objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Sreda, 12. december 2018 ob 06:51

Stanislav Vidovič, diplomat, politik SMC in bivši tajni agent, prek Nataše Pirc Musar tožil Bojana Požarja - in izgubil
Šlo je izrazito špekulativno kazensko tožbo, ki jo je Vidovič prevalil na stroške države in davkoplačevalcev, on sam pa se na ljubljanskem sodišču ni pojavil niti enkrat, ne včeraj ne prej ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Stanislav Vidovič, trenutno slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike, je kazensko tožbo ...

... vložil preko odvetniške družbe Nataša Pirc Musar. ... vložil prek odvetniške družbe Nataša Pirc Musar.

Čeprav ima avtor teh vrstic že kar nekaj izkušenj z bolj ali manj odmevnimi sodnimi postopki, povezanimi z objavljenimi članki (žal so tožbe pač sestavni del novinarskega dela, še zlasti ko gre za - dostikrat tudi nevarno - opisovanje političnega in drugega zakulisja tranzicijske države, kot je Slovenija), pa je včerajšnja sodba okrožnega sodišča v Ljubljani izjemno pomembna iz številnih razlogov. In čeprav je bil avtor teh vrstic v celi vrsti sodnih postopkov skoraj vedno - razen dveh izjem pred davnimi leti (zdaj bi se tudi tisti dve tožbi zanesljivo iztekli drugače) - oproščen, je torkova oprostitev v primeru kazenske tožbe Stanislava Vidoviča lahko celo prelomna.

Poglejmo zakaj:

JAZ SEM ZDAJ SMC!

- Stanislav Vidovič je aktualni slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike (Washingtonu), vidni politik SMC (vir: Jaz sem zdaj SMC), bivši generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve in nekdanji uslužbenec (agent) Varnostno informativne službe (Visvir). Gre torej za eminentnega in vplivnega člana sedanje politične elite in nedvomno tudi javno osebo.

- Inkriminirani članek, objavljen 15. decembra (lahko si ga preberete tukaj), ni bil namenjen Stanislavu Vidoviču, skratka, to ni bil članek o Stanislavu Vidoviču, ampak članek o slovenski zunanji politiki.

- Kar naj bi Vidoviča zmotilo, je bil tisti del članka, kjer povzemamo navedbe nekaterih drugih medijev o njem, objavljene že več kot leto dni in pol pred objavo našega članka, da naj bi bil tudi sodelavec nekdanje SDV - Službe države varnosti.

Vsaj dva medija (revija Demokracija in spletni portal Politikis) sta takrat zapisala, da je Mitja Močnik nekdanji uslužbenec SDV, ki ga je Cerarjeva vlada postavila za slovenskega veleposlanika v Črni gori, imel - v času svojega delovanja v SDV - na zvezi omrežje sodelavcev in virov med študentsko populacijo, med njimi tudi Stanislava Vidoviča, takrat še študenta ljubljanske Fakultete za družbene vede.

In pozor: Stanislav Vidovič teh navedb, objavljenih leto dni in pol pred našim člankom, do takrat in celo še do danes ni zanikal.

- Da naj bi bil Vidovič bivši sodelavec SDV, je na spletnem portalu Portaplus navedel tudi bivši politik in dolgoletni slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (20. 12. 2016) in čez nekaj dni na istem portalu (23. 12. 2016) ponovil urednik tega portala - Dejan Steinbuch.

- Avtor teh vrstic je v tistem času sicer napisal in objavil več različnih člankov, povezanih z napovedanim imenovanjem Stanislava Vidoviča za novega veleposlanika v ZDA. Bilo je namreč očitno, da gre za slabo kadrovsko potezo, ki je ni podpiral niti predsednik države Borut Pahor, čeprav je imenovanje Vidoviča potem seveda podpisal, tedanji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa je v ožjih družbah razlagal, da mu je Vidoviča za veleposlanika v ZDA vsili takratni predsednik vlade in Vidovičev strankarski šef Miro Cerar. Kar sicer verjetno drži, glede na to, da je Milan Brglez, takratni predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC, spet v ožjih družbah, pripovedoval, da morajo v Washingtonu čim prej zamenjati tedanjega slovenskega veleposlanika Boža Cerarja (ki se mu je resda iztekal 4-letni mandat), da bo lahko Vidovič uredil čim več visokih srečanj in sestankov Mira Cerarja na jesenskem zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, po možnosti z vodilnimi ameriškimi politiki. No, to, kot zdaj že vemo, Vidoviču ni uspelo, sta pa Miro Cerar in Karl Erjavec vendarle nekoliko predčasno iz Washingtona umaknila Boža Cerarja.

ZAKAJ SAMO BOJAN POŽAR IN POŽAREPORT?

- Zakaj je Vidovič po vseh teh objavah v številnih medijih vložil kazensko in odškodninsko tožbo samo zoper avtorja teh vrstic in spletni portal Požareport - 18. januarja 2018, ker naj bi avtor teh vrstic storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, prek odvetniške družbe Nataše Pirc Musar (vložena je bila kljub temu, da smo objavili tudi njegov "popravek" spornega članka o (domnevni) povezavi s SDV), ni točno znano, je pa to zelo verjetno povezano z velikim dosegom ter medijskim in siceršnjim vplivom tega portala.

Je pa zato dokazljivo, da je bila tožba vložena izključno samo za potrebe postopka njegovega imenovanja za veleposlanika v ZDA, ki velja za najbolj imenitno diplomatsko funkcijo, saj se je z vložitvijo te tožbe pohvalil tudi na hearingu (zaslišanju) pred pristojnim parlamentarnim odborom za zunanje zadeve. Povedano drugače, šlo je za izrazito špekulativno kazensko tožbo, ki jo je Vidovič vložil za svoje karierne potrebe in stroškovno prevalil na sodišče, torej na državo in na breme davkoplačevalcev!

- Ljubljanski okrožni sodnik in predsednik senata Zvjezdan Radonjić je pri krajši ustni obrazložitvi oprostilne sodbe (daljša pisna obrazložitev bo prišla čez nekaj tednov in takrat jo bomo tudi v celoti objavili) ... 


... zlahka ugotovil, da članek v nobenem primeru ni bil tako ali drugače žaljiv, predvsem pa to tudi ni (bil) članek o Stanislavu Vidoviču.

In kar je najpomembnejše, sodnik Radonjić je dobro pojasnil, da je pri kazenski tožbi in kazenski obravnavi novinarskega članka treba dokazovati kazensko-pravne elemente, ne pa to, kar se nekomu samo zdi ali pa mu celo samo ni povšeči - kar se je zgodilo v primeru kazenske tožbe Stanislava Vidoviča in "nastopov" njegove odvetnice Nataše Pirc Musar. To je kazensko sodišče, kjer se presoja po kazenskem pravu, po zakonu, ne pa to, ali je avtor teh vrstic kot novinar nekomu všeč ali ne - kar je bila sicer rdeča nit sklepne besede poražene odvetnice Nataše Pirc Musar, ki je po razglasitvi sodbe obsedela in ostala brez besed.

VIDOVIČA NA SODIŠČE NI BILO - NE VČERAJ NE PREJ

In kot je razvidno tudi iz zapisnika včerajšnje - zadnje obravnave, Stanislava Vidoviča na sodišče ni bilo in svojega izostanka tudi ni opravičil. Prav tako ga ni bilo na spregled na vseh prejšnjih obravnavah, kar je še en dokaz, da je šlo za izrazito špekulativno kazensko tožbo. Mora pa Stanislav Vidovič zdaj vsaj povrniti vse sodne stroške postopka in nagrado ter potrebne izdatke mojega odvetnika Francija Matoza.

Slovenija je sicer še ena redkih preostalih evropskih držav, kjer je zakonsko dovoljeno in tudi prakticirano kazensko preganjanje novinarjev - zaradi novinarskega dela.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro cerar Stanislav Vidovič SMC združene države amerike washington Borut Pahor dimitrij rupel dejan steinbuch karl erjavec Ministrstvo za zunanje zadeve milan brglez DEMOKRACIJA politikis vis nataša pirc musar Okrožno sodišče v Ljubljani Zvjezdan Radonjič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Janez Kepic-Kern

2019-10-18 21:08:57


IVAN MAČEK - mene v debato o tisri ex SMC poslanki - ne boš pritegnil, koga drugega neplačanega, nestrankarskega komentatorja - razen mene Janea K. Kerna - pa nna tem ok e-- portalu g. POŽARJA TAKOINTAKO - NI. Nimaš - sogovornikov - a ne vidiš? Z MIHO SKUMARC.AMI sta takointako - ista oseba - IVAN MAČEK=MIHA SKUMARC-AMI- tsti tvoji kloni Istok, Hugo itd. - so a takointako - "tvoj program opuščenih klonov oz. tvojih vzdevkov. Ne blefiraj - saj veš, da ta portal - ni za polemike in zmerjanja kot je to bil dolgo časa OK E- PORTAL NOVE TV. Ta POŽAREPORT OK E-PORTAL -je bolj za objavo osebnih INFO, STALIŠŠČ, ne pa za polemike. Raje nam napiši, v kako tesnem sorodstvenemodnosu - sta bila oče in mama - od realnega IVANA MAČKA. Ti, ki se skrivaš za vzdevkom z imenom tega "realnega grozoviteža Ivana MAČKA -- si, se zdiš - tako javno nezanimiv, da si si moral nadeti tako "negativno reklamni vzdevek". Se zdi. Tista hvalabogu ex SMC poslanka - je paena zadnjih oseb, ki bi mene Janeza Kepic-Kerna - zanimala. Najbolje bo, če odideš - spat. Nihče te ne bo pogrešal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA P.S. PRECEJ BOLJ OTROČJE" LJUDI- SE - IMAŠ NA ZGORNJI SLIKI. S častno izjemo g. Kovšce. Sploh pa si vsi - to beroči - ZAPOMNITE PREGOVOR moje pokojne - mame, ki je bila ok vzgojiteljica: "ODRASLI T.I. "MOŠK" SO LE NEKOLIKO VEČJI PREDVSEM PA VEČINOMA OD MALIH OTROK - VELIKO S L A B ŠŠ I "otroci".Vse negativne lastnosti otrok - imajo - močno potencirani. Luštnosti - malih otrok - pa "ODRASLI OTROCI=DEDI" takointako nimajo - nič večč. Sliko moj ok mame - si lahko ogledaš na mojem e-portalu "SLOVENIANA", NA: sloveniana.si. Pleše z dvema vnukoma.
Janez Kepic-Kern

2019-10-18 16:26:05


"PRAVNICA-PREŠUŠTNICA" SLOVENSKI PRAVNIKI, NJIH morebitna "PREŠUŠTVA", NJIH ZVESTOBA "ZAKONSKIM" ZAVEZAM itd.?! Osebno pričevanje: Janez KEPIC-KERN. - sem bil več desetletij tudi - zelo aktiven-vsak vikend - družabni ok, zaželen PLESALEC. SPODAJ PODAJAM RESNIČNO ZGODBO O MOJI NAJBOLJŠI SOPLESALKI - "PRAVNICI" Ne rečem, da vsem, a pri visokem procentu že takointako "strokovno precej skromnih" slovenskih pravnikov - se zdi - ŠTUDIJ PRAVA NAREDI "IRACIONALNE NJIH VREDNOTE.. Se zdi - vsaj pri nekaterih. - vsem beročim in ostalim - PRIPOROČAM VELIKO MERO OSEBNE PREVIDNOSTI predno se navežete kak bolj resnen, osebni stik s katerimkli, katerokoli PRAVNICO, PRAVNIKOM - šolanim na naših slovenskih pravnih šolah. Ne posplošujem, ampak - spodnji primer je 1000% verodostojen. Moja, v začetku naključna znanka "pravnica ELENA" - res izjemno dobra solo in v paru plesalka iz LJUBLJANE iz ugledne številčne premožne in dobro situirane meščanske družine, z družinskim stanovanjem prav blizu ex PRAVNE FAKULTETE JE BILA V 1970., 1980, 1990 - do leta 2010 ena najbolj "impozantnih" žensk - v Ljubljani - kot npr - znana Sophia LOREN ali sedaj MELANIA TRUMP. Ni delala kot pravnica - pač pa v turizmu. Toplo, bujno, skladno postavno - ELENO - IMPOZANTNO ŽENSKO, s kakršno se moški - lahko - "postavlja - pred drugimi moškimi in v družbi si je zaželel imeti za SVOJO ŽENO - eden najbolj priznanih ZDRAVNIKOV - v LJ. In? Ni bilo težav: IMPOZANTNA ELENA - praktičnega razmišljanja - se je poročila z njim. Takoj je rodila otroka - lepo skrbela zanj. Vse pa se je zapletlo, ko je IMPOZANTNA - ELENA - začela delati v turizmu. Z leti je namreč IMPOZANTNA ELENA - postajala še bolj lepo, skladno bujna, samostojna vedra in družabna, predmet poželenja -vseh moških. Tudi sama se je spremenila v veliko - "ljubiteljico moških" - tudi v praksi. To je seveda povzročilo težave v njenem zakonu - s tistm ok, a nič družabnim zdravnikom. Ampak ! Pravnica ELENA - ni nič komplicirala. Rekla je: "POSLUŠAJ - MOŽ ! Jaz poročila s teboj - sem se. Ampak: ZVESTOBE - TI PA NISEM OBLJUBILA" Čisto zares je tako rekla: sem bil zraven, ko je to "veličastno" ex možu- oznanila po telefonu. Seveda je sledila LOČITEV, ki je trajala cca 20 let, delitev premoženja itd. - s čimer se IMPOZANTBNA Elena niti najmanj ni obremenjevala, saj ji še zdaj pri nje 60 letih - ne manjka - občudovalcev, ljubčkov itd. Le nje ex MOŽ , OK ZDRAVNIH - nikakor ne more doumeti. kako je ŽENSKA - PRAVNICA - lahko ? Takšna. L.R. Ex ok knjižničar, ok družabni plesalec itd. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA P.s. Zgodba je - absolutno - resnična. ELENA - je nezlobna, nekaznova, prijetna, le skrajno egocentrična oseba. PRAVNICA. Zdaj ivi samostojno obkrožena z množico občudovalcev. privlačna. PRAVNCA. Pač. Kdo bi razumel - slovenske PRAVNIKE? Da niti ne govorim o - "PRAVNICAH"

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stanislav Vidovič, diplomat, politik SMC in bivši tajni agent, prek Nataše Pirc Musar tožil Bojana Požarja - in izgubil