objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 3. december 2018 ob 07:48

Šarec je za rojstni dan izgubil Kamnik. In kdo bi si mislil, da bo Cerarjeva SMC postavila - župana Maribora?!
Nekaj podrobnosti iz drugega kroga županskih volitev in volilnih resnic. Plus - ta naivnost slovenskih volivcev očitno res ne pozna meja ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Volilni štab na Gosposki: Saša Arsenovič slavi mariborsko župansko zmago v družbi vodilnih politikov SMC - Andreja Klemenca in Zdravka Počivalška. (foto: STA)

Nedelja, 2. decembra 2018. Včerajšnji 2. krog županskih volitev je zaokrožil trenutno lokalno politično sliko po Sloveniji. In to so nekatere podrobnosti:

MARIBOR Če bi pred nekaj meseci avtor teh vrstic ali kdorkoli drug po Mariboru razlagal, da bo Cerarjeva stranka SMC postavila župana Maribora, mu ne bi verjel nihče. Toda sinoči, ko sta sredi Gosposke ulice, sredi volilnega štaba novega mariborskega župana Saše Arsenoviča, gostinca in podjetnika, z vinom in šampanjcem slavila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (po padcu prostaškega bivšega ministra za kohezijo Marka Bandellija je Počivalšek spet prevzel naziv najbolj primitivnega ministra aktualne vlade) in generalni sekretar SMC Andrej Klemenc, stranka SMC pa je hkrati veselo tvitala (spodaj), s(m)o se lahko vsi prepričali, da je temu tako.

Saša Arsenovič je zmagal predvsem zato, ker je imel po eni strani silovito in brezkompromisno podporo lokalnih in večinskih državnih medijev, finančno izrazito bogato volilno kampanjo, tudi po zaslugi tako imenovane "globoke države"), po drugi strani pa zaradi reminiscence na "mariborsko ljudsko vstajo", ki je leta 2012 oziroma 2013 odnesla Franca Kanglerja, ter močne, legitimne in razumljive želje Maribora po spremembah zaradi ponesrečene županske vladavine vstajniškega župana Andreja Fištravca.

Kako brutalno je bilo navijanje medijev za Arsenoviča, najbolj nesporno dokazuje poročanje časopisa Večer - po vstopu Arsenoviča v volilno kampanjo (sicer bi za izbranko časopisa Večer obveljala poslanka in mariborska mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik, kandidatka za županjo na Listi Marjana Šarca in lokalni mariborski listi Gibanja za pravičnost in razvoj, ki jo vodi Stojan Auer), ali pač SMS-sporočila, ki jih je po izbruhu afere "fingerfood" direktorskim kolegom drugih medijev pošiljal Marko Kolbl, lastnik Radia Center in direktor Europlakata, češ, prosim, "ne nabijajte Sašota".

Toda pri poročanju Večera je treba vedeti, da je Večer s podobno aktivistično ihto, kot je tokrat navijal za Arsenoviča, pred leti navijal za Borisa Soviča, potem celo za Franca Kanglerja (ko je Kangler leta 2006 kandidiral proti Gregorju Pivcu, županskemu kandidatu SDS) in seveda za Fištravca - proti Kanglerju. Kako se je končalo z vsemi temi župani a'la Večer, pa tudi vemo ... Da pa Saša Arsenovič - kljub temu, kar so mu drugi prinesli na pladnju - ni že v prvem krogu pometel s Kanglerjem in Fištravcem, gre pripisati ravno tej podpori SMC, številnim javnim "razkritjem", povezanim z Arsenovičem, njegovim izjemno slabim nastopom med volilno kampanjo in dejstvu, da Maribor Arsenovičeve kandidature ni sprejel povsem z odprtimi rokami.

Zanimivo je tudi, da Večer vsa javna razkritja, povezana z Arsenovičem, pripisuje, kot lahko beremo, njegovim "nasprotnikom na spletnih omrežjih". Kar pa nikakor ne drži in spet sodi v ropotarnico nenehnih Večerov laži, nenehnih Večerovih lažnih novic. Afero "fingerfood" iz leta 1999 je namreč odprla televizija Pop TV, Arsenovičevi dolgovi, o katerih je Arsenovič med volilno kampanjo tudi javno lagal, so zabeleženi v uradnih podatkih (Ajpes, Zemljiška knjiga), da je bil Arsenovič županski kandidat Ljubljane, pa je - poleg tega, da je to na ljubljanski politični sceno praktično splošno znano - priznal tudi Arsenovič sam. To je povedal celo za Večer - da sta ga za župansko kandidaturo nagovorila dva ministra SMC. No, boljši poznavalci političnega zakulisja vedo tudi povedati, da naj bi Arsenoviča stranki SMC že po dveh urah "ugrabilo" omrežje Gregorja Golobiča ...

In, Maribor - pozor: povsod drugje, kjer so za župane kandidirali kandidati SMC, so bili deklasirani. Med njimi tudi Igor Zorčič, donedavnega vodja poslanske skupine SMC, ki ni postal župan Brežic.

Zato Franc Kangler v teh okoliščinah niti ni dobil tako malo število glasov.

ZADNJE POGLAVJE MARIBORSKE VSTAJE: BERLUSCONIZACIJA! 

Ima pa precej prav tudi kolumnist Mitja Iršič, ko ugotavlja, da je "z Arsenovičem zaključena berlusconizacija lokalne in državne politike, projekt ljudske vstaje v Mariboru pa je dobil svoje zadnje poglavje - očitno naivnost slovenskih volivcev res ne pozna meja ..."

Kakorkoli, zapitek dejstva, da Arsenovič prihaja za župana Maribora v okoliščinah, ko prisega na Jankovićev model vodenja mesta, sam pa - po uradnih podatkih - dolguje najmanj 8,5 milijona evrov, bodo tako ali drugače plačali Mariborčanke in Mariborčani.

In tudi ni res, da Mariborčanke in Mariborčani, kot je bilo dostikrat kalimerovsko slišati, tokrat niso imeli prave izbire?!. V drugem krogu morda res ne, v prvem krogu, ko je bilo na voljo 18 županskih kandidatov, celo največ v Sloveniji, pa zanesljivo! Bilo je veliko, čisto dovolj izbire!

EPSKI DVOBOJ SREDI KAMNIKA

KAMNIK Predsednik vlade in prej dolgoletni župan Kamnika Marjan Šarec je včeraj izgubil domači Kamnik. Njegov predvideni naslednik, "natakar" Igor Žavbi, je močno izgubil proti kandidatu Nove Slovenije Mateju Slaparju. Šarcu se torej umazana volilna kampanja, kjer so stavili tudi na politično podzemlje (vir), očitno ni izplačala.

Šlo pa je za prestižni in celo epski dvoboj. Šarec je izgubil domače ognjišče, in to celo za svoj rojstni dan, Lista Marjana Šarca pa je praktično največja poraženka teh lokalnih volitev - čeprav je Šarec premier, ni dobila niti enega samega župana! Poleg tega pa bo volilni poraz enega od "vaških fantov" Liste Marjana Šarca zagotovo spremenil tudi razmerje sil med frakcijami znotraj LMŠ in "blizu" predsednika vlade Šarca.

VZPON ŠTUDENTSKIH POLITIKOV LEVICE

NOVA GORICA, HRASTNIK ... KOPER No, v teh treh občinah lahko opazimo velik preboj in vzpon nekdanjih študentskih politikov, kjer sta vsaj dva blizu stranke Levica. Eden je podjetnik Klemen Miklavič, novi župan Nove Gorice (Goriška.si) - kar presenetljivo je premagal Mateja Arčona, nekdanji strokovni sodelavec ŠOU Ljubljana za bolonjsko reformo in potem predsednik mednarodnega odbora ŠOS (Študentske organizacije Slovenije), drugi pa Marko Funkl, novi župan Hrastnika, sicer pa nekdanji predsednik ŠKIS, to je Zveze študentskih klubov Slovenije, zdaj pa sodelavec famoznega ljubljanskega Mirovnega inštituta.

In tretji bivši poklicni študentski politik je Aleš Bržan, skoraj že novi župan Kopra, nekdanji dolgoletni generalni sekretar ŠOS, ki pa je bil donedavnega sicer koprski mestni svetnik na listi SMC.

SAMO NAŠ ŠERIF JE DOBER ŠERIF!

KOPER Sredi prestolnice slovenske Obale se obeta prava drama, skoraj tako imenovana "Florida" iz časa predsedniške bitke med Georgem W. Bushem in Alom Gorom - leta 2000 (vir). Po vseh preštetih glasovnicah je razlika med sedanjim županom Borisom Popovičem in Bržanom samo 12 glasov, do jutri pa se čaka na glasovnice po pošti ...

Primer Borisa Popoviča - ki se po 16 letih županske vladavine morda res poslavlja - pa nam tudi dokazuje, da je samo "naš šerif" - "dober šerif". Po prvem krogu se je na Popoviča zvalila celotna armada večinskih medijev, spodbujali so jih tudi tviti nekdanjih vodilnih politikov propadle stranke Golobičeve stranke Zares (zlasti Bogdana Biščaka, bivšega direktorja in sekretarja LDS in Zares), pri čemer so županski grehi Borisa Popoviča bistveno manjši od županskih grehov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Razen seveda odločilnega greha - Janković je "naš šerif", Popovič pa ne! In tako isti mediji, ki ob Jankovićevih sodnih postopkih, uradno očitanih provizijah, kot navajajo pri policiji in državnem tožilstvu, ter celo spolnem nadlegovanju Ljubljančank čisto nič ne moralizirajo in ne zahtevajo Jankovićevega odhoda, še več, za Jankovića celo izrazito navijajo, pri Popoviču počnejo ravno obratno?! Ali bo "Pope" to preživel, bo znano jutri, v torek, točno opoldne ...

In še nekaj volilnih resnic:

ČE BI BILI NA SD FRAJERJI ...

... BI RAKOVCA KANDIDIRALI PROTI JANKOVIĆU

- Ni čisto res, da se Socialni demokrati - kot se je takoj sinoči na twitterju pohvalil Dejan Židan, prvak SD in predsednik državnega zbora - vračajo v mesta. Pri velikih zmagah Matjaža Rakovca v Kranju in Nuške Gajšek na Ptuju so imeli Socialni demokrati več sreče kot pameti. Rakovec, denimo, je bil odličen kandidat, in če bi Socialni demokrati res bili resnični frajerji in samostojna stranka, bi Rakovca kandidirali v Ljubljani - proti Zoranu Jankoviću! Gajškova, ki je zaposlena v poslanski skupini SD in velja za marioneto generalnega sekretarja SD Dejana Levaniča, predvsem pa nekdanjega "večnega" direktorja Taluma Danila Topleka, je na pretežno "desnem" Ptuju zmagala zaradi že preveč kompromitiranega bivšega župana Štefana Čelana pa tudi zaradi debakla sedanjega lokalnega vodstva SDS ter na Ptuju lokalno močnega Andreja Čuša, bivšega poslanca SDS, zdaj predsednika Zelenih Slovenije. In zanimive govorice zadnjih dni: Miran Senčar, odhajajoči župan Ptuja, ki je nepričakovano odstopil od predvidene županske kandidature, čeprav so mu napovedovali zmago, naj bi to storil na podlagi dogovora z Dejanom Levaničem?!

Nekdanji župan Ptuja Štefan Čelan je preveč kompromitiran, da bi lahko premagal Nuško Gajšek. Nekdanji župan Ptuja Štefan Čelan je preveč kompromitiran, da bi lahko premagal Nuško Gajšek.

Socialni demokrati so na teh lokalnih volitvah tudi tako rekoč dokončno izumrli na Obali - v Kopru, Piranu, Izoli in Ankaranu, čeprav je bila to nekoč njihova trdnjava. Stranka SD pa pospešeno izginja tudi v Maribor, kjer imajo samo še dva mestna svetnika (vir).

ZLOGLASNI

- Vsi tisti bolj "zloglasni" novinarji, ki so kandidirali za župane, recimo Bojan Traven v Bohinju in Dejan Karba v Ljutomeru, so te županske volitve izgubili, tisti novinarji, ki niso tako razvpiti, na primer Blaž Račič, sicer dopisnik časopisa Delo z Jesenic, pa so na županskih volitvah zmagali. 44-letni novinar Račič je tako postal novi župan Jesenic, kjer je premagal Tomaža Toma Mencingerja (SD).

- Lastniku Dela in Kolektorja ter članu Kučanovega Foruma 21 - tajkunu Stojanu Petriču in vsem levim strankam skupaj v Idriji ni uspelo za županjo vsiliti "zloglasne" nekdanje državne sekretarke Mirande Groff Ferjančič!

- "Zloglasni" publicist Roman Leljak pa je postal župan občine Radenci.

IN ŠE VSI REZULTATI ...

- Večina teh tako imenovanih strankarskih list je sicer praviloma ali pa vsaj običajno politično in strankarsko kontaminiranih. Zato je treba analize in ugotovitve o velikem vzponu nestrankarskih list jemati s precejšnjo dozo rezerve. Večino županov slovenskih občin sta obdržali stranki SLS in SDS.

Vse rezultate pa si lahko preberete tukaj: Volitve.gov.si.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Šarec je za rojstni dan izgubil Kamnik. In kdo bi si mislil, da bo Cerarjeva SMC postavila - župana Maribora?!