objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. december 2017 ob 06:50

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, si menda želi postati sodnica v Luksemburgu.
Ponovna vrnitev dveh spornih referendumskih zakonov, povezanih z drugim tirom, nazaj v presojo na ustavno sodišče, kar je minuli ponedeljek odločilo vrhovno sodišče na podlagi pritožbe državljana Vilija Kovačiča, nasprotnika razvpitega vladnega zakona o 2. tiru, prihaja v izjemno občutljivem času ravno za - ustavno sodišče.

VRHOVNO SODIŠČE DALO PRAV JAKLIČU

Vsaj iz treh razlogov.
* Prvič, strogo pravno gledano, je vrhovno sodišče dalo prav ločenemu mnenju ustavnega sodnika Klemna Jakliča. Na to je Jaklič tudi nemudoma spomnil na twitterju, citiramo: "Poanta odklonilnega ločenega mnenja zoper "nemo večino" je bila, da pritožnik, ki zatrjuje kršitev referendumske kampanje, pred vrhovnim sodiščem nima učinkovitega sodnega varstva in bi torej moralo odločiti Ustavno sodišče samo (vir)."
* Drugič. Referendumski zakoni se na ustavno sodišče vračajo v času, ko "nema večina" ustavnih sodnic in sodnikov prek izbranih medijev rovari proti Klemnu Jakliču in mu na vsak način poskuša preprečiti, da bi še naprej pisal ter objavljal tako imenovana ločena mnenja.
* In še tretjič, v precej hudi posebni osebni zagati se je znašla predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, za katero se je izkazalo, in to ravno prek že omenjenega ločenega mnenja ustavnega sodnika Klemna Jakliča, da je prav v tem primeru na seji ustavnega sodišča presodila drugače, kot je sicer (bilo) njeno strokovno stališče, objavljeno v reviji Pravnik leta 2013 (vir). Zdaj, ko je Jadranka Sovdat o isti zadevi presojala kot ustavna sodnica, pa je snedla svoje mnenje.

ENKRAT SE SOVDATOVA IZLOČI, DRUGIČ PA NE

To doslej sicer ni bila edina takšna osebna zagata predsednice ustavnega sodišča. Saj je med tistimi, ki podrobneje spremljajo delo ustavnega sodišča, že znano, da se je, denimo, na ustavnem sodišču v enem primeru, kjer je na nižji stopnji sodila njena osebna prijateljica, sodnica Tanja Steinmann, primer pa je prišel pred ustavno sodišče, Sovdatova korektno, kot se to spodobi, sama izločila, v nekem drugem primeru, ki ga je prej prav tako sodila Steinmannova, pa ne - Jadranka Sovdat se ni izločila?!
Po ocenah naših virov je Sovdatova vsekakor med tistimi "neimenovanimi viri ali naročniki", ki naj bi stali za napadom na Jakliča v časopisu Dnevnik. Mimogrede, novinar Uroš Škerl Kramberger, ki je skupaj z novinarko Dnevnika Meto Roglič ta članek napisal in se pri tem skliceval na "neimenovane vire", je po naših informacijah družinsko povezan z nekdanjo ustavno sodnico Marijo Krisper Krambeger. Je pa zanimivo, so na ponedeljkovem kolegiju ustavnega sodišča, kjer Jakliča sicer ni bilo zraven, začeli pojasnjevati, da nihče od "neimenovanih virov" novinarjev Dnevnika ni z ustavnega sodišča (kar sicer ne more držati, saj so bile objavljene celo informacije z zaprtih sej ustavnega sodišča, kjer so zraven izključno samo sodniki, ki morajo pred sejno sobo celo pustiti svoje mobilne telefone!), Sovdatova sama pa je govorila o tem, da je treba Jakliča zaščititi. Vendar poznavalci ocenjujejo, da je najverjetneje šlo bolj za "brisanje sledi", zlasti po nekaterih razkritjih med pogovorno oddajo VVFaktor na TV3 (prejšnji teden, četrtek zvečer), kjer je tekla debata o "rovarjenju" na ustavnem sodišču.

PROTI PAHORJU, NAVIJALA ZA ŠARCA

Za Jadranko Sovdat se sicer govori, da nikoli ne bo sodila "proti vladi" (beri: vladnim zakonom o drugem tiru?!), saj si želi čez dve leti postati sodnica Evropskih skupnosti (ali sodišče Evropske unije) v Luksemburgu, potem ko mandat poteče sedanjemu slovenskemu sodniku Marku Ilešiču. Zato naj bi v ožjih družbah med nedavno predsedniško volilno kampanjo govorila in lobirala proti predsedniku države Borutu Pahorju ter navijala za Marjana Šarca, ker se boji, da je Pahor kot predsednik republike ne bo predlagal za sodnico v Luksemburgu. To naj bi sklepala zato, ker je Pahorjev posebni svetovalec nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, Sovdatova in Petrič, bivša kolega na ustavnem sodišču, pa se ne marata ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.