objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 31. januar 2018 ob 06:58

Kako ostati šef državne firme, čeprav ti sodijo zaradi spolnega nadlegovanja uslužbenke? 186 tisoč evrov za hišnega odvetnika SMC!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Županič pričakuje že tretji direktorski mandat. Če ga ne bo, grozi, da bo zaprl zračni prostor?!
Franc Željko Županič je že deset let oziroma cela dva mandata direktor ali predsednik uprave Kontrole zračnega prometa Slovenije, d. o. o., družbe, ki je v 100-odstotni lasti države. Formalno se mu drugi mandat izteče 20. marca, na čelo KZPS pa ga je leta 2008 postavila prva vlada Janeza Janše. Na javni razpis za direktorsko mesto, objavljen 27. oktobra lani, sicer objavljen na tak način, da ga je (lahko) videlo kar najmanj ljudi, sta se - po naših informacijah - prijavila dva kandidata, eden od njih pa je seveda Franc Željko Županič.
Člani nadzornega sveta KZPS so Francu Željku Županiču pred približno desetimi dnevi soglasno dali nov direktorski mandat, kar je bilo pričakovano, saj se ne nazadnje tudi Županič sam hvali, da ima pod kontrolo cel nadzorni svet.

BIZARNO. CELO GROZI, DA BO ZAPRL ZRAČNI PROSTOR!

Mandat mu mora zdaj potrditi tudi Cerarjeva vlada. Pri tem pa Županič, kot pravijo naši viri, v ožjih krogih grozi, da bo, če ga vlada ne bo potrdila, ne boste verjeli, celo zaprl slovenski zračni prostor?!
Proti imenovanju Franca Željka Županiča za tretji direktorski mandat na čelu državnega podjetja Kontrole zračnega prometa Slovenije sicer govori veliko razlogov. Imenovanje bi moralo pasti v vodo že zaradi kazenskega postopka, ki se zoper Županiča odvija na ljubljanskem okrožnem sodišču, vodi pa ga sodnica Marjana Lap. Gre sicer za "tajni" sodni postopek, saj je javnost izključena zaradi varovanja žrtve kaznivega dejanja. Županiču sodijo na podlagi prvega odstavka 174. člena kazenskega zakonika, očitajo pa mu kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Grozi mu kazen do pet let zapora!

OTIPAVAL JO JE ZA RIT, SEBE PA ZA MEDNOŽJE

Po navedbah državnega tožilstva je Županič kot direktor nadlegoval podrejeno uslužbenko, jo nagovarjal k spolnemu aktu, jo - med službo - otipaval za rit, sebe pa zraven za mednožje, kar so policiji in sodišču povedale priče - drugi zaposleni na Kontroli zračnega prometa, sodna izvedenka pa je pri Županičevi žrtvi ugotovila hudo posttravmatsko stresno motnjo, ki jo je mogoče pripisati spolnemu nadlegovanju ter šikaniranju na delovnem mestu. In pozor: v tej izpovedi se je prepoznalo precej žensk, večina zaposlenih na KZPS pa tudi zunaj podjetja.
Ker nesrečna uslužbenka ni privolila v to, da bi šla v njim v posteljo, jo je Županič vrgel iz službe. Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi je dobila 15. oktobra 2012, 25 mesecev pozneje pa je delovno in socialno sodišče na prvi stopnji izredno odpoved delovnega razmerja razveljavilo, Kontroli zračnega prometa pa naložilo plačilo odškodnine v višini 47 tisoč evrov!
Leta 2015 je zoper Županiča stekla tudi kazenska preiskava in novembra istega leta je ljubljansko državno tožilstvo zoper Županiča tudi vložilo obtožbo. Županič se je pritožil, vendar je sodišče njegovo pritožbo zavrglo. Naši viri sumijo, da Županič svojim odvetnikov plačuje ogromne zneske, najverjetneje prek Kontrole zračnega prometa, vendar o tem v nadaljevanju.
Mimogrede, Županič, ki vodi državno podjetje Kontrolo zračnega prometa, je hkrati (so)lastnik vsaj še dveh zasebnih podjetij. Prvo je Stinger, d. o. o., ki se ukvarja z varovanjem, svetovanjem in storitvami, kjer je Županič 40-odstotni lastnik, drugo pa je Aurora 3M+, d. o. o., kjer je njegov poslovni partner Šukrija Kačar, leta 2003 obsojen zaradi trgovine s heroinom. V tem podjetju pa je Franc Željko Županič 30-odstotni lastnik.
Županič je na Kontroli zračnega prometa zaposlil tudi sina Iztoka Podbregarja, nekdanjega direktorja Sove in bivšega predsednika LDS, ki je bil hkrati tudi Županičev mentor pri njegovi doktorski disertaciji. Poleg tega je Županič poskrbel, da Kontrola zračnega prometa rada "donira" Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, kjer je Podbregar - dekan. Tako je Kontrola državnega prometa samo leta 2017 omenjeni fakulteti donirala 7.500 evrov.

DENAR ZA HIŠNEGA ODVETNIKA MIRA CERARJA IN SMC

Da bi se Franc Željko Županič prikupil Cerarjevi vladi in SMC in si ti tako zagotovil še tretji direktorski mandat na čelu Kontrole zračnega prometa, je po veliki zmagi Mira Cerarja na parlamentarnih volitvah leta 2014 začel na veliko poslovati z odvetnikom Alešem Avbrehtom, "hišnim odvetnikom" Mira Cerarja in SMC. Tako je odvetniška pisarna Avbreht, Zajc in partnerji od leta 2014 dalje na Kontroli zračnega prometa Slovenije pokasirala skoraj 190 tisoč evrov (vir: aplikacija Erar - faksimile)!

				Aplikacija Erar. Tako so plačila na račune odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji vzniknili pri Kontroli zračnega prometa pod vlado Mira Cerarja. In ta vlada naj bi zdaj potrdila tretji direktorski mandat Francu Željku Županiču, ki naroča storitve pri hišnemu odvetniku Mira Cerarja in SMC.<br>
			Aplikacija Erar. Tako so plačila na račune odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji vzniknili pri Kontroli zračnega prometa pod vlado Mira Cerarja. In ta vlada naj bi zdaj potrdila tretji direktorski mandat Francu Željku Županiču, ki naroča storitve pri hišnemu odvetniku Mira Cerarja in SMC.
Verjetno tudi ni nobenega dvoma, vsaj za poznavalce ne, da Aleš Avbreht velja za hišnega odvetnika Mira Cerarja in SMC. Bil je, denimo, Cerarjev kandidat za ljubljanskega župana, nazadnje je dobil tudi pravni posel, povezan z nedavno razvpito razrešitvijo sicer uspešne uprave Luke Koper z Dragomirjem Matićem na čelu. Pravni posel ali "obrazložitev", zakaj so odstavili Matića, je pri Avbrehtu naročil Uroš Ilić, novi predsednik nadzornega sveta Luke Koper, ki, vemo, prav tako velja za - še enega - hišnega odvetnika Mira Cerarja in SMC in ki mu pod Cerarjevo vlado tudi cvetijo državni posli ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Željko Županič Sum korupcije Kontrola zračnega prometa Slovenije Marjana Lap Okrožno sodišče v Ljubljani državno tožilstvo Iztok Podbregar Šukrija Kačar Stinger doo Aurora 3M doo miro cerar SMC Aleš Avbreht Odvetniška pisarna Avbreht Zajc in partnerji Uroš Ilič luka koper Dragutin Matić Fakulteta za organizacijske vede Kranj LDS sova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

slavko pezdir

2019-06-23 10:14:02


Ko se bodo naši politiki, medijski dreserji javnega mnenja in običajni volivci naslednjič ponovno zgražali nad nizko volilno udeležbo, naj se spomnijo, da je ta vse nižja prav zaradi splošno prepoznanega neustavnega sorazmernega volilnega sistema (po veljavni presoji Ustavnega sodišča RS), ki generira od volivcev odtujeno in nedemokratično strankokracijo poslancev v Državnem zboru RS. Le od volilne baze popolnoma odtujeni in neodvisni poslanci, ki jih skrbijo le lastni osebni in strankarski partikularni interesi ter njihova obramba za vsako ceno, so sposobni na tako bizaren in prozoren način, kot smo ga lahko doživeli, reševati samopašnega in prezirljivega "multipraktik ministra s teflonsko kožo - vojaka Erjavca", zato da bi branili in utrjevali še naprej predvsem svoje partikularne osebne in strankarske interese ter interese vladajočega politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države", Za odtujeno in nikomur odgovorno vladajočo strankokracijo v DZ RS, ki v skladu s svojimi partikularnimi interesi samovoljno izbira in postavlja še za razred bolj odtujeno in samopašno izvršilno vejo oblasti, niso ne pomembni in ne veljavni nikakršni politični, strokovni in etični argumenti opozicije. Za aktualno izvršilno in zakonodajno vejo oblasti v RS so le samovoljno in arbitrarno veljavne in izvršljive celo veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pomeni, da je vladajoča strankokracija na Slovenskem, kakor jo poosebljata "manjšinska" vlada Marjana Šarca in vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa s konstitutivno podporo koalicijsko-opozicijske Levice, temeljni in najbolj poguben generator neustavnosti in protiustavnosti, najmogočnejši kršitelj in ogroževalec demokracije, vladavine prava in dobesedno sistemski sovražnik univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS kot (vsaj formalno) enakopravni in enakovredni članici skupnosti EU. Dokler bo vladajoča kleptokracija in nedemokratično izvoljena strankokracija lahko na tako perverzno pristran(kar)ski način branila in ubranila svoje najbolj politično, strokovno in etično kompromitirane funkcionarje ter z njimi sistematično nižala zaupanje v vladajočo politiko in politike ter s tem posredno tudi v formalno demokratični in pluralni večstrankarski sistem, bo volilna udeležba padala kot izraz vse poraznejšega nezaupanja v veljavni politični sistem in njegove najvidnejše kreatorje in nosilce.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kako ostati šef državne firme, čeprav ti sodijo zaradi spolnega nadlegovanja uslužbenke? 186 tisoč evrov za hišnega odvetnika SMC!