objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 26. januar 2018 ob 06:44

Cerarjeva vlada forsira Avstrijce?! Državni posel bi zamenjali za mejni režim, kar bi Cerar predstavil kot svoj velik politični uspeh.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Gradnja nove cevi skozi Karavanški predor postaja točka velikih poslovnih in političnih spopadov.
V najnovejši državni gradbeni posel na Karavankah, na slovenski strani vreden 156 milijonov evrov (gradnjo nove cevi skozi Karavanški predor - vir), naj bi se direktno vmešali visoki predstavniki Cerarjeve vlade, pravi naši viri, tudi iz vrst pretendentov za podizvajalce, in sicer tako, da po novem forsirajo avstrijsko gradbeno podjetje Strabag, ki naj bi novo cev gradil tudi na avstrijski strani. Miro Cerar in SMC naj bi se ustrašila nove afere s podjetjem Euro-Asfalt (vir), zato naj bi zdaj preferirali Avstrijce, torej Strabag. Šlo pa naj bi za vezano trgovino: menda naj bi jim uradniki Cerarjeve vlade že obljubili, da bodo lahko avstrijski kamioni ponoči zastonj vozili gradbeni material skozi predor na slovensko stran, v zameno za ta posel pa naj bi Avstrijci umaknili svoje posebne kontrole ob meji, kar bi Miro Cerar prikazal kot svojo veliko zunanjepolitično zmago oziroma dokaz, da je, kot predsednik vlade tvita med svojim bivanjem v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu, "Slovenija spet ugledna država".
No, točno o tem je včeraj med oddajo VVFaktor na TV3 govoril tudi voditelj oddaje Aljuš Pertinač.
Med uradniki Cerarjeve vlade, ki naj bi ta posel z vsemi podrobnostmi vred obljubljali Avstrijcem, naši viri omenjajo Jureta Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, ki pa to zanika. Leben pravi, da razpis vodi Dars (kar seveda vemo) in da on sploh ne ve, kdo vse je oddal ponudbe. Leben tudi zanika govorice, da na Darsu nič ne naredijo brez njega, z Darsom pa, kot pravi, dela samo na projektu hitre ceste Ptuj - Ormož.
Dobro poznavalci razmer sicer ocenjujejo, da je Jure Leben zelo vpliven, vendar dvomijo, da bi mu iz igre uspelo izločiti Stojana Petriča (vir).
Kar se pa tiče Zijada Bećirovića, direktorja inštituta Ifimes ter lobista za podjetje Euro-Asfalt, naši viri pravijo, da bi bilo podjetje iz Makedonije, ki naj bi nadomestilo Euro-Asfalt pri projektu nove cevi skozi Karavanški predor, kar naj bi urejal Bećirović, lahko povezano tudi z Milanom Jazbecom, slovenskim veleposlanikom v Skopju ter nesojenim kandidatom za predsednika države. Spomnimo: o posebnih povezavah med Bećirovićem in Jazbecem smo na tem portalu pisali že ob najavi Jazbečeve predsedniške kandidature (vir).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Spopad za Karavanke stojan petrič miro cerar SMC jure leben dars Strabag Zijad Bećirović ifimes Makedonija Milan Jazbec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Cerarjeva vlada forsira Avstrijce?! Državni posel bi zamenjali za mejni režim, kar bi Cerar predstavil kot svoj velik politični uspeh.