objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 6. marec 2019 ob 06:49

Razkrivamo: račun mariborskega župana Arsenoviča v Zürichu - pri Schroder & Co Bank. 4 milijone evrov, sum davčne utaje?!
Saša Arsenovič je med lansko volilno kampanjo očitno javno lagal, da nima bančnega računa v tujini, Furs in Komisija za preprečevanje korupcije še molčita ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

To je švicarski bančni račun ...

... novega mariborskega župana Saša Arsenoviča, na katerega je decembra 2010 dobil najmanj 3.5 milijona evrov, 500 tisoč evrov pa nekaj tednov kasneje. ... novega mariborskega župana Saše Arsenoviča, na katerega je decembra 2010 dobil najmanj 3,5 milijona evrov, 500 tisoč evrov pa nekaj tednov kasneje.

TO JE NJEGOV RAČUN V ŠVICI

30. oktobra lani je Saša Arsenovič, takrat še kandidat Cerarjeve stranke SMC za mariborskega župana, za časopis Večer, ki je veljal in še vedno velja za ključno trobilo Arsenovičeve kampanje, danes pa za glasilo njegovega kabineta, javno izjavil, da bančnega računa v tujini - nima (vir):

Toda kot zdaj razkrivajo pridobljeni uradni dokumenti, se je Saša Arsenovič med volilno kampanjo očitno tudi javno zlagal. Celo zelo podobno kot pred leti Gregor Golobič, predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo v Pahorjevi vladi, okoli svojega solastniškega deleža v Ultri, kar ga je, Golobiča, tudi kmalu stalo politične kariere na javni sceni.

8. decembra 2010 sta namreč Aleksander Saša Arsenovič in njegov brat Marko Arsenovič pri znanem mariborskem notarju Gorazdu Šifrerju podpisala dokumente za prodajo svojega podjetja S.Oliver SLO, d. o. o., nemškemu podjetju Texlog GmbH, ki ga je zastopal direktor Thomas Helmut Steinhart, med podpisniki dokumentov so bili, poleg notarja Šifrerja, še sodna tolmačka za nemški jezik Alenka Satler in dve priči, Arsenovičev odvetnik, prijatelj in politični podpornik Andrej Kac ter Gregor Živko:

In ti dokumenti* dokazujejo naslednje:

- da sta brata Arsenovič svoje podjetje, registrirano v Sloveniji, na naslovu Stritarjeva 7 v Ljubljani, prodala Nemcem za 8 milijonov evrov, čeprav sta bila njuna posamična, torej 50-odstotna poslovna deleža uradno ocenjena na 417.292,50 evra.

- Nemci so večji del kupnine za Sašo Arsenoviča, danes mariborskega župana, to je 3 in pol milijona evrov, že čez 8 dni nakazali na njegov švicarski račun v Zürichu, v banki Schroder & Co Bank AG, IBAN CH4808634003092700010, preostalih 500 tisoč evrov pa kasneje, po prevzemu vseh dokumentov, povezanih s prodajo podjetja, na isti Arsenovičev švicarski račun. Vse to je razvidno iz tega dela pogodbe (faksimile):

- Ti dokumenti, označeni za poslovno skrivnost, med drugim demantirajo tudi dosedanje poročanje posameznih slovenskih medijev, da sta brata Arsenovič podjetje S.Oliver prodala v dveh delih, leta 2010 in 2013, in to za sedem milijonov evrov, leta 2015 pa potem tudi poniknila z znane Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev.

- Po mnenju davčnih svetovalcev se je Saša Arsenovič z nakazilom kupnine na svoj zasebni švicarski račun izognil plačilu davkov v Sloveniji, če transakcije ni prijavil davčni upravi - Fursu, pa gre tudi za sum davčne utaje, in to za več 100 tisoč evrov, morda celo za več kot milijon evrov, ter za kaznivo dejanje. Možno je seveda tudi, da je Saša Arsenovič ta račun medtem že zaprl, kar pa je malo verjetno.

 Prav tako še ni znano, ali je Arsenovič, potem ko je bil izvoljen za mariborskega župana, svoje švicarsko premoženje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, kot to zahteva veljavna protikorupcijska zakonodaja oziroma zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

FURS IN KPK ŠE VEDNO MOLČITA ...

Furs in KPK namreč še vedno molčita, čeprav smo vprašanja, povezana z našimi razkritji Arsenovičevega bančnega računa v Švici, obema državnima organoma posredovali že pred tremi dnevi?!

... ŠTANDEKER PA JE ŽE ODSTOPIL

Spomnimo. Pred dnevi je kot član županovega kabineta že odstopil Matjaž Štandeker, dolgoletni prijatelj Saše Arsenoviča, menda zadolžen za "mutne posle", ki ga je Arsenovič tudi med prvimi zaposlil na mariborski občini. Štandeker je bil prisiljen odstopiti po našem razkritju suma podkupovanja mariborskih bančnikov iz Deželne banke Slovenije (kjer se Matjaž Štandeker pojavlja skupaj z Arsenovičem), kar preiskuje tudi policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad.

Sicer pa Arsenovičevi hipotekarni dolgovi v Sloveniji trenutno - po javno dostopnih podatkih - znašajo okoli 8,5 milijona evrov.

* Ker gre za javnega funkcionarja in sum utaje davkov, kaznivo dejanje ter oškodovanje davkoplačevalcev, je poročanje o teh "zasebnih" dokumentih v javnem interesu.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič Schroder Co Bank AG Gorazd Šifrer Marko Arsenovič večer Gregor Golobič SMC Texlog GmbH Thomas Helmut Steinhart Andrej Kac Matjaž Štandeker Deželna banka Slovenije Ultra

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Razkrivamo: račun mariborskega župana Arsenoviča v Zürichu - pri Schroder & Co Bank. 4 milijone evrov, sum davčne utaje?!