objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 21. februar 2018 ob 07:19

Spopad energetike. Andrej Ribič se hvali: svetujem Šarcu, Robert Golob parkira firmo, SWAT-novinarji jurišajo.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Elektro Ljubljana: Ribič je dobil že tretji mandat, kljub sporni izobrazbi in brez javnega razpisa.
Nepredvidljivi in negotovi izidi letošnjih parlamentarnih volitev (ki bodo 3. ali 10. junija) močno pretresajo tudi podjetja v državni lasti. Direktorji in člani uprav pravijo, da so dali skozi že veliko volitev, a da tega, kar se dogaja zdaj, res še ni bilo. Bijejo (se) "poslovne" in kadrovske bitke, prek političnih garnitur, preden jih volitve odpihnejo. Na področju energetike, ki je večinoma še vedno v državni lasti, pa se je - sploh - vnela totalna vojna.
Tako se je pred dnevi kar na spletni strani družbe Eles pojavila polemika med Elesom pod vodstvom Aleksandra Mervarja in Elektrom Maribor, ki ga vodi Boris Sovič, dolgoletni vidni politik mariborskih Socialnih demokratov, ki ga tudi zdaj omenjajo kot enega od kandidatov za mariborskega župana.

MEDIJSKO SESUVANJE KONKURENCE?!

Na spletnem portalu Siol.net pa smo lahko prebrali žolčni napada na Elektro Primorska, ki v nasprotju z drugimi podobnimi državnimi družbami že nekaj časa beleži dobre poslovne rezultate. Poznavalci energetske scene so prepričani, da naj bi "novinarska SWAT-ekipa", kot ji radi pravijo na sceni, zlasti Vesna Vuković in Primož Cirman (spomnimo, novinar Cirman se je začel aktivno pojavljati tudi na predvolilnih shodih Julijane Mlakar Bizjak, poslanke stranke DeSUS iz Kamnika - vir), prevzela nalogo "sesuti konkurenco" posameznih podjetij v državni lasti. Članek na temo Elektra Primorska obračunava s hčerinsko družbo E3 in domnevno spornimi poslovnimi praksami te firme, ki naj bi na ta način povečevala tržni delež med gospodinjskimi odjemalci električne energije. Za poznavalce iz energetike pri tem ni nobene dileme. Medijski napad Siola na Elektro Primorska in E3 gre izrazito na roko Robertu Golobu, prvemu človeku Gen-I, in Andreju Ribiču, predsedniku uprave Elektro Ljubljana, saj Elektro Primorska v zadnjih letih pospešeno odžira odjemalce električne energije ravno - Robertu Golobu. Spomnimo: Golob je tudi nekdanji vidni politik Jankovićeve Pozitivne Slovenije in Zavezništva Alenke Bratušek.

ANONIMKE IN PRITISK NA SDH

Vojna Goloba in Ribiča (slednji je konec lanskega leta dobil že tretji mandat, brez javnega razpisa in kljub sporni izobrazbi - vir, po Ljubljani pa se hvali, da svetuje Marjanu Šarcu, županu Kamnika in liderju Liste Marjana Šarca, medtem ko naši viri iz štaba Marjana Šarca pravijo, da to ni res) proti Elektru Primorski traja že dve leti. Elektro Primorska je v tem času fasala nešteto "anonimnih" prijav, poslanih na tržno in davčno inšpekcijo, ki pa očitanih nepravilnosti niso ugotovile. Ker ovadbe - očitno - niso dale rezultatov, se je začel pritisk na lastnike Elektra Primorska, to je Slovenski državni holding. No, tudi na SDH so ugotovili, da z družbo E3 ni nič narobe. Zato naj bi se zdaj Golob in Ribič zatekla k "prijateljskim" novinarskim navezam. Najprej se je pojavil članek na spletnem portalu Žurnal24, nato še na Siolu. Za vsak slučaj pa zraven še članki o družbi Gen-I, polni hvale Roberta Goloba.
Namen teh člankov, pravijo poznavalci, je popolnoma jasen. Gre za pritisk na SDH oziroma pritisk na člane nadzornega sveta Elektra Primorska ter blokado Elektra Primorska in E3 na tržišču prodaje električne energije. Glede na to, da se govori tudi o prodaji družbe E3, pa gre menda še za bojazen, da bi Elektro Primorska pri morebitni prodaji E3 dosegla boljši izplen, kot je bil posel med Golobom in Ribičem okoli Gen-I.
Pri tem so zanimive še nekatere številke, povezane z Gen-I, ki je najmanj 30 odstotkov v zasebni lasti. Poznavalci namreč pravijo, da bi Gen-I v zadnjih letih lahko prodal "vsaj za 30 milijonov evrov več elektrike", kar naj bi pomenilo, da se del državnega denarja preliva v zasebne žepe. No, to pa bi bilo recimo res lahko delo za SDH: natančno preveriti poslovanje Gen-I.

PARKING GOLOBA IN RIBIČEVI SRBSKI POSLI

Na poslovnem časniku Finance pa so včeraj tudi razkrili, da naj bi Golob že iskal možnost "začasnega parkiranja" dela firme Gen-I (vir). In se ob tem sprašujejo, kaj se dogaja?!
Člani nadzornega sveta Elektra Ljubljana pa bi se lahko lotili vzrokov za izgubo hčerinske družbe Elektro energija v letu 2014. Ta je znašala nekaj manj kot sedem milijonov evrov, čeprav Elektro energija praviloma beleži dva milijona evrov dobička na leto. No, kakšni so bili razlogi za takšno izgubo? Za katere posle je šlo? So nadzorniki Elektra Ljubljana dobili ustrezna pojasnila? So zahtevali forenzično preiskavo?! Verjetno ne.
Izguba Elektra energije je sicer nastala zaradi posla, ki ga je Ribič sklenil v Srbiji, s tamkajšnjim podjetjem Rudnap, v lasti srbskega tajkuna Vojina Lazarevića. Slednji je propadel, dolgovi pa so ostali. Poročilo je delala revizijska hiša Ernst&Young, toda revizijsko poročilo naj bi skrili?! Kljub temu je Andrej Ribič - za nagrado?! - leta 2014 dobil nov mandat predsednika uprave, zdaj pa spet.

				Robert Golob, za katerega Finance pravijo, da išče dveletni parking za firmo Gen-I, je nekdanji vidni član Pozitivne Slovenije in Zavezništva Alenke Bratušek.<br>
			Robert Golob, za katerega Finance pravijo, da išče dveletni parking za firmo Gen-I, je nekdanji vidni član Pozitivne Slovenije in Zavezništva Alenke Bratušek.

NAPAST BI ŠEL RAJE K RUSOM

Mimogrede, Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina in nekdanji član uprave Petrola, je postal član nadzornega sveta družbe SIJ (Slovenska industrija jekla), ki je v lasti ruske družine Zubitski. Ob tem je slišati, da naj bi Napast ravno pri Rusih iskal novo službo, mesto člana uprave SIJ.
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Elektro Ljubljana Andrej Ribič Eles Aleksander Mervar Elektro Maribor boris sovič Elektro Primorska E3 Robert Golob GENI marjan šarec Lista Marjana Šarca slovenski državni holding sdh Rudnap Srbija Vojin Lazarević SIJ Geoplin Petrol Boštjan Napast Družina Zubitski Žurnal24 Siolnet julijana bizjak mlakar desus primož cirman Vesna Vuković zoran janković Pozitivna Slovenija Alenka Bratušek Vojne pred volitvami

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Spopad energetike. Andrej Ribič se hvali: svetujem Šarcu, Robert Golob parkira firmo, SWAT-novinarji jurišajo.