objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 25. avgust 2018 ob 07:42

Nekaj resnic o Dejanu Židanu. Pred ponižanjem sta ga rešila Jelinčič in "Madžar", dobil pa je lučke za prevoz do Prekmurja.
... Toda med kadrovskimi pogajanji za Šarčevo poraženi Socialni demokrati zdaj menda že zahtevajo predsednika Slovenskega državnega holdinga, in da holding ne preide pod Zravka Počivalška
Bojan Požar

Odpri galerijo

Dejan Židan je postal predsednik državnega zbora. Je pa malo manjkalo, da mu to ne uspelo. Pravzaprav mu je uspelo izključno zaradi Zmaga Jelinčiča Plemenitega in poslanca Ferenca Horvatha.

Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov in dosedanji "večni kmetijski minister," je na četrtkovem tajnem glasovanju za funkcijo predsednika državnega zbora dobil komaj 49 glasov. To je sicer več kot dovolj za izvolitev (minimalno potrebnih 46 glasov), vendar tri glasove manj, kot so mu jih obljubili ali zagotovili bodoči koalicijski partnerji, od Liste Marjana Šarca do Levice - 52. Toda če zanj ne bi glasovali Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanci Slovenske nacionalne stranke (4 glasovi) ter poslanec madžarske narodnosti Ferenc Horvath (1 glas), Dejan Židan sploh ne bi bil izvoljen, saj bi v tem primeru prejel samo 44 glasov?! In potem bi do konca ves osramočen in ponižan bi obsedel v poslanski klopi ...

Kdo je - torej - glasoval proti Židanu(?!), zaradi tajnosti glasovanja žal ni mogoče vedostojno preveriti ali ugotoviti. Se pa govori marsikaj. Da so bili proti, denimo, Miro Cerar, Milan Brglez, ali celo Matjaž Nemec (vsi trije so se namreč tudi videli na stolčku novega predsednika državnega zbora), ali pa recimo poslanec Levice Franc Trček in Zdravko Počivalšek iz SMC ... Je pa ob tem zanimivo in pomenljivo, kako so mediji nekaj dni potem, ko je Marjan Šarec na glasovanju za mandatarja nepričakovano dobil 55 glas, mrzlično iskali tistega poslanca ali poslanko, ki je Šarcu dal(a) ta glas, zdaj pa nihče od novinarjev večinskih medijev niti slučajno ne išče tistih poslancev, ki so glasovali proti Židanu?!

Če se je morala Ljudmila Novak (NSi) celo javno opravičevati in pojasnjevati, da ona pač ni glasovala za Šarca, tega v primeru Židana ne počne nihče, ker tudi novinarji oziroma mediji tega preprosto ne zahtevajo.

Dejan Židan je po mnenju boljših poznavalcev z izvolitvijo za predsednika državnega zbora resda dobil prestižno službeno vozilo z modrimi lučkami in 24-urnim šoferjem ter še najmanj enim 24-urnim varnostnikom za obvezno vožnjo ob koncih tedna domov v Prekmurje, kjer bo zdaj, kot pravijo, "car", toda na politični sceni je izgubil velik del vpliva. Na tej funkciji bo sicer lepo fino prezimil štiri leta, do naslednjih volitev, mu pa, zaradi volilnega razpleta ter sestave nove vlade posmehljivo pravijo "lolek" ali "teliček leta". Ne samo, da so Socialni demokrati med pogajanji za Šarčevo vlado tako rekoč največji luzerji, saj so kot druga največja stranka v koaliciji na koncu dobili enako število ministrstev kot druga Stranka Alenke Bratušek, ki pa ima šest poslancev manj, pa še tista tri ministrstva, ki jih dobili, niso bogve koliko vredna (za kulturo, izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za pravosodje - pristajali so na vse, kar so jim ponujali), Dejan Židan se je namreč že leto dni pred junijskimi parlamentarnimi volitvami po celi Sloveniji hvalil, kako bo on novi predsednik vlade, po volitvah pa je napovedal, kako bo on velik minister za gospodarstvo, ne pa spet Zdravko Počivalšek iz SMC.

Mimogrede, če Zdravko Počivalšek slučajno ne bi postal minister, bo po šestih mesecih odstopil kot poslanec in šele nazaj za direktorja v njegove Terme Olimie.

Nato mu je - očitno, saj tako se to dela - nekdo iz zakulisja tranzicijske levice prišepnil, da je SD druga največja stranka v nastajajoči Šarčevi koaliciji, zato jim pripada funkcija predsednika državnega zbora, ki kakor odtehta dva ministrstva, in Židan, naveličan dela na kmetijskem resorju, je to zagrabil. Sam, pravijo, ciniki, se tega sicer ne bi spomnil. Splošna ocena je tudi, da stranka SD od najnovejše Židanove funkcije kaj dosti ne bo imela, Židan pa na funkciji predsednika državnega zbora tudi ne bo naredil velike kariere. Nenazadnje, Židan je bolj slab retorik, kar je za to funkcijo zelo pomembno, po drugi strani pa, standardi slovenske politike so itak že strahotno padli ...

Za osvežitev spomina: Dejan Židan je v politiko vstopil maja leta 2010, na povabila Boruta Pahorja, tedanjega predsednika vlade, da prevzame kmetijsko ministrstvo, neuradno pa preko znanega pomurskega tajkuna Stanka Polaniča, kjer je bil Židan, po poklicu veterinar in nekdanji urednik revije Reja prašičev, od leta 2007 zaposlen kot predsednik uprave Panvite, in Milana Kučana (vir). Čeprav je Židan v državno politiko zakorakal kot tehnokrat, vsaj navidezno, se je v zadnjem času ideološko izjemno radikaliziral, tudi na družbenih omrežjih, in se tako povsem približal stališčem Mladega foruma Socialnih demokratov, hkrati pa (p)ostal popolnoma vodljiv za staro gardo stranke SD in strankarskega zakulisja. Židan je močno povezan tudi z mariborskim časopisom Večer ter finančno ne preveč dobro stoječim "medijskim imperijem" Uroša Hakla, nekdanjega visokega uslužbenca ljubljanske agencije Pristop in sorodnika družine Polanič, ki je uredniško politiko Večera usmeril skrajno levo, za odgovorno urednico Pomurskega vestnika pa je takoj zaposlil Židanovo svakinjo Natašo Gider. Židan tudi rad in pogosto na twitterju reklamira ter razširja Večerove članke, predvsem seveda tiste, ki povzdigujejo njega ali SD, oziroma napadajo Janeza Janšo ali SDS.

Petek zjutraj, dan potem, ko je bil Dejan Židan izvoljena za predsednika državnega zbora, je Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD in tisti politik SD, ki nase prevzema pojasnjevanje vseh zadnjič odločitev ali potez stranke SD, skupaj z Milanom Brglezom, izključenim članom SMC ter prejšnjim predsednikom državega zbora (in enim od zakulisno osumljenih, da na četrtkovem tajnem glasovanju ni glasoval za Židana), predstavil novega člana poslanske skupine SD - Milana Brgleza. No, Brglez za zdaj še ne bo član SD, pa vendar ga Jernej Štromajer, svetovalec poslanske skupine SD, na twitterju že pozdravlja kot "Milana, dobrodošlega med tardečimi". Čeprav se tudi mojemu kolegu Aljušu Pertinaču, sicer vrhunskemu poznavalcu stranke SD, zdi "komaj doumljivo," da stranka SD, ki je z Brglezom dobila poslansko skupino 11 poslancev (ima samo še dva manj kot Marjan Šarec in že dva več kot SMC!), ni tega števila poslancev uveljavila že prej, torej med pogajanji za Šarčevo vlado, je bila računica SD pri tem bolj ali manj razvidna: z načrtovanim prestopom Milana Brgleza niso hoteli vznemirjati Cerarjevo SMC - pred četrtkovim glasovanjem o Židanu. Zdaj si sicer lahko prestavljamo, kako se je Miru Cerarju z Brglezom in SD stemnilo pred očmi ...

SD PROTI SMC: SDH NAJ BI PO NOVEM DOBILA SD

In ravno nenehna zakulisna borba med SD in SM, šlo pa bo na nož, za spopad za vsako pozicijo in vsako delovno mesto znotraj podjetij, skladov in agencij v državni lasti, bo skoraj najbolj nevaren del Šarčeve vlade. Čeprav koalicijska pogodba predvideva selitev Slovenskega državnega holdinga iz ministrstva za finance na ministrstvo za gospodarstvo, torej pod pristojnost sedanjega in bodočega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, po novem menda Socialni demokrati že vztrajajo, da SDH ostane tam, kjer je zdaj, SD pa naj bi dobila pravico do imenovanja novega predsednika uprave SDH, namesto razvpite Lidie Glavina. Krvavo bo!

BRGLEZ NOVI ŽIDAN?!

In še projekcija za SD: čeprav bo Dejan Židan na prihodnjem kongresu Socialnih demokratov, šestega oktobra v Ljubljani, brez težav spet izvoljen za predsednika stranke, je pa vsaj malo verjetno, da bo Židan to stranko popeljal tudi na naslednje parlamentrane volitve.

Namreč, ni izključeno, da bo novi Dejan Židan ravno Milan Brglez ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Židan Socialni demokrati marjan šarec Lista Marjana Šarca levica miro cerar Matjaž Han milan brglez SMC jernej štromajer Stanko Polanič Panvita Uroš Hakl časnik večer Pomurski Vestnik Nataša Gider Milan Kučan Matjaž Nemec Stranka Alenke Bratušek Borut Pahor državni zbor Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Janez Janša sds Zmago Jelinčič Plemeniti Slovenska nacionalna stranka Ferenc Horvath ljudmila novak nova slovenija Revija Reja prašičev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Tone Hribar

2019-07-22 10:24:20


Malo imam že zadosti tega sranja!! Dejte že enkrat VSE pokrast in spravit v stečaje , da bo že enkrat mir s tem svaljkanjem modelov iz ene pozicije na drugo in povsod prisotna ista agencija za izbor kadrov DUTB, SDH, DARS to je res zelo zanimivo kako se kolo sreče obrača in je naklonjeno eni in isti garnituri. Aleksandar Kešeljević in Eriko Kopač rineta Mirando Grof na DARS, kjer je zaposlena žena Kešeljevića, da bodo lahko še naprej praznili državno blagajno; koncentacija pri koritu SDH. Vrejtno gre za deal EU komisarja, ker so ga ministi SMC podprli in so na plano spuščeni mrhovinarji. Eeee Marjan Šarec postavljaš iste kadre v drugi volčji preobleki ne poneumljaj ljudi. Spoštovani raziskovalni novinarji kaj pa imenovana kandidatka Nada Drobne Popovič je zagotovila vse ustrezne razpisne pogoje ob imenovanju - predvsem ali ima večletne vodstvene izkušnje na podobnih delovnih mestih, na kakšen način je bila imenovana za vodjo oddelka upravljanja vseh kapitalskih naložb v SDH pred imenovanjem za članico SDH in kolikšen čas je navedeno delo upravljala. Enako velja tudi za Pirca in Runjaka. Jasno je da sta bila postavljena s strani prejšnjih vlade in je potrebno preveriti tudi njuno ustreznost pogojev. Logično je da vsaka vlada zamenja vodstvo teh državnih funkcij in ali so v preteklih menjavah tudi izplačevali take odpravnine, kot sta jo dobila ta dva. Spoštovani imenovana kandidatka Nada Drobne Popovič je en velika lisica ne bodite takon naivni naj bi bila tesna prijateljica Mateja Runjaka oba prej iz DZL to je vse splošno znano pa ji je sedaj hudo, ker ni več avteka, da bi se lahko furala na seanse z Runčijem, da bi jo lahko Runko rukal. Mogoče sta dobila premalo odpravnine in je razpadel trojček - vlakec Pirc, Runko in Drobne z velikimi plani lačen državnega denarja. Pric se je priklopil na vagon DUTB d.d. sedaj je potebno še ostale aktivirat, da se pelje karavana naprej. Ženščina naj bi kao zagotovila vse ustrezne razpisne pogoje ob takratnem imenovanju - predvsem vprašljive so njene večletne vodstvene izkušnje na podobnih delovnih mestih. Preverite na kakšen način je bila imenovana za takratno vodjo oddelka upravljanja vseh kapitalskih naložb v SDH pred imenovanjem za članico SDH in kolikšen čas je navedeno delo upravljala. Gospa je bila izbrana za članico SDH tu govorimo o mednarodnem razpisu s čim je uspela prepričati kadrovsko agencijo in NZ, kje je njen in put oz. prednost pred vsemi, ki jih ni bilo malo po poročanju medijev. Govori se da naj bi visoko leteča ženščina pripadala še pred časom kvoti DL pred SDH v času agencije AUKN, kjer je delovala, kot vršilka dolžnosti članice uprave AUKN v letu 2012 - cca. dva meseca nato je bila hito zamenjana. In sedaj se kiti, da je tata mata v smisli kakšne dobre izkušnje ima ravno primerna za DARS. Primerjajte njena leta vezano na pogoje primerljivih delovnih izkušenj - dobro bi bilo videti vse predhodnje razpise. Govori se, da naj bi se izobraževala na Jambrekovem faksu pred tem naj bi imela izobrazbo s področja organizacije v Kranju, magisterij na FDŠ. Ali je to primerljivo z mednarodnim razpisom, financami ali pravom, ki sta temeljni vedi potrebni za korporativno upravljanje po načelih OECD ocenite sami ter izkušnje s področja upravljanja katerih koli kapitalskih naložb ali primerljivih podjetji, kaj šele večim miljardami naložb. Ta pa se JE ukvarjala ali je bil avtoček Pirca in Runjaka prepoceni takrat prodan; škoda da ga ni potem sama prodala saj je bila poleg zdrah pa dolgega opravljivega gobca; neuka natakarica, ki je baje stregla kave. Ali ima nova uprava res prave izkušnje ali so njihove izkušnje iz finančne industrije , v primerjavi s tistimi, ki upravljajo sklade podobne velikosti, limitirajoče proti nič. V igri pa je bilo več milijard evro. Za te ljudi v preteklih obdobjih ni bil objavljen noben strokovni članek, da bi ljudje sploh vedeli kako razmišljajo. V času takratnega delovanja Runjaka ravno tako predstavnika DL naj bi napredovala na delovno mesto vodje oddelka upravljanja vseh kapitalskih naložbv SDH ali je bil za to potreben razpis ali ne ocenite sami – morda bi bil potreben že zaradi davkoplačevalcev ali pač ne. Kajti tukaj naj bi šlo za kadrovanjena na naj oodgovornejša mesta v državni novo nastali pravni družbi SDH. Ali je šlo pri kadrovanju za uporabo metod golih dejstev in je bila enostavno postavljena na mesto vodje. V kratkem istem obdobju je bila ta oseba imenovana v nadzorne svete podjetij jasno v času mandata Runkarja. No in te ključne kadre z mednarodnim razpisom nam je davkoplačevalcem pomagala izbrati kadrovska agencija, kot je bilo povedano na TV poročilih – Ampro Adria d.o.o. na Prešernovi v Ljubljani – direktor agencije Marko Malkar že napol plešast in znerviran opijanjen bivši zaposlenec na Ameriške ambasade. Član Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji - AmCham je tudi firma Amrop Adria, ki je »kadrovsko svetovala« nadzornemu svetu državnega SDH pri izbiri uprave SDH. Zanjo dela Milena Pervanje. Večina nadzornikov državnega SDH, uprave SDH in Milena Pervanje, je povezanih z zasebnim društvom Boruta Jamnika, ZNS. Direktorica te firme je Milena Pervanje, ki je tudi dolgoletna predavateljica na popolnoma zasebnem društvu Združenju nadzornikov Slovenije ZNS, kjer je predsednik Borut Jamnik. Za to »kadrovsko svetovanje pri imenovanju članov uprave državnega SDH« je firma Milene Pervanje, od državnega SDH prejela nakazilo 24.400 EUR davkoplačevalskega denarja. V imenu nadzornega sveta so v Amrop Adria »strokovno izbrali upravo državnega SDH«, v zasedbi Marko Jazbec, Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Najmanj Štamparjeva in Jazbec sta prijatelja in dolgoletna člana zasebnega Jamnikovega društva ZNS. Ko so bili ti člani uprave SDH imenovani, so z firmo Amrop Adria, kjer dela predavateljica na zasebnem Jamnikovem društvu ZNS, nemudoma sklenili še eno svetovalno pogodbo in jim za svetovanje, plačali še 24.400 EUR davkoplačevalskega denarja. Tako so člani uprave državnega SDH, firmi Amrop Adria ki je v AmCham in Mileni Pervanje iz popolnoma zasebnega Jamnikovega društva ZNS naj bi vrnili uslugo za podporo pri imenovanju. Za to interesno trgovanje so uporabili davkoplačevalski denar. Borut Jamnik je s pomočjo Milene Pervanja, ki je predavateljica na zasebnem Jamnikovem društvu ZNS, kontroliral strokovni postopek imenovanja uprave SDH. Milena Pervanje je v imenu nadzornega sveta državnega SDH ocenila prijavljene kandidate in izdelala predlog za imenovanje članov uprave SDH. Prijavljene kandidate, ki nimajo certifikata Jamnikovega zasebnega društva ZNS, kjer tudi sama osebno predava, je izločila iz postopka izbora, oziroma jih je slabše ocenila. Tako je Borut Jamnik preko Milene Pervanje, ki predava na njegovem zasebnem društvu ZNS, uspel postaviti Jazbeca in Štamparjevo v upravo državnega SDH. Tam ta dva postavljata nadzornike v vse firme v državni lasti. Tudi v NLB in Luko Koper. No in kateri stranki pripada Borut Jamnik, ki kadruje očitno v vsaki vladi – kdo je pravzaprav ta oseba drugo članico uprave pa povezujejo mediji ravno s tem človekom.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nekaj resnic o Dejanu Židanu. Pred ponižanjem sta ga rešila Jelinčič in "Madžar", dobil pa je lučke za prevoz do Prekmurja.