov volilnih glasov. Je pa Šarec s tem volilnim rezultatom izkazal dober obet kot adut trde tranzicijske levice na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, namesto Mira Cerarja in SMC.
Romana Tomc, evropska poslanka in predsedniška kandidatka SDS, si ni izborila prvega cilja, to je uvrstitve v drugi krog, je pa dosegla interni cilj, to je dobiti več glasov kot Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije. Novakovo je premagala celo z bistveno večjo razliko, kot so napovedovale ankete javnega mnenja. Če bi Tomčeva vstopila v predsedniško kampanjo nekoliko prej, ni povsem izključeno, da se danes ne bi znašla na drugem mestu, tam, kjer je zdaj Šarec, po drugi strani pa se je prebila med politične prvokategornike znotraj stranke SDS. Po kuloarjih te stranke se že govori, da sta Romana Tomc ali poslanec Anže Logar "nova naravna prestolonaslednika" Janeza Janše.
Po drugi strani ambiciozno napovedovani preboj Ljudmile Novak, čeprav je imela dobro organizirano volilno kampanjo, kot "matere naroda" ter "predsednice in pika" ni uspel, ostal je zreduciran na siceršnjem dometu Nove Slovenije.
Svojevrstno presenečenje predsedniških volitev je mariborski nacionalist Andrej Šiško, ki mu uspelo dobiti 2,22 odstotka glasov, se uvrstiti na peto mesto, pri čemer je prehitel tudi Majo Makovec Brenčič (1,72 odstotka glasov), ministrico za izobraževanje, znanost in šport ter predsedniško kandidatko stranke SMC, ki je skupaj z Makovec Brenčičevo dejansko največja poraženka teh volitev. Pri rezultatu Andreja Šiška je potrebno dodatno upoštevati še to, da so ga večinski mediji izrazito ignorirali, uredniki Pop TV, na primer, ga niso niti povabili na televizijsko soočenje?! Ima pa zdaj Šiško, ki je tudi predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija, na prihodnjih parlamentarnih volitvah kar solidne možnosti za preboj v parlament, kot nekakšen "novi mariborski Jelinčič".
Doseženi rezultat Boris Popoviča, župana Kopra (1,79 odstotka - čeprav je tudi on prehitel Majo Makovec Brenčič), ki na parlamentarnih volitvah prihodnje leto načrtuje pohod na državno politiko, tega niti ne obeta, prav tako sta lahko nad rezultatom svojih predsedniških kandidatk Suzane Lare Krause (0,77 odstotka) in Angelce Likovič (0,59 odstotka) razočarana predsednika strank SLS in Glas za otroke in družine Marko Zidanšek in Aleš Primc. Niti slučajno dobri obeti za SLS in stranko Glas za otroke in družine na skorajšnjih volitvah v državni zbor.

				Uradni volilni rezultati prvega kroga predsedniških volitev 2017. Vir: Državna volilna komisija<br>
			Uradni volilni rezultati prvega kroga predsedniških volitev 2017. Vir: Državna volilna komisija

NA TWITERJU

Dodajmo še nekatere komentarje nekdanjega ministra in blogerja Žige Turka, bivšega programskega direktorja Državljanske liste Tomaža Štiha, novinarja in zgodovinarja Tina Mamiča ter voditelja televizijske oddaje VVFaktor Aljuša Pertinača na twitterju:
Žiga Turk: Šarec je zares nova politika.
Tomaž Štih kot Libertarec:
Volitve so potrdile: 1) novi eksperimenti v 1 mandatu implodirajo, 2) še je prostor za nove-nove eksperimente, 3) NSi bo večno pri 7%.
Tino Mamič: V Sloveniji imajo skrajni levičarji podporo 25%, skrajni desničarji pa 2,22%. To so pokazale današnje volitve.
Aljuš Pertinač: Fotografija ne laže. Če mislite, da je bil Borut Pahor dober PRS, da je močno zmagal v 1. krogu in si zasluži še en mandat, imate prav. Ker:

				... Graf, ki prikazuje zmago Boruta Pahorja v 84 volilnih okrajih po Sloveniji (obarvano rdeče), medtem ko je Marjan Šarec zmagal le v treh (obarvani modro). Vir: Državna volilna komisija<br>
			... Graf, ki prikazuje zmago Boruta Pahorja v 84 volilnih okrajih po Sloveniji (obarvano rdeče), medtem ko je Marjan Šarec zmagal le v treh (obarvani modro). Vir: Državna volilna komisija

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
predsedniške volitve 2017 Borut Pahor marjan šarec občina kamnik Cankarjev dom Tone Patljič tv slovenija Romana Tomc sds Janez Janša ljudmila novak nova slovenija miro cerar SMC Maja Makovec BrenčičBoris Popovič slovenska ljudska stranka sls Suzana Lara Krause Marko Zidanšek angelca likovič glas za otroke in družine Aleš Primc žiga turk Tomaž Štih aljuš pertinač tino mamić Twitter anže logar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor zmagovalec prvega kroga: Zdaj lahko rečem, sem maratonec, na teh volitvah bom zmagal čez tri tedne!