objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 30. avgust 2018 ob 06:50

Težave za Hermana Rigelnika, nekoč "ljubljenca partije". Ovaden je na NPU in tožen.
Za razvpitega tajkuna ter nekdanjega politika očitno še ni prišel čisto srečen konec tranzicije. Nanj sta se spravila bivša sodelavca, ki do zadnjih podrobnosti poznata njegove mahinacije
Bojan Požar

Odpri galerijo

Herman Rigelnik, Primož Raktelj in Mojca Novak so tudi kazensko ovadeni. Razplet sledi.

Za Hermana Rigelnika, nekdanjega politika, tako imenovanega "ljubljenca partije" in večinskega lastnika po tajkunsko sprivatiziranega podjetja ACH, očitno še ni prišel srečen konec tranzicije.

Na "stara leta" se je namreč danes 76-letni Korošec - "sanator Gorenja", nagrajenec jugoslovanskega Avnoja in bivši predsednik državnega zbora (tako ga je v enem od člankov za tednik Reporter opisal novinar Jože Biščak), ki naj bi povsod, kjer je bil, za dosego svojih ciljev ne izbiral sredstev (denimo: svojo poletno rezidenco na hrvaškem otoku Brač si je čisto slučajno zgradil v času, ko se je gradila splitska podružnica Autocommercea), danes pa pridobljeno premoženje obvladuje iz prestižnega stanovanja pod ljubljanskim gradom, za katerega je odštel 470 tisoč evrov - znašel pred veliko težavo. Nanj, zraven pa še na Primoža Raktelja in Mojco Novak, njegova "bivša" sodelavca, sta se resno spravila Vera Mihatovič in Branko Šibakovski, nekdanja vodilna finančnika in solastnika ACH, ki ne samo tožita njihovo nekoč skupno družbo za lastninjenje - Protej d.o.o., ampak so Rigelnik, Raktelj in Novakovo tudi, sicer anonimno, kazensko ovadeni Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Ker oba, Mihatovičeva in Šibakovski, kot "kronski priči", poslovne in druge zakulisne mahinacije Hermana Rigelnika & Co. brez dvoma poznata do zadnjih podrobnosti, so težave za ovadenega Rigelnika, Raktelja in Novakovo verjetno še toliko večje. Krivi naj bi bi bili kaznivih dejanj prikrivanja informacij in zlorabe položaja pri škodljivi oddelitvi hotelske dejavnosti, nepremičnin in zbirke slik, predvsem Rigelnik pa naj bi jih k temu tudi napeljeval.

Pravilna cena premoženja Proteja naj bi se namreč izkazala šele leta 2017, ko se je izvajala izključitev manjšinskih delničarjev, Rigelnik in kompanija, predkupni upravičenci, ki so s pravilnimi notranjimi informacijami kupovali te deleže, pa naj bi zelo dobro vedeli, da je vse skupaj vredno bistveno več! Hkrati pa Mihatovičeva in Šibakovski odškodninsko tožita družbo Protej zaradi škode, ki naj bi jim bila direktno povzročenja s kaznivimi dejanji Hermana Rigelnika, Primoža Raktelja in Mojce Novak. Mihatovičeva zahteva nekaj več kot 5 milijonov evrov, Šibakovski pa 10 milijonov evrov. In kot je razvidno iz sodne dokumentacije, primer, kot pravijo pravniki - "stoji".

Spomnimo: Herman Rigelnik in kompanija so spomladi leta 2017, tik pred prodajo njihove poslovno uspešne novomeške družbe Adrie Mobil, katere lastnik je bila družba Protej, francoski družbi Trigano, ki se ukvarja s proizvodnjo avtodomov, počitniških prikolic in mobilnih hišic, izločili ACH 2 (trgovino z vozili) in ACH 3 (poslovno hotelirstvo). Kupnino, ki jo je za Adria Mobil plačal francoski Trigano, pa so si sorazmerno, po lastniških deležih, razdelili družbeniki Proteja, in Francozi so denar tudi neposredno nakazali na transakcijske račune posameznih lastnikov.

Drugi, avtomobilski del, kamor spadajo družbe ACH v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu in Beogradu, so si z vložkom milijon evrov osnovnega kapitala lepo prisvojili Janko Šemrov (34 odstotkov), Rasto Oderlap (33 odstotkov), ki je postal tudi direktor, in Damijan Vuk (33 odstotkov). Tretji del, ACH 3, danes Axor Holding d.d., torej hotelirstvo (ljubljansko družbo Union Hoteli z Grand hotelom Union, Central hotelom in hotelom Lev), pa obvladuje Herman Rigelnik.

In prav pri izločanju ter vrednotenju posameznih delov nekdanjega ACH (Autocommerce, Avto Triglav, hoteli, nepremičnine, naložb v delnice in tudi drage slike), naj bi Rigelnik in kompanija grobo prevarali Vero Mihatovič in Branka Šibakovskega! Kot izhaja iz sodne dokumentacije, je bilo na družbo ACH 3 preneseno dobrih 23 milijonov evrov premoženja, družba pa je imela kapital v višini skoraj 18 milijonov evrov, kar je bila tudi prodajna cena. Toda že samo Union hoteli so (bili) vredno bistveno več, in sicer dobrih 73 milijonov evrov. Kar dokazuje tudi primerjava prodaje hotela Kempinski v Portorožu, ki ima 183 sob, prodali pa so ga za 25 milijonov evrov, Union hoteli pa skupaj premorejo 574 sob, vredni, in to celo skupaj s slikami, pa naj ne bi bili niti 17 milijonov evrov?! Zato Mihatovičeva in Šibakovski trdita in dokazujeta, da so ju s prikrivanjem informacij - pred prodajo Francozom - oškodovali, se na njun račun nekateri tudi dobro finančno okoristili, njihova skupna družba Protej naj bi bila tako oškodovana za 37 milijonov evrov, in to v korist Hermana Rigelnika oziroma njegove sedanje firme Axor Holding d.d..

Tako zdaj Vera Mihatovič in Branko Šibakovski tožita Protej za razliko med lažno prikazano vrednostjo poslovnih deležev in dejansko kupnino, ki so jo Rigelnik in kompanija kasneje prejeli od francoske družbe Trigano. Za vse to pa krivita ovadene, Rigelnika, Raktelja in Novakovo.

OČE IN SIN!

Pri tem je zanimivo, da se Herman Rigelnik v nekem drugem sodnem procesu, prav tako povezanem z ACH in Sonjo Gole, nekdanjo direktorico Adrie Mobil, slicuje na to, da nič ni vedel, in to o ničemer, ker se je upokojeval od avtoimune bolezni, toda hkrati je bil njegov sin, Matej Rigelnik, predsednik upravnega odbora te družbe, od februarja letos pa je vodenje upravnega odbora Herman Rigelnik prevzel celo osebno.

Mimogrede, Matej Rigelnik je z ACH sodeloval preko statusa Matej Rigelnik s.p.. Ima pa tudi podjetje HMR poslovno in podjetniško svetovanje d.o.o., podjetje, preko katerega je lastnik petih stanovanj v znani ljubljanski stavbi Situla. Dobri poznavalci poslovanja ACH pravijo, da je Matej Rigelnik kot svetovalec ACH iz ACH "kanaliziral denar" in s tem denarjem potem kupil stanovanja v Situli. No, ta stanovanja zdaj oddaja na Airbnb, toda imel naj bi težave s potrebnimi soglasji.

Herman Rigelnik je tudi vidni član Kučanovega Foruma 21. Herman Rigelnik je tudi vidni član Kučanovega Foruma 21.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
herman rigelnik Vera Mihatovič Branko Šibakovski Protej doo Nacionalni preiskovalni urad Autocommerce ACH ACH 2 ACH 3 Avto Triglav Trigano Union Hoteli Matej Rigelnik Situla Primož Raktelj Mojca Novak Sonja Gole Rasto Oderlap Damijan Vuk Janko Šemrov Axor Holding dd Milan Kučan forum 21 Otok Brač Jože Biščak Tednik Reporter airbnb

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Jaka Klopčič

2019-11-19 09:17:31


Toksične CHf kredite so v Sloveniji prve tržile avstrijske banke, in jih tudi daleč največ prodale. Daleč največ Arharjva Unicredit banka, In to po tem, ko je avstrijski regulator od njih zahteval dosledno upoštevanje predpisov, ki so veljali v Avstriji, zaradi česar je bila prodaja tega strupa praktično onemogočena. V Sloveniji so te banke harale po dolgem in počez in v kreditno suženjstvo spravile 20.000 slovenskih družin. Lepo bo opazovati zbegane obraze še bolj zbeganih sodržavljanov, ko bo sodišče EU dosodilo v prid ogoljufanih kreditojemalcev. Kar se pa tiče, pametnjakovičev, ki se zadaj jokajo - ali po domače ŠPEKULANTOV pa menim, da je bil to dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogojufane kreditojemalce tako poimenoval France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič naredili, nato pa so s prstom kazali na ogoljufane kreitojemalce, da so špekulirali. Ampak s krediti se ne špekulira, ob čemer je danes popolnoma jasno, da če bi ljudje vedeli, kakšno tveganje prevzemajo z najetjem kreditov v frankih, teh ne bi nikoli vzeli. Bnkirji se točno v tem trenutkut trudijo, da bi odškodnie, ki zagotovo sledijo zvalili na pleča bodočih proračunov RS. Od pametnjakovičev in brezjajčnih forumskih nakladačev ala Borut Đojc, pa je odvosno ali jim bo to uspelo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Težave za Hermana Rigelnika, nekoč "ljubljenca partije". Ovaden je na NPU in tožen.