objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 4. december 2018 ob 07:02

Nova in surova bitka za Istrabenzove hotele. Jamnik proti Kostiću, Američani opazujejo, minister Počivalšek se lomi.
Vprašanje za poznavalce: bo Borut Jamnik z mediji zlomil tudi finančnega ministra Bertonclja in dosegel svoje - skoraj 80 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za svoje načrte in podvige. Vemo pa, kako se je končalo v Cimosu in Probanki ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, pravkar lomi ministra za finance Andreja Bertonclja ...

Ključni akterji ostajajo isti, zgodbe pa nove. Medtem ko se predsednik vlade Marjan Šarec ter drugi politiki in mediji ukvarjajo s tako imenovanim sovražnim govorom, vplivna omrežja, poleg aktualnega dogajanja z Darsom in razvpito gradnjo druge cevi skozi predor Karavanke, bijejo bitke za preostalo državno premoženje - no, tokrat gre za prezadolžene hotele v lasti Istrabenza. Ti so naprodaj, odločilno besedo pri tem pa ima vodstvo DUTB (slabe banke), največje upnice Istrabenza. Vrednost posla je - vsaj zaenkrat - približno 60 milijonov evrov.

PONUDBE

Ponudbe za nakup omenjenih hotelov so oddali (tudi) Kapitalska družba, Modra zavarovalnica in Sava (gre za paket), ameriški finančni sklad Bain Capital, ki ga vodita nekdanji republikanski kandidata za predsednika ZDA Mitt Romney in morda bodoči republikanski kandidat za ZDA Patrick Deval (tudi nekdanji guverner Massachusettsa), najbogatejši srbski tajkun Miodrag Kostić, ki že ima v lasti portoroški hotel Kempinski, prek svojega podjetja MK Group, in celo Slovenski državni holding.

Na sedežu DUTB je zelo napeto. Mitja Križaj, neizvršni direktor in član upravnega odbora slabe banke, sicer pa nekdanji vodilni uslužbenec Hypo Leasinga, naj bi se - zaradi kolizije interesov - že izločil iz odločanja o prodaji Istrabenzovh hotelov, čeprav nam tega uradno še ni potrdil. Križaj, ki naj bi drugače po Ljubljani razlagal, da je cena za prodajo teh hotelov prenizka, je namreč s podružnico Bain Capitala iz Londona že sodeloval pri nekem drugem nepremičninskem poslu. No, do tukaj vse lepo in prav, je pa problem, pravijo naši viri, saj Križaj osebno pozna vse tukajšnje glavne regijske igralce Bain Capitala, predvsem brata Olujić; Željko Olujić je zagrebški odvetnik, Branko Olujić pa lokalni svetovalec Bain Capitala pri nakupu Istrabenzovih hotelov, vsem trem pa je skupno tesno znanstvo z Borutom Jamnikom, predsednikom uprave Modre zavarovalnice, ki - prek Bachtiarja Djalila, predsednika uprave Kapitalske družbe - vleče tudi vse pomembne odločitve Kada.

MEDIJSKA VOJNA

Jamnik se zdaj, no, pravzaprav že dlje časa, vztrajno in surovo tolče z Miodragom Kostićem, tudi prek medijev, predvsem prek že tradicionalno njegovih novinarjev - Vesne Vuković in Primoža Cirmana (imenovanih tudi "medijskih morilcev"), na spletnem portalu Siol.net, Kostić pa mu medijsko očitno vrača prek poročanja srbskega časopisa Kurir, kjer Boruta Jamnika med drugim obkladajo z nazivom, že znanim iz slovenske poslovno-politične scene, češ, on je "grobar slovenskega (državnega) gospodarstva".

Jamnik preko Vukovićeve in Cirman na spletnem portalu Siol.net vztrajno napada Miodraga Kostića ... Jamnik prek Vukovićeve in Cirman na spletnem portalu Siol.net vztrajno napadata Miodraga Kostića ...

... najbogateljši srbski tajkun pa mu - očitno - vrača v beograjskem časopisu Kurir. ... najbogatejši srbski tajkun pa mu - očitno - vrača v beograjskem časopisu Kurir.

Mimogrede, Borut Jamnik je na Siolu celo tako vpliven, da Vukovićeva in Cirman, ki po mnenju boljših poznavalcev medijske scene delata v glavnem samo še za Jamnikove poslovne interese (kadar pač ne pišeta o Janezu Janši in SDS?!), v primeru prodaje Istrabenzovih hotelov napadata celo Lidio Glavina in Slovenski državni holding, čeprav je Telekom Slovenije in prek njega Telekomova hčerinska družba TSMedia ter portal Siol.net v lasti SDH, Glavinova pa je celo predsednica nadzornega sveta Telekoma Slovenije. No, prejšnji predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije je bil - Jamnik. In ona ga je, aprila 2017, zamenjala, Jamnik, ki je potem za tolažbo dobil prestižni stolček člana nadzornega sveta Krke, pa ne pozablja.

Ker družba Sava, d. d., nima dovolj denarja za nakup hotelov, ki jih prodaja Istrabenz, je zdaj glavno vprašanje, ali bo Jamnik zlomil ministra za finance Andreja Bertonclja in dosegel svoje: da Kad in Modra zavarovalnica, zraven pa Sava kupijo Istrabenzove hotele za 60 do 80 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Kako so se končale dosedanje slavne poslovne avanture Boruta Jamnika z denarjem davkoplačevalcev, pa še predobro vemo iz neslavnih primerov Cimosa, kjer je bil Jamnik nekaj časa celo predsednik nadzornega sveta, prek Kada pa največji lastnik, ali Probanke, kjer je bil Jamnik svetovalec razvpite predsednice uprave Romane Pajenk?!

In spomnimo: pri nedavni prodaji Nove Ljubljanske banke je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Kapitalski družbi prepovedala kupovati delnice NLB, saj gre za povezani družbi v državni lasti, zato bi ATVP mogoče morala enako ukrepati tudi zdaj, v primeru Istrabenzovih hotelov, ki so zaradi slabih kreditov praktično v lasti državne DUTB?!

Medklic: tudi takrat, ko je ATVP Kapitalski družbi prepovedala kupovati delnice NLB (kar je seveda hudo razjezilo Boruta Jamnika), sta to državno agencijo naskočila Vesna Vuković in Primož Cirman ...

JAMNIK, BERTONCELJ IN POČIVALŠEK

Torej, zdaj gre za to, ali bo Borutu Jamniku uspelo zlomiti finančnega ministra Bertonclja. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je pred časom, ko je srbski tajkun Kostić prevzemal Gorenjsko banko, Kostića pri tem podpiral, se zdaj, pri prodaji hotelov v lasti Istrabenza, spet lomi. Jamnik pa mu prek Vukovićeve in Cirmana, podobno kot Lidii Glavina, odkrito grozi, da se, Počivalšek namreč, umika iz strategije, sprejete lani, to je združitve slovenskega turizma pod okriljem Save oziroma države. Naši viri tudi pravijo, da sta se konec prejšnjega tedna Počivalšek in Kostić sprla - prav zaradi Jamnika. Romney in Deval (Bain Capital) pa vse skupaj gledata, opazujeta, in Američani se bodo iz procesa prodaje Istrabenzovih hotelov verjetno umaknili, če bo na tak način postalo prevroče ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
borut jamnik Istrabenz DUTB Modra zavarovalnica kapitalska družba bachtiar djalil Mitja Križaj Hypo Banka VR Capital Miodrag Kostić MK Group Časopis Kurir Siolnet Vesna Vuković primož cirman telekom slovenije lidia glavina slovenski državni holding Andrej Bertoncelj zdravko počivalšek Sava dd Mitt Romney Patrick Deval Hotel Kempinski Portorož cimos Probanka Romana Pajenk Željko Olujić Branko Olujić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-15 18:28:35


O KPS STALINISTIČNEM STRATEGU dr. D. - ZA PREVZEM OBLASTI . Pričevanje: leta cca 1973. sem kot ob delu šolajoči se in planinec pomagal nekemu oskrbniku neke sindikalne planinske koče v Kamniških - MARKIRATI neko novo planinsko pot. V tisti planinski koči sta se za par dni nastanila dva starejša gospoda - pardon "tavarišča" preko 6o let stara. Eden od njiju je bil malo znani,a realni STRATEG PREVZEMA STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE OBLASTI V SLOVENIJI - realni dr. D.. Ker je bilo tiste dni vreme v hribih nad Golnikom - slabo, smo se v koči - na toplem - veliko pogovarjali. Visoki starec dr. B. - je meni tedaj mlademu Janezu - pripovedoval, kako je med vojnama uvajal v politiko "žal" naše - najbolj znane KPS STALINISTE: ogromno malo znanih realnih detajlov, karakteristik stalinističnih KPS oseb - mi je - - povedal sam od sebe. Imel sem občutek, da se IZPOVEDUJE. BIL JE - globoko žalosten - glede vsega. Naslednje jutro so bilo po radiu nekaj neveselih pesmi klasika - V. VODOPIVCA. Dobro se spomnm, da mi je dr.D. rekel:"KO BI TA VODOPIVEC PIL KAJ DRUGEGA KOT - VODO, bi skladal manj žalostne - bolj VESELE PESMI. Janez - daj ugasni radio" TUDI STALIN KOMUNISTIČNA " STRATEGIJA" se je dr. D-ju - SKVARILA: NIHČE "STALIN-TITO- KARDELJ - KOMUNIZMA" - ni maral ! Naslednje leto - je visoki stalinistični starec dr. D - UMRL. Ker ima dr. B veliko čisto ok živečih potomcev, polnih podatkov - o dr. D.-ju - ne bom zapisal. Eden od njegovih sinov - je storil - samomor drugi pa večino življenja ni bil redno zaposlen. NE MI, NA PROSIM PISATI O KOMUNISTIČNO STALINSKIH POLIT STRATEGIJAH: globoko negativne so.
Henrik Stanjko

2019-10-15 17:54:13


Vsi govorite o "desnici".... A je SDS desnica? A je NSi desnica? So malo bolj desno usmerjeni levičarji. SIcer pa kakor ugotavljate, da na našem območju ni desne stranke... pa je, pa je nihče ne voli ali podpira, iz vedno enakih ali istih razlogov: ja pa ta je ta in ta, pa mu gre samo za denar, mu gre samo za oblast, pa ima ljubico, pa.... Vedno se najde nekaj. Ker Slovenci nismo za ekstreme, razen v športnih panogah seveda. Smo narod, ki potrpi in čaka.... v medčasu pa se znajdemo oziroma se poskušamo znajti po balkansko (kar smo se pač v peteklih desetletjih naučili a očitno še ne obvladamo dovolj teh spretnosti). Zato pa smo tam, kjer smo: ker nimamo že desetletja nihče ne udejanja naše narodne identitete (kulture,jezika,tredicije,...). Zakaj so nas v bivši skupni državi in tudi po svetu imeli vedno za pridne,veste,delovne, zaupanje vredne delavce in ljudi? In ne mi replicirat iz razloga, da so nas lažje molzli in vlekli za nos... Zakaj pa smo danes samo še senca tistega, kar smo enkrat bili: slovenski ponos in borbenost se je nekje izgubil... Sami neki spletni kavčni "hujskači", komentatorji in ... In ponovno mi ne replicirat, da so za to odgovorni drugi ali vodilni ali oblast.... Riti usrane! Enkrat za vselej: Janša,Mesec, Kangler,Podobnik, Kučan,.... mi je vse eno... SEM SLOVENEC in ME SKRBI ZA SLOVENIJO! In še to: še nobena diktatura ni sestopila z oblasti prostovoljno ali na volitvah. Upam, da se strinjate. In lep primer takega razmišljanja imamo v g.Požarju&co;..... Pa tudi oni imajo nekaj za bregom in delajo napake, pa ne vem kaj.... in: vseeno, nekaj naredijo in tudi veliko tvegajo... Zato pa jih veliko podpira.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Nova in surova bitka za Istrabenzove hotele. Jamnik proti Kostiću, Američani opazujejo, minister Počivalšek se lomi.