objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 4. januar 2018 ob 06:35

Kdo bo vodil Slovensko filharmonijo?! Najprej operativka iz kroga propadle stranke Zares, potem pa spet nazaj na LDS.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Sonja Kralj, nekdanja predsednica LDS, naj bi postala naslednja direktorica Slovenske filharmonije.
Tone Peršak, minister za kulturo (DeSUS), je že 1. januarja - po razrešitvi Damjana Damjanovića - za vršilko dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije postavil Marjetico Mahne, dosedanjo predsednico sveta Filharmonije (za dobo največ do enega leta, saj naj bi vlada kmalu objavila javni razpis), sicer pa nekdanjo predsednico sveta propadle stranke Zares. To je sicer že druga velika usluga ministra Peršaka krogu propadlega Zaresa, ki je Tonetu Peršaku po aferi z denarjem ministrstva za kulturo za financiranje zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji (vir) ter razrešitvi prejšnje ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar sploh omogočil, da je prišel do ministrskega stolčka.

ZARESOVA TRDA OPERATIVKA

Marjetica Mahne sodi med najbolj znane in trde politične operativke nekdanjega Zaresa na področju kulture. Bila je tudi (celo) predsednica sveta stranke Zares, Gregor Golobič pa jo je med vlado Boruta Pahorja in prek Majde Širca, takrat Zaresove ministrice za kulturo, sforsiral za direktorico Filmskega sklada. Pri tem je precej zanimivo, da je tudi takrat šlo za skoraj identičen scenarij kot pri razrešitvi Damjana Damjanovića - Mahnetova je bila prej tudi predsednica nadzornega sveta Filmskega sklada.
No, večinski mediji pri Marjetici Mahne, zdaj ko je zamenjala Damjanovića, sploh ne omenjajo njenih visokih političnih funkcij v stranki Zares, čeprav so isti mediji večkrat očitali Damjanoviću, da je član stranke SDS, četudi je bil samo navaden član stranke, brez strankarske funkcije.

(POD)PREDSEDNICA LDS

Toda po naših informacijah naj bi Marjetica Mahne zgolj "držala" delovno mesto direktorice Slovenske filharmonije za naslednjo "pravo" direktorico, kar naj bi postala Sonja Bervar Kralj, nekdanja visoka državna uradnica ministrstva za kulturo, zdaj zaposlena kot svetovalka za kulturo na stalnem diplomatskem predstavništvu Slovenije v Bruslju, sicer pa nekdanja pod(predsednica) stranke LDS. (Pod)predsednica zato, ker je nekaj časa, leta 2012, po odstopu tedanjega predsednika LDS Iztoka Podbregarja začasno vodila LDS. Sonja Bervar Kralj pa je tudi žena Mitje Bervarja, zdaj že bivšega predsednika državnega sveta, čeprav se govori, da se ločujeta oziroma da sta se že ločila. In spomnimo: Mitja Bervar je pred meseci postal član Cerarjeve stranke SMC in še isti dan, ko je vstopil v stranko, postal tudi član izvršilnega odbora SMC. Na politični sceni se je takrat posmehljivo govorilo, da je Mitja Bervar dejansko edini človek v državi, ki je zadnje čase šel v SMC.
Mitja Bervar pa velja tudi za daleč najslabšega direktorja kakšne kulturne ustanove nacionalnega pomena v državi. Davkoplačevalci namreč še danes plačujejo neverjetne dolgove, šlo je za več kot milijon evrov (?!), ki jih je Bervar zapustil kot direktor ljubljanske Opere in baleta, ko je leta 2012 čudežno prebegnil v politiko (vir). Toda strahotno klavrno bilanco, ki jo je naredil in pustil v Operi in baletu, je Mitja Bervar ustvaril ravno s pomočjo svoje žene Sonje, ki je bila takrat visoka uradnica ministrstva za kulturo in podpredsednica LDS, pa mu je lahko, kot pravimo, "držala štango", ministrica za kulturo pa je bila Majda Širca.
No, in tej Sonji Bervar Kralj se letos izteče njen mandat v Bruslju, potem pa naj bi se preselila v Slovensko filharmonijo. Kot direktorica?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjetica Mahne Slovenska filharmonija Damjanu Damjanović Zares Gregor Golobič julijana bizjak mlakar desus Center za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji LDS Filmski sklad Iztok Podbregar Sonja Bervar Kralj mitja bervar državni svet Opera in balet Ljjubljana ministrstvo za kulturo Majda Širca Borut Pahor miro cerar SMC

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo vodil Slovensko filharmonijo?! Najprej operativka iz kroga propadle stranke Zares, potem pa spet nazaj na LDS.