objavi na
pozareport.si

forum

Slovenija

Nedelja, 6. oktober 2019 ob 06:58

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!
Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati ...
Forum !

Odpri galerijo

Tik tak, tik tak, tik tak. Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

Piše: Rado Pezdir

Ste kdaj pomislili, da se slovenska sodobna zgodovina, tja od začetka tranzicije dalje, neverjetno ponavlja? Recimo, komajda nekaj več kot desetletje po prvi sanaciji bančnega sistema se zgodi druga. Po odmrtju gradbenih baronov ne mine niti desetletje in tu je že nova generacija nedotakljivih, ki so celo tako močni, da določajo način delovanja slovenskih institucij. Potem ko tisočkrat sanirajo ena in ista podjetja, in to že trideset let, ta vedno znova propadajo, njihove stečaje pa spremlja množica sumov kaznivih dejanj. Pomislite samo na Adrio Airways, Elan in Muro. Pri tem seveda ni odgovornih, ker se vse skupaj izgubi v neskončnem mehanizmu prenašanja odgovornosti na nekoga drugega in na abstraktne pravne tehnikalije.

In recimo, da danes glede na razvoj dogodkov že lahko napovemo resne težave. Prosim zapomnite si ta članek in ga čez nekaj let povlecite "na videlo". Torej, prvič in premierno vam kažemo, da je komaj vzpostavljen sistem že začel razpadati.

Konec leta 2008 je v Novo Ljubljansko banko vkorakal Iraj Farrokhzadeh, ki je v naslednjih dveh letih prek banke kanaliziral milijardo evrov. To že veste, kakor tudi veste, da je celotna operacija potekala v omrežju, ki je bilo v času te iranske akcije na celi paleti embargo seznamov. Čeprav sta za to vedeli tudi slovenska policija in Sova, to ni preprečilo prelivanja iranskega denarja prek udbovskega bančnega ponosa. Notorični primer je leta kasneje vendarle prišel v javnost, toda epiloga ni bilo. Celo huje, policija si je sama začela umivati roke, da vse te embargo liste ne pomenijo nič kaj dosti, Sova pa kot običajno ni bila sposobna ugotoviti niti, kaj se je zgodilo. Iranski obveščevalci so enostavno prebili embargo in to izpeljali tako, da sankcij ni bilo.

KO SOVA ZAPUSTI EU IN PRESTOPI K RUSKI FEDERACIJI

In potem mine nekaj let, ko v sklopu vladnega obiska v Ruski federaciji manager leta 2019 Tomaž Berločnik (predsednik uprave Petrola) v navzočnosti predsednika vlade Marjana Šarca podpiše pogodbo z ruskim podjetjem T Plus. Gre za podjetje, ki je v lasti družbe Renova Group, ta pa je v lasti ruskega oligarha Viktorja Vekselberga. Ne da bi šli v podrobnosti o Vekselbergovi poslovni zgodovini, povejmo, da je bil v trenutku podpisa te pogodbe Vekselberg s svojo Renovo na embargo listi OFAC (Urad za nadzor tujega premoženja). To sicer ni nova zgodba, saj je bila nedavno razkrita v reviji Reporter, zanimivejše je tisto, kar je splošni javnosti ostalo skrito. To pa je vprašanje, kako je mogoče, da je Sova pripeljala predsednika vlade do te točke, da je institucionalno pokril pogodbo, ki je zaradi uvrstitve Vekselberga in Renove sploh ne bi smelo biti? In začelo se je odvijati popolnoma enako kot v primeru Farrokh. Tistim, ki bi zadevo morali preprečiti, je uspelo najti kup izgovorov, da pogodba ni sporna. A kot kaže povezava:

(https://www.treasury.gov/ofac/downloads/sdnlist.pdf), še kako je.

Ker razumem, da bi samo objava povezave (bodite pozorni, ta seznam je datiran na 30. 9. 2019) sprožila nove manipulacije, izvolite neposredni izrezek:

[UKRAINE-EO13661]. JSC RENOVA GROUP OF COMPANIES (a.k.a. JOINT-STOCK COMPANY RENOVA GROUP OF COMPANIES; a.k.a. RENOVA GROUP), V, 28 Balaklavskiy Prospekt, Moscow 117452, Russia; 40, Malaya Ordynka, Moscow 115184, Russia; Registration ID 1047796880548; Tax ID No. 7727526670; Government Gazette Number 772701001 [UKRAINE-EO13662] (Linked To: VEKSELBERG, Viktor Feliksovich).

VEKSELBERG, Viktor Feliksovich, Russia; DOB 14 Apr 1957; POB Drogobych, Lviv region, Ukraine; Gender Male (individual) [UKRAINEEO13662].

Morda primera Farrokh javnost decembra 2008 ni zaznala in je vsem eksplodiral v obraz, ta škandal, ko je vlada Republike Slovenije prevzela patronat podpisa pogodbe med Petrolom in podjetjem s trenutne embargo liste, pa je vseeno neverjeten. Zakaj? Ker je naloga Sove, da prepreči, ne pa omogoči, da predsednik vlade sodeluje pri preboju sankcij. Ampak to v resnici ni šokantno, ker se iz primera Farrokh ni nihče ničesar naučil. Po Farrokhu in zdaj še Petrolu bo ta država postala znana kot varno okolje za prebijanje sankcij. Kot nekakšna evropska Severna Koreja.

Naj vam natančno povem, kaj se dogaja: slovensko podjetje, ki je v delni lasti države, posluje s podjetjem, ki je pod embargom in katerega premoženje je zamrznjeno. Ker Petrol sodeluje s tem podjetjem, ni daleč dan, ko bodo tudi za Petrol prišle kakšne omejitve. Kdo je kriv? Prav tiste institucije, ki so dovolile kršenje sankcij v iranskem primeru. Kdo je najbolj kriv? Sova. Ta bi morala predsednika vlade obvestiti, naj se podpisa pogodbe ne udeleži na noben način oziroma naj te pogodbe ne umesti v sklop vladnega obiska.

Ker tega ni naredila, kaj drugega lahko sklenete kot to, da je vlada Republike Slovenije na obisku v Moskvi pokrila kršitev sankcij? In ne, to ni norost, to se dogaja pred očmi vseh nas.

BOŠTJAN VASLE, GUVERNER NARODNE BANKE SLOVENIJE

Potem je tu bančni sektor. Saj veste, tisti del ekonomije, ki ga regulira Banka Slovenije s svojimi legendarno topoumnimi guvernerji. Tako topoumnimi, da ne samo, da niso videli kreditnega balončka v slovenskih bankah in bolestno visokih slabih posojil, ampak jim je redno uhajalo ugotavljanje lastniške strukture slovenskih bank. Tako ni bilo nič nenavadnega, če so bili solastniki slovenskih bank neznana podjetja iz Švice, Liechtensteina ali če je banka udbovskega ponosa prikrivala svoje lastništvo v hrvaški banki na Reki ali pa celo imela svoje off shore podjetje na otoku Guernsey. Zanimivo, ampak leta 2019 smo spet v enakem položaju: arogantno in naduto vodstvo Banke Slovenije se je spet zavestno odločilo, da ne želi videti, kaj se odvija pred njihovimi očmi.

Irski Kylin Prime Group je s svojo ciprsko podružnico, ki se poskuša zavleči v Hranilnico Lon, povsem enaka neznanka, kot sta bila nekoč Promos ali pa Hiram. In ponavljavce iz Banke Slovenije spet nič ne zanima. Toda ta irski sklad je daleč najmanjši problem lastniške strukture slovenskega bančništva danes. Ker se mi v tej fazi enostavno ne da prenašati nadležnega teženja Francija Zavrla, njegovega Stratkoma in desnih patriotov, ki so se nekoč borili proti Slobodanu Miloševiću, danes pa so prvi branik permutacije miloševićevega kapitala, naj omenim zgolj to, da nas čaka pestra bančna prihodnost. V zvezi s tem pa je treba reči tudi nekaj o Sovi in njenem razumevanju nacionalne varnosti v bančnem sistemu. Bralci naj mi sledečih stavkov ne zamerijo, ampak resnično bi si želel, da me v Sovi razumejo, zato jim moram sporočiti sledeče: "Nemojte se zavaravati, da niko ne shvaća šta i kako to radite. Možete, da se zajebavate u Sloveniji, ali sistem vašeg operativnog rada na slučaju s kojim ste upoznati nije nepoznat partnerskim agencijama. Vaša če se priča završiti ružnim epilogom."

Pa še nismo na koncu. Tu je recimo še primer Agroruše, za katerega se je razkrilo, da je banksterska mreža z mikrooperativne ravni zaradi mrtvoudnosti pregona bančnega kriminala spet pošteno zadihala. Banka Slovenije in policija sta s svojim delom namreč omogočili, da je popolnoma mogoče izsiljevati podjetja tako, da jim banka ali podeli ali pa obnovi kredite, če jim kreditojemalci v zameno izplačajo bolestne podkupnine. V primeru, ko njihove žrtve ne privolijo v korupcijske posle, pa se začnejo grožnje in izsiljevanja, ki se ne zaustavijo pri poslovnih težavah reketiranega podjetja, ampak se nadaljujejo v grožnje z umorom. Da ne bo pomote, zadnji popolnoma rekonstruirani primeri banksterskega reketiranja segajo v leto 2018!

Sumljivi lastniki slovenskih bank, reketiranje in druge oblike banksterskega kriminala so spet tukaj. Komaj nekaj let po tem, ko je iranska obveščevalna služba izkoristila NLB za svoje operativne akcije, smo spet tam, kjer smo bili. Zakaj? Zaradi ljudi, kot so Darko Majhenič, Harij Furlan, Marko Kranjec, France Arhar, Mitja Gaspari, in vseh drugih, ki niso opravili svoje naloge. Zato zdaj kot ponavljavci drsimo v novo brezno.

Razlika pa seveda obstaja. Odkar je javno zapisano, da Sova ni preprečila državno sponzoriranega preboja sankcij v Moskvi leta 2019 in da je ne zanima nacionalna varnost v slovenskem sistemu ter da guverner Boštjan Vasle na noben način ne želi razrešiti vprašanja suma spornih lastnikov slovenskih bank, pa čeprav ga od tega loči samo nekaj minut dela, so imena znana. Nihče od njih se ne bo več mogel skriti v labirinte prelaganja odgovornosti, kot so to naredili nekdanji guvernerji Banke Slovenije, direktorji NPU, policisti in obveščevalci Sove iz nedavne preteklosti.

Čez deset let se bomo zbudili in v obraz nam bodo zopet eksplodirali bančni sistem in preboji sankcij. Zdaj pa razmislite, kaj točno se dogaja okoli vas, ker ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste.

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-14 10:50:10


REHABILITACIJA DRAŽE MIHAJLOVIĆA , uradna, sodna leta 2015 v Beogradu. Jaz sicer seveda kot Slovenec - nisem kak poseben "oboževalec Srbov" Ampak ! Kljub temu moram nepristrano - ugotoviti, da se zdi del srbskih pravnikov veliko bolj "javno, državno samoiniciativno-pozitivno tvoren in tudi - pozitivno - za boljše pravno stanje v njih državi - učinkovit. Učinkovit - na način realizacije boljšega delovanja npr. srbskih sodišč - v praksi. Celote stanja na tem področju prava v sedanji državi R. Srbiji - ne poznam. Pozanimal pa sem se dokaj temeljito - okrog dogajanja s pravno, uradno ureditvijo grozljivih posledic STALINISTIČNEGA "TITO" POLIT NASILJA, NESODNEGA POLIT MORJENJA IN RAZLAŠČANJA - PROTISTALINISTIČNIH, PROTIKOMUNISTIČNIH LJUDI V SRBIJI - med 2. vojno. In po njej. Po letu 1991, po razpadu ex SFRJ- so v Srbiji - po uradnem postopku sprejeli vrsto ZAKONOV O T.I. REHABILITACIJI in o POPRAVI POSLEDIC- stalinističnega polit nasilja v ex "TITO YU" Vsakomur je jasno, da se je ta nedvomno pozitivna ureditev tega področja v državi Srbiji - po letu 1991 do danes LAHKO ZGODILA - LE, KER OČITNO V SRBIJI MED NJIHOVIMI PROFESIONALNIMI PRAVNIKI - LE - OBSTOJI TOLIKO ETIČNO-MORALNO DOVOLJ - OSEBNOSTNO DOVOLJ "VISOKO" SAMOIZOBLIKOVANIH LJUDI, SRBSKIH PRAVNIKOV. V naši R. Slovenji - takih samostojnih, samoiniciativnih, etično-moralnih "VIOKIH" pravnikov - žal - NI OPAZITI. kakšno - konkretno zares je "etično-moralno" stanje v slovenski srenji pravnikov - naj povedo kar - oni - slovenski pravniki - sami ! Mar ne? Ali pa so v izraziti manjšini v ok Jaz Janez Kepic-Kern težko napišem o meni "nesrečni" srenji slovenskih pravnikov - kaj javno pozitivno - poboljševalnega glede stanja v slovenski pravniški srenji. Nevzpodbudnega stanja - po mojem vtisu o njih, o tej srenji. Preslabo - to - "srenjo" poznam. Če imam za urediti kake resne pravne zadeve - pač stopim do meni osebno poznanih vrhunskih mlajših dr. prava, dr. odvetnikov, za katere sem 1000% prepričan, da jim njih glave -normalno - delujejo. In se pogodbeno in proti uradnemu plačilu - zmenim kot podjetnik za - sodelovanje, opravilo kakega pravnega dela - z njimi. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA, upokojenec, podjetnik.
Igor Hauptman

2019-10-14 08:50:29


Ni povsem gotovo, kako bi se sodišče sicer opredelilo o Accettovi "zdomski" vlogi pri oblikovanju volilnega programa SMC, kar se tiče drugih okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi pristranskosti, dejstvo pa je, da se je kot ustavni sodnik grdo zlagal in to v zvezi z odločanjem ustavnega sodišča. Usluge je potrebno vračati in Accetto jih je, čeprav kar se Vilija tiče ne prav uspešno. Poleg same šlamastike tega lažnivega ustavnega sodnika, ki verjetno za povprečnega Slovenca ne predstavlja prav posebno hudega dejanja, saj lažejo vsi politiki, zakaj ne bi še ustavni sodniki je največja težava v tem, da se povprečni Slovenec še vedno ne zaveda usodnega pomena vzpostavitve vladavine prava za razvoj Slovenije kot suverene države. Če avtoriteto pravosodja na tak način rušijo ustavni sodniki lahko na vse skupaj kar pozabimo. Kaj na to porečejo sodniški krogi, večinski mediji in politika, ki niso izbirali besed pri obsodbah drugega ustavnega sodnika, ki je bil izvoljen hkrati kot Accetto in se je "eksplicitno" opredelil do konkretnega sodnega primera, ki bi v primeru drugačne odločitve definitivno padel na ESČP. Verjetno se bodo potuhnili, kot pri Šarčevi zaposlitvi prijateljice na SOVI, kjer se bo toliko več pisalo o kazenski ovadbi zaradi usodnega ogrožanja delovanja obveščevalcev ter še posebej ene novo pečene obveščevalke. Očitno po načelu napad je najboljša obramba. Bo pa zadeva vsaj še nekaj časa na medijski sceni. Druga dimenzija tega razkritja, po meni prav zabavna pa je samo svetovanje Accetta delu volilnega programa, ki ga je očitno pripravljal specialist za "naravno pravo", Milan Brglez. Iz njegovih predlogov je namreč očitno razvidno, da je program v tem delu prazna lupina popolnoma brez vsebinskih predlogov in ukrepov tako, kot tudi Cerar sam in kar se je konec koncev potrdilo v zunanje političnem položaju Slovenije, ki je v času njegove vladavine ter pod Karlovim vodenjem doživel popoln fiasko. Več kot indikativen je tudi Accettov zapis klasifikacije Slovenije s strani ECFR (evropski svet za zunanje zadeve) po kateri se ta v zadevah, kjer bi morala imeti vodilno vlogo (zahodni Balkan) le te ni imela niti v enem samem primeru je pa vodilna v Evropi po uvrstitvi v izmikanju. No, Brgleza imajo zdaj v Bruslju, mogoče po naslednjih volitvah dobijo še Šarca.
borut rojc

2019-10-14 08:13:11


Dokler bodo v Sloveniji po vzoru na kriminalno Rusijo, namesto demokratično izvoljenih ljudi in strank, na oblasti nastavljeni otroci in pankrti komunizma ter SMC-ju podobne kriminalne združbe, se takšen način delovanja in prevar v sodstvu, zdi samoumeven. Še več, Jankovič, nedotakljivi kriminalec , sodnike, ki bi morali zapečatiti njegovo usodo, vodi na kosila in večerje v družbi tistih prijateljev in bratov po pravoslavni veri iz daljne Rusije, tudi iz tamkajšnjega sodstva, kateri imajo zaprte vse poti na civiliziran zahod, kjer je pravni red osnova vsega in sveto pismo celotne družbe...Nam so pač vzor Rusi, kjer dnevno spreminjajo zakone in ustavo, da držijo kriminalca na oblasti. Tam se po stalinističnih metodah še vedno onemogoča in usmrčuje razmišljujoče ljudi. Zato so ti Rusi danes že po izgledu smešni, predvsem pa neumen narod. Podobno se z naplavljanjem negativne selekcije dogaja v Sloveniji. Tako bo, dokler bo v Murglah nadustavno sodišče, kjer se pač odloča, kako se bo sodilo od najnižjih instanc navzgor... In potem bo tisto cmeravo dete iz murgelskega inkubatorja, pozivalo Hrvate, naj spoštujejo vladavino pravo, hkrati pa prisegalo na prakso bedastih Rusov, ki v pravnem smislu upoštevajo le zakon sile in močnejšega...So sodniki kot Radonjič, ki sodijo po črti zakona . Največ je ustrahovanih, ki boječ se za svojo službo, po liniji najmanjšega odpora, sodijo po diktatu. In so takšni,posvečeni, ki s kriminalci sklepajo posle in delijo gastronomske užitke. Eden od teh- Džordževič. Crni Djordje. Vse ostane v družini.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Ponavljalci: Vlada, Sova, Banka Slovenije, NPU - ni tako, da ne veste. Od tega članka dalje zelo dobro veste!