objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 26. januar 2018 ob 06:44

Cerarjeva vlada forsira Avstrijce?! Državni posel bi zamenjali za mejni režim, kar bi Cerar predstavil kot svoj velik politični uspeh.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Gradnja nove cevi skozi Karavanški predor postaja točka velikih poslovnih in političnih spopadov.
V najnovejši državni gradbeni posel na Karavankah, na slovenski strani vreden 156 milijonov evrov (gradnjo nove cevi skozi Karavanški predor - vir), naj bi se direktno vmešali visoki predstavniki Cerarjeve vlade, pravi naši viri, tudi iz vrst pretendentov za podizvajalce, in sicer tako, da po novem forsirajo avstrijsko gradbeno podjetje Strabag, ki naj bi novo cev gradil tudi na avstrijski strani. Miro Cerar in SMC naj bi se ustrašila nove afere s podjetjem Euro-Asfalt (vir), zato naj bi zdaj preferirali Avstrijce, torej Strabag. Šlo pa naj bi za vezano trgovino: menda naj bi jim uradniki Cerarjeve vlade že obljubili, da bodo lahko avstrijski kamioni ponoči zastonj vozili gradbeni material skozi predor na slovensko stran, v zameno za ta posel pa naj bi Avstrijci umaknili svoje posebne kontrole ob meji, kar bi Miro Cerar prikazal kot svojo veliko zunanjepolitično zmago oziroma dokaz, da je, kot predsednik vlade tvita med svojim bivanjem v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu, "Slovenija spet ugledna država".
No, točno o tem je včeraj med oddajo VVFaktor na TV3 govoril tudi voditelj oddaje Aljuš Pertinač.
Med uradniki Cerarjeve vlade, ki naj bi ta posel z vsemi podrobnostmi vred obljubljali Avstrijcem, naši viri omenjajo Jureta Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, ki pa to zanika. Leben pravi, da razpis vodi Dars (kar seveda vemo) in da on sploh ne ve, kdo vse je oddal ponudbe. Leben tudi zanika govorice, da na Darsu nič ne naredijo brez njega, z Darsom pa, kot pravi, dela samo na projektu hitre ceste Ptuj - Ormož.
Dobro poznavalci razmer sicer ocenjujejo, da je Jure Leben zelo vpliven, vendar dvomijo, da bi mu iz igre uspelo izločiti Stojana Petriča (vir).
Kar se pa tiče Zijada Bećirovića, direktorja inštituta Ifimes ter lobista za podjetje Euro-Asfalt, naši viri pravijo, da bi bilo podjetje iz Makedonije, ki naj bi nadomestilo Euro-Asfalt pri projektu nove cevi skozi Karavanški predor, kar naj bi urejal Bećirović, lahko povezano tudi z Milanom Jazbecom, slovenskim veleposlanikom v Skopju ter nesojenim kandidatom za predsednika države. Spomnimo: o posebnih povezavah med Bećirovićem in Jazbecem smo na tem portalu pisali že ob najavi Jazbečeve predsedniške kandidature (vir).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Spopad za Karavanke stojan petrič miro cerar SMC jure leben dars Strabag Zijad Bećirović ifimes Makedonija Milan Jazbec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir

2019-06-23 10:14:02


Ko se bodo naši politiki, medijski dreserji javnega mnenja in običajni volivci naslednjič ponovno zgražali nad nizko volilno udeležbo, naj se spomnijo, da je ta vse nižja prav zaradi splošno prepoznanega neustavnega sorazmernega volilnega sistema (po veljavni presoji Ustavnega sodišča RS), ki generira od volivcev odtujeno in nedemokratično strankokracijo poslancev v Državnem zboru RS. Le od volilne baze popolnoma odtujeni in neodvisni poslanci, ki jih skrbijo le lastni osebni in strankarski partikularni interesi ter njihova obramba za vsako ceno, so sposobni na tako bizaren in prozoren način, kot smo ga lahko doživeli, reševati samopašnega in prezirljivega "multipraktik ministra s teflonsko kožo - vojaka Erjavca", zato da bi branili in utrjevali še naprej predvsem svoje partikularne osebne in strankarske interese ter interese vladajočega politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države", Za odtujeno in nikomur odgovorno vladajočo strankokracijo v DZ RS, ki v skladu s svojimi partikularnimi interesi samovoljno izbira in postavlja še za razred bolj odtujeno in samopašno izvršilno vejo oblasti, niso ne pomembni in ne veljavni nikakršni politični, strokovni in etični argumenti opozicije. Za aktualno izvršilno in zakonodajno vejo oblasti v RS so le samovoljno in arbitrarno veljavne in izvršljive celo veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pomeni, da je vladajoča strankokracija na Slovenskem, kakor jo poosebljata "manjšinska" vlada Marjana Šarca in vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa s konstitutivno podporo koalicijsko-opozicijske Levice, temeljni in najbolj poguben generator neustavnosti in protiustavnosti, najmogočnejši kršitelj in ogroževalec demokracije, vladavine prava in dobesedno sistemski sovražnik univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS kot (vsaj formalno) enakopravni in enakovredni članici skupnosti EU. Dokler bo vladajoča kleptokracija in nedemokratično izvoljena strankokracija lahko na tako perverzno pristran(kar)ski način branila in ubranila svoje najbolj politično, strokovno in etično kompromitirane funkcionarje ter z njimi sistematično nižala zaupanje v vladajočo politiko in politike ter s tem posredno tudi v formalno demokratični in pluralni večstrankarski sistem, bo volilna udeležba padala kot izraz vse poraznejšega nezaupanja v veljavni politični sistem in njegove najvidnejše kreatorje in nosilce.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Cerarjeva vlada forsira Avstrijce?! Državni posel bi zamenjali za mejni režim, kar bi Cerar predstavil kot svoj velik politični uspeh.