objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 23. november 2017 ob 06:55

Velika zmaga Franca Kanglerja. Žuri in Križmanu pa se Magna in SMC volilno nista splačali.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Poprava krivice. Francu Kanglerju so namreč že dvakrat nezakonito odvzeli sedež v državnem svetu.
Franc Kangler, po domače Franca", je dejansko veliki zmagovalec včerajšnjih volitev v državni svet, no, vsaj kaj zadeva mariborsko volilno enoto. Svoje protikandidate je tako rekoč deklasiral, saj je zanj - kakor presenetljivo - glasovalo 15 elektorjev, drugi je bil Drago Žura, dolgoletni direktor ŠOUM (Študentka organizacija Univerze v Mariboru), ki je dobil 11 glasov, tretji Nani Matjašič (7 glasov), četrti Alojz Križman (3 glasovi), zadnji pa Leo Kremžar, župan občine Miklavž, ki pa ni prejel niti enega samega glasu.
Po ustanovitvi Nove Slovenske ljudske stranke je izvolitev med državne svetnike že drugi korak Franca Kanglerja pri načrtovani vrnitvi na politično sceno. Spomnimo na kratko: Kangler je pred leti že bil državni svetnik, vendar so mu to funkcijo že dvakrat nezakonito "ukradli", obakrat ob glasnem navijanju večinskih medijev! Nazadnje pred petimi leti, ko je politična levica z večino glasov v državnem svetu dosegla, da Kanglerju na konstitutivni seji državnega sveta niso potrdili mandata, kar je kasneje soglasno ugotovilo tudi ustavno sodišče in Kanglerju status svetnika tudi vrnilo. Ampak potem so mu sedež ponovno odvzeli, zaradi pravnomočne obsodbe na več kot šest mesecev zapora v znanem sodnem "primeru Ježovita", ki pa jo je vrhovno sodišče kasneje razveljavilo. Toda Francu Kanglerju ta sodna zmaga ni vrnila sedeža v državnem svetu, zato je njegova včerajšnja izvolitev tudi poprava te krivice. Franca Kanglerja sta tokrat za državnega svetnika formalno predlagali občini Rače - Fram in Duplek.

ŽURA NAJ BI SOLIDNO ZASLUŽIL, NI PA IZVOLJEN

Volitve v državni svet v mariborski volilni enoti pa imajo vsaj še dva pomembna politična podtona. Kangler je namreč premagal dva kandidata, ki sta na izvolitev računala tudi na podlagi svoje podpore sporni naložbi Magne Steyr v Hočah pri Mariboru, to je Draga Žuro in Alojza Križmana, sicer nekdanjega župana Maribora. Če se za Draga Žuro govori, da naj bi, sodeč po številnih govoricah, pri projektu Magna za svoje lobistično in organizacijsko delo "potegnil" solidno vsoto denarja, pa se mu Magna volilno očitno ni tako zelo splačala. Ker si je Žura izvolitev med državne svetnike izjemno želel in tudi delal na tak način, je to zanj velik udarec. Bil je namreč že državni svetnik, ta položaj pa je menda potreboval predvsem za svoje lobiranje.
Alojz Križman pa si je kandidaturo za državnega svetnika zagotovil pri Cerarjevi stranki SMC, kot nekakšno nagrado za "lomljenje hrbtenic" okoljskih organizacij v zadnji fazi sprejemanja potrebnih okoljskih soglasij za projekt Magne Steyr. Vendar se tudi njemu to volilno ni splačalo. Prejel je namreč komaj tri glasove, čeprav je njegovo kandidaturo na seji mestnega sveta občine Maribor podprlo dvanajst mariborskih mestnih svetnikov. Na koncu pa je izpadel kot ministrica Maja Makovec Brenčič, kandidatka SMC za predsednico države - klavrno.

KRIŽMAN KOT MAJA MAKOVEC BRENČIČ - PORAZNO

Zato je po tej strani volilni poraz Alojza Križmana še en dokaz poraznega stanja in vse slabšega volilnega dosega SMC.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
državni svet Franc Kangler Alojz Križman Nani Matjašič Drago Žura magna steyr Leo Kremžar Občina Rače Fram Občina Maribor Hoče Slivnica Miklavž na Dravskem polju miro cerar SMC

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Velika zmaga Franca Kanglerja. Žuri in Križmanu pa se Magna in SMC volilno nista splačali.