objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. december 2017 ob 06:50

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, si menda želi postati sodnica v Luksemburgu.
Ponovna vrnitev dveh spornih referendumskih zakonov, povezanih z drugim tirom, nazaj v presojo na ustavno sodišče, kar je minuli ponedeljek odločilo vrhovno sodišče na podlagi pritožbe državljana Vilija Kovačiča, nasprotnika razvpitega vladnega zakona o 2. tiru, prihaja v izjemno občutljivem času ravno za - ustavno sodišče.

VRHOVNO SODIŠČE DALO PRAV JAKLIČU

Vsaj iz treh razlogov.
* Prvič, strogo pravno gledano, je vrhovno sodišče dalo prav ločenemu mnenju ustavnega sodnika Klemna Jakliča. Na to je Jaklič tudi nemudoma spomnil na twitterju, citiramo: "Poanta odklonilnega ločenega mnenja zoper "nemo večino" je bila, da pritožnik, ki zatrjuje kršitev referendumske kampanje, pred vrhovnim sodiščem nima učinkovitega sodnega varstva in bi torej moralo odločiti Ustavno sodišče samo (vir)."
* Drugič. Referendumski zakoni se na ustavno sodišče vračajo v času, ko "nema večina" ustavnih sodnic in sodnikov prek izbranih medijev rovari proti Klemnu Jakliču in mu na vsak način poskuša preprečiti, da bi še naprej pisal ter objavljal tako imenovana ločena mnenja.
* In še tretjič, v precej hudi posebni osebni zagati se je znašla predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, za katero se je izkazalo, in to ravno prek že omenjenega ločenega mnenja ustavnega sodnika Klemna Jakliča, da je prav v tem primeru na seji ustavnega sodišča presodila drugače, kot je sicer (bilo) njeno strokovno stališče, objavljeno v reviji Pravnik leta 2013 (vir). Zdaj, ko je Jadranka Sovdat o isti zadevi presojala kot ustavna sodnica, pa je snedla svoje mnenje.

ENKRAT SE SOVDATOVA IZLOČI, DRUGIČ PA NE

To doslej sicer ni bila edina takšna osebna zagata predsednice ustavnega sodišča. Saj je med tistimi, ki podrobneje spremljajo delo ustavnega sodišča, že znano, da se je, denimo, na ustavnem sodišču v enem primeru, kjer je na nižji stopnji sodila njena osebna prijateljica, sodnica Tanja Steinmann, primer pa je prišel pred ustavno sodišče, Sovdatova korektno, kot se to spodobi, sama izločila, v nekem drugem primeru, ki ga je prej prav tako sodila Steinmannova, pa ne - Jadranka Sovdat se ni izločila?!
Po ocenah naših virov je Sovdatova vsekakor med tistimi "neimenovanimi viri ali naročniki", ki naj bi stali za napadom na Jakliča v časopisu Dnevnik. Mimogrede, novinar Uroš Škerl Kramberger, ki je skupaj z novinarko Dnevnika Meto Roglič ta članek napisal in se pri tem skliceval na "neimenovane vire", je po naših informacijah družinsko povezan z nekdanjo ustavno sodnico Marijo Krisper Krambeger. Je pa zanimivo, so na ponedeljkovem kolegiju ustavnega sodišča, kjer Jakliča sicer ni bilo zraven, začeli pojasnjevati, da nihče od "neimenovanih virov" novinarjev Dnevnika ni z ustavnega sodišča (kar sicer ne more držati, saj so bile objavljene celo informacije z zaprtih sej ustavnega sodišča, kjer so zraven izključno samo sodniki, ki morajo pred sejno sobo celo pustiti svoje mobilne telefone!), Sovdatova sama pa je govorila o tem, da je treba Jakliča zaščititi. Vendar poznavalci ocenjujejo, da je najverjetneje šlo bolj za "brisanje sledi", zlasti po nekaterih razkritjih med pogovorno oddajo VVFaktor na TV3 (prejšnji teden, četrtek zvečer), kjer je tekla debata o "rovarjenju" na ustavnem sodišču.

PROTI PAHORJU, NAVIJALA ZA ŠARCA

Za Jadranko Sovdat se sicer govori, da nikoli ne bo sodila "proti vladi" (beri: vladnim zakonom o drugem tiru?!), saj si želi čez dve leti postati sodnica Evropskih skupnosti (ali sodišče Evropske unije) v Luksemburgu, potem ko mandat poteče sedanjemu slovenskemu sodniku Marku Ilešiču. Zato naj bi v ožjih družbah med nedavno predsedniško volilno kampanjo govorila in lobirala proti predsedniku države Borutu Pahorju ter navijala za Marjana Šarca, ker se boji, da je Pahor kot predsednik republike ne bo predlagal za sodnico v Luksemburgu. To naj bi sklepala zato, ker je Pahorjev posebni svetovalec nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, Sovdatova in Petrič, bivša kolega na ustavnem sodišču, pa se ne marata ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.