objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 12. november 2018 ob 07:30

Bandelli. Betonelli, Pijandelli, Praselli, Banditelli. Gomorra. Bratuškova se ga menda boji, Šarcu in ostalim pa - ustreza!?
... zato se danes, po sestanku Bandellija, Šarca in Bratuškove, najbolj verjetno ne bo (na hitro) zgodilo ničesar, razen če se Bandelli sam odloči, da bo kot minister odstopil. Večinski mediji pa bodo na joy-stick itak hitro obmolknili.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Bandellijev oufit, njegov videz, zlate ure in debele verižice, vključno z vedenjem, je skoraj genialno opisal Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3 - z eno samo besedo: Gomorra!

Kavbojski način dela in vzorci vedenja Marka Bandellija, podjetnika in politika, bivšega župana Komna, vidnega politika Stranke Alenke Bratušek in danes celo ministra za kohezijo v Šarčevi vladi, so vključno z njegovimi grožnjami in primitivizmom znani že od prej, no, ko je postal poslanec in minister, pa so se zgolj prenesli na državno raven in postali znani vsem.

Zakaj so medijsko izbruhnili šele zdaj, če je županskimi kandidatoma v Komnu Eriku Modicu in Sergiu Stancichu grozil že pred časom (mediji so namreč objavili Bandellijeva pisma in grožnje, stare že nekaj tednov?!), grozil pa je tudi drugim ljudem, pa je stvar posebne debate o političnem kontekstu. Vsekakor se zdi - ampak o tem šele na koncu članka - da je Bandelli res tako imenovana "dovoljena tarča" za na joy-stick vključene novinarje večinskih medijev (le-ti Bandelliju strokovno pravijo, da je samo "najšibkejši člen vlade"?!) in da tak, kot je, koristi pravzaprav skoraj vsem, razen morda ali ne več - Alenki Bratušek.

Pa gremo po vrsti. Dosje Bandelli:

PRIIMEK IN VZDEVKI

Marka Bandellija se je že prej, še zlasti pa po izbruhi afere, prijelo več vzdevkov. Pravijo mu, predvsem na družbenih omrežjih, Betonelli (zaradi njegove betonarne in ker naj bi bil ne preveč bister, torej trd v glavo kot beton), Praselli (zaradi debelosti in priskledenja k državnim koritom - to so mu nadeli pri Slovenski novicah, skozi karikaturo Aljane Primožič Fridauer - spodaj), potem še Banditelli zaradi "lopovskega" načina dela in groženj ljudem ter Pijandelli zaradi njegovih domnevnih težav s čezmernim uživanjem alkohola.

Vsekakor pa bi Bandelli svoj priimek po svoji vrnitvi iz Italije v Slovenijo lahko lepo poslovenil. Tako je storila velika večina Slovencev, no, Bandelli pa ne. Lahko bi bil Bandelj, pa ni!

OUTFIT: GOMORRA

Bandellijev oufit, njegov videz, zlate ure in debele verižice, vključno z vedenjem, je skoraj genialno opisal Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3, z eno samo besedo: Gomorra!

In res, Marko Bandelli 100-odstotno pristno deluje kot lik iz znanega filma Gomorra, posnetega po knjigi Roberta Saviana, ki opisuje mafijce in njihove biznise na jugu Italije.

PRIMITIVIZEM

Če je v prejšnji, Cerarjevi vladi, ki je pravzaprav vstopila v sedanjo Šarčevo vlado, za priznano in dokazano "najbolj primitivnega" ministra obveljal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je to zdaj nesporno Marko Bandelli, minister za kohezijo. Še huje, Počivalšek je v primerjavi z Bandellijem videti celo kultivirano, malodane intelektualno. Sta pa sicer oba ministra hkrati "kronski" priči in dokaz temu, kakšne politike imamo in kako globoko je padla ta naša negativna kadrovska selekcija ...

GROŽNJE, CELO S POLICIJO

Marko Bandelli torej ni grozil samo dvema županskima kandidatoma, ampak tudi drugim znanim in neznanim ljudem. To počne po družbenih omrežjih, zato je zdaj tudi čez noč počistil svoj profil na twiterju in facebooku ter neposredno, ustno, v živo. Tako je grozil, in to celo s policijo in nekakšnimi "policijskimi skrbniki", Valterju Makovcu (vir: Facebook), predlagatelju županske kandidature Erika Modica.

Na policiji so nam povedali, da je Bandelli kot minister varovana osebnost četrte, torej najnižje stopnje, iz njihovega uradnega odgovora pa je tudi mogoče sklepati, da minister Bandelli policiji zelo pogosto ovaja ljudi, ki se z njim zapletajo v polemike po družbenih omrežji?!

Po drugi strani se je - spomnimo - pred časom javno, prek twitterja, strinjal z grožnjo s smrtjo Viliju Kovačiču, znanemu kot borcu proti spornemu zakonu o 2. tiru. Bandelli se je eksplicitno strinjal, naj se Vilija Kovačiča ubije, le da bi on to sicer povedal nekoliko drugače?! V ta kontekst nedvomno sodi tudi razvpita Bandellijeva izjava, potem ko so ga novinarji ujeli med vožnjo z modrimi lučkami. Češ, on je zdaj minister in lahko počne, kar hoče?! Ker naj bi mu tako dovoljeval zakon.

OBČINSKI DENAR ZA IZBRANCE

Kako je Bandelli posloval kot župan, nam lepo pove primer podjetja Arhipelag, d. o. o., in Bandellijevega hišnega arhitekta Jerneja Živca. Tako je leta 2016 in 2017 župan Bandelli kopico gradbenih poslov in davkoplačevalskega denarja občine Komen speljal prek svojih prijateljev, najbolj pa bodeta v oči prav Živec in njegov Arhipelag, sicer registriran v Izoli, ki je prevzel prenovo grada Štanjel in Komenskega trga. S spletnega portala Erar (Komisija za preprečevanje korupcije - faksimile) je tudi razvidno, da Živic in Arhipelag dejansko živita predvsem na račun Komna in Bandellija, zneski pa so povečini narejeni in izplačani tako - razbiti na manjše postavke, da se lahko Bandelli izogne javnim razpisom. No, to je čista, klasična in zlahka dokazljiva korupcija!

Živec je imel tudi pravico določanja vseh podizvajalcev in dobaviteljev, ki naj bi jim bilo tudi naročeno, da morajo beton in gradbeni material kupovati pri Bandellijevi družinski firmi - Bandelli, d. o. o. (kar je Bandelli celo javno priznal za Slovenske novice, "i nikome ništa"?! - faksimile), idejno zasnovo Živčevih projektov, ki ji je večina občanov Komna nasprotovala, pa so celo delali študentje, natančneje absolventi arhitekture.*

Pri tem je zanimivo še dvoje:

- Ko so se pritiski v Komnu zaradi Bandellijevih poslov z Arhipelagom stopnjevali, so viri opazili Jerneja Živca, kako ponoči s Tržaške 2 v Ljubljani, kjer dela, odnaša dokumentacijo v svoj srebrni BMW-karavan, parkiran na dvorišču, s facebooka pa je pobrisal "najzanimivejše" fotografije, med njimi tudi tiste s poleti zasebnega letala podjetja Hansgrohe.

- Da bi se znotraj občine vse uradno prikrilo, je poskrbel tudi nadzorni odbor občine (2014-2018), ki ga je kadrovsko sestavil Bandelli. Odbor namreč sestavljajo Dean Zalesjak, sedanji kandidat za župana Komna, ki ga podpira Bandelli, uživa pa tudi podporo stranke SD (fotografija spodaj), Dimitrij Čigon in Patricija Furlan Fon, ki je celo Bandellijeva svakinja in njegova prva soseda na naslovu Kobdilj 31a in 31b!

- Bandelli pa naj bi - očitno s pritiski - tudi dosegel, da so, citiramo naše pisne vire, iz spletnega portala "večjega primorskega dnevnika" izbrisali vse članke, v katerih so poročali o njegovih spornih poslih, ter onemogočil nadaljno novinarsko preiskovanje teh svojih poslov. To naj bi uredništvo tega "večjega primorskega dnevnika" celo samo priznalo in se opravičilo, češ, mi nič ne moremo:

ZAKAJ AFERA RAVNO ZDAJ ...

... IN KAJ BOSTA STORILA ŠAREC IN BRATUŠKOVA?

Ravno danes naj bi Bandelli imel nekakšen disciplinski pogovor s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in Alenko Bratušek, njegov strankarsko šefinjo in ministrico za infrastrukturo. Ob tem se govori naslednje:

- Zgodilo se ne bo nič, saj Marko Bandelli tak, kot je, na nek način pravzaprav ustreza vsem, razen (morda) in ne več Alenki Bratušek.

- Zakaj? Zato, ker Bandelli s temi bizarnimi ekscesi ves čas politično in medijsko slabi Bratuškovo, kar po svoje - enim sicer bolj, drugim mogoče manj - ustreza Šarcu, Miru Cerarju (SMC), Dejanu Židanu (Socialni demokrati) in Karlu Erjavcu (DeSUS).

- Pa še nekaj je: nihče od zgoraj omenjenih politikov si ne želi, da se že po nekaj tednih vladanja sproži domino efekt odstavljanja ministrov. Ok, pade "bedak" Bandelli, toda kdo je potem naslednji ... Tako oni razmišljajo in tako se oni pogovarjajo.

- Afera z Bandellijem je številnim političnim akterjem v tem trenutku prišla še kako prav tudi zato, ker je odvrnila pozornost od prodaje Nove Ljubljanske banke in bližajočih se lokalnih - županskih - volitev, zlasti v Ljubljani in Mariboru. Kjer tranzicijska levica na vse kriplje brani Zorana Jankovića in hoče za mariborskega župana inštalirati Sašo Arsenoviča.

- Alenka Bratušek pa se Bandellija menda celo "boji". Boji zato, ker naj bi financiral njeno kampanjo in ji ostal zvest, ko so jo že skoraj vsi zapustili, poleg tega pa mu praktično nič ne more, saj je bil izvoljen za poslanca in se ga - skratka - ne more znebiti. Zato je tudi dala vedeti, da ga bo branila. Bi bila pa zanjo idealna rešitev, če bi Bandelli odstopil sam in bi se na vladi lepo mirno razšli ...

- Povedano drugače: tudi danes, po sestanku Bandellija, Šarca in Bratuškove, se najbolj verjetno ne bo (na hitro) zgodilo nič, razen, kot rečeno, če se Bandelli sam odloči, da bo kot minister odstopil ...

Večinski mediji na joy-stick pa bodo, kar zadeva Bandellija, itak na ukaz obmolknili ...

* S celotno dokumentacijo primera Arhipelag, vključno z imeni, razpolagamo v uredništvu.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Bandelli Stranka Alenke Bratušek Vlada marjan šarec Alenka Bratušek Komen Arhipelag Jernej Živic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-17 08:09:24


Če bi na oblasti bila desnica, ko je bila, so omenjene televizijske hiše kar tekmovale, kdo bo naredil bolj udarni pogovorni spektakel na temo politične scene. Zdaj, ko smo spet zaplavali v režim enoumja, so kot nekoč, takšne oddaje precej moteče in zato nezaželene. Nikomur niti v starih komunističnih časih, ne bilo pretirano všeč, da bi nekdo brskal in razkrival zločine gozdnih razbojnikov, imenovanih partizani. Danes ni nič drugače, privilegiranci režima so nedotakljivi in nad vsemi zakoni, zakaj bi jim potem neki novinarji nastavljali zrcalo in postavljali neprijetna vprašanj. Nekoč dobri kadri tipa Uroša Slaka, danes veseli, da imajo službo, poročajo o novih pridobitvah v zivalskem vrtu in kulinaričnih izzivih. Servilni režimski novinarji kot je bil Slavko Bobovnik ,sta Igor Bergant, pa tisti slinasti Pucer, ustavijo vsakega, ki bi kritiziral oblast, oblastnikom pač vprašanja ljubeznivo servirajo vnaprej. Predsednik vlade je vajen tega, saj je že v srednji šoli, ko je popravljal negativne ocene, najprej dobil pravilne rezultate in šele nato naloge. Le tako mu je uspelo...V smislu ustvarjanja in lažnega vzbujanja blaginje ter pozitivizma v deželi ,televizijske hiše posiljujejo ljudi z neumnimi resničnostnimi šovi in številnimi ničvrednimi serijami tipa žlahtne štorije. Kot, da je v deželici, kjer ugaša upanje v prihodnost že med mladimi, vse lepo in prav, polno smeha in brezbrižnosti. Že Šarec kot igralec ni bil vreden pol pizde hladne vode. Mladi val slovenskih glumačev je več ali manj na njegovi ravni. So izjeme, a zelo redke. Klovni zato sledi, ki jih za sabo puščajo razbojniki, ne morejo zabrisati. Niso kot divje svinje. Te so bolj inteligentne.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Bandelli. Betonelli, Pijandelli, Praselli, Banditelli. Gomorra. Bratuškova se ga menda boji, Šarcu in ostalim pa - ustreza!?