objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 24. september 2019 ob 07:06

Vida Žurga Iz LMŠ na Telekom Slovenije. Mimo zapisanih pogojev, grožnje in pritiski, Šarec in Črnčec pa sta se zavila v molk.
Pri delovanju Telekomovih medijev pod navezo Črnčec-Žel, ob zeleni luči Marjana Šarca, gre za eklatantno zlorabo državnih medijev in javnega denarja, kar je zrelo tudi za posebno preiskovalno komisijo državnega zbora ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Vida Žurga (na sliki med drugima dvema članoma Telekomove uprave, Rankom Jelačo in Tomažem Seljakom) je bila za članico uprave imenovana februarja letos. To je bil čas, ko se je predsednica Telekomovega nadzornega sveta, razvpita Lidia Glavina, sicer predsednica uprave nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, z novimi nosilci oblasti - Listo Marjana Šarca tajno pogajala o svojem mirnem in dobro plačanem odhodu, tedanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe pa si je s privolitvijo v imenovanje Vide Žurga naivno kupoval svoj nadaljnji obstoj na vrhu Telekoma. (foto: STA)

Imenovanje Vide Žurga, zaupnice in dolgoletne sodelavke Damirja Črnčeca, za članico uprave Telekoma Slovenije, je (bila) ključna točka operacije kabineta predsednika vlade Marjana Šarca pri zavzetju in podreditvi Telekomovih medijev, spletnega portala Siol.net in Planet TV, kar sicer, vsaj med poznavalci, velja za enega od "največjih uspehov" Šarčevega ožjega kroga v prvem letu Šarčeve vlade. Toda lansiranje Vide Žurga, mlade doktorice precej všečnega videza na varnostno temo z naslovom "Vpliv zniževanja javnofinančnih izdatkov na nacionalno varnost", pri doktoratu katere je bil mentor kdo drug kot Damir Črnčec (vir), je - kot vse kaže - potekalo mimo predpisanih pogojev za imenovanje članov uprave, kot jih zahteva statut družbe Telekom Slovenije, menda z grožnjami in pritiski, zdaj pa so se vsi vpleteni bolj kot ne zavili v pomenljivi molk. Poglejmo podrobnosti:

ENIGMA ŽURGA

- Vida Žurga je bila za članico uprave imenovana februarja letos. To je bil čas, ko se je predsednica Telekomovega nadzornega sveta, razvpita Lidia Glavina, sicer predsednica uprave nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, z novimi nosilci oblasti - Listo Marjana Šarca tajno pogajala o svojem mirnem in dobro plačanem odhodu (kar ji je, vemo, tudi uspelo), tedanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe pa si je s privolitvijo v imenovanje Vide Žurga naivno kupoval svoj nadaljnji obstoj na vrhu Telekoma.

- Vida Žurga je imela povsem korektne reference za vodilno delovno mesto znotraj Telekomovih financ oziroma računovodstva, ne pa tudi za članico uprave. Imela pa je ključna personalna priporočila: v preteklosti je že delala za Marjana Šarca, ko je bil še župan Kamnika, med volilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami je po naših zanesljivih informacijah pomagala pri vodenju financ LMŠ, česar Šarec in Žurgova niti ne zanikata, in je predvsem osebna zaupnica Damirja Črnčeca. Z državnim sekretarjem za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade jo tesno povezuje tudi njun - nekaj časa - skupni inštitut Iglu, zdaj že razvpit zaradi afere Črnčec-Iglu-Westinghouse.

- V svojem življenjepisu, objavljenem na uradni spletni strani Telekoma Slovenije, je zamolčala vsaj dvoje: prvič, da je bila računovodkinja stranke SDS (takrat je bila tudi zasebna spremljevalka znanega poslanca SDS Franca Breznika) in da je od leta 2012 do 2019, torej do neposrednega imenovanja za članico uprave Telekoma Slovenije, imela svoj "računovodski" s. p.:

Vir: Telekom Slovenije Vir: Telekom Slovenije

In prav zaradi vseh teh prikritih podrobnosti nekateri povsem upravičeno omenjajo tudi možnost, da je Vida Žurga zavestno priredila (ali ponaredila) svoj življenjepis.

- Manjkajoči formalni pogoj za imenovanje za članico uprave, kot to zahteva 19. člen statuta družbe Telekom Slovenije - druga alineja, vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih (ta pogoj je logično postavljen zato, da ne more ravno vsak samostojni podjetnik iz okolice Ljubljane postati član uprave državnih podjetij z več tisoč zaposlenimi in več sto milijoni evrov letnih prihodkov - vir):

Vir: Telekom Slovenije Vir: Telekom Slovenije

... pa je Vida Žurga enostavno preveslala z navedbo, da je od leta 2014 do 2019, torej točno pet let, vodila Zavod za revizijo in računovodstvo?! Da bi se vodenje manjšega zasebnega zavoda štelo za vodilno delovno mesto, je seveda popolni absurd in ne zdrži resne presoje, ne glede na sedanja uradna zagotovila Vide Žurga in nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Še zlasti zato, ker informacije o njenem neizpolnjevanju pogojev za imenovanje prihajajo prav iz nadzornega sveta, in ta vprašanja so se po naših zanesljivih informacijah postavljala tudi med člani nadzornega sveta ob februarskem lansiranju Vide Žurga. Vse to pa ni bilo možno brez političnih pritiskov in celo groženj. Zeleno luč za vse to početje naj bi dal Marjan Šarec, glavni operativec pri tem pa je bil Damir Črnčec. Vida Žurga je kot nova članica uprave Telekoma nemudoma postala pristojna za Siol in Planet TV oziroma za odvisni Telekomovi hčerinski družbi TSmedia, d. o. o., in Antenna SLO TV, d. o. o.

SOVA POSNELA SKOBETA ...

TE FOTOGRAFIJE PA NAJ BI NOVINARJEM KAZAL ČRNČEC

Pri teh pritiskih in grožnjah naj bi prišlo celo do zlorabe agentov Sove. Ko so Skobeta, ki sprva ni hotel oditi, prisilili k odstopu, se je to zgodilo po tem, ko so mu pokazali obremenilne fotografije, posnete na hipodromu Stožice, kjer sta bila ujeta Skobe in takrat že nekdanji visoki uslužbenec Telekoma Igor Rojs, ki ga predvsem zaradi sumljivih poslov na Balkanu preiskujeta Nacionalni preiskovalni urad in državno tožilstvo (vir), te fotografije (videl jih je tudi avtor teh vrstic), ki naj bi jih posameznim novinarjem kazal Damir Črnčec, pa naj bi posneli agenti - Sove?!

Borut Jamnik in Rudolf Skobe, ko sta še vodila Telekom Slovenije. Borut Jamnik in Rudolf Skobe, ko sta še vodila Telekom Slovenije.

Mimogrede, medijski del operacije rušenja Rudolfa Skobeta se je dogajal skozi časopis Delo, ki ga ureja Uroš Urbas, nekdanji odgovorni urednik spletnega portala Siol.net, osebno jezen na Skobeta, ker ga je Skobe odpustil s Siola. Skobetu naj bi sicer, če ne bo odšel, grozili vsaj z dvema kazenskima ovadbama in osebnim davčnim pregledom, prej omenjene fotografije pa naj bi Črnčec prek posrednikov izročil časopisu Delo. Delo teh fotografij ni objavilo, so jih pa imeli pripravljene, če Skobe ne bi odstopil.

POT DO ROLANDA ŽELA

- Vida Žurga je po zavzetju Telekomovih medijev za novega direktorja spletnega portala Siol.net in Planet TV konec letošnjega poletja postavila še enega znanca Damirja Črnčeca - Rolanda Žela (vir), ki prihaja iz obrambnih, uradniških in obveščevalnih struktur in nima niti ene sekunde izkušenj pri vodenju medijev, je pa, pravijo, kot "bivši vojak" navajen ubogati ukaze. Zato gre upravičeno verjeti, da je bilo tudi njegovo imenovanje izpeljano mimo veljavnih pravil.

- Odgovorni urednik Telekomov medijev je trenutno še vedno Blaž Jarc, nekdanji novinar Sveta na Kanalu A, ki kakor odhaja, za njegovo delovno mesto pa tekmujeta Bojan Traven, sicer tudi lokalni politik in občinski svetnik iz Bohinja, ki zdaj hodi na sestanke k Vidi Žurga in naokoli razlaga, da ima podporo LMŠ, ter Mirko Mayer, trenutno voditelj informativne oddaje Planet 18, ki so ga pravkar hoteli uničiti z anonimko, povezano z nekim SMS-sporočilom iz leta 2018, ki vsebuje besedico "pofukati", poslan pa je bil zdaj že odpuščeni novinarki in voditeljici na Planet TV Sanji Hrgota, čeprav je posebna interna preiskovalna komisija Telekoma Slovenije že pred časom ugotovila, da je Mayer čist (vir).

EKLATANTNE ZLORABE,

ZRELE TUDI ZA PARLAMENTARNO KOMISIJO

- Siol.net in Planet TV se pod navezo Damir Črnčec-Roland Žel spreminja v medij za "permanentno krvavenje" koalicijskih partnerjev Liste Marjana Šarca znotraj Šarčeve vlade. Gre pa za tipično zlorabo medija, ki je v državni lasti.

- Telekomovi mediji imajo (do) danes, kot izhaja iz javno dostopnih bilanc, več kot 50 milijonov evrov izgube, izgube pa sproti večinsko pokriva Telekom Slovenije - 18 milijonov evrov v zadnjih letih! Kar pomeni, da gre pri delovanju Telekomovih medijev pod navezo Črnčec-Žel za eklantantno zlorabo javnega denarja in je zadeva zrela tudi za posebno preiskovalno komisijo državnega zbora, ki bi preiskovala vpliv nosilcev oblasti oziroma državnih funkcionarjev pri zlorabah državnih medijev.

KAJ NAM MORAJO IZROČITI ...

In zaradi cele vrste odprtih vprašanja pri imenovanju Vide Žurga za članico uprave Telekoma Slovenije in posledično imenovanja Rolanda Žela za novega direktorja Telekomovih medijev od Slovenskega državnega holdinga, nadzornega sveta Telekoma Slovenije in kabineta predsednika vlade na podlagi dostopa do informacij javnega značaja zahtevamo naslednje:

- Seznam vseh lobističnih stikov, ki jih je prijavil Damir Črnčec od nastopa funkcije državnega sekretarja dalje.
- Seznam vseh obiskov pri Damirju Črnčecu od nastopa funkcije državnega sekretarja dalje.

- CV Vide Žurga in Rolanda Žela pri kandidaturi za članico uprave Telekoma Slovenije in direktorja TSmedie in Antenne TV SLO.

- Zapisnike pristojnih komisij za imenovanja in zapisnike nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ko je obravnaval imenovanje Vide Žurga.

- In vso ostalo dokumentacijo Telekoma Slovenije, povezano z imenovanjem Vide Žurga in Rolanda Žela.

DOSLEJ VPRAŠANJA BREZ PRAVIH ODGOVOROV!

Na gospo Vido Žurga, nadzorni svet Telekoma Slovenije, Slovenski državni holding, Damirja Črnčeca in predsednika vlade Marjana Šarca smo v zvezi s tem že prejšnji petek poslali celo vrsto vprašanj, ki za zdaj praviloma ostajajo brez pravih odgovorov. Šarec in Črnčec pa sta se tako ali tako - vsaj zaenkrat - zavila v popolni molk:

VIDA ŽURGA - večine vprašanj ne komentira

- Kako komentirate dejstvo, da ste bili za članico uprave TS imenovani mimo razpisnih formalnih pogojev, ki jih za imenovanje v upravo našteva tudi statut družbe?
- Manjka namreč pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, kar status samostojne podjetnice (enoosebni s.p.) ali vodenje zasebnega zavoda zanesljivo ni. V nasprotnem primeru vas prosimo, da nam posredujete natančen seznam vaših vodilnih funkcij v primerljivih gospodarskih družbah med letoma 2012 in 2019.
- Ali lahko zanikate, da ste med postopkom imenovanja za članico uprave na TS, Slovenski državni holding in verjetno tudi na kadrovsko agencijo posredovali ponarejeni življenjepis?
- Ali lahko zanikate, da ste med zadnjo volilno kampanjo (parlamentarne volitve) pomagali tudi pri urejanju financ Liste Marjana Šarca?
- Kako komentirate govorice, da ste bili za članico uprave TS imenovani na podlagi političnih pritiskov in menda celo groženj?
- Ali lahko zanikate, da ste na podlagi posredovanja g. Damirja Črnčeca poskrbeli za imenovanje Rolanda Žela za direktorja družbe TSmedia, tudi brez ustreznih delovnih izkušenj oziroma pogojev za takšno delovno mesto.

Spoštovani,
Vido Žurga je na mesto članice uprave Telekoma Slovenije imenoval nadzorni svet družbe, ki je pred tem preveril tudi ustreznost oz. izpolnjevanje vseh formalnih pogojev. Navedbe, da naj življenjepis ne bi bil odraz resničnega stanja, gospa Žurga najodločneje zanika. Življenjepis Vide Žurga v tem postopku ni bil posredovan SDH-ju. Ostalih navedb in govoric Vida Žurga ne bo komentirala. Lep pozdrav, Katarina Prešeren, direktorica Odnosov z javnostmi, Telekom Slovenije

DAMIR ČRNEC - brez odgovora

- Kako komentirate informacije, da ste pri TS in SDH osebno posredovali za imenovanje gospe Vide Žurga za članico uprave TS?
- Ali ste ob tem seznanjeni z dejstvom, da Vida Žurga nima formalno predpisanih pogojev za zakonito imenovanje za članico uprave SDH (statut TS)?
- Kako komentirate dejstvo, da je Vida Žurga pred imenovanjem za članico uprave predložila ponarejen CV?
- Kako komentirate informacije, da ste vi osebno posredovali za imenovanje gospoda Rolanda Žela za direktorja TSmedia, ki za to delovno mesto prav tako ne izpolnjuje ustreznih pogojev?
- Kako komentirate informacije, da naj bi obremenilne fotografije, ki prikazujejo gospoda Rudolfa Skobeta, nekdanjega predsednika uprave TS, in g. Igorja Rojsa, bivšega visokega uslužbenca TS, tajno posnete na Hipodromu Stožice, in ki naj bi jih vi osebno kazali posameznim novinarjem in preko posrednikov dostavili časopisu Delo – pred odstopom Skobeta - posnela Sova?

MARJAN ŠAREC - brez odgovora

- Ali lahko zanikate, da je Vida Žurga, zdaj članica uprave Telekoma Slovenije, med volilno kampanjo pomagala pri urejanju financ vaše stranke, Liste Marjana Šarca?

SLOVENSKI DRŽAVNI HOLDING - odgovornost pri nadzornikih Telekoma

- Kako komentirate dejstvo, da je bila za članico uprave TS imenovana mimo razpisnih formalnih pogojev, ki jih za imenovanje v upravo našteva tudi statut družbe?
- Gospe Žurga namreč manjka 5 let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, kar status samostojne podjetnice (enoosebni s. p.) in vodenje zavoda zanesljivo ni.
- Kako komentirate informacije, da je Vida Žurga med postopkom imenovanja za članico uprave na TS, SDH in verjetno tudi na kadrovsko agencijo, posredovala ponarejen življenjepis?
- Kako komentirate informacije, da je Vida Žurga med zadnjo volilno kampanjo (parlamentarne volitve) pomagala tudi pri urejanju financ Liste Marjana Šarca?
- Kako komentirate govorice, da je bila za članico uprave TS imenovana na podlagi političnih pritiskov in menda celo groženj?
- Kako komentirate informacije, da je Vida Žurga na podlagi osebnega posredovanja Damirja Črnčeca, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, poskrbela za imenovanje Rolanda Žela za direktorja družbe TSmedia, hčerinske družbe TS / Planet TV, prav tako brez ustreznih delovnih izkušenj oziroma pogojev za takšno delovno mesto.

Spoštovani, za imenovanje in odpoklic uprave je v skladu z ZGD zadolžen nadzorni svet, zato prosimo, da se za pojasnila obrnete na nadzorni svet Telekom Slovenije d. d.
Ne glede na navedeno pa SDH pojasnjuje, da se od članov nadzornega sveta državnih družb pričakuje delovanje skladno z zakonom, kodeksi in najvišjimi etičnimi ter profesionalnimi standardi. Nadzorni sveti vseh družb v delni ali večinski lasti države so pri svojih odločitvah neodvisni. Vsi člani nadzornega sveta so tudi glede sprejetih kadrovskih odločitev neodvisni in morajo ravnati izjemno odgovorno, ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo. Z lepimi pozdravi, Slovenski državni holding, d. d.

NADZORNI SVET TELEKOMA SLOVENIJE - nekaj komentirajo, nekaj ne

- Kako komentirate dejstvo, da je bila Vida Žurga za članico uprave TS imenovana mimo razpisnih formalnih pogojev, ki jih za imenovanje v upravo našteva tudi statut družbe?
- Gospe Žurga namreč manjka 5 let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, kar status samostojne podjetnice (enoosebni s. p.) in vodenje zavoda zanesljivo ni.
- Kako komentirate informacije, da je Vida Žurga med postopkom imenovanja za članico uprave na TS, SDH in verjetno tudi na kadrovsko agencijo posredovala ponarejen življenjepis?
- Kako komentirate informacije, da je Vida Žurga med zadnjo volilno kampanjo (parlamentarne volitve) pomagala tudi pri urejanju financ Liste Marjana Šarca?
- Kako komentirate govorice, da je bila za članico uprave TS imenovana na podlagi političnih pritiskov in menda celo groženj?
- Kako komentirate informacije, da je ga. Žurga na podlagi osebnega posredovanja g. Damirja Črnčeca, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, poskrbela za imenovanje g. Ronalda Žela za direktorja družbe TSmedia, hčerinske družbe TS / Planet TV, prav tako brez ustreznih delovnih izkušenj oziroma pogojev za takšno delovno mesto.

Spoštovani, vezano na zgornja vprašanja pošiljam odgovor predsednice nadzornega sveta Telekoma Slovenije:

Gospa Vida Žurga je ob kandidaturi za mesto članice uprave Telekoma Slovenije izpolnjevala vse formalne pogoje, ki izhajajo iz 19. člena statuta družbe. Postopek iskanja in selekcije je bil izveden s pomočjo kadrovske agencije, izpolnjevanje formalnih pogojev pa je na seji NS potrdila tudi pristojna strokovna služba Telekoma Slovenije.

Vaših navedb, ki izhajajo iz vprašanj 3, 4 in 5, v nadzornem svetu Telekoma Slovenije ne moremo komentirati, saj s tovrstnimi informacijami ne razpolagamo. Prav tako ne moremo komentirati navedb glede imenovanja direktorja odvisne družbe TSmedia, pojasnjujemo pa, da nadzorni svet ob imenovanju direktorjev odvisnih družb poda le soglasje. Lep pozdrav,
Katarina Prešeren, direktorica Odnosov z javnostmi, Telekom Slovenije

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vida Žurga damir crnčec telekom slovenije marjan šarec Lista Marjana Šarca lidia glavina slovenski državni holding Roland Žel TSmedia planet tv Rudolf Skobe borut jamnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Vida Žurga Iz LMŠ na Telekom Slovenije. Mimo zapisanih pogojev, grožnje in pritiski, Šarec in Črnčec pa sta se zavila v molk.