objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 18. julij 2019 ob 06:54

Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Vsekakor se stvari precej zapletajo in tudi ni povsem izključeno, da kandidatura Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja danes na vladi ne bo celo - padla?! Menda predvsem zaradi načina, kako naj bi Šarec vse skupaj izpeljal ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Javno so se doslej oglasili zgolj Socialni demokrati, ki so že napol uradno napovedali, da bodo vsi trije njihovi ministri na današnji seji vlade, ko naj bi tudi formalno potrdili Lenarčičevo kandidaturo, glasovali proti, vsi ostali koalicijski partnerji, SMC, DeSUS in SAB, pa so se zavili v molk ...

... Po drugi strani pa žal kot pribito drži tudi to, kar zdaj povsem pravilno in lucidno ugotavlja Romana Tomc, evropska poslanka na listi SDS: ... Po drugi strani pa žal drži kot pribito tudi to, kar zdaj povsem pravilno in lucidno ugotavlja Romana Tomc, evropska poslanka na listi SDS: "Marjan Šarec s predlogom Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo!"

Naša napoved, da bo Marjan Šarec za novega slovenskega evropskega komisarja predlagal zgolj in samo bruseljskega "nepolitičnega" diplomata Janeza Lenarčiča, nekoč tako imenovanega "zlatega dečka" Janeza Drnovška, se je uresničila. Šarec je Lenarčičevo kandidaturo javno predstavil včeraj ob 13.00 na posebni tiskovni konferenci, preostali koalicijski partnerji pa so obstali razburjeni, jezni in poparjeni.

Javno so se doslej oglasili zgolj Socialni demokrati, ki so tudi že napol uradno napovedali, da bodo vsi trije njihovi ministri na današnji seji vlade, ko naj bi tudi formalno potrdili Lenarčičevo kandidaturo, glasovali proti, češ - "komisar brez podpore ljudi ni sprejemljiv"(vir), vsi drugi koalicijski partnerji, SMC, DeSUS in Stranka Alenke Bratušek, pa so se zavili v molk.

In ker Lista Marjana Šarca v primeru današnjega (pre)glasovanja na vladi sama po sebi nima dovolj glasov (samo 5), do minimalne večine znotraj vlade potrebuje še najmanj glasove ministrov SMC (4), torej skupaj 9, ali pa skupne glasove ministrov SAB (3) in Desusa (2). Toda stvari se precej zapletajo in tudi ni povsem izključeno, da kandidatura Janeza Lenarčiča danes na vladi ne bo celo - padla?! Menda predvsem zaradi načina, kako naj bi Šarec vse skupaj izpeljal ...

SD

Socialni demokrati naj bi bili sicer besni tudi zato, ker naj bi, vsaj po nekaterih informacijah, Šarec izigral njihovo kandidatko Tanjo Fajon. Po teh informacijah naj bi se ta ponedeljek sestali Šarec, generalni sekretar LMŠ Brane Kralj, Dejan Židan in Tanja Fajon, kjer naj bi se kakor dogovorili, da bo Šarec v Bruselj poslal dva kandidata, torej Fajonovo in še nekoga, čigar imena pa Šarec menda ni hotel izdati. Pogovori naj bi se, kot je bilo menda dogovorjeno, nadaljevali po izvolitvi Ursule von der Leynen za predsednico evropske komisije, toda do nadaljevanja ni prišlo, ker naj bi Fajonova kasneje izvedela, da bo Šarec predlagal samo Lenarčiča. No, drugi pa trdijo, da je Fajonova to izvedela že pred torkovim večernim glasovanjem o Von der Leynovi v evropskem parlamentu, zato naj bi tudi tvitnila, da bo ona skupaj z Milanom Brglezom, drugim evropskim poslancem iz vrst SD, glasovala proti Von der Leynovi, Šarec pa je ta tvit kasneje zvito izkoristil, češ, "težko si predstavljam, kako bi Fajonova sodelovala v evropski komisiji, potem ko je v torek pred glasovanjem o novi predsednici komisije napovedala, da Von der Leynove ne bo podprla", in je tudi res glasovala proti.

CERAR

Posebno poparjen naj bi bil tudi Miro Cerar, minister za zunanje zadeve in še vedno predsednik SMC. Menda naj bi Cerar res veljal za resnega kandidata in tudi on naj ne bi do zadnjega vedel za Lenarčiča. No, zgodba z Lenarčičevo kandidaturo pa ima za Mira Cerarja še posebno dimenzijo, celo precej intimno. Cerar je bil namreč tisti predsednik vlade, ki je Lenarčiča med svojim mandatom poslal za stalnega predstavnika Slovenije v Bruselj, kasneje pa mu je Lenarčič vrnil uslugo, ko je na Cerarjevo prošnjo v Bruslju zaposlil tedanjo Cerarjevo svetovalko za odnose z javnostmi, famozno Tino Štrafela, ki je znotraj vladnega kabineta na Gregorčičevi ulici dokončno izgubila "zasebni" boj za Cerarja, proti kabinetni kolegici Mojci Stropnik. In to kljub temu, da je bila Štrafela najzaslužnejša za to, da se je Cerar prej razšel s takratno zasebno partnerico Vesno Arnšek:

Vir: Požareport Vir: Požareport

Mimogrede, po nekaterih nepreverjenih informacijah naj bi (tudi) Mojca Stropnik pred kratkim, menda junija, zapustila Cerarja in se skupaj z njunim otrokom odselila iz ljubljanskih Murgel?!

In tako je usoda Janeza Lenarčiča danes na vladi (seja vlade se kot običajno začne ob 10. uri dopoldne) prejkone odvisna od ministrov SAB in stranke DeSUS, torej od Alenke Bratušek in Karla Erjavca - če bodo tudi ministri SMC, enako ali vsaj podobno kot ministri SD, glasovali proti Lenarčiču.

IGRA MARJANA ŠARCA?!

Vendar je vse to lahko tudi velika zakulisna Šarčeva politična igra. Nekateri viri iz koalicije, zlasti iz SMC in SAB, namreč razlagajo, da Šarec zadnje čase vse pelje tako, kot da bi si želel na predčasne volitve. In to že letos jeseni, oktobra ali novembra, no, Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, jih sicer napoveduje za pomlad prihodnje leto - 2020! Šarec pa naj bi si predčasne volitve želel predvsem zato, ker na teh volitvah nima kaj izgubiti, nasprotno, lahko samo še pridobi, predvsem na račun propadle Cerarjeve stranke SMC, vendar želi za odhod na predčasne volitve taktično obtožiti druge, saj ve, da ljudje novih volitev še nočejo, in zato išče in snuje razloge. Verjetno ne tvegamo preveč, če napovemo, da bi po morebitnih jesenskih predčasnih volitvah rezultatsko izšli predvsem veliki trije, Šarčeva LMŠ, Janševa SDS in Socialni demokrati, sicer ne nujno v takšnem zaporedju, pri čemer bi Lista Marjana Šarca v vsakem primeru, kakorkoli obračamo, na koncu pristala v novi vladi. Resda ni nujno, da bi bil Šarec spet premier, vendar ga to, pravijo naši viri, menda niti ne skrbi tako močno. Šarec namreč vedno bolj prevzema vlogo Karla Erjavca, torej specifičnega političnega klovna, ki pa je na oblasti že 16 let! Vedno na vladi, vedno minister. Marjanu Šarcu je namreč politika vedno bolj všeč, prišel je, kot pravijo, na okus, na žmoht!

SMC, SAB in DeSUS pa tudi Levica pa se predčasnih volitev bojijo kot hudič križa! In zato jih Marjan Šarec tudi zlahka drži v klinču ter jih lahko spretno ponižuje in z njimi pometa, kot se mu pač zljubi ...

Sicer pa se Šarec danes zjutraj, 2 uri pred sejo vlade, takole odzval na Facebooku:

SLOVENSKE EVROPSKE AMBICIJE ZREDUCIRANE NA ...

... URADNIŠKI NIVO!

Po drugi strani pa žal kot pribito drži tudi to, kar zdaj povsem pravilno in lucidno ugotavlja Romana Tomc, evropska poslanka na listi SDS: "Marjan Šarec s predlogom Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo!"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marjan šarec Janez Lenarčič Evropska komisija Tanja Fajon miro cerar Dejan Židan Brane Kralj Lista Marjana Šarca Socialni demokrati SMC desus Alenka Bratušek Stranka Alenke Bratušek Romana Tomc sds Janez Janša Tina Štrafela mojca stropnik Vesna Arnšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-08-26 10:06:41


Šarčeva vlada je sinonim ravno za takšne posebneže, nastopače in primitivce kot je princ v beli obleki, na beli vespi. Ljubi nedolžnost beline, čeprav se zdi, da je v življenju vseeno pojedel preveč kislega mleka Zato me čudi to strahospoštovanje vladajočega, ki veje iz članka v smislu, takšnih kot je Vizjak pač v stranki visokih standardov ne podpirajo in niso primeren kader zanje. Morda res, tipom kot je Vizjak je denar preveč stopil v glavo in jim zamračil um, ne znajo se primerno vesti, zato povzročajo škodo vsem tistim, ki se tudi mastijo v državnih institucijah in na milijonskih projektih. Serpentinšek, recimo, je vedno in še danes zanika, da bi se dobival s Kučanom, čeprav so mu vaški fantje iz spremstva padali v trans in nezavest ter potrebovali psihiatrično pomoč od karizme in vsemogočnosti botra. Vizjak se je, nasprotno, hvalil s tem, da je sedel za isto mizo s tistim, ki odloča o življenju in smrti v deželi na napačni strani Alp. Sam bistvene razilke med modeloma, učečima se visoke politike pri istih mentorjih , ne vidim in poudarjam, da je Vizjak, glede na kadrovsko zasedbo LMŠ-ja, dober, najboljši kader za njih, pobrane s ceste, za potrebe, že vnaprej določene vladajoče stranke...Kalacunka, pa tudi kakšna, ki jo Telekomov kandidat prevaža naokrog z vespo ali maseratijem, me utrjuje v prepričanju, da tisto ni samo šala ali vic, kot je nekoč dejal nekdo ob šanku, da je torej ženska le okras okrog pičke. Ta na sliki, definitivno. Frajer se lepi na takšne. Ni lepotec, ima pa keš.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!