objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 22. november 2017 ob 06:52

To bo verjetna nova stranka levice: vodil jo bo Veber, financiral bogataš Golob, pobirala pa bi Židanu in Luki Mescu
Bojan Požar

Odpri galerijo

Javna razprava o vrnitvi družbene lastnine kot neformalni ustanovni dan nove stranke Janka Vebra?!
V državnem zboru bo danes javna razprava o "vrnitvi družbene lastnine" oziroma družbenega premoženja, pod znanim sloganom Titove Jugoslavije - "Tujega nočemo, svojega ne damo", na pobudo 300 tisoč državljanov. Nič posebnega, če iz tega, vsaj po naših informacijah, ne bi že nastajala nova politična stranka na levici, natančneje na skrajni levici, katere prva točka programa bo takojšnja prekinitev prodaje državnega premoženja. Tako bi Veber ne nazadnje lahko tudi politično unovčil "svoj boj" proti prodaji Telekoma Slovenije, zaradi katerega ga je predsednik vlade Miro Cerar odstavil kot obrambnega ministra; to je bilo aprila 2015.
Najbolj zanimiva je bodoča mešana kadrovska zasedba te stranke. Vodil naj bi jo Janko Veber, poslanec Socialnih demokratov, nekdanji minister za obrambo in predsednik društva Sloga. Vidni član te bodoče stranke pa naj bi postal tudi Gorazd Marinček, lider Slovenskega E-foruma, podpredsednik društva TRS in svetovalec parlamentarne preiskovalne komisije za projekt Teš6, ki naj bi si za liderja nove leve stranke sicer želel poslanca Matjaža Hanžka, vendar se Hanžek, še vedno poslanec, je pa zapustil stranko Levica, po koncu poslanskega mandata umika iz aktivne politike.
Po naših informacijah se bo ta stranka po vsej verjetnosti imenovala Združena levica - Demokratična stranka dela, kar tehnično pomeni, da bi prevzela ime in članstvo stranke, ki jo za zdaj še vodi nekdanji poslanec Desusa Franc Žnidaršič.

ŽE DIVIDENDE DOVOLJ ZA KAMPANJO

Najbolj intrigantno pa je, da naj bi to stranko financiral Marko Golob, nekdanji član uprave famozne Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki ga revija Manager za letos uvršča na 78. mesto lestvice najbogatejših Slovencev. Golob naj bi po oceni uredništva revije Manager imel pod palcem kar 22,2 milijona evrov, kar naj bi pridobil s privatizacijo družbe LTH Castings iz Škofje Loke, prek podjetja Lior Invest, kjer je zdaj tudi direktor in eden od delničarjev. In kot delničar je samo v lanskem letu kasiral 157 tisoč evrov dividend, kar bi na primer povsem zadoščalo za stroške volilne kampanje te nove stranke. Golob je sicer že nekaj časa tesni sodelavec Janka Vebra. Še več: mnogi so prepričani, da prav Marko Golob stoji za številnimi odmevnimi zapisi Janka Vebra na facebooku in twitterju, kjer Veber kot nekakšen disident na vrhu SD, kjer je poslanec in celo podpredsednik stranke, ostro obračunava s poslovno in politično elito, tudi tisto, ki je sestavni del ali blizu stranke SD.

				Marko Golob, tesni sodelavec Janka Vebra, velja za enega od najbogatejših Slovencev. Revija Manager (časnik Finance) ga je za letošnje leto uvrstila na 78. mesto med - najbogatejšimi.<br>
			Marko Golob, tesni sodelavec Janka Vebra, velja za enega od najbogatejših Slovencev. Revija Manager (časnik Finance) ga je za letošnje leto uvrstila na 78. mesto med - najbogatejšimi.

NAD ŽIDANA IN MESCA

Nekateri poznavalci politične scene so tudi prepričani, da bi nova Vebrova stranka levice lahko Socialnim demokratom in Dejanu Židanu odščipnila vsaj od 0,5 do enega odstotka volivcev, še več pa Luki Mescu in njegovi novi stranki Levica, nekaj zagotovo tudi zaradi zmede, ki bi ali bo nastala s podobnima imenoma obeh strank. No, Levica Luke Mesca zdaj doživlja kritike celo v njihovi reviji (glasilu) Mladina, poleg tega ji nikakor ne uspeva narediti večjega preboja. Luka Mesec kot formalni "koordinator Levice" in poslanka Violeta Tomič sta Levico dejansko zreducirala na poslansko skupino v državnem zboru in tako naj bi na parlamentarne volitve prihodnje leto šla tudi bivša Meščeva "stranka" IDS (Iniciativa za demokratični socializem), kjer se je zaradi Mesca in Levice pred nekaj meseci - na kongresu IDS - zgodil še večji razkol, kot je bilo moč razbrati v medijih. Prav nova stranka Janka Vebra, Gorazda Marinčka in Marka Goloba bi Levico in Luko Mesca lahko celo spravila iz parlamenta!
No, ali bo vse to dovolj, da Janko Veber & Co. sami sebe spravijo v parlament, je pa drugo vprašanje ...

				Nova stranka Janka Vebra bi lahko stranki SD in Dejanu Židanu odščipnila vsaj od 0,5 do enega odstotka volivcev, ocenjujejo številni poznavalci slovenske politike.<br>
			Nova stranka Janka Vebra bi lahko stranki SD in Dejanu Židanu odščipnila vsaj od 0,5 do enega odstotka volivcev, ocenjujejo številni poznavalci slovenske politike.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nova Združena levica janko veber Marko Golob Lior Invest državni zbor LTH Castings Revija Manager finance Gorazd Marinček Slovenski Eforum Društvo TRS luka mesec IDS Violeta Tomić Dejan Židan Socialni demokrati mladina Franc Žnidaršič desus matjaž hanžek teš 6 miro cerar telekom slovenije

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

To bo verjetna nova stranka levice: vodil jo bo Veber, financiral bogataš Golob, pobirala pa bi Židanu in Luki Mescu