objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 17. julij 2019 ob 06:55

Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
"Resor za širitev" vladajoči slovenski politiki poleg nič odgovornosti omogoča vsaj še dvoje: prvič, marsikomu praktično življenje jugonostalgije na stroške slovenskih in evropskih davkoplačevalcev, in drugič, zakulisno biznisiranje po Balkanu ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Imenovanje slovenskega evropskega komisarja, o čemer naj bi Šarčeva vlada odločala na jutrišnji, četrtkovi seji, zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami, neformalno pa naj bi se danes, 24 ur pred to sejo vlade, ministri Šarčeve vlade o tem pogovarjali na posebnem sestanku na Brdu pri Kranju, je v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav Lista Marjana Šarca sama po sebi znotraj vlade nima večine pri morebitnem (pre)glasovanju. (foto: STA)

Pri famozni funkciji slovenskega člana evropske komisije, tako imenovanega slovenskega evrokomisarja, čigar izbor je te dni pri nas celo vrhunsko notranjepolitično vprašanje in doživetje, je treba razbiti nekaj mitov, iluzij in pričakovanj, a hkrati povedati nekaj debelih žalostnih resnic:

PLAČEVANJE USLUG IN BIZNIS PO BALKANU

- Dosedanja slovenska evropska komisarja Janez Potočnik in Violeta Bulc sta oba črno na belem dokazala, da je za Slovenijo popolnoma vseeno, kdo je slovenski evropski komisar in kateri resor pokriva (Potočnik je vodil okolje, Bulčeva pa promet), saj za Slovenijo nihče od njiju ni naredil tako rekoč ničesar, nič. No, Bulčeva je povzročila celo direktno škodo, ko ni nič povedala oziroma kakor nič vedela, kdaj in kako bo evropska komisija razpravljala o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško!

- Oba, Janez Potočnik in Violeta Bulc, sta bila tudi obupno slaba evropska komisarja. Potočnik je bil v svojem času celo uradno razglašen za najslabšega člana evropske komisije, Bulčeva pa je, spomnimo, pristala v zadnji tretjini - najslabših.

- Toda finančni prihodki slovenskega in drugih evropskih komisarjev so za našo politično sceno dobesedno fantastični. Če pri nas predsednik države ali vlade mesečno zasluži okoli 4500 evrov neto, slovenski evropski komisar mesečno pokasira približno do 30 tisoč evrov (neto) plače, da o dodatnih dnevnicah in privilegijih niti ne govorimo, kar v petih letih mandata prinese okoli dva milijona evrov. Skratka, en mandat in rešena je vaša eksistenca, verjetno pa tudi eksistenca naslednje generacije evropskega komisarja.

- Služba evropskega komisarja nadalje ponuja ogromne možnosti, da po koncu mandata (p)ostaneš del mednarodne politične elite, kar lepo dokazuje tudi primer Janeza Potočnika. On je denimo zdaj "predsednik mednarodnega foruma za kmetijstvo" (vir).

- Hkrati pa funkcija slovenskega evropskega komisarja podobno kot funkcija evropskega poslanca po neki čudni zmedeni logiki slovenskih volivcev avtomatično prinaša odlične pozicije v domačih anketah javnega mnenja (kar sta spet dokazala Potočnik in Bulčeva, ergo, zunaj, v tujini, te razglasijo za najslabšega, pri nas doma pa si kljub temu še vedno the best?!) ter najboljše možno izhodišče za vstop na vrh slovenske politike.

- Zato je tudi znotraj slovenske tranzicijske levice po novem gneča za evropske funkcije, čeprav Evropske unije in Bruslja kot takega praviloma intimno ne marajo. Preprosto so pogruntali oziroma izračunali, da se (jim) to izplača!

- In tudi kadrovanje slovenskih evropskih komisarjev poteka po načelih plačevanja (dolgov). Ko je Alenka Bratušek pred dnevi kar prek twitterja za evropsko komisarko predlagala Marto Kos, sedanjo slovensko veleposlanico v Bernu, je bilo boljšim poznavalcem slovenske politične in medijske scene takoj jasno, za kaj dejansko gre: Bratuškova je tako vrnila uslugo Pop TV, ker so ji tam mimo vrste omogočili nastope na zadnjih televizijskih soočenjih pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, kar je potem Bratuškovo za mišjo dlako tudi poneslo čez parlamentarni prag, in zdaj je bilo treba vrniti uslugo Tjaši Slokar Kos, direktorici informativnega program Pop TV oziroma - družini Kos. Hja, tako to gre ...

- Vladajoča slovenska politična elita, vključno z njenimi strici iz ozadja, se je iz primera Janeza Potočnika in Violete Bulc tudi veliko naučila. Zato so se odločili, da tokrat vzamejo resor za širitev, kar jim bo - od včeraj zvečer - nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen tudi rada poklonila, saj zanj ni velikega zanimanja. Novih širitev evropske unije namreč v tem mandatu ne bo, takšen je vsaj neformalni dogovor med Nemčijo in Francijo, zato je resor za širitev v Bruslju brez večjega pomena in vpliva. Toda slovenska vladajoča politična elita prek uslužnih in podložnih večinskih medijev že nekaj tednov prepričuje slovensko javnost, da smo si ta "pomemben" resor v Bruslju - "izborili"?!

- Hkrati pa resor za širitev vladajoči slovenski politiki poleg nič odgovornosti omogoča vsaj še dvoje: prvič, marsikomu praktično življenje jugonostalgije na stroške slovenskih in evropskih davkoplačevalcev, in drugič, zakulisno biznisiranje po Balkanu.

ZAKAJ JANEZ LENARČIČ, NE PA MARJETA JAGER?!

Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ... Janez Lenarčič je stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji ...

... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji. ... Marjeta Jager pa namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski uniji.

Imenovanje slovenskega evropskega komisarja, o čemer naj bi Šarčeva vlada odločala na jutrišnji, četrtkovi seji, zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami, neformalno pa naj bi se danes, 24 ur pred to sejo vlade, ministri Šarčeve vlade o tem pogovarjali na posebnem sestanku na Brdu pri Kranju, je v rokah predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav Lista Marjana Šarca sama po sebi znotraj vlade nima večine pri morebitnem (pre)glasovanju.

Toda za zdaj je zaenkrat bolj ali manj jasno vsaj dvoje: najprej, Šarec za slovensko evropsko komisarko očitno definitivno ne želi postaviti Tanje Fajon, evropske poslanke na listi Socialnih demokratov, nekatera imena, kot so Miro Cerar ali Marta Kos, pa so bila v javnost prejkone lansirana načrtno, bodisi zato, da se kadrovske debate o slovenskem evropskem komisarju speljejo drugam, ali pač zato, da se ta imena "skurijo". Zdaj naj bi ime pravega kandidata, kot mi pravijo v koaliciji, očitno vedela samo Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v Šarčevem kabinetu (ki po novem sedi ob Šarcu - no, vmes med njima še vedno sedi Šarčeva šefinja kabineta Janja Zorman Macura - tudi na koalicijskih sestankih), in seveda Šarec. Je pa, vsaj do avtorja teh vrstic, pricurljalo, da bo Šarec kot "nadstrankarskega kandidata" za novega slovenskega evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča, sedanjega vodilnega slovenskega diplomata v Bruslju, natančneje stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji, sicer močno povezanega tudi s Cerarjem (vir), ne pa, kot se je mnogim bolj zdelo zadnje dni, Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. Jagrova, danes najvišje pozicionirana slovenska evrokratkain menda tudi najbolj zaslužna za domicil edine evropske agencije v Ljubljani - Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, bi bila po mnenju insajderjev sicer boljša evropska komisarka kot Lenarčič, vendar tudi bolj samostojna, a Šarec naj bi se, kot kaže, poleg njene samostojnosti ustrašil še nekaterih njenih povezav za nazaj, morda z Igorjem Bavčarjem (ko je bil Bavčar še minister za evropske zadeve, sta bila z Jagerjevo tesna sodelavca), tudi pokojni Janez Drnovšek jo je zelo cenil (čeprav je tudi Janez Lenarčič takrat veljal za njegovega "zlatega dečka"), res pa je, da Jagerjeva ni preveč cenila Toneta Ropa, zato je nekdo, verjetno zelo blizu Šarca, že včeraj med provladne novinarje lansiral, da se Marjeta Jager kakor preveč "samopromovira" ...

No, bomo videli že danes zvečer ali jutri, po seji vlade ...

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Janez Lenarčič Marjeta Jager Evropska komisija damir crnčec Tanja Fajon miro cerar Lista Marjana Šarca Marta Kos Tjaša Slokar Kos Alenka Bratušek Igor Bavčar Janez Drnovšek Tone Rop Socialni demokrati pop tv violeta bulc Janez Potočnik Ursula von der Leyen Janja Zorman Macura

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.