objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 7. oktober 2018 ob 06:55

Fantje s Praprotna: Kva je dej, babe zoprne ali Serpentinškova vlada se predstavi
Da bo Šarčeva vlada videti kot Fantje s Praprotna, ni nobeno presenečenje. Bolj presenetljivo je, da se ob očitno sovraštvo do žensk, ki se kaže v sestavi najožje vladne ekipe, ni obregnila praktično nobena izmed nevladnih organizacij ...
Forum !

Odpri galerijo

Marjan Šarec na otvoritvi Festivala za tretje življensko obdobje. Cankarjev dom, 1. oktobra.

(Piše: Aljuš Pertinač)

Marjan Šarec ne mara žensk. Ni jih maral že, ko je bil še dramski igralec, in ne mara jih sedaj, ko je predsednik vlade. V času svoje igralske kariere je bil najbolj znan po liku Serpentiška, šovinističnega kmeta. Njegovi najpogostejši stand up poudarki so bili: Baba je žaba, žaba pa človk ni. Baba je kot šporhet. Sej je fajen, samo za s sabo vlačit pa ni. Baba je tko ko star traktor, sej nardi, samo skoz jamra. Povedno in navdihujoče hkrati. Dominantni mediji in njihovi novinarji so tiste, ki smo opozarjali, da ima Šarec problem z odnosom do žensk, odpravili z lase privlečenim pojasnilom, da je to pač vloga, ki jo igra. No, Šarec sedaj igra drugačno vlogo, tisto predsednika vlade. In igra jo natanko tako, kot je igral svojo prejšnjo. Nestrpno do žensk.

ENAKOST MED SPOLOMA ALI BABE SO LE ZA VZOREC

V njegovi mavrični antijanša manjšinski vladi s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica, ki ima z vladnimi strankami parafiran poseben sporazum, ki je priloga h koalicijski pogodbi in ga zaenkrat še ne želi podpisati, je žensk samo za vzorec. Natančneje, v sedemnajstčlanski vladni ekipi zgolj štiri (s številko: 4). To je manj kot četrtina članov vlade in samo ena ministrica več, kot jih je denimo v Pakistanu. Delež žensk med prebivalstvom Slovenije je sicer več kot 51-odstoten. Naprej. Poleg sebe je Šarec iz kvote Liste Marjana Šarca (LMŠ) v vlado predlagal tri imena. Koga vse je predlagal za ministre? Uganili ste. Same moške. Pri tem je posebej zanimiva rošada na ministrstvu za finance, kjer bo dosedanja ministrica opravljala funkcijo državne sekretarke, njen šef pa bo moški. Saj veste, baba naj dela, dec naj pa po svetu hodi, pa bo.

Tudi na ostale funkcije je Šarec predlagal same moške. Celo za novega vodjo državnega protokola je bil izbran – moški. Predlagal ga je moški generalni sekretar vlade, ki je nadomestil bivšo generalno sekretarko. Moški šef protokola. Si predstavljate? Aleksander Strel mu je ime. Strel v koleno? Čisto mogoče. Možak je zadnjih pet let skrbel za protokol v kabinetu predsednika vlade. Uganile ste, tja je prišel v času, ko je bila predsednica vlade Alenka Bratušek, torej ženska. Sedaj bo praktično skrbel za same moške. V medijih so se sicer v času izbirnega postopka kot favoritinje pojavljale zgolj ženske. Bivša svetovalka bivšega premierja Mira Cerarja za integrirane komunikacije Tanja Subotić Levanič, Vlasta Vivod, vodja kabineta ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, in mag. Petra Culleto, vodja kabineta ministrice za obrambo Andreje Katič. Izbran je bil seveda moški. Logično, le kdo bi si na čelu državnega protokola želel eno zoprno babo, kajne?

Da bo Serpentinškova, pardon, Šarčeva vlada videti kot Fantje s Praprotna, seveda ni nobeno presenečenje. Saj veste, kako pravijo jezuiti: po majhnih rečeh jih boš prepoznal. In po velikih avtomobilih, bi lahko dodali. Bolj presenetljivo, vsaj na prvi pogled, je, da se ob očitno sovraštvo do žensk, ki se kaže v sestavi najožje vladne ekipe, ni obregnila praktično nobena izmed nevladnih organizacij, ki zagovarjajo pravice žensk. Amnesty International Slovenije? Ne. Ženska svetovalnica? Tudi ne. SOS-telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja? Prav tako ne. Društvo Ženska svetovalnica – Psihosocialna pomoč ženskam, žrtvam nasilja? Itak, da ne. Tišina. Popolna tišina. Verjetno so preveč zaposlene z bojem proti sovražnemu govoru, ki ga seveda širi opozicija, medtem ko imamo na oblasti talibansko vlado, ali pa zaradi dreves preprosto ne vidijo gozda.

Tudi razvpiti Ženski lobi Slovenije, ki ga vodi Sonja Lokar, se ni oglasil. In to kljub temu, da po lastnih besedah delujejo demokratično in transparentno pri sprejemanju svojih odločitev in stališč na organih društva. Sprejete odločitve presegajo interese članic, saj posegajo na področje enakopravnosti žensk ter enakosti žensk in moških v družbi, družbenem življenju, politiki in ravnanju. Pri njihovem uveljavljanju sodeluje z vsemi, ki lahko vplivajo na oblikovanje in sprejemanje odločitev. Očitno z vlado Marjana Šarca ne bodo veliko sodelovale. Zakon molka. Omerta. Zakaj? Ker je pomembno samo, da ni Janša. Za vsako ceno. Tudi za ceno lastnih prepričanj in teptanja temeljnih človeških vrednot, kot je recimo enakost spolov.

KUPI SI NOVINARJA ZA 50 EVROV NA TEDEN

Seveda proti tej očitni diskriminacij do žensk ni povzdignil glasu niti eden od dominantnih medijev v tajkunski ali državni lasti. Njihovi novinarji seveda sledijo enakim postulatom kot samooklicane nevladne organizacije za pravice žensk, namreč, če so na oblasti naši, beri tisti, ki jih podpira tranzicijska levica in/ali naši tajkunski lastniki, potem jih je treba braniti za vsako ceno. Pri tem jih pravoverno pisanje in poročanje skrbi veliko bolj kot spoštovanje standardov novinarskega dela. Pretekli dnevi so postregli s številnimi dokazi za trditev, da je medijskega pluralizma pri nas vse manj in da novinarji dominantnih medijev spet vse bolj postajajo družbeno-politični delavci v službi režima.

Tako smo recimo na tem portalu poročali (Kriminal, korupcija, klientelizem: Koprivnikar je živ dokaz, da se splača biti minister, čeprav samo za 3 tisoč evrov mesečne plače) kakšen poseben status imajo na Delu – nekoč osrednjem slovenskem časniku, sedaj pa tovarniškem glasilu Kolektorja in povezanih družb – Milan Kučan, Gregor Golobič, Zoran Janković in Jože Mermal (po drugih informacijah pa tudi Aleksander Mervar, predsednik uprave družbe Eles; op.u) ter o čem sme in o čem ne sme v zvezi z Mermalovo družbo BTC poročati časopis Dnevnik.

Nov prispevek k parodiji fenomena vključenih novinarjev dominantnih medijev je tu dodal Dnevnikov novinar Dejan Karba. Prejšnji torek je časopis v lasti tajkuna Bojana Petana namreč objavil njegov članek z zvenečim naslovom "Marjan Šarec očitno zadel z izbiro: novi direktor Sove bo Rajko Kozmelj". V članku potem Karba piše: "Rajko Kozmelj, dober prijatelj nekdanjega prvega moža slovenskih obveščevalcev Andreja Rupnika (Sovo je tri leta vodil pred desetletjem), je dobra izbira. Tako poudarjajo strokovnjaki." Ker za Rajka Kozmelja, to mirne duše priznamo, nikoli prej v življenju nismo slišali, smo bili seveda takoj pomirjeni in z zanimanjem smo brali naprej, kateri so ti strokovnjaki. Ampak glej ga, zlomka, v članku novinarja Karbe ni naveden niti en. Neznani strokovnjaki torej. Beremo naprej. Novinar dominantnega medija Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana piše takole: "Z imenovanjem Kozmelja na čelo Sove je premier Marjan Šarec očitno zadel. Podobno, kot je dobro izbral kandidata za direktorja OVS, ki ga zaradi zapletov z upokojevanjem aktualnega direktorja vlada uradno še ni predlagala." Seveda nas sedaj zanima, kdo za vraga ta človek je. Ampak glej ga, zlomka, drugič, Karba nam ne razkrije niti njegovega imena. Vključeni novinar Karba nam torej zagotavlja, da je Šarec dvakrat modro izbral. Prvič so mu to potrdili strokovnjaki, ki jih ne pozna, zato jih tudi ni navedel, drugič pa gre za ime, ki ga očitno ne ve niti sam, saj ga prav tako ni navedel. Razumete? Ne? Niste edini.

Razume pa to prav dobro urednik portala, na katerem berete to besedilo, vedno dobro obveščeni Bojan Požar, ki nam je razkril, da naj bi Karba na Dnevniku dobival samo 60 odstotkov dogovorjenega mesečnega pavšala. Očitno je tako iz maščevanja ali pa zato, ker ne želi delati na črno, napisal samo 60 odstotkov članka, Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika, pa je tak škrbinast članek mirno objavil?! Kaj je torej naslednji korak, se lahko vprašamo? Ko bodo Karbi nakazovali samo še 20 odstotkov dogovorjenega mesečnega honorarja, potem bo verjetno napisal zgolj še naslov: Marjan Šarec zadel. Kaj za vraga je zadel, pa naj si poskušajo odgovoriti sicer itak vedno redkejši bralci sami.

Zato seveda ni čudno, da znani lobisti pravijo, da si lahko za borih 100 evrov za dva tedna kupiš svojega novinarja. Stvar naj bi bila čisto preprosta. Daš mu 100 evrov in potem je tvoj novinar. Si predstavljate? Sto evrov.

Če smo prej priznali, da za Rajka Kozmelja nismo še nikoli slišali, moramo prav tako priznati, da nismo še nikoli slišali, da obstaja poseben Inštitut za demokratični nadzor nad oboroženimi silami, na katerem je bil do sedaj zaposlen novi direktor Sove. Kar je pri tem inštitutu posebej zanimivo, je, da je skladno z Ajpesom pod tujim nadzorom. Imamo torej (novega) direktorja Obveščevalno varnostne službe, ki je bil do sedaj pod tujim nadzorom. Inovativno, ni kaj.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Novi direktor Sove seveda ni razočaral, ampak se je takoj konstruktivno vklopil v talibanstvo 13. slovenske vlade. Takole je pred svojim imenovanjem povedal za Večer, po mnenju Gregorja Golobiča, vodilni časopis v državi: "Če bom potrjen na seji vlade, bom storil vse, da spoznam razloge za stavko v Sovi in identificiram način za konsolidacijo učinkovitosti in strokovnosti kolektiva."

Bodoči direktor tajne službe, ki za medije vnaprej razlaga, kaj bo počel kot direktor tajne službe. Neprecenljivo. Ob vseh teh bravurah talibanske 13. vlade pa še najbolj preseneča, da si je premier Šarec za svetovalca za nacionalno varnost izbral človeka (Damirja Črnčeca), ki bi bolj pasal na mesto direktorja Sove, za direktorja Sove pa človeka, ki bi bolj pasal na mesto svetovalca za nacionalno varnost, če sodimo po njunem pedigreju in dosedanjih izjavah. Kozmelj naj bi bil namreč strokovnjak za preprečevanje radikalizma, Črnčec pa, hm, strokovnjak za radikalizem.

VLADA SE PREDSTAVI ALI V RESNICI NE DELAMO NIČ ...

... SAMO MLATIMO PRAZNO SLAMO

Premier Šarec je sicer ob primopredaji poslov z bivšim premierjem Mirom Cerarjem, po novem zunanjim ministrom v vladi Marjana Šarca (vem, vici se pišejo sami), dejal: "Nova vlada bo učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati." Top šit, vam rečem. Kako pa je to videti v praksi? Hm, zaenkrat bolj kot šit. Ker riba zmeraj začne smrdeti pri glavi, začnimo kar s Serpentinškom, khm, premierjem Šarcem.

Od 13. septembra pa do danes je: nagovoril gasilce, ki jim je povedal, da, ker je tudi sam gasilec, prav dobro ve, da gasilstvo ni prostočasna dejavnost, ampak poslanstvo. No šit, Sherlock. Potem je nagovoril menedžerje in jim napovedal, da jih bo vlada obravnavala enakopravno ter z njimi vodila konstruktiven dialog. No, kako bo ta dialog potekal v resnici, nam je demonstriral kar vrhovni državni tožilec Jože Kozina, ki je na seji parlamentarnega odbora za pravosodje pozdravil prijatelje iz stranke Levica in podjetnikom sporočil, naj kar grejo iz Slovenije, če tako želijo.

Predsednik vlade je nagovoril tudi starejše na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, kjer jim je obljubil, da njegova vlada ne bo pozabila nanje in bo uresničevala zapisano v koalicijski pogodbi. Hm, naj to nekdo pove Matjažu Hanu, Zdravku Počivalšku in Vojmirju Urlepu, ki so zadnje tri tedne preživeli v prepričevanju slovenske javnosti, da zapisanega v koalicijski pogodbi ne gre jemati za suho zlato. Je pa vmes med temi bravuroznimi govori Šarec utegnil skočiti tudi na svoj prvi evropski svet. Ko so ga novinarji vprašali, kako je bilo, je preprosto dahnil: Jah, vrh kot vrh. Saj veste. Been there, done that[1]. Mala malica. Aja, v resnici ne.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Ampak nastop, ki je najbolj razgalil vso praznost in ničevost vladanja za vsako ceno, samo da ni Janez Janša, je bil premierjev ekspoze na srečanju z župani slovenskih občin. Saj veste, vmes, ko je Šarec obesil igralsko kariero na klin in postal predsednik mavrične antijanša manjšinske vlade s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica, ki ima z vladnimi strankami parafiran poseben sporazum, ki je priloga h koalicijski pogodbi in ga zaenkrat še ne želi podpisati, je bil dva mandata župan. Evo, smo si rekli, končno tema, kjer je pa Šarec doma vsaj toliko kot v šovinističnih vicih, saj veste, baba je žaba, žaba pa človk ni.

Kaj najbolj tare slovenske župane, ni nobena skrivnost. Denar oziroma povprečnina, ki jo dobijo od države na prebivalca občine. Evo, Šarec, Hic Rhodus, hic salta[2], in … Ne, žal ni šlo. Tudi tokrat ne. Na konkretno vprašanje udeležencev, koliko bo po novem znašala povprečnina, je Šarec odgovoril le: Vlada ni vaš sovražnik, ampak partner. Vse jasno.

Seveda ministri v talibanski vladi ne smejo in ne morejo bistveno zaostajati za svojim predsednikom. Do sedaj sta se najbolj izkazala minister za zdravje Samo Fakin in minister za finance Andrej Bertoncelj. Prvi je direktorjem zdravstvenih zavodov položil na srce, da morajo zaposleni v zdravstvu delati najmanj 6 ur in pol na dan. Skrajno nenavadno, glede na to, da so, zaenkrat, še javni uslužbenci in da v Sloveniji, tudi v javnem sektorju, velja osemurni delavnik. Andrej Hohnec, zdravnik – specializant urgentne medicine, je temu Fakinu v svojem blogu med drugim briljantno odgovoril: "Prosim, da me minister na urgenco pride držat za roko, jutri delam od 7.00 do 21.30." Od sedmih do devet trideset. Mladi zdravnik, specializant. Spavaš li mirno[3], Samo Fakin?

Vir: Večer in blog Andreja Hohneca Vir: Večer in blog Andreja Hohneca

Še večji presežek pa je uspel ministru za finance Andreju Bertonclju, ki je na seji komisije za nadzor javnih financ v parlamentu slovesno obljubil: Spoštovali bomo fiskalno pravilo. Saj ni res, pa je. Minister za finance, ki je pred nekaj tedni komaj prisegel, da bo spoštoval ustavo, je sedaj obljubil, da bo počel prav to, namreč spoštoval ustavo. Ker fiskalno pravilo je. Zapisano. V Ustavi Republike Slovenije. Razumete? Ne. Ste pač protiustavni element.

Vir: MMC RTVSLO Vir: MMC RTVSLO

Najbolj pa je ves blišč in bedo 13. slovenske vlade razgalilo današnje ponovno imenovanje Tilna Božiča za državnega sekretarja. Možak je bil namreč julija letos v hišni preiskavi, uradno osumljen sodelovanja pri utaji davkov, o čemer je takrat obširno poročal časopis Dnevnik (https://www.dnevnik.si/1042832015).

Pozor!

Tilen Božič je v multietični in hipermoralni vladi Mira Cerarja opravljal naloge državnega sekretarja na ministrstvu za finance (v kvoti SMC), pokrival pa je, ne boste verjeli, področje davkov! V Dnevniku jim je danes prav gotovo zelo žal, da so poleti pisali o tem. Sicer pa niso oni krivi, da Splošna plovba nima enake pogodbe z njimi kot z BTC, kajne? Potem bi že vedeli, o čem smejo pisati in o čem ne.

Vir: Twitter Vir: Twitter

Ampak, si predstavljate, državni sekretar v talibanski vladi bo človek, ki je uradno osumljen utaje davkov?! Premier Šarec bo gotovo pojasnil, da ga je imenoval kot – strokovnjaka. Beat that, Damir Črnčec[4]. In uspelo mu je oziroma jim je. Mavrična antijanša manjšinska vlada Marjana Šarca s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica, ki ima z vlado parafiran, ne pa še podpisan poseben sporazum, ki je priloga koalicijske pogodbe, je namreč minuli četrtek spremenila kadrovsko sestavo medresorske koordinacijske skupine za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško in na njeno čelo imenovala državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade – Damirja Črnčeca. Črnčec pa je poleg nasprotovanja migrantom najbolj znan ravno po kritikah arbitražne razsodbe. Vlada je torej uresničevanje arbitraže zaupala človeku, ki arbitražo zavrača kot škodljivo. Vprašamo se lahko, ali talibanska 13. vlada ne želi uveljaviti arbitražne odločbe ali pa enostavno ne ve več, kaj sploh počne. In od njenega imenovanja še ni minil niti en mesec.

CESAR JE GOL ALI SAMO DA NI JANŠA ZA VSAKO CENO

In za konec, ali veste, na katerem ministrstvu je Tilen Božič od danes državni sekretar? Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pozor, enake možnosti! Saj veste. Baba je žaba, žaba pa človk ni. Princip je isti, sve su ostalo nijanse[5].


[1] Nič posebnega, bil že večkrat.
[2] Tukaj je Rodos, tu skoči.
[3] Mirno spiš, Samo Fakin?
[4] Preseži to, Damir Črnčec.
[5] Princip je enak, vse ostalo so odtenki.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Lista Marjana Šarca stranka modernega centra miro cerar Sonja Lokar Amnesty Intenational Slovenija sova damir crnčec arbitražni sporazum Časopis Delo Časopis Dnevnik Bojan Petan dejan karba Miran Lesjak Samo Fakin Andrej Bertoncelj Rajko Kozmelj bojan požar Požareport aljuš pertinač Društvo ženska svetovalnica Ženski lobi Slovenije Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Jaka Klopčič

2019-11-19 09:17:31


Toksične CHf kredite so v Sloveniji prve tržile avstrijske banke, in jih tudi daleč največ prodale. Daleč največ Arharjva Unicredit banka, In to po tem, ko je avstrijski regulator od njih zahteval dosledno upoštevanje predpisov, ki so veljali v Avstriji, zaradi česar je bila prodaja tega strupa praktično onemogočena. V Sloveniji so te banke harale po dolgem in počez in v kreditno suženjstvo spravile 20.000 slovenskih družin. Lepo bo opazovati zbegane obraze še bolj zbeganih sodržavljanov, ko bo sodišče EU dosodilo v prid ogoljufanih kreditojemalcev. Kar se pa tiče, pametnjakovičev, ki se zadaj jokajo - ali po domače ŠPEKULANTOV pa menim, da je bil to dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Prvi je ogojufane kreditojemalce tako poimenoval France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Seveda niso nič naredili, nato pa so s prstom kazali na ogoljufane kreitojemalce, da so špekulirali. Ampak s krediti se ne špekulira, ob čemer je danes popolnoma jasno, da če bi ljudje vedeli, kakšno tveganje prevzemajo z najetjem kreditov v frankih, teh ne bi nikoli vzeli. Bnkirji se točno v tem trenutkut trudijo, da bi odškodnie, ki zagotovo sledijo zvalili na pleča bodočih proračunov RS. Od pametnjakovičev in brezjajčnih forumskih nakladačev ala Borut Đojc, pa je odvosno ali jim bo to uspelo.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Fantje s Praprotna: Kva je dej, babe zoprne ali Serpentinškova vlada se predstavi