objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 22. januar 2018 ob 06:56

Težko leto Stojana Petriča. Razkrinkan z rajskimi bosanskimi dokumenti, odvisen od politike, čaka obtožnico.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Miro Cerar, Milan Kučan in Petrič, tudi član Foruma 21. Petrič je praktično odvisen od politike.
Ja, izjemno težko leto 2018 čaka Stojana Petriča, lastnika Kolektorja in časopisne hiše Delo. Ivan Simič, vodilni davčni svetovalec v državi, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave ter stalni komentator oddaje VVFaktor na TV3, je ta konec tedna v svoji reviji Denar in na svojem blogu javno razkrinkal Petričeve sporne posle in njegovo dvojno moralo, kar pa je, kot kaže, šele začetek.
Če je Petrič pred časom na Delu z objavo tako imenovanih "rajskih dokumentov" prek izbranih novinarjev Dela s člankom čez celo naslovnico napadel Simiča, češ, "za Ciper kliči Ivana Simiča", zdaj Simič dokazuje, da je bil objavljeni članek navadna laž - fake news. Številke, ki jih je objavil Simič - na podlagi javno dostopnih podatkov Urada za preprečevanje denarja -  so namreč kristalno jasne in za Petriča uničujoče: medtem ko Ivan Simič v davčne oaze oziroma države, v katerih obstaja visoko ali povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranje terorizma, doslej še ni nakazal niti centa, je Stojan Petrič nakazal skoraj 36 milijonov evrov - in to samo od leta 2011 dalje. Večina tega denarja je bila nakazana v Republiko Srpsko (Bosno in Hercegovino) skozi (kar!) osem Petričevih podjetij, ki jih je doslej našel Simič (vir - faksimile teksta v reviji Denar objavljamo na koncu članka).
Medklic: gre pa samo za tiste milijone, ki jih je Petrič nakazoval po letu 2011, torej še pred privatizacijo Kolektorja (vir: kako je obogatel Stojan Petrič?).
Kar pomeni, da je Petrič v različne davčne oaze po svetu zelo verjetno spravil še dosti večje količine denarja.

DVOJNA MORALA IN ZLORABA MEDIJA

Da Stojan Petrič, sicer tudi častni konzul Južne Koreje, sam nakazuje denar v davčne oaze, skozi Delo pa aktivno napada druge, ki naj bi to počeli, kaže na njegovo izrazito dvojno, če ne celo pokvarjeno moralo pa tudi na eklatantno zlorabo javnega medija - časopisa Delo, čeprav je Delo v Petričevo zasebni lasti. Zakaj pri tem aktivno sodelujejo izbrani novinarji, pa je seveda drugo vprašanje.
Po naših informacijah Stojan Petrič večkrat tudi osebno prihaja na uredniške sestanke Dela, urednikom in novinarjem pa je dal jasno vedeti, da je naloga Dela slediti poslovnim in zasebnim interesom lastnika, torej njega, Petriča. To je v eni od zadnjih oddaj VVFaktor potrdil tudi odličen poznavalec politične in medijske scene Sebastjan Jeretič.

SVET KAPITALA - PRODAJO LE ŠE 32 IZVODOV!

No, časnik Delo tudi zato tone vse nižje, vsebinsko (te dni so uredniško ukinili celo vse umetniške kritike) in prodajno (prodaja je že padla pod 20 tisoč prodanih izvodov). Lep primer, kako Petrič vodi Delo, pa je njegova "paradna" samostojna priloga Dela - Svet kapitala. Gre za prilogo, s katero je Petrič želel uničiti konkurenčni poslovni časnik Finance ter prevzeti ključni medijski vpliv na poslovno sceno, toda projekt se klavrno končuje. Faksimile interne naročilnice Dela z dne 19. januarja, ki jo objavljamo v nadaljevanju, dokazuje, da je Petričev Svet kapitala popolnoma propadel poslovno-medijski projekt. Prodajo ga le še, hm, reci in piši, 32 naročnikom?!, 112 izvodov ga razdelijo brezplačno, vsega skupaj pa gre v prodajo samo 152 izvodov. Spomnimo, Stojan Petrič je za urednico Sveta kapitala postavil svojo najljubšo novinarko, nekdanjo radijko Petro Kovič, sicer tudi avtorico njegove biografije, ki je zdaj za nameček še hudo sprta s trenutno paradno novinarko Dela Suzano Kos.

				Interna naročilnica časopisne hiše Delo za distribucijo in prodajo samostojne priloge Dela - Svet kapitala. 19. januar 2018: 152 izvodov. Od tega 112 brezplačnih!<br>
			Interna naročilnica časopisne hiše Delo za distribucijo in prodajo samostojne priloge Dela - Svet kapitala. 19. januar 2018: 152 izvodov. Od tega 112 brezplačnih!

ŠE LETOS - OBTOŽNICA

Po drugi strani so veliki gradbeni posli Stojana Petriča odvisni skoraj izključno od politike in države. Hkrati pa mu za letos po zadnjih informacijah iz policije in državnega tožilstva grozi obtožnica zaradi spornega nakupa (prevzema) Etre 33, kjer je Petrič tudi glavni osumljenec (vir). Kot rečeno, ta naj bi bila vložena še letos ...

				Članek Ivana Simiča, objavljen v reviji Denar. Zadnja stran, zadnja beseda (za povečavo kliknite na sliko).<br>
			Članek Ivana Simiča, objavljen v reviji Denar. Zadnja stran, zadnja beseda (za povečavo kliknite na sliko).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
časopisna hiša delo stojan petrič Milan Kučan miro cerar kolektor Ivan Simič Revija Denar Urad za preprečevanje pranja denarja Petra Kovič suzana kos Svet kapitala južna koreja Sebastjan Jeretič VVFaktor na TV3

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir

2019-06-23 10:14:02


Ko se bodo naši politiki, medijski dreserji javnega mnenja in običajni volivci naslednjič ponovno zgražali nad nizko volilno udeležbo, naj se spomnijo, da je ta vse nižja prav zaradi splošno prepoznanega neustavnega sorazmernega volilnega sistema (po veljavni presoji Ustavnega sodišča RS), ki generira od volivcev odtujeno in nedemokratično strankokracijo poslancev v Državnem zboru RS. Le od volilne baze popolnoma odtujeni in neodvisni poslanci, ki jih skrbijo le lastni osebni in strankarski partikularni interesi ter njihova obramba za vsako ceno, so sposobni na tako bizaren in prozoren način, kot smo ga lahko doživeli, reševati samopašnega in prezirljivega "multipraktik ministra s teflonsko kožo - vojaka Erjavca", zato da bi branili in utrjevali še naprej predvsem svoje partikularne osebne in strankarske interese ter interese vladajočega politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države", Za odtujeno in nikomur odgovorno vladajočo strankokracijo v DZ RS, ki v skladu s svojimi partikularnimi interesi samovoljno izbira in postavlja še za razred bolj odtujeno in samopašno izvršilno vejo oblasti, niso ne pomembni in ne veljavni nikakršni politični, strokovni in etični argumenti opozicije. Za aktualno izvršilno in zakonodajno vejo oblasti v RS so le samovoljno in arbitrarno veljavne in izvršljive celo veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pomeni, da je vladajoča strankokracija na Slovenskem, kakor jo poosebljata "manjšinska" vlada Marjana Šarca in vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa s konstitutivno podporo koalicijsko-opozicijske Levice, temeljni in najbolj poguben generator neustavnosti in protiustavnosti, najmogočnejši kršitelj in ogroževalec demokracije, vladavine prava in dobesedno sistemski sovražnik univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS kot (vsaj formalno) enakopravni in enakovredni članici skupnosti EU. Dokler bo vladajoča kleptokracija in nedemokratično izvoljena strankokracija lahko na tako perverzno pristran(kar)ski način branila in ubranila svoje najbolj politično, strokovno in etično kompromitirane funkcionarje ter z njimi sistematično nižala zaupanje v vladajočo politiko in politike ter s tem posredno tudi v formalno demokratični in pluralni večstrankarski sistem, bo volilna udeležba padala kot izraz vse poraznejšega nezaupanja v veljavni politični sistem in njegove najvidnejše kreatorje in nosilce.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Težko leto Stojana Petriča. Razkrinkan z rajskimi bosanskimi dokumenti, odvisen od politike, čaka obtožnico.