objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 30. januar 2019 ob 06:59

Kdo bo zdaj novi Prešiček? Samo Bevk, Mitja Čander .... še najbolj pa se bojijo Mitje Rotovnika!
Oditi pa bi moral tudi Bojan Kurež, spolitizirani generalni sekretar ministrstva, sicer pa ne preveč izkušeni ali sposobni aparatčik iz stranke SD ter javnosti bolj znan kot nekdanji fant estradnice Špele Grošelj ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

LDS-ovci se najbolj bojijo Mitje Rotovnika ...

BOJ ZA PREVLADO

MED PARTIJCI IN LDS-OVCI!

Slovenska javnost in razbeljeno ministrstvo za kulturo, ki je bilo minule dni pod vreliščem, po padcu Dejana Prešička pa ga je začasno prevzel Jernej Pikalo (Socialni demokrati), sicer minister za izobraževanje, znanost in šport, je v pričakovanju novega ministra za kulturo (vir). Kdo bo to, še ni znano in tega še ne ve niti ožje vodstvo SD.

Se pa omenjajo nekatera imena: Samo Bevk, poslanec SD iz Idrije, Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, in Mitja Rotovnik, upokojeni večni direktor, bivši "kralj" Cankarjevega doma (mimogrede, njegova naslednica v CD Uršula Cetinski ni bila med tistimi direktorji javnih zavodov s področja kulture, ki so podpisali podporo Prešičku), Vojko Stopar, drugi državni sekretar na ministrstvu za kulturo poleg Jana Škoberneta, pa je padel skupaj z Prešičkom, zato je njegova morebitna postavitev na čelo ministrstva - tudi zaradi takšne zahteve predsednika vlade Marjana Šarca - po novem nemogoča.

Ministrstvo za kulturo sta si sicer na levici, razen takrat, ko je ministrstvo, skupaj približno samo pet let, vodila desnica (od leta 2004 do 2008, med prvo vlado Janeza Janše, pod ministrom Vaskom Simonitijem, in leta 2012, med kratko drugo Janševo vlado, ko je to ministrstvo vodil tako imenovani "superminister" Žiga Turk), delili dve struji, ki sta se tudi vedno, sicer zakulisno in medijsko, trdo borili za prevlado. Na eni strani je bila "partijska levica", ki so jo ne glede na posamezne ministre poosebljali zdaj že upokojeni visoki in vplivni uradniki ministrstva Ciril Baškovič, sedanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, pa Jože Osterman, Mitja Rotovnik, Vojko Stopar, Borut Smrekar, nekdanji direktor SNG opere in baleta Ljubljana ..., na drugi strani pa LDS-sovci v različnih modnih političnih preoblekah, recimo zlasti kot Zares.

BEVK

Samo Bevk je enkrat že bil kandidat za "kulturnega ministra", leta 2011, ko je tedanji predsednik vlade Borut Pahor v državnem zboru poskušal dobiti zaupnico, vendar je ni in Pahorjeva vlada je padla. Bevk bi na ministrstvu sicer verjetno res umiril zadeve, je pa dokaj sporna njegova povezava z nekim drugim Idrijčanom Stojanom Petričem, lastnikom Kolektorja in časopisne hiše Delo, predvsem zaradi napovedanih sprememb medijske zakonodaje. Politično gledano Bevk predstavlja kompromis med partijci in LDS-ovci, vendar, ta opozorila so na mestu, bi šel Bevk bolj na roko partijcem. Samo Bevk je sicer tudi predsednik odbora SD za kulturo.

ROTOVNIK

LDS-ovci se sicer najbolj bojijo Mitje Rotovnika, ker velja za zaj......a menedžerja, in prav tako ni mogoče izključiti, da se ne bi spustil v nekatere zasebne obračune. Sicer dosti bolj galantno kot Prešiček, toda vendarle. Na ministrstvo bi zanesljivo - kot svojega človeka - pripeljal Boruta Smrekarja, igralka Polona Vetrih, Rotovnikova dolgoletna zasebna spremljevalka, pa bi nenadoma imela spet imela več nastopov.

Mitja Rotovnik, znan tudi kot Kučanov človek, je sicer večni kandidat za ministra za kulturo. Leta 2008, ko je na volitvah zmagal levi trojček, SD, Zares in LDS, se je že videl na tem stolčku. Takrat so Pahorjevi ključni svetovalci za nasvet, koga postaviti na čelo tega ministrstva, vprašali tudi avtorja teh vrstic. Predlagal sem Rotovnika (tega Rotovnik verjetno niti ne ve), če sem bil že prijazno povprašan za mnenje, pač zato, ker je (bil) dober menedžer, čeprav sem nekaj let kasneje kot novinar o njem odkril ter objavil kar nekaj zanj zelo neprijetnih zgodb. Toda Rotovnik ni šel skozi, ker je Gregor Golobič, tedanji predsednik stranke Zares, za svojo stranko zahteval prav to ministrstvo in ga tudi dobil. Ministrica je postala Majda Širca, državni sekretar Stojan Pelko, užaljeni Rotovnik pa je prenehal govoriti s Pahorjem. Med zadnjo predvolilno kampanjo, pred parlamentarnimi volitvami junija 2018, se je Rotovnik javno sprl tudi z Dejanom Židanom, predsednikom SD, in demonstrativno zapustil okroglo mizo SD na temo kulture v Narodnem domu v Mariboru. Rotovnik je bil med tistimi, ki so najbolj glasno protestirali proti imenovanju Prešička in ga, kot se govori, tudi ves čas malo rušili.

ČANDER

Zato bi bil verjetno najbolj modra rešitev politično nevtralni Mitja Čander, ki skupaj s pisateljem Alešem Štegrom, urednikom Beletrine, sestavlja enega izmed zakulisno najvplivnejših dvojcev na kulturni sceni. Je pa sicer malo verjetno, da bi Čander - zdaj, v tej situaciji - to ponudbo tudi sprejel.

IN JA, TUDI BOJAN KUREŽ BI MORAL ODITI ...

Toda na ministrstvu za kulturo imajo še en velik problem. Čeprav sta se po Šarčevem ukazu, kot že omenjeno, poleg Prešička nepreklicno poslovila tudi državna sekretarja Stopar in Škoberne, je na funkciji generalnega sekretarja ministrstva še ostal Bojan Kurež, ne preveč izkušeni ali sposobni, toda fizično dobro nabildani aparatčik iz stranke SD, ki ima za seboj že določene afere iz sfere zlorabe položaja (vir: Pod črto), širši javnosti pa je zagotovo bolj znan kot nekdanji fant pevke in televizijske voditeljice Špele Grošelj, katere telo naj bi bilo ustvarjeno za grehe, ki pa je na to funkcijo prišel izključno po politični liniji in jo tako tudi popolnoma spolitiziral. Zato bi tudi Kurež, v dobro ministrstva, moral oditi ... 

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
mitja rotovnik samo bevk Mitja Čander Socialni demokrati Bojan Kurež Špela Grošelj Jernej Pikalo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo zdaj novi Prešiček? Samo Bevk, Mitja Čander .... še najbolj pa se bojijo Mitje Rotovnika!