objavi na
pozareport.si

forum

Pravosodje

Torek, 15. oktober 2019 ob 06:03

To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Vse dosedanje sodne afere z najnovejšo afero Accetto dobivajo nove dimenzije, saj potrjujejo uzurpacijo sodne veje oblasti do neslutenih razsežnosti ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Matej Accetto, glavni akter afere, se je zavil v molk. (foto: STA)

Gre za škandal že sam po sebi. Ustavni sodnik, celo podpredsednik ustavnega sodišča laže v konkretnem postopku pred ustavnim sodiščem, kjer vsak mora govoriti resnico! Gre za neverjetno prepletenost sodnikov s politiko vse do vrha sodne oblasti. In gre za popolno hinavščino vladajoče politike, saj je Accetto prikrito delal za Mira Cerarja in SMC, pri čemer je ravno ta stranka na parlamentarnih volitvah leta 2014 zmagala z gesli o morali in etiki v politiki, zato si je res težko izmisliti kaj bolj izprijenega.

Po včerajšnjem odmevnem razkritju dokumentacije ustavnega sodišča in korespondence nekdanjega vrha stranke SMC, potem pa še začinjeno ločeno mnenje (vir) ustavnega sodnika Klemna Jakliča v primeru "zakona o tujcih", ki ga je ustavno sodišče zavrnilo, Jaklič, ki je šolan tudi na slovitem Harvardu, pa je prvič javno spregovoril o pritiskih, ki se izvajajo nanj, se je podpredsednik ustavnega sodišča Matej Accetto znašel v nerešljivi situaciji, ki je - kot ustavni sodnik - preprosto ne more preživeti. Kaj se zgodilo potem:

- Po nekaterih informacijah je na ustavnem sodišču zavrelo do konca in včeraj naj bi prišlo celo do izrednega zasedanja ustavnega sodišča.

- Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez se je zavil v molk. Mi smo ga spraševali:

Ali bi moral g. Accetto – zaradi integritete ustavnega sodišča - kot ustavni sodnik odstopiti?
Ali ga namerava kot predsednik US – zaradi integritete ustavnega sodišča - k odstopu tudi pozvati?

- V molk se je zavil tudi glavni akter afere Matej Accetto, ki smo ga vprašali tole:

Ali bo kot ustavni sodnik odstopil oziroma kdaj bo odstopil?

- In molči tudi Miro Cerar, bivši predsednik vlade in bivši lider SMC, danes pa minister za zunanje zadeve. Cerarja smo včeraj spraševali naslednje:

Zakaj ste kot predsednik stranke in vlade za ustavnega sodnika predlagali/podprli g. Mateja Accetta, če ste vedeli, da je povezan z vašo stranko, oziroma ali prav zato?

Ali ste vedeli, da je v konkretnem primeru - za katerega dokumente objavljamo v članku - g. Accetto, ko so predlagali njegovo izločitev, lagal, oziroma ali ste se z njim o tem celo posvetovali? Šlo je namreč za primer, s katerim ste bili vi neposredno povezani, in zaradi tega primera kasneje, kot predsednik vlade, tudi odstopili.

Toda kot rečeno, vsi trije molčijo. Po mnenju nekaterih poznavalcev naj bi to sicer pomenilo, da bo Matej Accetto kot ustavni sodnik prisiljen odstopiti.

Molčita pa tudi Rajko Knez ...

							... in Miro Cerar.

TOPLAK PA ŽE NAPOVEDUJE TOŽBE ZOPER ACCETTA

Jurij Toplak, eden od najbolj izpostavljenih doktorjev prava mlajše generacije, je medtem že napovedal tožbe zoper Accetta in pozval ljudi, ki se čutijo odškodovane, naj se mu pridružijo. Toplakovo pismo, poslano ustavnemu sodišču in tudi številnim medijem, objavljamo v celoti:

"Spoštovano Ustavno sodišče RS,

kot pisec večih ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred Ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi. Sodišče sodnika ni izločilo in ni se izločil sam, čeprav je močno povezan (sam si je rekel "tihi podpirnik") s subjektom, ki je bil stranka postopka ali predlagatelj kandidatur, referendumov in zakonov, ki so bili izpodbijani v postopkih pred Ustavnem sodišču. Preden sprožim kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja po 288. členu KZ ...

... in k njemu povabim vse ostale, ki se čutijo oškodovane, prosim Ustavno sodišče za seznam vseh opravilnih številk v zadevah, kjer je bil poročevalec Matej Accetto in kopije prvih strani neobjavljenih sklepov, kjer je bil Accetto med sodniki. Po ZDIJZ so to javne informacije.

Prosim, da mi pošljete naprošene informacije na elektronski naslov, s katerega pišem. V cc pošiljam medijem, da lahko tudi sami prosijo isto, saj lahko iste informacije (ki so v velikem javnem interesu) mediji dobijo po ZMed prej kot jaz."

S spoštovanjem, Jurij Toplak, Maribor

BILO BI NAJBOLJ ELEGANTNO, DA ACCETO ODSTOPI SAM, SICER BI MORAL PREDSEDNIKA USTAVNEGA SODIŠČA PREDLAGATI PAHORJU, NAJ ZAČNE POSTOPEK RAZREŠITVE

Iz pravnih krogov je tudi slišati, da si profesorji pišejo med seboj, še en znani ustavni pravnik in nesojeni ustavni sodnik Andraž Teršek po facebooku deli članek Požareporta o razkritju SMC-jevskih rabot in neverjetnega laganja Mateja Accetta, študentje prava se čudijo, vsi pa pravijo, to je preveč. In kar je preveč, je preveč. Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in evropski sodnik za človekove pravice, pa opozarja na znano stališče evropskega sodišča: "Justice must not only be done, it must also be seen to be done". Boštjan M. Zupančič sicer tudi meni (vir), da Matej Accetto zaradi laganja in zavajanja ustavnega sodišča ni več primeren za ustavnega sodnika in da bi bilo najbolj elegantno, da odstopi sam. Drugače bi moral predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez predlagati predsedniku republike Borutu Pahorju, naj začne postopek Accettove razrešitve, kot ga predvidevajo ustava in zakoni.

Sicer pa nam #aferaAccetto dokazuje tudi naslednje (#komentar):

- Gre za škandal že sam po sebi. Ustavni sodnik, celo podpredsednik ustavnega sodišča laže v konkretnem postopku pred ustavnim sodiščem, kjer vsak mora govoriti resnico! Gre za neverjetno prepletenost sodnikov s politiko, vse do vrha sodne oblasti. In gre za popolno hinavščino vladajoče politike, saj je Accetto na skrivaj delal za Mira Cerarja in SMC, pri čemer je ravno ta stranka na parlamentarnih volitvah leta 2014 zmagala z gesli o morali in etiki v politiki, zato si je res težko izmisliti kaj bolj izprijenega.

- Vse dosedanje sodne afere z najnovejšo afero Accetto dobivajo nove dimenzije, saj potrjujejo uzurpacijo sodne veje oblasti do neslutenih razsežnosti.

- In kar je tudi izjemno pomenljivo: k takšni uzurpaciji oblasti so še posebno ali najbolj nagnjene nove - instant - politične stranke, ne pa tradicionalne. Šarčeva afera Lepa N. in afera Accetto dokazujeta, da si ti "novi obrazi" jemljejo oblast kot zasebno lastnino.

No, večina poznavalcev politične scene po včerajšnjih razkritjih ne vidi možnosti, da bi Matej Accetto kot ustavni sodnik "lahko preživel". Namreč, če on ne odstopi in ga bodo poskušali zaščititi, politično in medijsko, bi to brez dvoma pomenilo razpad demokratičnih inštitucij in razpad načela delitve oblasti.

KO MEDIJI SPET OBMOLKNEJO IN ČAKAJO NA STA.

"STRAŠLJIVO, GROZNO!"

In včeraj, medtem ko je na ustavnem sodišču dobesedno vrelo, se je znova pokazalo današnje nevzdržno agregatno stanje duha slovenskega novinarstva in večinskih medijev. Eden od znanih pravnikov, ki neposredno nima nič zraven pri aferi Accetto, to stanje ocenjuje, citiramo, kot "strašljivo". "Pet velikih medijev, Delo, Dnevnik, Večer, Pop TV in RTV Slovenija, v takšnih situacijah čaka, kaj bo objavila Slovenska tiskovna agencija, in potem ponavljajo stavke STA. Včasih, po objavah na Požareportu, čakajo po en dan, včasih pet dni. Grozno!".

SORODNI TVIT

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matej Accetto Ustavno sodišče klemen jaklič Rajko Knez miro cerar boštjan m zupančič andraž teršek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.