objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 17. januar 2019 ob 07:08

Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?!
Objavljamo pričevanja vpletenih, imena, dokumente in tudi že nekatere odzive. Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker pa sta se zavila v molk ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Arsenoviča in nekatere njegove sodelavce, ki zdaj vodijo mariborsko mestno občino, očitno dohiteva sporna preteklost, ki pa se prenaša tudi v županovanje.

Novi mariborski župan Saša Arsenovič je 4. januarja gostil zunanjega ministra in prvaka stranke SMC Mira Cerarja ter ministre SMC, ki so isti večer v Arsenovičevem lokalu Rožmarin uprizorili "SMC party", 31. decembra okoli dveh popoldne, nekaj ur pred prehodom iz starega v novo leto 2019, je Arsenovič v Rožmarinu tudi "kelnaril" in vrtel glasbo, kot v časih, ko še ni bil župan, prejšnji petek je na dvorišču Mestne občine Maribor - sodeč po informacijah na družbenih omrežjih - priredil piknik za zaposlene, toda prave zgodbe šele prihajajo na dan. Arsenoviča in nekatere njegove sodelavce, ki zdaj vodijo mariborsko mestno občino, očitno dohiteva sporna preteklost, ki pa se prenaša tudi v županovanje. In vse, kar je zapisano v nadaljevanju, dogajalo pa se je leta 2014 in 2016, torej pred pičlimi tremi leti, je podprto tudi s pisnimi pričevanji vpletenih ljudi.

Gre pa za očitno sporno preprodajo nepremičnine na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe, kjer naj bi šlo tudi za podkupovanje bančnikov iz Deželne banke Slovenije, torej za sum storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za kar so - po slovenski kazenski zakonodaji - zagrožene kazni do šest let zapora.

Poglejmo podrobnosti:

- Tedanji lastnik omenjene nepremičnine, gre pa za dve parceli in poslovno stavbo (vsi uradni podatki so razvidni iz zemljiške knjige, ki jo objavljamo na koncu članka), je bilo podjetje ACK, d. o. o., nepremičnini pa sta bili obremenjeni z več hipotekami pri Deželni banki Slovenije v skupni vrednosti nekaj več kot 4 milijone in 343 tisoč evrov.

- Poslovno stavbo je zasedalo več najemnikov, ki so - ob soglasju hipotekarnega upnika, torej DBS - sklenili najemne pogodbe z ACK, d. o. o., za obdobje 10 let. Vse najemne pogodbe so bile - na izrecno zahtevo Deželne banke - sklenjene brez klavzule o predkupni pravici. Bankirji so pogodbe tudi sestavili, zakonita zastopnica ACK Ana Krajnc jih je zgolj podpisovala. Aleš Viher, direktor mariborske poslovalnice DBS, pa je najemnikom dejal, da ta poslovna stavba zaradi velikih finančnih obveznosti lastnika vsaj še nekaj let ne bo predmet prodaje, sicer pa se bo stavba prodajala izključno v celoti. Pri tem je Viher najemnikom večkrat ponujal odkupno ceno za celotno stavbo v višini 1 milijon in 100 tisoč evrov, pri čemer je bila stavba sicer ocenjena na najmanj 586.125,00 evra.

- Toda poslovna stavba je kljub temu kmalu romala v prodajo. Junija 2014 jo je kupil sedanji mariborski župan Saša Arsenovič, prek svoje družbe Galerija Gosposka, d. o. o., oziroma Sato, d. o. o. Spomnimo, leta 2016 je Arsenovičeva Galerija Gosposka postala del Arsenovičeve družbe Sato in izginila (spodaj):

Sato, d. o. o. - sodni register.pdf

... malo kasneje pa je Arsenovič družbo Sato ponovno preimenoval v Galerijo Gosposka, d. o. o. Zakaj je to storil, Aresnovič še ni pojasnil, iz mariborskih odvetniških krogov pa je slišati, da naj bi to storil zaradi "skrivanja premoženja", ker se je takrat ločeval od svoje prejšnje žene.

- Ko je Arsenovič postal lastnik stavbe na Ulici Eve Lovše 19, je najemnikom poslovnih prostorov, ki so že prej hoteli odkupiti najete dele te poslovne stavbe, takoj začel prodajati etažno lastnino. Posrednik, ki je iskal kupce med najemniki, pa je bil Matjaž Štandeker, Arsenovičev dolgoletni osebni prijatelj in zdaj tudi "prvozaposleni" novopečeni svetovalec v kabinetu župana Arsenoviča (vir). Arsenovič in Štandeker sta se, tako naši viri, s potencialnimi kupci dobivala v lokalu Rožmarin.

ŠTANDEKER NAJ BI DENAR MED BANČNIKE DELIL V PORTOROŽU

- Saša Arsenovič je za posamezne etaže (nadstropja) in nekaj parkirnih prostorov zahteval 300 tisoč evrov, čeprav se je med šokiranimi najemniki poslovnih prostorov izvedelo, da je Deželna banka celotno stavbo Arsenoviču prodala za samo 280 tisoč evrov?! Toda Arsenovič in Štadeker naj bi med pogajanji s potencialnimi kupci pojasnjevala, da je bila poslovna stavba dejansko prodana po bistveno višji ceni, kot je bila pogodbena cena, saj so se po besedah Arsenoviča in Štandekerja "zapirale" še nekatere druge zadeve, ki pa jih nista želela pojasniti. Štandeker naj bi kasneje vendarle izdal, da je bilo poleg pogodbene kupnine, ki je znašala 280 tisoč evrov, izplačanih še 200 tisoč evrov gotovine, kot "darilo za izvedbo pravnega posla". Štandeker naj bi tudi sam povedal, da je bil znesek 200 tisoč evrov sprva namenjen dvema predstavnikoma Deželne banke, ni pa navedel imen. Ko naj bi ta denar osebno dostavil v Portorož, pa naj bi si ga tam po njegovih besedah razdelili štirje bančniki. Štandeker naj bi tudi priznal, da je takrat, ko se je odpeljal v Portorož, doma iz strahu pustil mobilni telefon.

- Ko so nekateri najemniki protestirali, ker so bili izključeni iz prodaje poslovne stavbe, in še zlasti po tem, ko so izvedeli za tako nizko prodajno ceno, so od podjetja ACK prejeli informacijo, da prodaja poslovne stavbe ni bila izvedena v okviru javnega razpisa ali zbiranja ponudb, kar je prej obljubljal Aleš Viher iz DBS, ampak je bila stavba direktno prodana Arsenoviču. Najemniki so Viherja tudi večkrat pozvali, naj pove, kdaj in kje je bil objavljen razpis za prodajo te stavbe, vendar odgovora nikoli niso dobili.

Na Deželni banki Slovenije se zdaj izgovarjajo, da se je "nepremičnina neuspešno prodajala več let" in bila "dokončno prodana takratnemu kupcu po ceni, ki je bila dana s strani uradnih cenilcev, potrjena s strani uprave banke in glede na stanje realna. S celotno kupnino je upravljala Deželna banka, kupnina pa je bila namenjena poplačilu dolgov stranke". Špekulacije o podkupninah ali nagradah na Deželni banki Slovenije v celoti zavračajo, ostalih podrobnosti pa zaradi "ščitenja interesov strank" nočejo razkriti, pravi Nataša Crnkovič iz DBS. Aleš Viher na naša vprašanja ni odgovoril in banka nam prav tako ni hotela pokazati domnevno sporne pogodbe med DBS in Arsenovičevo družbo Galerija Gosposka oziroma Sato.

DENAR TUDI ZA REŠEVANJE LEA IVANJKA?

- Že čez leto in pol, februarja 2016, je Arsenovič vse to v celoti prodal naprej, in sicer Zavarovalnici Grawe. Po naših informacijah naj bi kupnina - za Arsenoviča - znašala 1 milijon evrov. Vendar, tako govorice, je moral Saša Arsenovič del tega denarja, šlo pa naj bi 300 tisoč evrov, predati naprej za "reševanje" razvpitega mariborskega podjetnika Lea Ivanjka, nekdanjega propadlega lastnika Vinaga in pred leti "upravitelja cerkvenega premoženja", ki ga zdaj lovijo upniki (vir).

- Pri tem pa so zanimive naslednje (osebne) povezave: Simona Ivanjko, pravnica v Zavarovalnici Grawe, je sestra Lea Ivanjka in nekdanja zasebna spremljevalka Matjaža Štandekerja.

Obe podjetji, ki ju vodi Matjaž Štandeker, Finančna, d. o. o., in Matiks, d. o. o., sta registrirani na naslovu te stavbe - Ulica Eve Lovše 19. In spomnimo, Matjaža Štandekerja je policija enkrat že kazensko ovadila zaradi suma poslovne goljufije ... (vir).

ARSENOVIČ IN ŠTANDEKER ŽE 6 DNI MOLČITA 

- Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker na naša pisna vprašanja, povezana s preprodajo te nepremičnine in poslana že prejšnji petek v kabinet župana na Mestno občino Maribor, nista hotela odgovarjati. Preprosto sta se zavila v molk.

- Po naših informacijah sta bila o sporni preprodaji poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19 že pred časom osebno obveščena vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič in podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger. Mimogrede, oba sta Mariborčana in tudi Lamberger se je pred nekaj tedni prijavil na razpis za direktorja NPU (vir).

Več o tem, kako se je oziroma se bosta odzvala policija in KPK, pa jutri.

TAKO JE POTEKALA PREPRODAJA NEPREMIČNINE NA ULICI EVE LOVŠE 19:

Poslovna stavba na Ulici Eve Lovše 19 je danes v lasti zavarovalnice Grawe. Poslovna stavba na Ulici Eve Lovše 19 je danes v lasti zavarovalnice Grawe.

Preprodaja. Vir: Zemljiška knjiga.pdf

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič Matjaž Štandeker miro cerar SMC ACK doo Zavarovalnica Grawe Ana Krajnc Deželna banka Slovenije Aleš Viher npu Darko Majhenič kpk Igor Lambergar Vinag Leo Ivanjko Simona Ivanjko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-10-21 10:52:17


V vsaki pravni, predvsem pa normalni državi, bi to izzvenelo kot samoumevno, torej, da politik ali ustavni sodnik, ujeta na laži, odstopita. Slovenija, v kategorijo demokratičnih družb nikakor ne spada, bolj je podobna plemenski skupnosti, saj deluje po nekem, rusko-balkanskem modelu enoumja. V takšnem režimu imajo modeli kot so Acceto, morda celo Knez, končno tudi Šarec, točno določeno funkcijo. Vse je kot gledališka predstava, ki mora od dejanja do dejanja potekati tako, da ljudstvo ne zazna zadreg in blefiranja posameznih akterjev... Mafijski ustroj države je v preteklosti na ustavnem sodišču večkrat naletel na ovire in pasti, čemur se zdaj skušajo izogniti. Tako je omenjeno sodišče osvobodilo žrtve tega brezumja, v liku Janeza Janše in Milka Noviča kot tudi Kanglerja ki jih je režim okarakteriziral kot razredne sovražnike in jih je bilo na zadovoljstvo podivjane raje, potrebno uničiti ali, po besedah enega od krivosodnih krvnikov, Masleše, totalno zjebati. Tako so na omenjenem sodišču zastajali tudi projekti nedotakljivih kriminalnih zdužb, takrat pod okriljem SMC in podobno... V sedanji sestavi ustavnega sodišča je odstranjena tudi zadnja ovira na tej poti. Kriminalci in privilegiranci režima imajo tudi preko sodnih institucij, odprto avtocesto, na vsej poti svojih hudodelstev in kaznivih dejanj. Tisti, ki se bori proti tej hordi zla, konča kot slehernik, kateri vozi po cesti v napačni smeri. Zaenkrat je temu tako. Klovn sicer čuti drobne tresljaje pri svoji sto in več odstotni podpori, a bi še vedno in bo gladko zmagal na prihodnjih volitvah. Mafija ima pred sabo vsaj še sedem let brezskrbnega plenjenja in bogatenja. Vprašanje le, če se bodo žrtve te bande, ves ta čas molče in pohlevno pustile poniževati , mnoge od njih, odhajajoče v smrt. Osebno, pričakujem žrtve tudi med sovražnikovo divizijo. Poveljujoči se ne zdi povsem gladek.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?!