objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 18. januar 2018 ob 06:53

Sum korupcije, viden iz letala: bosanski denar tudi za Cerarja. Pred volitvami, direktno na račun njegovega Zavoda 14.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Gudi Miro Cerar je prek svojega Zavoda 14 neposredno vpleten v tako imenovane balkanske posle.
Sporni denar iz Bosne in Hercegovine je - kot razkrivamo v nadaljevanju - za potrebe volilne kampanje dobil tudi Miro Cerar. Po naših zelo zanesljivih informacijah je namreč sarajevsko podjetje Euro-Asfalt, ki ga vodi Hamed Ramić, vplivni gradbinec iz BiH, spomladi 2014, malo pred parlamentarnimi volitvami (marca oziroma februarja), na transakcijski račun zasebnega Cerarjevega "civilnodružbenega" Zavoda 14, zavoda za sožitje in napredek, nakazalo "donacijo" v višini 30 tisoč evrov. Spomnimo, šlo je za zavod, prek katerega je Cerar vstopil v aktivno politiko, zavod, ki ga je takrat formalno vodil sedanji generalni sekretar SMC Jože Artnak, pa je bil zametek SMC, tedaj sicer še Stranke Mira Cerarja.
Po naših informacijah so na slovenski strani to donacijo urejali Peter Jamnikar, takratni vodilni ustanovni član SMC, ki zdaj podobno vlogo igra pri Dobri državi, stranki prestopnika iz SMC Bojana Dobovška, Klemen Babnik, danes član kabineta predsednika vlade, in Gregor Jagodič, nekdanji tiskovni predstavnik SMC, ki se ga je Cerar enako kot Jamnikarja kmalu po volitvah znebil ter ga poslal v Berlin kot diplomata na področju kulture.
Na bosanski strani pa naj bi to urejali Zijad Bečirović, direktor ljubljanskega Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije, ter Erdal Trhulj, nekdanji minister Bosne in Hercegovine za energijo, rudarstvo in industrijo. Šlo pa je za denar, ki sta ga Cerar in SMC porabila za volilno kampanjo.

DONIRAL CERARJU, ZDAJ DOBIVA POSLE CERARJEVE VLADE

Toda danes se ta donacija že kaže kot sum korupcije, ki ga lahko, kot pravimo, "vidimo iz letala". Podjetje Euro-Asfalt je namreč pod Cerarjevo vlado postalo pomemben igralec na slovenskem gradbenem trgu. Ne samo da je dobilo projekt avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje, zdaj dobiva tudi prve projekte pri drugem tiru, skupaj s Kolektorjem Koling, ki je v lasti Stojana Petriča, lastnika časopisne hiše Delo. Povedano drugače, bosanski tajkun Hames Ramić, ki je pred parlamentarnimi volitvami julija 2014 doniral denar bodočemu zmagovalcu volitev in bodočemu predsedniku vlade Miru Cerarju, zdaj dobiva ključne gradbene posle v državi, ki jih deli Cerarjeva vlada!
Bi rekli: razmeroma lahko delo za NPU, Furs ali državno tožilstvo.

LOBIST BEČIROVIĆ TUDI PROTI BELIĆU

Še več, zadeve so vidno prepletene tudi kadrovsko. Zijad Bečirović, ki se je kasneje lobistično tesno povezal z nekaterimi vidnimi člani SMC iz neposredne bližine Mira Cerarja, predvsem z Nejcem Brezovarjem, danes državnim sekretarjem na ministrstvu za javno upravo, ni samo odpiral vrat Ramićevemu Euro-Asfaltu v Sloveniji, nekaj časa je bil prek svojega podjetja Globint tudi solastnik Euro-Asfalta Slovenija, d. o. o., torej slovenske hčerinske firme Euro-asfalta iz Bosne in Hercegovine.
Mimogrede: Zijad Bečirović je bil po naših informacijah tudi tisti "lobist", ki je z dokumenti o balkanskih okostnjakih, predanih Primožu Cirmanu, novinarju spletnega portala Siol.net, želel preprečiti, da bi Damjan Belič, vpleten v posle z varnostnimi agencijami v Republiki Srbski (vir), postal predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar furs Hamed Ramić Zavod 14 Balkanski posli SMC Peter Jamnikar jože artnak Dobra država bojan dobovšek Klemen Babnik Gregor Jagodič Zijad Bećirović Erdal Trhulj Globint stojan petrič časopisna hiša delo kolektor drugi tir DraženciGruškovje Damjan Belič slovenski državni holding primož cirman Siolnet Nejc Brezovar Euroasfalt sdh

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-17 08:09:24


Če bi na oblasti bila desnica, ko je bila, so omenjene televizijske hiše kar tekmovale, kdo bo naredil bolj udarni pogovorni spektakel na temo politične scene. Zdaj, ko smo spet zaplavali v režim enoumja, so kot nekoč, takšne oddaje precej moteče in zato nezaželene. Nikomur niti v starih komunističnih časih, ne bilo pretirano všeč, da bi nekdo brskal in razkrival zločine gozdnih razbojnikov, imenovanih partizani. Danes ni nič drugače, privilegiranci režima so nedotakljivi in nad vsemi zakoni, zakaj bi jim potem neki novinarji nastavljali zrcalo in postavljali neprijetna vprašanj. Nekoč dobri kadri tipa Uroša Slaka, danes veseli, da imajo službo, poročajo o novih pridobitvah v zivalskem vrtu in kulinaričnih izzivih. Servilni režimski novinarji kot je bil Slavko Bobovnik ,sta Igor Bergant, pa tisti slinasti Pucer, ustavijo vsakega, ki bi kritiziral oblast, oblastnikom pač vprašanja ljubeznivo servirajo vnaprej. Predsednik vlade je vajen tega, saj je že v srednji šoli, ko je popravljal negativne ocene, najprej dobil pravilne rezultate in šele nato naloge. Le tako mu je uspelo...V smislu ustvarjanja in lažnega vzbujanja blaginje ter pozitivizma v deželi ,televizijske hiše posiljujejo ljudi z neumnimi resničnostnimi šovi in številnimi ničvrednimi serijami tipa žlahtne štorije. Kot, da je v deželici, kjer ugaša upanje v prihodnost že med mladimi, vse lepo in prav, polno smeha in brezbrižnosti. Že Šarec kot igralec ni bil vreden pol pizde hladne vode. Mladi val slovenskih glumačev je več ali manj na njegovi ravni. So izjeme, a zelo redke. Klovni zato sledi, ki jih za sabo puščajo razbojniki, ne morejo zabrisati. Niso kot divje svinje. Te so bolj inteligentne.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Sum korupcije, viden iz letala: bosanski denar tudi za Cerarja. Pred volitvami, direktno na račun njegovega Zavoda 14.