objavi na
pozareport.si

Torek, 25. Januar 2022 ob 06:00

Golobove vaje v slogu: bolj malo pove po resnici, samo hvali se, a kulovci po navodilih Kučana takoj pokleknejo
Bogovi so padli na glavo, drugič ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Na včerajšnji tiskovni konferenci državne družbe GEN-I "o poslovnih rezultatih za leto 2021", ki jo je Robert Golob (mimogrede, Golob je na tej tiskovni konferenci nastopil - po lastnih besedah - kot uslužbenec GEN-I za strateški marketing in komunikacijo) več kot evidentno zlorabil za direktno trasiranje svoje politične kariere, se je zgodil scenarij - "enak prejšnjemu" (vir: Bogovi so padli na glavo):

- Golob v gledališkem, teatralnem slogu odigra samooklicanega slovenskega Steva Jobsa (čeprav samo preprodaja elektriko, tudi tisto iz NEK, in to na podlagi monopolne pogodbe), pri čemer na tiskovni konferenci, za katero državna družba GEN-I najame kar celo ljubljansko Festivalno dvorano?!*, uradno sicer namenjeno novinarjem, znova nastopijo neimenovani uslužbenci GEN-I, ki tam, pozor, med službenim časom svojemu šefu Golobu dramatično berejo vnaprej napisane hvalnice, češ, kakšen vizionar da je njihov šef in podobno. Ob tem pa moderatorka Betka Šuhel, ki sicer v ljubljanskih krogih velja za prvo ligo moderatorskega posla, pripominja, oh, to je bilo pa res spontano in nenačrtovano ...?!

- No, Robert Golob že uvodoma pove, da se dokončno umika iz boja za nov mandat predsednika uprave GEN-I, ostaja pa tam zaposlen, dokler ne dobi službe v parlamentu. Danes je sicer na sporedu nova skupščina GEN-I, jutri, če danes ne bo imenovana nova uprava, pa spet narok sodišča v Krškem - na temo uprave GEN-I.

Vstopu (natančneje: vrnitvi) na politični parket pa Golob pravi "dogodivščina pri 55-ih". Minulo nedeljo je namreč dopolnil petinpetdeset let.

- Saj smo sicer od poklicnih politikov že vajeni, da so polni egov, da se sprenevedajo in lažejo, toda Golob, ki se danes znova vrača na politično sceno, pravzaprav že tretjič (po LDS, Pozitivni Sloveniji in Stranki Alenke Bratušek), se praktično samo hvali, jaz, jaz, jaz, pa malo mi, mi mi, kot Golobove vaje v slogu, in zelo malo pove po resnici. Kot je recimo pred časom lagal, zavajal o EBRD (tukaj).

Kar poglejte, kako prirejeno in lažno predstavlja zgodovino družbe GEN-I (Iges), kjer je sprva prostovoljno prodal svoj lastniški delež, pri tem, dobro zanj, odlično zaslužil, zdaj pa, ko mu tako ustreza, razlaga, da je država nacionalizirala GEN-I?! Ob tem tudi gladko zamolči, da je bil on sprva ustanovitelj družbe Strela-G(olob), ki je životarila in bi verjetno tudi propadla, če ne prišel investitor Igor Bavčar (Istrabenz), vložil denarja in kasneje, kot pravijo resni viri iz energetike, uredil tudi pogodbo z NEK. Kakšen Robert Golob neki, prosim lepo?!

- Golob se tudi ves čas debelo spreneveda glede svojih preveč izplačanih plač. Ker golo dejstvo je, pa naj Golob skliče še deset podobnih tiskovnih konferenc oziroma njegovih monologov, da je GEN-I že celo vrsto let državno podjetje, kjer so plače vodilnih uslužbencev tako ali drugače omejene z Lahovnikovim zakonom. In če to velja za vse druge direktorje državnih podjetij, mora veljati tudi za Roberta Goloba. Zato je, se pač ponavljamo (več na tej povezavi), edino relevantno vprašanje v tej zvezi: kdaj (in kako) bo Golob vrnil nezakonito pridobljeni denar?!

In tukaj zdaj nastopi Kučan

- A tukaj se pojavi Milan Kučan s ponedeljkovim intervjujem v reviji Reporter, kjer Goloba ne samo inavgurira za novi obraz levice in priporoči za nadšefa opozicije KUL, ampak tudi vsem javno zabiča, da Golobovi visoki prihodki niso greh, sicer pa da on, Kučan, itak ne ve točno, koliko znaša Golobova plača?! Povedano drugače, Kučan ga, kar zadeva sporne prihodke, jasno in glasno pokrije.

Mimogrede, Kučanov intervju za Reporter je sicer tisti manjkajoči del napovedanega scenarija zadnjih 48 ur - lansiranje Roberta Goloba nazaj v politično orbito, na vrh levice. Od ankete Mediane v nedeljo zvečer na Pop TV do včerajšnje tiskovne konference na GEN-I.

- Kako se Golob nesramno spreneveda ob plačah, dokazuje tudi preprosto dejstvo, da na včerajšnji tiskovni konferenci piarovsko pokaže plačilni list zadnje plače, ko ni več predsednik uprave, ki znaša "samo" 6 tisoč evrov. Po stari navadi seveda znova samo neto, kot je - celo - v letnih poročilih državnega podjetja GEN-I navajal zgolj svoje neto plače, da številke ne bi bile videti previsoke. Tako rekoč prevarantsko.

- Posebna zgodba je Golobova posebna astronomska finančna nagrada za leto 2021, ki smo jo razkrili prav na tem portalu (vir). Zdaj pravi, spet piarovsko, ker se vrača v politiko, da bo nagrado, za katero sicer kakor ne ve, kolikšna bo, ker naj bi bila znana šele junija, razdelil devetim humanitarnim organizacijam. Katerim, ne pove, zato ni izključeno, da ne bosta dela tega denarja dobili "humanitarki" Tea Jarc (Mladi Plus) in Nika Kovač (Inštitut 8. marec), ki za opozicijske stranke, kamor se bo prištel tudi Golob, vsem na očeh vodita del volilne kampanje?! In ja, kaj pa je z nagradami pretekla leta? A teh milijonov pa Golob ne bo razdelil v humantarne namene?! Sicer je pa z Golobovo nagrado tako: če je nezakonita, je sploh ne bi smel dobiti in bi morala nazaj k davkoplačevalcem. Saj tudi Golob ne more deliti tistega, kar mu ne pripada!

Ključno vprašanje pri njegovih plačah in nagradah za politično kariero pa je vsekakor to, kako dolgo lahko Pop TV in drugi Golobu naklonjeni mediji zdržijo prikrivanje spornega denarja in "pokrivanje" Goloba. Ker če bi, slučajno, Golob prihajal na funkcijo ministra Janševe vlade, bi ga taisti Pop TV in drugi mediji vsak dan mrcvarili, ves čas secirali to Golobov plačo in nagrade, jih primerjali z minimalnimi plačami in zahtevali vrnitev nezakonito pridobljenega denarja, no, ker je novi obraz levice, pa njegove plače in nagrade praktično prikrivajo!

Leben se takoj proda

- Golob sicer tiskovno konferenco, ki jo plačuje državna družba GEN-I, ves čas tudi grobo zlorablja za svoje politične manevre. Tako nam pove, da je postal član stranke Z.Dej (kar zagotovo ne sodi med poslovne rezultate državne družbe GEN-I za leto 2021, ali pač?!) in da bo to sredo, torej že jutri, na digitalnem kongresu stranke Z.Dej kandidiral za predsednika, ker je dosedanji predsednik Jure Leben baje odstopil. No, to slednje Golob pove vidno prezirljivo, z zanj značilnimi grimasami, kar nam znova veliko pove o Golobu, a tudi o Lebnu.

Jure Leben. (foto: STA) Jure Leben. (foto: STA)

Ki se je, Jure Leben namreč, nemudoma prodal, potem ko je maja 2021, sredi valov covida-19, ambiciozno ustanovil stranko "zelenih dejanj". Ta teden se pa že umika Golobu, kot lutka na vrvici, češ, dokončno se ne gre več politike, ker odhaja na starševski dopust, zaradi - že tretjega - posvojenega otroka. Larifari! Lebnu so pa pač njegovi sponzorji rekli, da on ne vleče, mu kazali ankete javnega mnenja, pa se je prodal, sebe in stranko Z.Dej v paketu, verjetno za obljubo, da bo v primeru Golobove zmage in vlade dobil direktorsko mesto kakšnega infrastrukturnega giganta v državni lasti (no, Leben enim sicer razlaga, da si želi zgolj mirno službo na ministrstrstvu za okolje in prostor, kjer je že bil minister).

- Je pa Golob že na včerajšnji tiskovni konferenci, tak je bil pač scenarij, pokorno vrnil uslugo Milanu Kučanu in si zaenkrat zabetoniral del podpore medijev, ki jih trdno obvladuje tranzicijske levica. Ko reče, seveda spet s tisto jezno grimaso, da se z Janezom Janšo (ga sicer ne imenuje) ne bo pogovarjal?! Zvečer na Studiu City (TV Slovenija) pa to razširi še na vse stranke sedanje vladne koalicije.

Scenarij(i)

In takoj po tem nastopu Goloba (beri: Kučanovih navodilih v Reporterju) vsi štirje liderji koalicije KUL, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek, nemudoma klecnejo, pokleknejo. Ter napišejo pismo "Spoštovanemu gospodu Robertu Golobu", ki ga v nadaljevanju tega pisma potem sicer tikajo. Pišejo pa, očitno, v neki paniki, zato bizarno zamešajo celo datum sestanka, kar po družbenih omrežjih sproži tudi salve smeha: ker prihodnji torek ni 2.2., ampak 1.2., razen če niso mislili na sredo.

In podpišejo z l.r., kot v starih dobri socialističnih časih ("A gde je pečat?") ...

Vir: Twitter Vir: Twitter

... ter tako Goloba de facto priznajo za svojega nadšefa, čeprav mu mandatarstva danes vsaj formalno še ne ponujajo.

Zato je najrealnejši scenarij še vedno ta, ki smo ga opisali tukaj!

* Direktorica Festivalne dvorane (zavoda v lasti Mestne občine Ljubljana) je nekdanja političarka LDS in županja Ljubljane Vika Potočnik, vodja trženja in odnosov za javnostmi pa Nika Kovač, ki ji delovno razmerje trenutno sicer miruje, zaradi njenega začasnega bivanja v ZDA.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Robert Golob GENI Milan Kučan jure leben ZDEJ Janez Janša Tea Jarc Nika Kovač Festivalna dvorana Betka Šuhel

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Golobove vaje v slogu: bolj malo pove po resnici, samo hvali se, a kulovci po navodilih Kučana takoj pokleknejo