objavi na
pozareport.si

forum

Pravosodje

Sreda, 12. december 2018 ob 06:51

Stanislav Vidovič, diplomat, politik SMC in bivši tajni agent, prek Nataše Pirc Musar tožil Bojana Požarja - in izgubil
Šlo je izrazito špekulativno kazensko tožbo, ki jo je Vidovič prevalil na stroške države in davkoplačevalcev, on sam pa se na ljubljanskem sodišču ni pojavil niti enkrat, ne včeraj ne prej ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Stanislav Vidovič, trenutno slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike, je kazensko tožbo ...

... vložil preko odvetniške družbe Nataša Pirc Musar. ... vložil prek odvetniške družbe Nataša Pirc Musar.

Čeprav ima avtor teh vrstic že kar nekaj izkušenj z bolj ali manj odmevnimi sodnimi postopki, povezanimi z objavljenimi članki (žal so tožbe pač sestavni del novinarskega dela, še zlasti ko gre za - dostikrat tudi nevarno - opisovanje političnega in drugega zakulisja tranzicijske države, kot je Slovenija), pa je včerajšnja sodba okrožnega sodišča v Ljubljani izjemno pomembna iz številnih razlogov. In čeprav je bil avtor teh vrstic v celi vrsti sodnih postopkov skoraj vedno - razen dveh izjem pred davnimi leti (zdaj bi se tudi tisti dve tožbi zanesljivo iztekli drugače) - oproščen, je torkova oprostitev v primeru kazenske tožbe Stanislava Vidoviča lahko celo prelomna.

Poglejmo zakaj:

JAZ SEM ZDAJ SMC!

- Stanislav Vidovič je aktualni slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike (Washingtonu), vidni politik SMC (vir: Jaz sem zdaj SMC), bivši generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve in nekdanji uslužbenec (agent) Varnostno informativne službe (Visvir). Gre torej za eminentnega in vplivnega člana sedanje politične elite in nedvomno tudi javno osebo.

- Inkriminirani članek, objavljen 15. decembra (lahko si ga preberete tukaj), ni bil namenjen Stanislavu Vidoviču, skratka, to ni bil članek o Stanislavu Vidoviču, ampak članek o slovenski zunanji politiki.

- Kar naj bi Vidoviča zmotilo, je bil tisti del članka, kjer povzemamo navedbe nekaterih drugih medijev o njem, objavljene že več kot leto dni in pol pred objavo našega članka, da naj bi bil tudi sodelavec nekdanje SDV - Službe države varnosti.

Vsaj dva medija (revija Demokracija in spletni portal Politikis) sta takrat zapisala, da je Mitja Močnik nekdanji uslužbenec SDV, ki ga je Cerarjeva vlada postavila za slovenskega veleposlanika v Črni gori, imel - v času svojega delovanja v SDV - na zvezi omrežje sodelavcev in virov med študentsko populacijo, med njimi tudi Stanislava Vidoviča, takrat še študenta ljubljanske Fakultete za družbene vede.

In pozor: Stanislav Vidovič teh navedb, objavljenih leto dni in pol pred našim člankom, do takrat in celo še do danes ni zanikal.

- Da naj bi bil Vidovič bivši sodelavec SDV, je na spletnem portalu Portaplus navedel tudi bivši politik in dolgoletni slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (20. 12. 2016) in čez nekaj dni na istem portalu (23. 12. 2016) ponovil urednik tega portala - Dejan Steinbuch.

- Avtor teh vrstic je v tistem času sicer napisal in objavil več različnih člankov, povezanih z napovedanim imenovanjem Stanislava Vidoviča za novega veleposlanika v ZDA. Bilo je namreč očitno, da gre za slabo kadrovsko potezo, ki je ni podpiral niti predsednik države Borut Pahor, čeprav je imenovanje Vidoviča potem seveda podpisal, tedanji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa je v ožjih družbah razlagal, da mu je Vidoviča za veleposlanika v ZDA vsili takratni predsednik vlade in Vidovičev strankarski šef Miro Cerar. Kar sicer verjetno drži, glede na to, da je Milan Brglez, takratni predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC, spet v ožjih družbah, pripovedoval, da morajo v Washingtonu čim prej zamenjati tedanjega slovenskega veleposlanika Boža Cerarja (ki se mu je resda iztekal 4-letni mandat), da bo lahko Vidovič uredil čim več visokih srečanj in sestankov Mira Cerarja na jesenskem zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, po možnosti z vodilnimi ameriškimi politiki. No, to, kot zdaj že vemo, Vidoviču ni uspelo, sta pa Miro Cerar in Karl Erjavec vendarle nekoliko predčasno iz Washingtona umaknila Boža Cerarja.

ZAKAJ SAMO BOJAN POŽAR IN POŽAREPORT?

- Zakaj je Vidovič po vseh teh objavah v številnih medijih vložil kazensko in odškodninsko tožbo samo zoper avtorja teh vrstic in spletni portal Požareport - 18. januarja 2018, ker naj bi avtor teh vrstic storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, prek odvetniške družbe Nataše Pirc Musar (vložena je bila kljub temu, da smo objavili tudi njegov "popravek" spornega članka o (domnevni) povezavi s SDV), ni točno znano, je pa to zelo verjetno povezano z velikim dosegom ter medijskim in siceršnjim vplivom tega portala.

Je pa zato dokazljivo, da je bila tožba vložena izključno samo za potrebe postopka njegovega imenovanja za veleposlanika v ZDA, ki velja za najbolj imenitno diplomatsko funkcijo, saj se je z vložitvijo te tožbe pohvalil tudi na hearingu (zaslišanju) pred pristojnim parlamentarnim odborom za zunanje zadeve. Povedano drugače, šlo je za izrazito špekulativno kazensko tožbo, ki jo je Vidovič vložil za svoje karierne potrebe in stroškovno prevalil na sodišče, torej na državo in na breme davkoplačevalcev!

- Ljubljanski okrožni sodnik in predsednik senata Zvjezdan Radonjić je pri krajši ustni obrazložitvi oprostilne sodbe (daljša pisna obrazložitev bo prišla čez nekaj tednov in takrat jo bomo tudi v celoti objavili) ... 


... zlahka ugotovil, da članek v nobenem primeru ni bil tako ali drugače žaljiv, predvsem pa to tudi ni (bil) članek o Stanislavu Vidoviču.

In kar je najpomembnejše, sodnik Radonjić je dobro pojasnil, da je pri kazenski tožbi in kazenski obravnavi novinarskega članka treba dokazovati kazensko-pravne elemente, ne pa to, kar se nekomu samo zdi ali pa mu celo samo ni povšeči - kar se je zgodilo v primeru kazenske tožbe Stanislava Vidoviča in "nastopov" njegove odvetnice Nataše Pirc Musar. To je kazensko sodišče, kjer se presoja po kazenskem pravu, po zakonu, ne pa to, ali je avtor teh vrstic kot novinar nekomu všeč ali ne - kar je bila sicer rdeča nit sklepne besede poražene odvetnice Nataše Pirc Musar, ki je po razglasitvi sodbe obsedela in ostala brez besed.

VIDOVIČA NA SODIŠČE NI BILO - NE VČERAJ NE PREJ

In kot je razvidno tudi iz zapisnika včerajšnje - zadnje obravnave, Stanislava Vidoviča na sodišče ni bilo in svojega izostanka tudi ni opravičil. Prav tako ga ni bilo na spregled na vseh prejšnjih obravnavah, kar je še en dokaz, da je šlo za izrazito špekulativno kazensko tožbo. Mora pa Stanislav Vidovič zdaj vsaj povrniti vse sodne stroške postopka in nagrado ter potrebne izdatke mojega odvetnika Francija Matoza.

Slovenija je sicer še ena redkih preostalih evropskih držav, kjer je zakonsko dovoljeno in tudi prakticirano kazensko preganjanje novinarjev - zaradi novinarskega dela.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Stanislav Vidovič SMC združene države amerike washington Borut Pahor dimitrij rupel dejan steinbuch karl erjavec Ministrstvo za zunanje zadeve milan brglez DEMOKRACIJA politikis vis nataša pirc musar Okrožno sodišče v Ljubljani Zvjezdan Radonjič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-10-21 10:52:17


V vsaki pravni, predvsem pa normalni državi, bi to izzvenelo kot samoumevno, torej, da politik ali ustavni sodnik, ujeta na laži, odstopita. Slovenija, v kategorijo demokratičnih družb nikakor ne spada, bolj je podobna plemenski skupnosti, saj deluje po nekem, rusko-balkanskem modelu enoumja. V takšnem režimu imajo modeli kot so Acceto, morda celo Knez, končno tudi Šarec, točno določeno funkcijo. Vse je kot gledališka predstava, ki mora od dejanja do dejanja potekati tako, da ljudstvo ne zazna zadreg in blefiranja posameznih akterjev... Mafijski ustroj države je v preteklosti na ustavnem sodišču večkrat naletel na ovire in pasti, čemur se zdaj skušajo izogniti. Tako je omenjeno sodišče osvobodilo žrtve tega brezumja, v liku Janeza Janše in Milka Noviča kot tudi Kanglerja ki jih je režim okarakteriziral kot razredne sovražnike in jih je bilo na zadovoljstvo podivjane raje, potrebno uničiti ali, po besedah enega od krivosodnih krvnikov, Masleše, totalno zjebati. Tako so na omenjenem sodišču zastajali tudi projekti nedotakljivih kriminalnih zdužb, takrat pod okriljem SMC in podobno... V sedanji sestavi ustavnega sodišča je odstranjena tudi zadnja ovira na tej poti. Kriminalci in privilegiranci režima imajo tudi preko sodnih institucij, odprto avtocesto, na vsej poti svojih hudodelstev in kaznivih dejanj. Tisti, ki se bori proti tej hordi zla, konča kot slehernik, kateri vozi po cesti v napačni smeri. Zaenkrat je temu tako. Klovn sicer čuti drobne tresljaje pri svoji sto in več odstotni podpori, a bi še vedno in bo gladko zmagal na prihodnjih volitvah. Mafija ima pred sabo vsaj še sedem let brezskrbnega plenjenja in bogatenja. Vprašanje le, če se bodo žrtve te bande, ves ta čas molče in pohlevno pustile poniževati , mnoge od njih, odhajajoče v smrt. Osebno, pričakujem žrtve tudi med sovražnikovo divizijo. Poveljujoči se ne zdi povsem gladek.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Stanislav Vidovič, diplomat, politik SMC in bivši tajni agent, prek Nataše Pirc Musar tožil Bojana Požarja - in izgubil