objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 24. november 2017 ob 06:59

Zorko na SDH, kdo ga podpira, kdo je proti? In kako je Petrič po telefonu storniral Mervarja.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dušan Zorko naj bi po novem letu postal član uprave Slovenskega državnega holdinga.
Po nedavnem imenovanju dveh novih izvršnih direktorjev slabe banke (DUTB - kar sta postala Jože Jaklin in Andrej Prebil), se je začel kadrovski boj za imenovanje tretjega člana uprave Slovenskega državnega holdinga. Za zdaj sicer samo zakulisni, saj formalni postopek prek nadzornega sveta SDH še ni stekel, bi pa naj, predvidoma po 5. decembru, ko je naslednja prva seja nadzornega sveta SDH. No, in to naj bi bila tudi zadnja velika kadrovska zgodba te koalicije pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

KDO JE ZA, KDO JE PROTI?

Tretji član uprave SDH naj bi zdaj postal Dušan Zorko, dolgoletni šef uprave Pivovarne Laško, ki po novem letu zapušča direktorsko mesto, nizozemski pivovarski velikan Heineken, že dve leti in pol lastnik Pivovarne Laško - Union, pa Zorka umika med člane nadzornega sveta. Dušana Zorka za tretjega člana uprave SDH (spomnimo, predsednica uprave SDH je Lidia Glavina, članica uprave pa Nada Drobne Popovič) zakulisno predlagajo Socialni demokrati (Lidia Glavina namreč sodi v kvoto SMC, Nada Drobne Popovič pa, sicer nekoliko poenostavljeno rečeno, v Desus), toda Zorko naj bi imel tudi podporo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in "Počivalškovega svetovalca" Izidorja Krivca, prvega človeka Celjskih mesnin, torej "celjske linije SMC".
Za osvežitev spomina: Počivalšek in Krivec sta pred časom, na podlagi zakona Lex Mercator, za izrednega - državnega - člana uprave Mercatorja postavila Gregorja Planteuja.
Proti imenovanju Dušana Zorka pa naj bi lobirali Borut Jamnik, predsednik Modre zavarovalnice, ki svoje konflikte z Dušanom Zorkom vleče še iz časov, ko je bil Jamnik član nadzornega sveta Pivovarne Laško, Aleksandar Kešeljević, svetovalec predsednika vlade Mira Cerarja in član ožjega vodstva ter glavni kadrovik SMC, ter Lidia Glavina. Vsi trije se namreč predvsem čisto preprosto bojijo, da bo prihod Zorka v upravo SDH bistveno omejil moč - Lidie Glavina.

IN KAKO JE BILO DOSLEJ ...?

Imenovanje tretjega člana uprave SDH se je sicer po padcu "Jamnikove članice uprave" SDH Anje Strojin Štampar že dvakrat politično zapletlo in ustavilo. Najprej sta SMC in Desus preprečila imenovanje kandidata SD Matevža Marca, potem pa je SD preprečila imenovanje Franca Žmavca, kandidata SMC, in Željka Puljića, kandidata stranke Desus.
Je pa hkrati zanimivo, da tudi Janko Veber, poslanec in podpredsednik SD, ki (menda) pripravlja svojo stranko oziroma prevzema Združeno levico - Demokratično stranko dela (vir), zadnjih 24 ur na twitterju in facebooku kar pospešeno najeda kandidaturo Dušana Zorka.

KLIC PETRIČA - MERVARJA NI VEČ NA SEZNAMU

Da so kadrovske zadeve pri slabi banki ali SDH vedno strahotno nepredvidljive, pa dokazuje tudi informacija, da naj bi Stojan Petrič, lastnik Kolektorja in časopisne hiše Delo ter danes resda eden najvplivnejših tajkunov v državi, zrušil kandidaturo Aleksandra Mervarja, predsednika uprave Elesa, za člana nadzornega sveta Luke Koper. Petrič, pravijo naši viri, naj bi to storil z enim samim telefonskim klicem - poklical pa naj bi Lidio Glavina, in Mervarja že ni bilo več "na spisku".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sdh slovenski državni holding DUTB Jože Jaklin Andrej Prebil Dušan Zorko Pivovarna LaškoUnion Heineken lidia glavina Nada Drobne Popovič Socialni demokrati SMC desus zdravko počivalšek Izidor Krivec Celjske mesnine mercator Gregor Planteu borut jamnik Modra zavarovalnica aleksandar kešeljević Matevž Marc Željko Puljić Franc Žmavc janko veber Združena levice Demokratična stranka dela Twitter Facebook stojan petrič kolektor časopisna hiša delo Aleksander Mervar Eles luka koper

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-06-18 10:36:10


Verodostojnost novinarke Šetinčeve, ki se napaja in jadra na krilih globoke države je nikakršna. Ljubši mi je bil njen nekdanji tresoči, negotovi glas, boječ pristop in tiha želja, da bo nekoč pomagala svet spreminjati na bolje. Ljudje, ki pa imajo že med ožjimi družinskimi člani takšne, ki ne znajo pojasniti od česa živijo, pač težko komu kaj očitajo. Soprog omenjene novinarke je eden teh privilegirancev režima, zato imata zakonca kazenske ovadbe in tožbe, s katerima rada opletata, vedno skrite kot asa v rokavu, če bi kdo zamajal družinski standard in ogrozil kontinuirani priliv dohodkov. ..Relativiziranje in zanikanje grehov in zablod tzv. murgelske politike vodenja države , so v tem mandatu totalno nesposobega cirkusanta, še posebej izrazite. Propagandna mašinerija dominantnih, provladnih medijev, v tem pogledu izkrivljanja zdravstvenega stanja države, opravlja res mukotrpno delo, večje od marsikaterega resorja vlade, ki obstaja zgolj zato, ker je obstajal že prej, da imajo ljudje pač službe. Bančne luknje torej ni, vsaj omembe vredne,niti čakalnih vrst in v njih umirajočih v zdravstvu, nezakoniti migranti so le fikcija in prividi zlonamernih, izloiranost države zgolj navidezna, direktorji in podjetniki se ubijajo sami zaradi nesposobnosti in ne zaradi prevar in pritiskov mafije, teh, s katerimi tudi Mile in Mojca rada srkneta kavo, nedolžni ljudje se javljajo sami, da bi šli v zapor namesto umazanih in zlih. Naredijo te , po klasičnem ruskem modelu, neprištevnega, če imaš drugačno mnenje od večine, ki pa, po indijancu Damjaniču, mafijski ustroj države, torej vlado cirkusanta, podpirajo. Niso vsi neumni, ki mislijo tako, mnogi, kot gospa Šetinčeva, živijo zelo dobro. Večina ljudi v tej državi dlje od svojega nosu in svoje polne riti, itak ne vidi in čuti. Kot sem ob priliki omenil znancu iz Lions kluba ; naredili ste reveže, zdaj prirejate dobrodelne akcije zanje. Dvakrat ste jih ubili.
Istok Potočnik

2019-06-18 10:07:46


Včeraj sem poslušal Šušteršiča in se mi je vse skupaj zdelo precej realno. V začetku je lepo pokazal na temeljne vzroke za bančno luknjo. Finančna kriza, normalna kreditna tveganja in zlorabe pri dodeljevanju kreditov, ki niso bili vrnjeni. Ti trije vzroki so sicer znani ves čas, ni pa znano koliko je vsak posamezno težek. Mene zanima ravno to. S prvima dvema se nima smisla preveč obremenjevat, ker sta doletela večino bank v Evropi in svetu, tretji pa predstavlja kriminal. Ker je nlb bila državna banka, ker se je to dogajalo v času po našem prehodu v povsem drugačen sistem iz sistema družbene lastnine, bi bilo normalno, da imajo prebivalci Slovenije pravico izvedeti, kdo so tisti, ki so se okoristili z nevrnjenimi krediti, dobljenimi s kaznivimi dejanji. Mislim da je nlb to tudi ugotovila, da so bile podane mnoge ovadbe. Pregled kreditnih map ni nek strašen strokovni problem, problem bodo imela sodišča z dokazovanjem naklepa. Torej z predalčkanjem, kam spada nek kredit. Ali v poslovno tveganje, ali v kriminal. Pa tudi to niti ni tako pomembno. Ljudje v zaporu samo bremenijo proračun, he,he. Pomembno bi bilo izsledit ta kriminalno prodobljen denar in ga vzet nazaj. To se pa ne bo zgodilo, ker so ti krediti, tako domnevam, pobarvani z vsemi političnimi barvami. Zdaj pa seveda v tem kalnem morju lovijo vsi, da iztisnejo čim več. Nadaljevanje pa je seveda pokrivanje te luknje. To je strokovno malo trši oreh, vendar bi ga politično neobarvan strokovnjak gotovo zmogel streti. Črvi so vrženi na gnojišče, kokoši so se že zapodile, he,he.
slavko pezdir

2019-06-18 09:47:34


Izvrstna analiza nekdanjega finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča, ki postavlja kvazidokumentarni tendenciozni populistični prispevek Mojce Pašek Šetinc (ki, ne po naključju, nosi priimek po zloglasnem lobistu podzemlja "globoke države" Miletu Šetincu) Brezno na TV Slovenija v vrsto agitacijsko-propagandnih populističnih ponaredkov iz poraznega "brezna" slovenskega medijskega, strokovnega in etičnega neprofesionalizma. Državna TV Slovenija je s tem televizijskim pamfletom javno in demonstrativno prestopila med pristran(kar)ske zagovornike in kibice tajkunov, banksterjev in drugih "kreativnih" soustvarjalcev "bančnega kraterja" ter med najbolj zadrte zagovornike in eksponente mafijsko organiziranega politično-kriminalnega podzemlja "globoke" oziroma "ugrabljene države". Servilno "poslanstvo" Mojce Pašek Šetinc je s svojim nedeljskim šovom pod naslovom Politično na TVS 1 nadaljevala tudi Tanja Gobec s krčevitim in nesproščenim intervjujem z nekdanjo premierko Alenko Bratušek in nekdanjo viceguvernerko BS dr. Meiro Festić, kjer je ves čas po "štrebarsko" sledila tendencioznim tezam in "sporočilom" iz dokumentarca kolegice Pašek Šetinc ter se nikakor ni dala "zmesti" popolnoma drugačnim in povsem prepričljivim pojasnilom ter razlagam nekdanje premierke Vlade RS in nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije. Gostiteljica nedeljskega političnega šova na TVS 1 je še enkrat potrdila katastrofalno profesionalno napako in slabost svojega ceha, da niso sposobni prisluhniti kompetentnejšemu sogovorniku ali sogovornici in ga razumeti ter se sproti prilagoditi svežim informacijam in sporočilom, ki jim jih pred javnostjo zaupa sogovornik oz. gost intervjuja. Več kot zaskrbljujoče je, da nam uredništvo Informativnega programa državne TVS pod vodstvom Manice Janežič Ambrožič vsiljuje tako politično, strokovno in etično pristranske prispevke ter skuša tako enostransko in navijaško posegati v aktualne gospodarske in družbene problematike.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Zorko na SDH, kdo ga podpira, kdo je proti? In kako je Petrič po telefonu storniral Mervarja.