objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. december 2017 ob 06:50

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, si menda želi postati sodnica v Luksemburgu.
Ponovna vrnitev dveh spornih referendumskih zakonov, povezanih z drugim tirom, nazaj v presojo na ustavno sodišče, kar je minuli ponedeljek odločilo vrhovno sodišče na podlagi pritožbe državljana Vilija Kovačiča, nasprotnika razvpitega vladnega zakona o 2. tiru, prihaja v izjemno občutljivem času ravno za - ustavno sodišče.

VRHOVNO SODIŠČE DALO PRAV JAKLIČU

Vsaj iz treh razlogov.
* Prvič, strogo pravno gledano, je vrhovno sodišče dalo prav ločenemu mnenju ustavnega sodnika Klemna Jakliča. Na to je Jaklič tudi nemudoma spomnil na twitterju, citiramo: "Poanta odklonilnega ločenega mnenja zoper "nemo večino" je bila, da pritožnik, ki zatrjuje kršitev referendumske kampanje, pred vrhovnim sodiščem nima učinkovitega sodnega varstva in bi torej moralo odločiti Ustavno sodišče samo (vir)."
* Drugič. Referendumski zakoni se na ustavno sodišče vračajo v času, ko "nema večina" ustavnih sodnic in sodnikov prek izbranih medijev rovari proti Klemnu Jakliču in mu na vsak način poskuša preprečiti, da bi še naprej pisal ter objavljal tako imenovana ločena mnenja.
* In še tretjič, v precej hudi posebni osebni zagati se je znašla predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, za katero se je izkazalo, in to ravno prek že omenjenega ločenega mnenja ustavnega sodnika Klemna Jakliča, da je prav v tem primeru na seji ustavnega sodišča presodila drugače, kot je sicer (bilo) njeno strokovno stališče, objavljeno v reviji Pravnik leta 2013 (vir). Zdaj, ko je Jadranka Sovdat o isti zadevi presojala kot ustavna sodnica, pa je snedla svoje mnenje.

ENKRAT SE SOVDATOVA IZLOČI, DRUGIČ PA NE

To doslej sicer ni bila edina takšna osebna zagata predsednice ustavnega sodišča. Saj je med tistimi, ki podrobneje spremljajo delo ustavnega sodišča, že znano, da se je, denimo, na ustavnem sodišču v enem primeru, kjer je na nižji stopnji sodila njena osebna prijateljica, sodnica Tanja Steinmann, primer pa je prišel pred ustavno sodišče, Sovdatova korektno, kot se to spodobi, sama izločila, v nekem drugem primeru, ki ga je prej prav tako sodila Steinmannova, pa ne - Jadranka Sovdat se ni izločila?!
Po ocenah naših virov je Sovdatova vsekakor med tistimi "neimenovanimi viri ali naročniki", ki naj bi stali za napadom na Jakliča v časopisu Dnevnik. Mimogrede, novinar Uroš Škerl Kramberger, ki je skupaj z novinarko Dnevnika Meto Roglič ta članek napisal in se pri tem skliceval na "neimenovane vire", je po naših informacijah družinsko povezan z nekdanjo ustavno sodnico Marijo Krisper Krambeger. Je pa zanimivo, so na ponedeljkovem kolegiju ustavnega sodišča, kjer Jakliča sicer ni bilo zraven, začeli pojasnjevati, da nihče od "neimenovanih virov" novinarjev Dnevnika ni z ustavnega sodišča (kar sicer ne more držati, saj so bile objavljene celo informacije z zaprtih sej ustavnega sodišča, kjer so zraven izključno samo sodniki, ki morajo pred sejno sobo celo pustiti svoje mobilne telefone!), Sovdatova sama pa je govorila o tem, da je treba Jakliča zaščititi. Vendar poznavalci ocenjujejo, da je najverjetneje šlo bolj za "brisanje sledi", zlasti po nekaterih razkritjih med pogovorno oddajo VVFaktor na TV3 (prejšnji teden, četrtek zvečer), kjer je tekla debata o "rovarjenju" na ustavnem sodišču.

PROTI PAHORJU, NAVIJALA ZA ŠARCA

Za Jadranko Sovdat se sicer govori, da nikoli ne bo sodila "proti vladi" (beri: vladnim zakonom o drugem tiru?!), saj si želi čez dve leti postati sodnica Evropskih skupnosti (ali sodišče Evropske unije) v Luksemburgu, potem ko mandat poteče sedanjemu slovenskemu sodniku Marku Ilešiču. Zato naj bi v ožjih družbah med nedavno predsedniško volilno kampanjo govorila in lobirala proti predsedniku države Borutu Pahorju ter navijala za Marjana Šarca, ker se boji, da je Pahor kot predsednik republike ne bo predlagal za sodnico v Luksemburgu. To naj bi sklepala zato, ker je Pahorjev posebni svetovalec nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, Sovdatova in Petrič, bivša kolega na ustavnem sodišču, pa se ne marata ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-15 18:28:35


O KPS STALINISTIČNEM STRATEGU dr. D. - ZA PREVZEM OBLASTI . Pričevanje: leta cca 1973. sem kot ob delu šolajoči se in planinec pomagal nekemu oskrbniku neke sindikalne planinske koče v Kamniških - MARKIRATI neko novo planinsko pot. V tisti planinski koči sta se za par dni nastanila dva starejša gospoda - pardon "tavarišča" preko 6o let stara. Eden od njiju je bil malo znani,a realni STRATEG PREVZEMA STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE OBLASTI V SLOVENIJI - realni dr. D.. Ker je bilo tiste dni vreme v hribih nad Golnikom - slabo, smo se v koči - na toplem - veliko pogovarjali. Visoki starec dr. B. - je meni tedaj mlademu Janezu - pripovedoval, kako je med vojnama uvajal v politiko "žal" naše - najbolj znane KPS STALINISTE: ogromno malo znanih realnih detajlov, karakteristik stalinističnih KPS oseb - mi je - - povedal sam od sebe. Imel sem občutek, da se IZPOVEDUJE. BIL JE - globoko žalosten - glede vsega. Naslednje jutro so bilo po radiu nekaj neveselih pesmi klasika - V. VODOPIVCA. Dobro se spomnm, da mi je dr.D. rekel:"KO BI TA VODOPIVEC PIL KAJ DRUGEGA KOT - VODO, bi skladal manj žalostne - bolj VESELE PESMI. Janez - daj ugasni radio" TUDI STALIN KOMUNISTIČNA " STRATEGIJA" se je dr. D-ju - SKVARILA: NIHČE "STALIN-TITO- KARDELJ - KOMUNIZMA" - ni maral ! Naslednje leto - je visoki stalinistični starec dr. D - UMRL. Ker ima dr. B veliko čisto ok živečih potomcev, polnih podatkov - o dr. D.-ju - ne bom zapisal. Eden od njegovih sinov - je storil - samomor drugi pa večino življenja ni bil redno zaposlen. NE MI, NA PROSIM PISATI O KOMUNISTIČNO STALINSKIH POLIT STRATEGIJAH: globoko negativne so.
Henrik Stanjko

2019-10-15 17:54:13


Vsi govorite o "desnici".... A je SDS desnica? A je NSi desnica? So malo bolj desno usmerjeni levičarji. SIcer pa kakor ugotavljate, da na našem območju ni desne stranke... pa je, pa je nihče ne voli ali podpira, iz vedno enakih ali istih razlogov: ja pa ta je ta in ta, pa mu gre samo za denar, mu gre samo za oblast, pa ima ljubico, pa.... Vedno se najde nekaj. Ker Slovenci nismo za ekstreme, razen v športnih panogah seveda. Smo narod, ki potrpi in čaka.... v medčasu pa se znajdemo oziroma se poskušamo znajti po balkansko (kar smo se pač v peteklih desetletjih naučili a očitno še ne obvladamo dovolj teh spretnosti). Zato pa smo tam, kjer smo: ker nimamo že desetletja nihče ne udejanja naše narodne identitete (kulture,jezika,tredicije,...). Zakaj so nas v bivši skupni državi in tudi po svetu imeli vedno za pridne,veste,delovne, zaupanje vredne delavce in ljudi? In ne mi replicirat iz razloga, da so nas lažje molzli in vlekli za nos... Zakaj pa smo danes samo še senca tistega, kar smo enkrat bili: slovenski ponos in borbenost se je nekje izgubil... Sami neki spletni kavčni "hujskači", komentatorji in ... In ponovno mi ne replicirat, da so za to odgovorni drugi ali vodilni ali oblast.... Riti usrane! Enkrat za vselej: Janša,Mesec, Kangler,Podobnik, Kučan,.... mi je vse eno... SEM SLOVENEC in ME SKRBI ZA SLOVENIJO! In še to: še nobena diktatura ni sestopila z oblasti prostovoljno ali na volitvah. Upam, da se strinjate. In lep primer takega razmišljanja imamo v g.Požarju&co;..... Pa tudi oni imajo nekaj za bregom in delajo napake, pa ne vem kaj.... in: vseeno, nekaj naredijo in tudi veliko tvegajo... Zato pa jih veliko podpira.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Jadranka Sovdat, predsednica ustavnega sodišča, ne bo sodila proti vladi. Želi si namreč v Luksemburg.