objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 20. december 2018 ob 06:59

3+2+1+1. To je vsiljena famozna formula, po kateri si bosta Arsenovič in SMC razdelila Maribor - kot volilni plen!
Zgodovina se ponavlja, spet kot farsa: kar SMC ni uspelo prej, ko so imeli 6 svetnikov, jim bo uspelo danes, prek župana Saše Arsenoviča, ko imajo samo 3 ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Poleg Saše Arsenoviča bo kadrovsko politiko mariborske občine vodil tudi Andrej Klemenc, novi generalni sekretar SMC, ki na tej sliki stoji in slavi poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. (foto: STA)

20. februarja 2015 smo objavili odmeven članek z naslovom "Dokumenti, črno na belem: kako je Stranka Mira Cerarja želela razkosati Maribor!", šlo pa je za dokumentirani zapis drugega koalicijskega sestanka med tedanjim izvoljenim županom Andrejem Fištravcem in SMC (takrat še ne Stranko modernega centra, ampak še Stranko Mira Cerarja), zgodil se je 28. oktobra 2014, ko so pogajalci SMC na čelu z Andrejem Špengo, vodjo lokalnega odbora SMC, državnim sekretarjem za notranje zadeve in kasneje razvpitim po bizarni kraji v mariborskem Bauhausu (vir), na pogovor s Fištravcem in njegovimi sodelavci prinesli nič več in nič manj kot cel seznam svojih kadrovskih želja po prevzemu mariborske mestne občine in javnih podjetij v občinski lasti (spodaj), kar skupaj z mestnim proračunom (okoli 100 milijonov evrov) in prihodki občinskih podjetij dejansko pomeni obvladovanje prek zavidljivih pol milijarde evrov javnega denarja na leto!

Mariborski časopis Večer, ki je že takrat neženirano navijal za SMC, pač zaradi velike zmage Mira Cerarja na parlamentarnih volitvah, je molčal, toda kadrovsko razkosanje Maribora, kot volilni plen, je po objavi na tem portalu padlo v vodo. Špenga pa je moral obstoj tega seznama tudi javno priznati!

Danes, po izvolitvi Saše Arsenoviča za mariborskega župana na listi SMC, se zgodovina brutalno ponavlja. Arsenovič in SMC sta si na podlagi sprenevedavega manevra, vsiljene formule in nenavadnega molka drugih bodočih koalicijskih partnerjev praktično že zagotovila absolutno večino v Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), ki jo bodo danes na prvi seji z večino novoizvoljenih članov mestnega sveta občine Maribor ...

Vabilo na 1. sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor - 20.12.2018.pdf

... tudi izvolili, časopis Večer pa spet molči. In zgodovina se tudi tokrat ponavlja kot farsa. To, kar leta 2014 in 2015 ni uspelo SMC, čeprav so imeli 6 mestnih svetnikov, jim bo, kot kaže, uspelo tokrat, čeprav imajo samo tri mestne svetnike, in to po vseh velikih debaklih - mariborskih ali državnih - Cerarjeve stranke?! Le da tokrat v imenu SMC o kadrovskem prevzemu Maribora ne bo odločal Andrej Špenga, ki je medtem kot politik že propadel, ampak Andrej Klemenc, novi generalni sekretar SMC.

3+2+1+1

TO JE FORMULA, KI STA JO VSILILA ARSENOVIČ IN SMC

Formula oziroma enačba za sestavo KVIAZ, ki jo je "mariborskemu Jankoviću" in SMC uspelo vsiliti vsem drugim, je namreč takšna, da Arsenoviču in SMC znotraj 7-članske komisije zagotavlja absolutno večino:

Lista Arsenovič za Maribor bo imela 3 člane, Nova ljudska stranka oziroma Lista Franca Kanglerja 2 člana, SMC in SDS pa po enega, torej 4 proti 3 za Arsenoviča in SMC. Sledi gladko preglasovanje pri vsakem kadrovskem predlogu!

Arsenovič je med dosedanjimi usklajevalnimi sestanki (pri Fištravcu naj bi bil, tako vsaj pravijo naši viri, "zelo živčen in tečen") to formulo opravičeval s tako imenovano "Dhondtovo metodo" in se nanjo izgovarjal, vendar pa ta najbolj ne pije vode. Če namreč to isto metodo uporabite pri porazdelitvi vseh 84 mest v drugih komisijah in odborih mariborskega mestnega sveta, bi posamezna mesta pripadla tudi nekaterim tistim strankam ali listam, ki se jim na lokalnih volitvah 18. novembra ni uspelo prebiti v mestni svet. In ko bo prvi mestni svetnik med mandatom prestopil, kar se praviloma vedno zgodi, v kakšno drugo listo ali stranko ali pa med samostojne svetnike, se bo ta metoda popolnoma sesula.

Z 27 NA 75 ODSTOTKOV!

V resnici je bila Dhondtova metoda zgolj priročen izgovor, saj so se za takšno formulo dogovorili znotraj bodoče Arsenovičeve koalicije. Je pa zanimivo, da so na to popolno prevlado pristali tudi vsi ostali iz bodoče Arsenovčeve koalicije, saj Arsenovič in SMC po tej formuli v KVIAZ dobivata 57 odstotkov vpliva in odločevalske večine, čeprav sta Lista Arsenovič za Maribor in SMC na volitvah skupaj dobili le 27 odstotkov glasov?!

Nasprotni predlog, ki ga je v pogajanjih na podlagi proporcionalnega sistema menda predlagal Saša Pelko, dosedanji podžupan na Listi župana Andreja Fištravca, ki je doslej vodil KVIAZ in je tudi spet postal mestni svetnik, je bil bistveno drugačen: 2+2+1+1+1, vendar ni šel skozi. Res pa je, da bi v tem primeru Lista župana Andreja Fištravca postala in ostala odločilni jeziček na tehtnici.

KADRI: OD POLICISTA DO TEHNOLOŠKEGA PRESEŽKA

Tudi posamezni kadrovski predlogi so že pripravljeni. Boris Železnik, komandir Policijske postaje na Ptuju in bodoči direktor mariborske mestne uprave, je po naših informacijah na ptujski policiji že dal odpoved, datirano na 4. januar 2019, kar pomeni, da bo službo pri Arsenoviču nastopil v ponedeljek, 7. januarja.

Mimogrede, treba je namreč zapisati tako, kot je: med mariborskimi novinarji se širijo govorice, da naj bi Železnika, bodočega drugega človeka mariborske občine, bremenilo nasilje v družini, z nekaterimi podrobnostmi vred?!

Boštjan Tancer, donedavnega predsednik Alpskega smučarskega kluba Branik, naj bi prevzel direktorsko mesto Marproma, Samo Peter Medved, Arsenovičev mestni svetnik in bivši direktor Lineala, naj bi (kmalu) prevzel vodenje Nigrada, čeprav ga omenjajo tudi kot bodočega podžupana, enega od treh, kolikor naj bi jih imel Arsenovič, po dogovoru med Arsenovičem in vodstvom SMC v Ljubljani pa naj bi direktor mariborske Snage še naprej ostal Cveto Žalik. Na direktorskem stolčku seveda ostaja tudi Alan Perc, direktor mariborske Energetike, ki velja za enega od Arsenovičevih pomembnejših zakulisnih prišepetovalcev. Za osvežitev spomina: Alan Perc je bil praktično edini občinski direktor, ki se je leta 2010, po drugi županski zmagi Franca Kanglerja, prikazal na Kanglerjevem povolilnem slavju v tedanjem mariborskem Koloseju, zabavi po volilni zmagi, ki jo je takrat - za Kanglerja - organiziral znani mariborski gostinec Bojan Belna mlajši. Saša Arsenovič sicer namerava javna podjetja v občinski lasti voditi zelo podobno avtoritarno kot Zoran Janković v Ljubljani, torej tako, da bo praktično o vsem odločal on - Arsenovič. Po hitrem postopku naj bi se našlo delovno mesto tudi za Aljaža Bratino, prav tako izvoljenega mestnega svetnika na Listi Arsenovič za Maribor, ki je točno med volilno kampanjo pred lokalnimi volitvami dobil ("sporazumno") odpoved na Novi Kreditni banki Maribor, kot tehnološki presežek.

In spomnimo: novi mariborski župan Saša Arsenovič je prek svojega podjetja Galerija Gosposka, d. o. o., pri tej isti Novi Kreditni banki Maribor - od januarja letos - zadolžen za točno 5 milijonov evrov (vir), brez obresti.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič SMC Andrej Špenga Andrej Fištravec časopis Večer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

3+2+1+1. To je vsiljena famozna formula, po kateri si bosta Arsenovič in SMC razdelila Maribor - kot volilni plen!